Ген. Стоян Тонев: Детското и майчино здравеопазване ще са акцент през следващата година

Генерал Стоян Тонев - председател на здравната комисия в Народното събрание, в интервю за предаването "Преди всички" по БНР

Водещ: Ще стигнат ли предвидените пари за здравеопазване за 2015 година? По-добро здравеопазване ли ни очаква следващата година на фоновете на спорове и въпросителни около общественото осигуряване не трябва да забравяме здравното. Бюджетът му беше приет от парламента последния работен ден, а сред традиционните коментари за недостигащите средства и трудностите около сключването на рамковия договор, които рутинно се появяват покрай всеки следващ бюджет, се прокрадна сянката на голямата реформа – повишаване на таксата за възстановяване на здравни права, съвсем нови модели на пакетни здравни услуги. Това са само част от въпросите, по които търсим председателя на здравната комисия в Народното събрание генерал Стоян Тонев. Добър ден, д-р Тонев.
Стоян Тонев: Добро утро. Добро утро и на вашите слушатели. По отношение на здравеопазването и парите за него, аз мисля, че всъщност това е възможния бюджет, както на Здравната каса, така и на здравното министерство. Разбира се, и на мен и на повечето лекари ни се иска да беше с още един милиард отгоре, както и на една голяма част на пациентите. Но тук по-скоро възниква въпроса – забележете, че бюджетът на Здравната каса при пълно Народно събрание мина безболезнено. Т.е. бързо, с дебати в позитивна насока, и без особени спорове. Това като…
Водещ: Правите разликата с дебата за пенсионното осигуряване, нали така?
Стоян Тонев: Не само за пенсионното и въобще за целия бюджет. Тук има още нещо, което мога да кажа – че между първо и второ четене бяха проведени консултации с министъра на здравеопазването, с Лекарския съюз, с Консултативния съвет, пациентските организации и бяха внесени някои добавки, които в крайна сметка направиха така, че е възможно и сключването на рамковия договор, тъй като едно от изискванията на Лекарския съюз беше в тази насока. И за първи път от няколко години няма никакъв проблем при сключването на рамковия договор. А иначе те парите никога не стигат. Няма страна в света, която парите да са достатъчни, но аз се надявам, че с една част от организационните промени, които ще бъдат направени в здравеопазването, за което министър Москов има голяма амбиция, нещата ще бъдат следващата година в един позитивен план.
Водещ: Добре, това е въпросът. Имате амбиция, заедно с Министерството на здравеопазването за сериозни промени, за сериозна реформа. Въвеждат се три пакета за медицинска помощ, съвсем нови понятия, впрочем, спешен базов, планов пакет. Управляващата коалиция говори за мащабна здравна реформа. Тя ще бъде ли подсигурена от този бюджет, който не е кой знае колко по-различен от досегашните бюджети за здравеопазване, обаче?
Стоян Тонев: Всъщност тези промени, които бяха направени на 1 и 2 четене не разбира се в пълна степен, но всъщност гарантират финансов ресурс с тези промени. Ето например, по отношение на доболничната помощ се отпускат повече пари и акцентът, всъщност, следващата година ще бъде върху детско и майчино здравеопазване.
Водещ: Защо става това с отпускането на по-голям финансов ресурс за доболничната помощ? Искате да предотвратите влизането на финансов ресурс в болниците - сега съществуващите или потенциално новопоявяващите се ли?
