Бойко Борисов: Никой не пипа парите на хората

Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в интервю за предаването "Панорама" по БНТ

Водещ: Седмицата преди Коледа винаги оставям много работа и много въпроси. За премиера на България те също бяха много – пенсионната, съдебната и здравната реформа, срещи с Меркел, Камерън и Юнкер, "Южен поток" и европейските фондове за 7 млрд. За всичко това ще разговаряме с министър-председателя Бойко Борисов, който буквално преди няколко часа се върна от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Не рискувате ли обаче всичко това, не рискувате ли коалицията заради пенсионните промени днес?

Бойко Борисов: Не. Но първо да кажа, че дори малко съм учуден. Защото ето на това посещение, което дадохме сега в Германия бяха и господин Кънев, и госпожа Кунева и господин Калфин с мен, два дни. И бях в Бундестага, в канцлерството, в „Конрад Аденауер”, господин Калфин отиде в тяхната лява фондация. Прекрасен климат, прекрасни хора, отношения, сигурност, стабилност излъчвана от България. Парламентът е за това – вътре да има дебати, да има.. всяка партия е сама за себе си. Всяка партия има своя програма, всяка партия отстоява свои интереси, свои виждания и няма нищо лошо в това да се карат дори.

Водещ: Но вие преобръщате пенсионната система цялата за 15 минути в неделя следобед и без обсъждане.

Бойко Борисов: Дайте да говорим само конкретно. Първо нито е в неделя следобед, а е в неделя сутрин. И на тази среща, ако си спомняте бяха и д-р Тренчев, и Пламен Димитров, и колегата Калфин, и финансовият министър, и още колеги от двата синдиката. Следобед продължи срещата с работодателите, но ние понеже заминавахме за Германия отделих цялата си сутрин в неделя за тази тема. И там взехме решение да говорим в следващите месеци до 31 март, сиреч може още януари тя да стане факт, просто си сложихме граница горна до 31 март. Укриването на осигуровки, долната граница да се вдигне, съответно да се даде възможност на хората да избират в какъв пенсионен фонд да си държат парите. Аз не виждам какъв е проблемът и как трябваше да се комуникира. Ок. Това е също една обица на ухото, нищо не пречи по-често да си говорим. Но те имаха възможност да разговарят с мен там на тази тема, ако нещо ги е притеснявало.

Водещ: А те нищо ли не ви казаха в Германия?

Бойко Борисов: Не. Но аз съм човек, който мога да поемам вина. Ако считат, че комуникацията не ни е била добра, ще я подобря. Оттук нататък нека да видим същността на въпроса, защото чух доста буквално казано лъжи. Чух неистини.

Водещ: Кое е лъжа?

Бойко Борисов: Национализация. Искам още веднъж на вашите зрители да кажа – никой не пипа парите на хората. Те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. С една дума, ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това? Единственото, което даваме е право на избор. Не сега служебно или собственика ти да те праща някъде да те осигуряват, а българинът да мисли с главата си къде да отиде да го осигурят. Оттук нататък едно нещо имат само като аргумент от това поне, което чух считам за правилно. Те казват така – човек може да сгреши и от частния фонд да отиде в НОИ, но след една година може да поиска да се върне обратно и вече няма право. В закона съм поел ангажимент да бъде направена тази промяна да има право да се връща и след една, и след две и след три, когато прецени. Плюсът за хората какъв е? Първо, освен че сами ще поемат рискове и сами ще вземат решения, другият плюс е, че по този начин частните фондове сега ще се борят за всеки клиент. Сега, когато има няколко телевизии човек си избира коя да гледа. Едно време се гледаше само първа програма.

Ние в момента какво казваме – всеки пенсионен фонд да се пребори за своя клиент. Да ви убеди - ако си оставите парите при нас, не ги преместите, ще имате такава доходност, ето тук сме ги вложили – така както всяка една банка, така и един фонд ще се бори за клиентите. Къде е проблемът? Аз не виждам абсолютно никакъв проблем.

Водещ: Това не се ли обсъжда с месеци, а не само неделя сутрин?

