Имаме необходимост от цялостен анализ на дейността на сектора за сигурност и промяна в законодателството

Водеща: Цветан Цветанов – заместник-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ. Здравейте, г-н Цветанов. 

Цветан Цветанов: Здравейте.
Водеща: Вие идвате от едно изслушване в парламента на Писанчев – шефа на ДАНС, който трябваше да ви разкаже за тази акция онзи ден, която се състоя в Пазарджик и още 4 града. Наистина ли, изводът от цялото изслушване на Писанчев е, че трябва да се създаде ислямистки център в България?
Цветан Цветанов: Нищо ново не беше казано от вчерашната пресконференция, която беше публично оповестена от всички медии. и днес дори, имаше мнения от депутатите, които участвахме в днешния дебат, че това заседание може би трябваше да бъде закрито. Защото трябваше да се види колко зле
Водеща: Открито имате предвид?
Цветан Цветанов: Да, открито, за да може да се чуе, че всъщност, нямаше отговори на зададените въпроси, които бяха зададени в пленарна зала. И това всъщност, е голямото ни притеснение, че в последната година и половина ДАНС просто е загърбила основния си приоритет – това е контраразузнаването. И с това вливане на полицейски структури в ДАНС просто се изместил центъра. И точно затова смятаме, че колкото е възможно по-бързо преструктурирането на комисиите в българския парламент, ще започнем действително да гледаме законодателството, свързано с промените в Закона за МВР, за промените в Закона за ДАНС, и разбира се, в Държавната агенция за технически операции.
Водеща: Ген. Атанас Атанасов каза, че не се знае дали има спящи ислямски клетки в България, но днес е станало ясно със сигурност, че е имало една спяща клетка, и това е ДАНС. Споделяте ли този радикализъм на Атанасов?
Цветан Цветанов: Това е негово мнение. Аз не смятам, че трябва по този начин да сме толкова крайни. Но съм убеден, че в комисиите ще имаме възможност да изслушаме допълнително Писанчев и ръководството на ДАНС, защото се видя, че Писанчев не познава материята и не познава естеството на работата в ДАНС, и конкретно за тази операция. Защото имаше конкретни въпроси, и само ако от обща култура един председател е запознат с дейността на всички направления в дейността на ДАНС, щеше да може да отговори, въпреки, че нямаше готовност да отговори с конкретни цифри, но можеше да даде конкретни насоки в това, което правят и това, което се прави.
Водеща: Може ли да се каже, че тази акция е била в някаква степен провалена?
Цветан Цветанов: Самият той спомена, че е имало изтичане на информация.
Водеща: Това вече значи провал само по себе си.
Цветан Цветанов: Това е провокирало бързото реагиране по-неотложно да се действа в тази операция. Но това също води и доста въпросителни за евентуално непостигане на целите за постигане на тази операция, ако тя е била добре планирана.
Водеща: Но тя не е само операция на ДАНС, там участваха прокуратурата и МВР. ДАНС ли е виновен?
Цветан Цветанов: ДАНС и прокуратурата са участвали. МВР почти не е участвала. Тя само е осигурявала полицейски охранителни дейности, които са били необходими за провеждането на тази операция на ДАНС.
Водеща: При това положение, вие ще поискате ли оставката на Писанчев?
Цветан Цветанов: Когато бъдат разгледани всички тези законодателни промени, които трябва да настъпят, ще се направи допълнително задълбочен анализ. Но мога да кажа, че изводът, който днес може да се направи в 43-тото Народно събрание е, че действително, Писанчев може би не отговаря на профила и на изисквания, които има днес като предизвикателства пред националната сигурност на страната. Също така мога да кажа, че през последната година и половина няма абсолютно никаква активна роля на ДАНС за представяне и препоръка за промени в законодателството. И мога да дам и примери за това, което днес наблюдавах в пленарна зала, че наблюдавайки случващото се във Великобритания Тереза Мей внесе пакет от законодателни промени, които са свързани действително ефективност за противодействието на тази заплаха, която в момента има в целия цвят.
Водеща: Това се случи в цяла Европа – в Дания, в Белгия. Това не е само в Англия.
Цветан Цветанов: Но това, което днес видяхме и това, което чухме, всъщност, Писанчев каза, че е наблюдавал процеса. Но аз смятам, че ДАНС не трябва да наблюдава, а трябва да противодейства за недопускането на това, което би могло да бъде реална заплаха за страната. Смятам, че Емил Димитров, възприет като ревизора от Патриотичния фронт, имаше едно много емоционално изказване, което, мисля чу беше много ясен знак за оценката, която се дава за председателя.
Водеща: Какво имате предвид, кажете?
