Тотю Младенов: Промените в Кодекса за социално осигуряване целят защита на осигурените лица

Тристълбовият модел на пенсионно осигуряване не се променя, пенсионните фондове се запазват

Тотю Младенов, съветник на премиера Бойко Борисов по труда и социалната политика в интервю за Bulgariautre

Г-н Младенов, промените в Кодекса за социално осигуряване, по-конкретно предложението да избираме пенсионно осигуряване изцяло в НОИ или и в частен фонд предизвикаха сериозни спорове. От пенсионните фондове дори обявиха, че тази промяна е равносилна на национализация на пенсиите. Нека обясним защо се прави промяната, какво цели тя и ще има ли ползи от нея?

Всичко, което се прави в тази посока е в полза на осигурените лица и това трябва да стане ясно. Няма по-демократичен начин от това хората, родени след 31 декември 1959 година сами да изберат дали да продължават да се осигуряват в универсален пенсионен фонд или да се осигуряват в Националния осигурителен институт. Тоест тук защитаваме в максимална степен осигурените лица от една страна, от друга страна се дава възможност на избор на самите лица как да го правят.

Важно е да се подчертае, че трябва да се направи информиран избор на осигурените лица. И тук е ролята на всички, и на синдикатите, и на работодателите, и на частните пенсионни фондове,  и на НОИ да разяснят на хората и те да направят правилния избор и да не бъдат ощетени. Това е идеята на тези промени и аз не виждам никаква драма в тях.

Осигуряването по втория стълб в универсалните пенсионни фондове в момента става в индивидуални партиди. Ако осигуряваното лице реши тази допълнителна вноска от 5% да отива в Държавното обществено осигуряване – там тези средства вече няма да са в индивидуална партида. Каква е разликата – какви са дивидентите при единия и при другия случай?

Първият стълб в НОИ е разходопрокривен. Но това не пречи оттук –нататък да се мисли как може да бъдат създадени индивидуални партиди и в НОИ. Това би било крачка в правилната посока. Но аз пак казвам. Въпрос на преценка е. И хората сами ще преценят като си видят партидите как са осигурявани в пенсионните фондове,  каква доходност им е носило това. Те могат да решат да останат в универсалния пенсионен фонд, но могат да изберат и да отидат в НОИ. Това е право на избор. Аз бих стигнал даже и по-далеч, ние сме обсъждали проекта, той беше част от предизборната прогама на партия ГЕРБ, да се даде право и на хората, които се осигуряват в професионалните пенсионни фондове, тоест работещите в първа и втора категория труд, те също да имат право да изберат дали да се осигуряват в НОИ или в професионалния осигурителен фонд.

Всичко това ще стане ясно след дебати между социалните партньори и правителството до 31 март, когато трябва да предложат цялостна концепция за дългосрочна пенсионна реформа.

Могат ли двете системи – ДОО и универсалните пенсионни фондове, които са частни, да работят заедно?

Не се променя нищо в тристълбовия модел. Искам да успокоя представителите на частните пенсионни фондове и представителите на бизнеса. Вторият стълб остава, но с право на избор. Остава и третият стълб –доброволното пенсионно осигуряване. Така, че схемата не се променя, прави се една голяма промяна, свързана с това –хората да имат право да избират как да се осигуряват. Това е същината на тези промени и те се правят с цел да бъдат защитени интересите на осигурените лица и да могат да правят информиран избор. Това е изключително важно.

Каква е отговорността на пенсионните фондове за това как се управляват средствата, които постъпват при тях?

Има регламент. Няма опасност за тези пари на хората, защото има и надзорен орган, който контролира тяхната дейност и гарантира парите в тези фондове.

Имаше възражения относно повишанатео на пенсионната възраст. След дебати и разговори се стигна до решение през 2015 възрастта на де се променя, вероятно това ще успокои атмосферата, как обаче ще продължи след това пенсионната реформа ?

На 14 декември правителството и синдикатите подписаха споразумение, което се подкрепя и от най-голямата работодателска организация в България КРИБ. Идеята е от 1 януари да расте само стажът с по четири месеца за мъжете и жените за работещите трета категория труд. Има идея да се криминализира укриването на осигурителни вноски, това е изключително важно, то пак се прави в полза на осигурените лица – да може те да имат достатъчно средства както в НОИ, така и в частните пенсионни фондове. Оттук нататък премиерът е дал срок 31 март на министъра на труда и на социалните партньори- на бизнеса и синдикатите да избаротят цялостна концепция за дългосрочна пенсионна реформа, за да може да се направи още по-устойчиво уеправлението и най – важното-  то да дава добри пенсии на хората.

Криминализирането на укриването на осигуровки от работодателите ще даде ли този път резултат,  ще донесе приходи в хазната и ще намали ли сивата икономика?

Мисля, че ще даде добър възпитателен ефект и ще доведе до по-голяма събираемост на вноските както в НОИ, така и в частните пенсионни фондове. Това е добре и за осигурените лица и аз очаквам да има повече приходи от тази мярка.