Бойко Борисов: Аз им казах и днес – ако ме убедите, това са моите аргументи, в това са ме убедили моите експерти. Убедете ме, ето и вие сега ако ми кажете някакъв един довод, който да има смисъл, а не да запазваме някакви лобистки интереси или ако някъде има проблеми във фондовете… Между другото съм помолил парламентарната ни група, съответно Комисията по бюджет и финанси да направи много сериозна проверка парламентарна относно фондове и относно КФН включително, издаването на лицензи. Защо? Защото аз сега в парламента изпитах журналистите – едните казват 9 фонда имаме, другите 10, едни казват 11. Да, ама ако разликата между 9 и 11 фонда, които никой не ги знае или малка част от хората ги знаят са проблемни, искам да информирам вашите зрители, че тази вечер към 17.00 ч. вече минахме 3 млрд. лв. изплатихме в дупката КТБ. 3 млрд. лв. Никой нищо не казва. Огромни усилия положи правителството и благодаря и на Асоциацията на българските банки, защото перфектно проведоха цялата тази огромна сума по сметките на над 70 хил. българи.

Водещ: Защо правите връзката между КТБ и фондовете?

Бойко Борисов: Не я правя, но искам да съм гарантиран, че повече няма да кажат, че по времето на реформаторите и ГЕРБ, някой е растял или падал. Просто искам да съм сигурен в тази посока.

Водещ: Това не изпраща ли лоши сигнали към фондовете…

Бойко Борисов: Напротив, казвам на хората, че когато някоя банка дава много по-големи лихви от другите банки, не трябва да се лакомеят за тази лихва. Защото след това става лошо. Същото е всеки да си провери къде са му парите, колко им е доходността, има ли ликвидност. Това е едно предупреждение към всеки един човек да го направи.

Водещ: Защо за такива въпроси разчитате повече на ДПС,отколкото на коалиционните партньори?

Бойко Борисов: Понеже имаме, повтарям, прекрасно мнение от лични отношения и с Радан Кънев, и с г-жа Кунева, и с Лукарски, и с министрите от техния кабинет, много ме обидиха днес с това, че са говорили, че ние сме влезли в коалиция с ДПС. Напротив, те влязоха в коалиция с БСП по тази логика. Те не искат правото на избор, няма по-свещено право от правото на избор, по-демократично. Човекът да бъде този, които определя къде да си държи парите. Човекът да решава. Защо трябва ние от името на… да решаваме заради хората? Това искат те, заедно с БСП. Искам още нещо да кажа, повтарям, най-важните два закона за ГЕРБ – това беше плоския данък, сиреч ниска данъчна ставка. Ако не бяха ДПС този закон нямаше да бъде приет. И аз се обадих на г-н Местан и му благодарих. Вторият жизненоважен закон за ГЕРБ – предварителното отчуждаване, за да могат да вървят строителните ни обекти. Знаете, че „Струма“, „Марица“ всичко беше блокирано поради тази именно глупост, която направи предишното правителство. Един глас мина законът, за двата аз бях готов да си подам оставката. Така че в тези два случая ни помогна ДПС. Тогава реформаторите не казаха нищо. А днес понеже им е изгодно, ме връзват в коалиция с ДПС. Аз съм им казал многократно, когато някой направи добро кажи му „Благодаря“, когато ти прави лошо съответно воювай с него. Обидиха ме с това. До 31 март, говорих и с г-н Михов, с БСП, с посредничеството на синдикатите, работодателите, тъй като пенсиите, пенсионната реформа и стабилност не е на Борисов проблем или на Василев. Той е на всички хиляди, хиляди, милиони - те са 2,2 млн. близо пенсионери. В спокойна обстановка в парламента да разгледаме пак... И те го знаят, реформаторите, че това съм го предложил. Ако ме убедят, че това което сме приели днес е грешно, ще вляза в системата общата, ще го променим. В този момент нямат нито един довод. Броих ги, това, което гледах и което говориха днес, национализация - няма такова нещо, право на избор – прекрасно, никои на кара хората да си теглят парите от фондовете. Къде е грешката? Не мога да я видя.

Водещ: ГЕРБ не обиди ли по същата логика вицепремиерът Калфин, като зад гърба му вкара друго число за праговете? Разбира се, после го оттегли. Въпросът е докога, колко дълго ще удържат балансите на тази коалиция?

Бойко Борисов: Специално за Калфин, даже като ми докладваха, мисля, че бях още в Брюксел, изпратих Цветанов лично да му се извини за това, което се е случило. Вкараха, промениха го. Вече 12-13 часа работят днес, може да стане грешка. Стотици гласувания са. Има грешка, има и прошка. За това като си сгрешил няма лошо да кажеш „Извинявай, колеги, сгреших“, поправяме се, отиваме напред. Казах и на реформаторите – седнете, убедете ни. Но да излизат от сутринта да ми пускат „Пътят към ада“, „Победа“, извинявате, църквата, където сме намерили да се помолите, не е тази. Всичко друго приемам, победата - не.