Стоян Тонев: Значи, вижте, финансовия ресурс доболнична помощ дава една възможност, която много често се…тъй като болниците са познати на основния финансов ресурс, много често се обвиняват, че източват, или имат ненужни разходи. Една голяма част от тези разходи са и за това, че болниците понякога, особено в по-малките градове, играят ролята и на социални заведения. Т.е. човек като възрастен и болен, и беден, ами единственият начин той да получи медикаменти и помощта е да бъде приет в болница. Това обаче реално натоварва системата, именно затова, че отпуска повече средства той да получава и медикаментите и нали помощта и грижите в доболничната помощ. Това в известна степен ще намали натиска на болниците за финансов ресурс. И второто, което е много важно – даже не опира въпросът до специалист, или до какъв точно специалист. За първи път Здравната каса ще бъде направена по един малко по-различен начин. Т.е. такъв, какъвто е класическият по света. Имам предвид, че ще бъде предвидено да получава касата и министерството информация за не само броя на пациентите, но и какъв тип пациенти са, какви диагнози, каква възраст, от какви специалисти имат нужда. И оттук минаваме на следващия въпрос, който е по отношение на съществуващи и новосъздадени болници. Принципът, който ще бъде възприет, надявам се, е този, че разбира се всяка нова болница и частна, която се създава, тя в зависимост от критериите си ще получава лиценз за работа. Това никой не го оспорва. Въпросът е доколко тя ще ползва публичен ресурс – т.е. ще има договор с касата, или пък субсидия. Това ще бъде обсъждано много конкретно и аргументирано, и ако се окаже, че на тази област, този град, този квартал няма нужда от такава болница, тя ще съществува, но без да има…да използва публичен ресурс.
Водещ: Ще обвържете ли получаването на публичен ресурс за болниците с това те да могат да оказват спешна помощ? Спешна помощ се превърна в горещия картоф, когато се говори за реформа в здравеопазването.
Стоян Тонев: Разбира се, но не в една такава крайна и категорична форма, защото ако се създава, да кажем, една специализирана болница…да кажем, например акушеро-гинекологична, сега ние няма да искаме от нея тя да оказва пълния пакет от спешната помощ, а само в специалността, за която е открита.
Водещ: Добре, да ви насоча към едни от ключовите въпроси, които вълнуват хората. Става дума за здравноосигуряващите се и здравнонеосигуряващите се граждани. В едно от интервютата казвате, че 23% неосигурено здравно граждани е абсурдно висок процент. Как ще го намалите, когато се чува предложението ви три пъти да се вдигне таксата за възстановяване на здравни права? Това ли е пътят хората да започнат да си плащат здравните осигуровки?
Стоян Тонев: Да, така е. Сега, това е един от пътищата. Разбира се, той ще бъде…ще има и много други, като например подсигуряване на мотивация на хората, наистина да си внасят здравните осигуровки. И още нещо – това, което ние замисляме, разбира се в един по-продължителен план, е както се обсъжда в момента дали в пенсионното осигуряване да има отделни партиди за всеки осигуряващ се, всъщност ние отдавна обсъждаме, че в здравното осигуряване, това е правило. По света една част от парите, които се плащат за здравно осигуряване – те са на собствена партида. Една част от парите, които се плащат за здравно осигуряване те са на собствена партида, на човекът, който го внася. Разбира се, солидарният модел си е солидарен модел, а ясно е, че това не се обсъжда.
Водещ: Интересна работа
Стоян Тонев: По отношение на сумите, сумите те разбира се подлежат на дискусия, но тъй като реално средно тежите заболявания в България реално един курс на лечение е около 2000 лв. За това ние предложихме и тази сума на обсъждането.
Водещ: Възстановяването на здравни права да става срещу подобна сума от 2000 лв., което пак ще кажа, е три пъти повече, отколкото ставаше до сега. До сега срещу 700 лв. можеха да бъдат възстановени неплащани здравни права. Кое е по-лесно – един здравно неосигурен човек да плати по-малката сума или по-голямата? Кое е по-вероятно да влезе в системата, според вас?
Стоян Тонев: Случаите в по-големия брои са следните – човек е… едно 30% от тях са в чужбина, едно 30% просто не искат да плащат или са в сивия сектор и получават парите в брой и нямат осигуровки. Т.е. ние всъщност се стремим тези хора да обхванем в здравното осигуряване. Имайте предвид, че това се прави обикновено доброволно, когато на човек му се налага една по-голяма операция или по-тежко лечение. Той си ги плаща да кажем една неврохирургична операция, която да кажем струва 30 000 лв. и той плаща 700 в случая и я получва. Т.е. не можем да слагаме всички на едно равнище…
Водещ: Това искам да ви попитам, какво ще стане с най-бедните, които не плащат здравни осигуровки и дори да е криминализирано неплащането…
Стоян Тонев: То вече е криминализирано.
