Христо Гърбов: Коледните и Новогодишните празници са време за равносметка и надежди за новата година

Българският театрален и филмов актьор Христо Гърбов в интервю за Bulgariautre

Българският театрален и филмов актьор Христо Гърбов в интервю за Bulgariautre

Какво Ви донесе 2014 година в професионален и в личен план?

Донесе ми още едно представление на Русенския театър. Аз се занимавам и с телевизия, и с театър. Не се отказвам от тази дейност, защото театърът за актьора е много добра школа и сцената на театъра позволява актьорът да се развива много добре, да експериментира с някакви неща, които иска да изрази. 2014 г. ми донесе наистина още едно театрално представление в Русенския театър. Аз там вече имам три. Едното „Вечеря за глупаци”, второто е „Помощ, жена ми е луда” на френския автор Жан Барбие и последното е по „Новото пристанище” – пиесата се казва „Министърът женкар”. Работим много добре с русенската трупа, те са професионалисти и в това трудно време направихме много публика, което мен лично много ме ласкае и съм много горд с това театрално представление. Знаете каква беше 2014 г. – предизборно, КТБ фалира, имаше много стресови и шокови ситуации за хората в България. Обезпаричиха се, обезвериха се, не им беше до някакви културни или духовни преживявания, и комедийни, ако щете. 2014 г. в професионален план е добра за мен. Освен това си продължават „Комиците”. Заснехме още един сезон на „Столичани в повече” – един много интересен за мен сезон. Партнирах си с певицата Мария Илиева в този сезон. Всичко беше много добре. В личен план съм си добре, слава Богу – щом съм жив и здрав, всичко е наред.

Очаквате ли хората да успеят да заделят малко повече време и средства за култура догодина?

Зависи как ще тръгне държавата, дали това правителство ще развие икономиката, както обещава. За съжаление, в България сме малко хора и е много важно хората да имат възможност да се закрепят икономически и тогава всичко ще потръгне. Точно в такива трудни моменти изкуството – филмите, театралните постановки, хубавото кино – дава възможност на хората и затова трябва да го има. То дава възможност на хората за някакъв отдушник, отделяне от мизерния свят и надежда, че и българите могат да правят хубави театри, филми, изкуство, да пишат хубави текстове. В този смисъл много се надявам нещата да се оправят икономически. И да не се оправят, ние ще си вършим работата в тази посока – да даваме на хората някакъв шанс, че има и хубави моменти и постижения в нашата сфера.

Къде смятате да посрещнете празничните дни?

Вкъщи. Коледа е религиозен празник. В България от социалистическо време този празник не се счита като религиозен, а по-скоро – Коледа е, колят се свине. Но Коледа си е тих, семеен празник и ще го изкарам вкъщи с моите близки – с жена ми, с детето, с нейните родители. Имаме традиция – бащата на Иглика държи коледна реч, правим пита и всичко, каквото се прави по традиция. Майка й е професионална певица и по Коледа пее, и баща й пее и става много приятно.

Какво настроение Ви носят Коледните и Новогодишните празници?

Каквото си направим. По принцип са хубави празници. Аз много не ги отделям специално, въпреки че почти всички хора отделят много голямо внимание на тези празници. Това е време за равносметка за изминалата година, която си прави човек, има надежди за новата. Свършва някакъв период от време, почва нов. Винаги около тези празници има някакво очакване и веселба. Аз специално като актьор участвам винаги от страната на забавата, така че за мен празниците винаги са забавни. Слава Богу, такава ми е професията. Колкото и тъжно да е наоколо, гледаме да се веселим максимално, ако нямаме някакви лични преживявания, които могат да спънат това чувство. Винаги по тези празници има веселба и очакване.

Какви са плановете Ви в професионален план за 2015 година?

За догодина имам много предложения пак за театъра в Русе. Едно от най-вълнуващите неща за мен в професионален план е, че ще работя с Иглика Трифонова по един кино проект, който се казва „Един ден от практиката на доктор Паскалев”. Ще играя главната роля в този проект и страшно много се вълнувам от предстоящото събитие, което ще се състои сигурно около месец май. Жена ми Иглика завърши един изключителен филм като постижение. Тя спечели първа награда за сценарий за този филм в Кан. Той се казва „Лъжливият свидетел”. Завърши го и сега влизаме в друг проект. Това мога да отлича като най-вълнуващото изживяване за следващата година. Разбира се, и работата с „Комиците”. Изключително се радвам, че се свързах с „Дрийм Тийм”, с продуцентите Любомир Нейков и Евтим Милошев, които се грижат много за нас по някакъв начин да сме на екран, в телевизията, да правим все по-съвършени предавания.

Какво ще пожелаете на читателите на Bulgariautre по случай празничните дни?

Пожелавам на читателите на Bulgariautre утре, а и не само утре да се оправим по някакъв начин, да видим някаква светлина в тунела. Знам, че всички много се измъчихме, но да не спират да вярват, че можем да се оправим, защото ако и тази светлинка и надежда изчезнат, не знам на какво ще се хванем. Желая им наистина да вярват в това. Има много интелигентни българи и ваши читатели, мислещи и трябва всички да обединим енергията си и да работим за това България да се оправи.