Водещ: Искате само ваша да е? Победата да е ваша?

Бойко Борисов: Искам да си е наша, на ГЕРБ. Толкова съм толерантен, толкова с тях съм внимателен, взаимно е…

Водещ: Чак съжалявате за това, че сте толерантен?

Бойко Борисов: Не, не, съжалявам. Те са много хубави, много толерантни хора. И много добре се работи с тях. Съжалявам, че в един момент това се е получило.

Водещ: Защо дадохте на заден от възрастта за пенсиониране?

Бойко Борисов: Не, не сме дали на зад.

Водещ: Замразихте я. Не се ли научихте от предишния мандат, че ако не се направят реформите в първата година на мандата, няма да се направят никога?

Бойко Борисов: Ето, питам реформаторите, защо тогава казват, че е бързо? Вместо бързо да го направим, вече 1 месец мина, до 31 март ще станат още 4 месеца. Какво лошо имаше? Трябваше сега да го направим. Аз съм убеден, че възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне. Да, тук Пламен Димитров от КНСБ има своето право. Казва „Добре, защо да е 4? Може да е 2, може да е 6“, но нека да седнем със специалистите от НОИ, със синдикатите и да изчислим, може да е 3. Не се хващайте за механичното. Ние тъй като 2 години по ред вдигахме с по 4 месеца, когато ГЕРБ имаше самостоятелен мандат… Орешарски предишната коалиция не го промениха. Те само го спряха за една година и от 1 януари сега продължава. С една дума би трябвало да намерим консенсус в парламента. Нека малко всички да бъдем по-смирени. Веднага със заплахи, коалицията застрашена… ми какво ще стане? Ето, аз мога да ви кажа за тези 15-20 дни работа, ние сме докарали в държавата целите екипи, благодарение на коалицията, благодарение на опозицията, че имаме стабилно правителство. 2 млрд. имаме по програма „Човешки ресурси“, 16 млн. в аванс ни ги платиха, сега. Вчера ЕК одобри програма“Транспорт“, която считахме, че чак от 1 юни ще бъде одобрена, евентуално. Това са близо 4 млрд. лв. И там , в тази програма са и „Хемус“, и „Струма“ и тунелът под Шипка и близо милиард за софийското метро, разширенията, третият метро диаметър. Прекрасно е. Работа сме свършили. Всички. Тези пари идват в България. Ето сега мога да ви прочета. Днеска още седем и половина по ОПАК, още 600 милиона по оперативните програми и в сектора на екологията. Правителството свърши много работа. И вие виждате, че ако не са такива някакви елементарни неща и които веднага, ами довчера Пламен Димитров от КНСБ ми казваше, че БСП ще подкрепи реформата, днешната. И днеска се измъкнаха тихичко и останаха примерно с реформаторите заедно и с "Атака". Нека да не си правим, много е голям залогът, залогът е стабилността на България. Вие видяхте и Юнкер, и Доналд Туск, и Мартин Шулц, шефът на Европейския парламент, и Дейвид Камерън, президентът Оланд не го дадохте, отдели специално време, близо час говорихме с него по въпросите. Дейвид Камерън в неговата резиденция с целия си експертен потенциал беше събрал, за да се говори.

Водещ: Обаче не слагате ли всичките си карти на Ангела Меркел?

Бойко Борисов: Аз колко имена изброих, които всичките публично излязоха и се произнесоха.

Водещ: Прави впечатление обаче, че от Германия чакаме всичко. Тя ни дава съветници, на нея й се решават въпросите с нейните фирми тук бързо.

Бойко Борисов: Тя ми каза, че ще изпрати енергийния си министър, за да дебатираме в България проблемите на газовите ни коридори. Вижте, това звучеше малко смешно навремето, помните…

Водещ: Вечна дружба. Това ли имате предвид?

Бойко Борисов: Помните, Драго Стойнев, като ходеше в Брюксел, пък не се срещнал с комисаря, защото им се разменили срещите нещо или си разминали разписанията. За съжаление изолацията, в която беше Орешарски и неговото правителство, не даваше възможност проблемите на България да се слагат на място. И ако ви остане време и за "Южен поток", ще ви кажа и там.

Водещ: Вчера Путин отново начерта газов коридор и отново в този коридор България я няма. Трябва ли въобще да се залъгваме, че има "Южен поток".

Бойко Борисов: И отново няма нито един ред написано, писмено.

Водещ: Е, каза го пред целия свят.

