Делян Добрев: Проучването на две нови газови находища у нас е по-важната новина от „Южен поток“

България ще си осигури 100% диверсификация и енергийна сигурност, ако се докаже наличието на газ в находищата Силистар и Терез

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Как оценявате дискусията по „Южен поток“, г-н Добрев? Трябваше ли да се изненадаме от различните позиции на народните представители от различните групи?

Тя донякъде беше очаквана. От една страна видяхме позиции от ляво за подкрепа, въпреки европейските правила. Нашата позиция беше балансира, както винаги е била – че подкрепяме проекта, но при спазване на европейското законодателство. Спазването на това европейско законодателство не е някаква самоцел. То гарантира повече от един доставчик по тръбата, гарантира конкуренция при изграждането, прозрачни процедури по експлоатацията. В крайна сметка това е в интерес и на самата България. И също позиции от дясно за това как проектът не е доказал своите икономически ползи, как разполагаме с малко информация. Така че Народното събрание не можа да даде единна позиция и затова не бе гласувана съответно и декларацията.

Г-н Добрев, вие бяхте и министър на икономиката и енергетиката, няма да спра да питам, как без ясни в цифрово изражение параметри се изчисляват ползите или загубите от един проект?

Вижте, има определени параметри, които са ясни. Знаете, че има междуправителствено споразумение, подписано още през 2007-а година, ратифицирано от Народното събрание, което фиксира срок за откупуване на инвестицията, срок за откупуване на тръбата в рамките на 15 години. Това бе нарушено, за съжаление, в кабинета „Орешарски“, защото срокът се увеличи на 22 години с мотив, че така частично ще се получават дивиденти, но това въпреки всичко е в противоречие на подписаното междуправителствено споразумение. Ясна е и вътрешната норма на възвращаемост, която е 8%. За да се изчисли, обаче, в абсолютен размер какви ще бъдат приходите и след коя година те ще се получават, трябва да се знае колко е стойността на строителството и какви са транзитните такси. Стойността на строителството отново в кабинета „Орешарски“ нарастна с 3,8 милиарда и това постави определени въпросителни. Но вашия анонс по отношение на диверсификацията е по-важната тема. Днес някак си незабелязано минаха двете решения на Министерския съвет.

Точно затова щях да ви попитам, защото ние сме разговаряли много пъти по този въпрос. Кажете ни повече подробности за данните за двата нови блока?

Радвам се, че сте забелязали. Минаха две решения на Министерския съвет за стартиране на конкурсните процедури за прочуване на другите два блока в дълбоко Черно море – „Силистар“ и „Терес“. Знаете, че за „Хан Аспарух“ в средата на 2012-та година сключихме договор с „Тотал“, OMW и „Репсол“ и те са в напреднала фаза на своите проучвания. Сега стартират конкурсите за проучване и на другите два блока, където ние вярваме, че има потенциал не по-малък от потенциала в „Хан Аспарух“. Това е истинската диверсификация и енергийна сигурност в България, защото това е собствен газ, който е с 35% по-евтин по причина, че няма транзитни такси от находището до страната - краен получател. От друга страна, това ще бъде огромен стимул за българската икономика. И освен всичко - от останалите 65 процента, 30 процента влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения. Така че това са истинските, стратегическите неща за страната. Аз се надявам тези конкурси да бъдат много успешни. И ние да привлечем големи инвеститори, подобни на тези в „Хан Аспарух“, които да докажат наличните количества и да започнат добив в близко бъдеще. Като казвам близко бъдеще, в енергетиката близкото бъдеще е 5-10 години. Всяко решение взето днес всъщност се отразява след доста години. Така се случи, например, с дългосрочните договори за „Марици“-те подписани 2001-ва година, но влязоха в експлоатация 2010-а.

При положение, че имаме „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“, все блокове, от които очакваме добив на газ, защо е необходимо да се тревожим за „Южен поток” и не трябва ли в известна степен да благодарим на президента Путин, че ни разтовари от тази тегоба?