Водещ: …няма какво да им се вземе?
Стоян Тонев: Пътищата са два. Единият – държавата поема техните осигуровки. Даже и Обама в Америка го направи при техния изцяло частен /…/ здравеопазване. Вторият път, който е - както имаше по-рано фонд за неосигурени с ниски доходи, който цитиран по памет около 5 млн., сега се предвижда такъв фонд в рамките на 15 млн. Към Министерството на здравеопазването.
Водещ: Т.е. тези хора, които са около 40% от неплащащите, защото вие изброихте 30% са в чужбина, 30 % не искат да плащат, защото получават кеш и не ги декларират своите пари и за това не искат и да се осигуряват, но остават едни 40% които вероятно са бедни и не могат да плащат, нали така?
Стоян Тонев: Да.
Водещ: За тях ще има някаква форма на амнистия. Вярна ли е думата, която използват медиите?
Стоян Тонев: Разбира се, вярна е. След като има данъчни амнистии, разбира се че може да има амнистия. Но тя ще бъде само за тези, които през последната година са прекъснали здравните си права.
Водещ: А тези, които имат прекъснати здравни права или никога не използвани здравни права, защото никога не са внасяли здравно осигуряване и са трайно безработни, те?
Стоян Тонев: Те ще си плащат при условие, че държавата не им плаща.
Водещ: Съвпадат ли визиите ви за „Спешна помощ“ с тези на министър Москов? Защото вие с тази тема се занимавате още много отдавна, още като зам.-кмет на София.
Стоян Тонев: Единствените различия, които имаме, комисията имам предвид, не лично аз, с министерството това е за сроковете. Министър Москов е по-голям оптимист.
Водещ: Озадачих се в какъв смисъл е по-голям оптимист
Стоян Тонев: За времето. Той смята, че по-бързо може да стане.
Водещ: Какво мислите за неговото твърдение, че не трябва „Спешна помощ“ да се отзовава в определени места, ако не е подсигурена с специална защита? Полицията пък каза, че не може да я подсигури. Означава ли това, че тези определени места ще бъдат изоставени?
Стоян Тонев: Напълно подкрепям участието и на полицията. Тук разбира се, има и някои уговорки, но например вчера министър Вучков заяви, че разбира се в опасни райони, където това е рецидив, ще бъде направено. Това е практика в целия свят. Аз лично съм виждал и в Америка и във Франция, когато линейките ходят в такива квартали, гета, как са придружавани от полиция. Даже имаше един такъв случай, когато наблюдавах как една линейка, която беше спряла, беше влязла в една къща да окаже помощ, през това време един свали нейното огледало.
Водещ: Това сте го видял в Америка, така ли?
Стоян Тонев: Да, щатите, да.
Водещ: Малко по-късно в предаването „Преди всички“ ще говорим за това какво се случва в щатите в момента след убийството на двама полицаи в събота. Там напрежението в сериозно.
Стоян Тонев: Вече мисля, че има и трети.
Водещ: Да ви попитам, с едно изречение, април ли ще се окаже, как да го кажа, не Видовден, ами Видовиямесец за здравната реформа? Преходен период ще има за внасяне на тази такса за възвръщане на здравни права и казвате, че това е април. Съгласие по детайлите за реформата с главно „Р“ също казвате, че това е април. Април ли ще е този горещ месец, който очаквате?
Стоян Тонев: Да го наречем, че тогава ще бъде Рубиконът.
Водещ: Рубикон.
Стоян Тонев: И ние трябва да го преминем.
Водещ: Аз ви благодаря за това интервю. Очевидно по всички тези детайли ще трябва да се прави и по-задълбочен дебат.
Стоян Тонев: И ще се дискутира и разбира се в рамките на нормата. Истината се ражда в спора.
Водещ: Благодаря ви. Генерал Стоян Тонев - председател на здравната комисия с разяснения по здравния бюджет за здравеопазване за 2015 година и ключовите реформи в здравната реформа с главно „Р“.