Бойко Борисов: Той е политик, може да каже всичко. Ето аз сега мога да кажа, че съм политик, макар че моята е малко по-, но президентът да речем може да си каже мнението по всяка тема. Президентът.

Водещ: Както например не му харесаха пенсионните поправки, които внесохте.

Бойко Борисов: Да, и той повтори неща, които според мен, не знам кой му ги е казал, аз национализация не виждам, не виждам лошо в правото на избор, но това си е негово право. Аз винаги съм казвал, че нашият президент е еманципиран от ГЕРБ, взима самостоятелни решения и това си е негово право, с цялото ми уважение към него, имам прекрасни отношения с него, но така е преценил, така е направил. Не искам да коментирам неговите решения.

Водещ: Обаче Путин не вижда "Южен поток" никъде.

Бойко Борисов: В същото време нито в Европа, нито в другите страни, нито в България и днеска моят енергиен министър разговаря с министъра на енергетиката Новак, никъде не се казва, че проектът е спрял. Затова вчера лидерите на Европейския съвет, в заключителната ни част на вечерята един по един се изказаха по тази тема. И съветите на всички бяха, че България трябва да си изпълни двустранните отношения, за да може да не бъде упрекната след това, че поради чиновнически грешки е спряла проекта и да бъде наложена санкция на България.

Водещ: Т.е. въпросът е кой да се окаже виновен – да не сме ние, а да е „Газпром“. Това ли е най-важното?

Бойко Борисов: Ние искаме да стане „Южен поток“, цяла Европа, с европейските правила.

Водещ: И го повтаряме това нещо, въпреки че знаем, че няма да стане. Знаем, че няма да стане.

Бойко Борисов: Повтаряме, но в този момент, понеже повтарям, поради липсата на комуникация и тази изолация на предишното правителство, нивата, с които са работили, е било… Никой не ги знаеше проблемите. И аз отидох тогава с едни карти с газовите коридори и на всичките – на Меркел, на Дейвид, на Оланд, слагам на масата, чертая, показвам и тогава става безпощадно ясно всичко. Ето ги, те са няколко модела. Ето къде минава – червените чертички са руските газови коридори, които пътуват от Азербайджан през Украйна или въобще през северната част на Европа. Ето го „Южен поток“ долу и ето как ТАНАП и ТАП – двете трасета, които изместиха „Набуко“, обикалят България. Ако „Южен поток“ дойде на границата – затова ние ще си издадем разрешителните за морската част, да бъдат така добри „Газпром“ да си го построят дотам - и на границата имаме два варианта: или да платим газа от името на цяла Европа, това, което и Доналд Туск предлага, общ Енергиен съюз, плащаме си газа, разпределяме на държавите след това. Или втори вариант – ако мине през Турция, защото им е по-късо и по-евтино: от Турция, старото трасе на „Набуко – Запад, минава през България, Сърбия, Унгария, отива чак до Австрия. С една дума, ние с руската… До този момент каква беше грешката на предишното правителство, без да искам да ги нападам дори - да не прозвучи така? Грешката беше, че те лъжеха руснаците, че правят нещо в Брюксел, а в Брюксел ги лъжеха, че не правят нищо с руснаците. И от една страна ни тежи инфриджмънт процедура, от другата страна – заплаха, че спират проекта по наша вина. Неслучайно в Анкара президентът Путин обвини България. Не Унгария, не Сърбия, не Австрия, не Словакия – България. Той не говори празни приказки. Неговите юристи са му казали, че ако България продължи да бави разрешителните от тази част, утре може да предяви иск. Колегите в Брюксел го разбраха това, когато видяха всичко и казаха: „Бързо, ти си свърши твоята работа, а пък ако искат да го строят – добре дошли са. Имаме Трети енергиен пакет, заповядайте. Ако искат да докарат газ, ние ще го купим“. И затова сега с тези – казвам и английски, и немски, френски експерти, защото с тези три страни съм говорил да ни помогнат – съответно и от нашите находища „Силистар“, „Терес“, „Хан Аспарух“. Ето ви Третия енергиен пакет. Българската газ минава по съответните тръби. С една дума, аз искам да успокоя топката, дето се вика, не искам нито „да ги напердашим“, както Дянков казваше, нито мен „да ме напердашат“ не давам също. На масата на взаимния интерес и за Европа, и за Русия – ако можем да се договорим, прекрасно. За първи път на Европейски съвет, и то именно канцлерът Меркел обясни на колегите защо България е в особено положение спрямо Русия – което ме учуди, тя се беше подготвила изключително добре. Удължението на живота на Пети реактор на „Козлодуй“, който изтича 2015 г. В момента 30 лева ни е цената на тока от него. Той балансира цялата система. Ако руснаците искат да ни убият, ще спрат и ще кажат „Този реактор не може да продължи да работи“. Те бяха вникнали – и им благодаря за това на всичките европейски колеги – действително, че за България санкциите и спазването, както ги спазваме 100%, може да донесе такива проблеми, че след това действително да стане бунт в страната.