Една допълнителна инфраструктура през България, една допълнителна газова инфраструктура, дава допълнителна сигурност за доставките, това е неоспорим факт. Така че този проект можеше да има, ако наистина той е приключил, защото ние все още нямаме официално уведомление, той можеше все пак да допринесе с нещо. Но много по-важното е собственият газ и това е нещо, към което трябва да се стремим. То не е само газ, защото не знам дали сте обърнали внимание, от средата на годината излезе официално прессъобщение на OMW – партньорът, който прави сеизмиката в „Хан Аспарух“, и в тяхното официално прессъобщение се казваха две много важни неща. Едното е, че в блока „Хан Аспарух“ потенциалът е по-голям, отколкото потенциала в румънските блокове. Там, знаете, че намериха само в единия блок 84 милиарда кубика газ. А ние като държава консумираме 3 милиарда на година. Това показва, че нашето потребление би могло да бъде задоволено за повече от 30 години само от този блок. Но другата важна информация.
Че в дълбоката част на блока „Хан Аспарух“ има потенциал, има данни за наличието и на нефт, което пък бе изненада и то много приятна изненада за нас.

Дали в тези блокове, за които правителството взе решение и обяви да даде за проучване, дали там няма да намерят също залежи на нефт?

Надяваме се. Специално за „Силистар“ от геоложките данни, с които ние разполагаме, има голяма вероятност да има не само газ, но и нефт. Разбира се, компанията, която ще проучва по-детайлно блоковете, ще кажете това с по-голяма сигурност. А след като се направят и проучвателните сондажи, ще може да докаже и запаси. За „Терес“ очакваме само газ, но отново, ако в дълбоката част на „Хан Аспарух“ има и нефт, „Терес“ е на същата ширина като „Хан Аспарух“, като дълбоката част на „Хан Аспарух“. Той е в дълбоката част на българско Черно море, само че „Хан Аспарух“ е на Север, а „Терес“ е на юг. Та отново и там може да има положителна изненада. Дано всичко това се докаже и започнем добив скоро.

Дотогава, докато нашата акватория на Черно море я превърнем в своеобразно черноморско-каспийско море, как ще се справим с необходимостта от газ за страната? Много апокалиптични сценарии се развиха тези дни, имат ли основание?

В последните два дни… Твърдения за това, че не само че няма да има „Южен поток”, но ще загубим и приходите от транзита на газ, което е абсолютно…

Ще спре парното в София, защото „Топлофикация“ е на газ, а няма от къде да се снабдява. Изобщо всичко се чу…

Наслушахме се на какво ли не. Едната апокалиптична картина бе затова, че няма да вземем приходи от транзита. Ние всъщност имаме транзитен договор до 2030 г. с 90% take all клауза, което означава, че дори една капка газ да замине през този газопровод, ние ще си вземем 90% от приходите по договор. От друга страна по отношение на доставките на газ, ние имаме подписан договор за доставка на газ до 2024 г. с клауза в него, че той може да бъде удължен по искане на българската страна. Така че договор за газ ние си имаме. Абсолютна фантасмагория пък са тезите, че ще внасяме руски газ от Гърция и от Турция. Има си фиксирана входна точка и тя е входната точка от Румъния за доставката на този газ в България. От Гърция ние наистина ще получаваме газ към 2020 г. вероятно. Това ще бъде по газопровода ТАНАП и съответно ТАП в гръцката част, газ от каспийския регион. Но това е нещо съвсем различно.

Много ви благодаря за разясненията, които дадохте и най-вече, че хвърлихте повлече светлина върху хубавата новина на седмицата. Добре, че обърнахте внимание. Пропуснаха я медиите, а тази новина за двата нови блока е великолепна новина, защото означава стабилност и сигурност.

Много по-важната е, според мен.

Тя е по-важната новина. Ние, ако си имаме на 100 процента доставки на газ, каквато и друга тръба да минава е подробност. Както „Северен поток“ е лукс за Германия, така ще бъде „Южен поток” е лукс за България. Дали го има или го няма – едва ли ще предизвиква сегашните турболенции.

Ако се окаже така и ако се окаже, че има солидни количества газ, дай Боже и нефт в „Силистар“ и в „Терес“, то тогава не само ще задоволяваме собствените си нужди, но вероятно ще имаме необходимост и от инфраструктура за износ на този газ.