Водещ: Г-н Борисов, като са толкова вникнали в българските проблеми, питаха ли ви защо вашият съюзник Валери Симеонов нарича ромите „човекоподобни“.

Бойко Борисов: Питат ме.

Водещ: И вие?

Бойко Борисов: Лошото е, че не мога да лъжа. Казвам: понеже те са по-близки с реформаторите… и така.

Водещ: Реформаторите пак виновни.

Бойко Борисов: Не се оправдавам точно така, де, но казвам: те са от добрите патриоти. В края на краищата, абе, има изказвания, които смущават, но…Стабилността в момента за България, в тази критична и за Украйна, и въобще за нашия регион ситуация, ги прави малко по- че не виждат. И аз истински се моля и на нашите приятели от Патриотичния фронт да знаят, че ни наблюдават и няма да е много дълго още търпението им, когато с такива епитети се обиждат малцинства.

Водещ: Вие осъждате ли тези епитети?

Бойко Борисов: Не ми е приятно. Просто очаквам разбиране от тяхна страна.

Водещ: Добре, обаче докога за ромите само ще се крещи, без да се прави нищо? Направете нещо. Или на всички е изгодно този въпрос да не се решава?

Бойко Борисов: Защо да е изгодно? Напротив.

Водещ: Защото за изборите е лесно после.

Бойко Борисов: Стараем се много и държавата прави много за ромите. Огромни пари отиват в пенсионните и социални системи, огромни пари. Ето, и днеска мина бюджетът на здравеопазването – пак над 3 милиарда лева отиват в здравеопазване. Аз много разчитам – понеже тук изгубихме доста време за пенсионната реформа, но ние стартирахме, министър Москов, здравната реформа и много добре я направи. Беше поканил всички известни доктори, съсловия, зъболекари, фармацевти, презентира и се прие много добре това, което предлагаме като кабинет да се направи. В сряда приехме съдебната реформа - огромен труд на целия екип и ръководения от министър Христо Иванов.

Водещ: Вие подкрепяте ли го, между другото, или чакате да свърши сблъсъкът между него и Висшия съдебен съвет, за да вземете страна?

Бойко Борисов: Напротив, огромна подкрепа има от мен Христо Иванов и той неведнъж го е казвал. И аз съм заставал винаги на негова страна, защото в болшинството случаи е прав. Сега друг въпрос е, че някой път много бързаме, много искаме нещо бързо да се случи. Но ето, както в пенсионната реформа – като е бързо, защо е бързо, като е бавно, защо е бавно. Особено в съдебната система трябва да се внимава много колко бързо стават нещата.

Водещ: Въпросът е ще станат ли?

Бойко Борисов: Факт е, че Висшият съдебен съвет наказа, отстрани съдийката Ченалова. Иначе по-бавно минава времето там, но това е нормално - съдиите трябва да мислят повече, да имат повече мъдрост в решенията.

Водещ: Как ще се въведат правила в една страна, в която първият шеф на ДАНС изчезва, а днес гърми поредният завод за боеприпаси – не точно завод, боеприпаси гърмят, хора убиват, умират. Никакви поуки няма от нищо.

Бойко Борисов: Напротив. Ние с прокурорите направихме доста неща сега. За съжаление безогледно в тази тема – утилизация или обезвреждането на тези мини. Вие представяте ли си, над сто деветдесет и колко бяха – близо 200 000 мини има само в един склад, който ние пазим сега – с въпросния „Миджур“, там, където стана големият взрив. Трябват ни две години и сега държавата ще даде 4 милиона, за да купим такъв специален робот с камера, който министърът на отбраната иска, за да можем човешкото нехайство и лакомия да го заплатим ние, всички данъкоплатци. Но така или иначе друг изход няма. Не можем да ги върнем обратно, сложени там на склад. Както и да е. Възложил съм на Вучков и на главния секретар безкомпромисно да се отнесат с ръководството на КОС – има ли виновни, да си отиват. Повече компромиси там няма да има.

Водещ: Докога ще издържат гайките на коалицията, г-н Премиер?

Бойко Борисов: Всички знаем защо сме в коалиция. Безвремието и тази година и половина пропуснато време за България видяхте до какво доведе – спрени фондове, фалирали банки, катастрофа. Безспорно. Оттук нататък залогът е много голям. Обидата – и на мен много неща не ми харесват, но…

Водещ: Е, няколко пъти, три пъти казахте, че сте обиден. Това думи на политик ли са? Няма обиден, няма лично чувство.

Бойко Борисов: Точно така. Човек се обижда, преглъща, гледа крайната цел, а крайната цел е стабилна България, да се стабилизира ситуацията, да се разплатим, да заработят фондовете, да се успокои бизнесът, да се стабилизират системите. Вие виждате – огромна подкрепа от Европа, огромна. Завчера Джон Кери се обади да изрази също подкрепата си.

Водещ: Борисов – мълчаливият и консенсусният. Това нов стил ли е или нов грим?

Бойко Борисов: Напротив, аз не съм мълчалив. Просто когато имам какво да кажа, излизам и го казвам. Това, че така съм преценил, мисля, че… Важно е да има какво да кажеш, а като има, аз или го казвам в парламента. Благодаря на колегите от всички партии, когато сме направили нещо добро, имам разговор с тях – това ми е работата. А компромисен или консенсусен – това… времето ни задължава да бъдем такива и трябва да се учим. Всеки човек се променя, всеки човек ситуацията го изменя.

Водещ: А вие ролята на помирител - харесва ли ви, или я играете по необходимост?

Бойко Борисов: Аз винаги съм бил помирител в махалата.

Водещ: Така ли?

Бойко Борисов: Винаги. Там, където съм бил, винаги съм бил консенсусен и помирителен. Вярно, че и най-добре се биех от всички в махалата, така че всички идваха да ги сдобрявам, в смисъл, като има проблем. И така си останах докрая. Аз не обичам война, аз обичам мир.

Водещ: Т.е. това е ролята на силния...

Бойко Борисов: Но винаги се готвя за война. И моята партия в момента знае, че всеки ден сме готови да отидем на избори, всеки ден. Знаем, че тези места, на които сме в момента, са много временни. Ако искаме да останат по-дълго време наши, да останем на тях, всеки ден трябва да се готвим за избори. Никой няма изгода от избори от другите партии и затова да не ме блъфират - само ще съсипем държавата. Сега виждате, резултатите са факт – дадохме 50 милиона на пенсионерите за Коледа; над 3 милиарда изплатихме на хората, които с месеци висяха по офисите на КТБ, вече са си взели паричките за Коледа и Нова година, своите; разплатихме всичко. Много работи свършихме, и то за 15-20 дена, реално работни дни. Няма загубени никакви пари по оперативните програми. Около 200 милиона може би, което на фона на всичко е малко, но и това няма да загубим, защото вчера успяхме да гласуваме в Съвета едно прекрасно решение за България – това е правилото n+2 да стане +3. Разбира се, големите държави донори не се съгласиха, но по наше настояване – на по-бедните държави да го наречем… И тук Кристалина Георгиева беше направила много добра работа да ги подготви, защото има много важен пост в Брюксел тя в момента. Дадоха право на Европейската комисия да преценява за дадена държава, ако примерно такъв проект като „Струма“, който е видно, че го провалиха, и трябва не само да не вземем и да не го достроим, а трябва да върнем за тези ЛОТ-ове, които сме построили, парите – да могат те да преценят, за да не накажат държавата, да ни удължат с още една година строителството.

Водещ: Последно изречение. Къде ще бъдете на Коледа?

Бойко Борисов: Ами у нас, къде да съм? Толкова работа… У нас. Пожелавам на всички да са живи и здрави, да ни подминават нещастията. На моите приятели от Реформаторския, Патриотичния фронт, от АБВ – нека да не тревожим хората преди празниците. Вършим добра работа – сигурно може и по-добра, но на фона на всичко, което беше, изключително добра. Виждате, и социологическите агенции дават, че хората се поуспокоиха. Ще седнем след Нова година, ако ме убедят включително и за това, съм готов да им отстъпя. Но трябва да ме убедят. До този момент нямат нито един аргумент освен този, че ако се прехвърлиш в НОИ, не можеш да се връщаш обратно. И това им го обещавам да го направя. Убедете ме за другите неща – нямате проблем. Но да не ме плашат – това не го обичам.

Водещ: Благодаря ви.