Цветан Цветанов: Понеже беше казано, че по интернет има засечени комуникации, има превод на парични средства от Западна Европа. Емил Димитров каза, че влизайки в интернет пространството трябва да заем, че сме заплаха за националната сигурност. Ако някой български гражданин получава преводи от Западна Европа – това означава, че би могъл да попадне във финансирането на подобни организации, които, по заключение, които бяха дадени днес от Писанчев, и в тази връзка мисля, че нямаше смислен дебат.
Водещ: Очевидно сте „за“ оставката на Писанчев, но искам да ви попитам – заради него, заради естеството на работата му, заради качеството на работата му, защото вие казахте при предното си гостуване в „Лице в лице“, както и в други гостувания, че на практика Писанчев и бившият шеф на МВР Йовчев са назначение на ДПС. даже мога да ви цитирам „Делян Пеевски си назначи Цветлин Йовчев, Делян Пеевски си назначи Писанчев.“ Бившият министър тогава. Така нарекохте „осребряване на поети ангажименти в предишния мандат. службите трябваше да работят по това, което Пеевски си пожелае. Аз съм го спирал и тогава работата е прехвърляна към ДАНС.“ – защото вие сте спирали МВР да работи това, което е искал Пеевски.
Цветан Цветанов: Българският парламент назначи Писанчев. Българският парламент прие законодателство, за да могат да бъдат направени всички тези промени в структурно и кадрово естество в сектора за сигурност. Точно за това днес имаме голяма необходима от цялостен анализ на дейността на сектора за сигурност и промяна в законодателството по начин, по който ние сме го внесли в 43-то Народно събрание. Обеден съм, че ще бъде гледано приоритетно в Комисията по вътрешен ред и сигурност и в Комисията за контрол на специалните служби, защото това всъщност е един политически консенсус, който има като виждане, като развитие на сектора за сигурност в…
Водещ: Не може ли да отговорите с „да“ или „не“ – зависими ли са били службите от Пеевски и ДПС?
Цветан Цветанов: Мога да кажа, че имаше опити службите да бъдат използвани политически и за мен е по-тревожно е, че когато има подобен подход ние просто изпускаме основните приоритети, които са вменени като функция на контраразузнавателна структура каквато е ДАНС. Смятам, че сега, когато вече имаме един действително политически дебат в парламента ще можем да стигнем действително до смислено законодателство, което да отговаря на предизвикателствата, които имаме днес в страната, защото при тази динамична среда на средата за сигурност точно трябва да бъдем много концентрирани и комуникативни един с друг в Българския парламент и да търсим позитивното, не конфронтационното.
Водещ: Има ли вина ДАНС за това, което се случи с КТВ, както мнозина подозират?
Цветан Цветанов: При положение, че финансовото разузнаване е в ДАНС, разбира се, че определено може да изведем подобни изводи.
Водещ: Сега кажете, според вас, защо няма такова законодателство? То, разбира се, не е работа на ДАНС да пише закони. Вие упреквате ДАНС, но истината е, че ние в момента нямаме текстове в законодателството, по които да осъдим тези, които са арестувани заради „Ислямска държава“.
Цветан Цветанов: Тук искам да уточня: ДАНС няма законодателна инициатива, но ДАНС прилага българското законодателство и самите изводите, които биха могли да направят от едни задълбочени анализи могат да препоръчат на Министерски съвет или на Комисията за контрол на службите в Народното събрание да се предвиди подобна промяна на законодателството.
Водещ: Може да настояват, прав сте напълно.
Цветан Цветанов: В тази връзка те имат оперативната самостоятелност и комуникация с евроатлантическите партньори. Всичко това, което се въвежда в развитите европейски държави, които имат ефективно в борбата срещу тероризма, смятам че трябва да взимаме добрите практики. Точно затова е това партньорство – за да можем да прилагаме добрите практики и модели в страната.
Водещ: Това е спешно със законодателството. Всички, които говореха на темата около тази операция казват, че: нямаме никакъв текст, по който тези хора да бъдат осъдени. Така че това е наистина спешна работа и на вас като законодател. Обаче, вашето избиране днес в комисията, която трябва да следи как се използват СРС-та предизвика, как да кажа, възмущение в социалните мрежи, в някои агенции хората се изказаха много остро, тъй като…
Цветан Цветанов: Защо?
Водещ: Е как защо? – защото вашето управление беше свързано със страх от подслушване. Вие помните пресконференцията на прокуратурата, която издирваше така наречените крайслери, които бяха наречени, че са се /…/. Заради това.
Цветан Цветанов: Всичко това, което беше направено като внушение, като пропаганда бихте ли ми казали текстът, по който съм обвинен в подобно незаконно подслушване? Няма такъв. Така, че в тази посока мисля, че може да бъдете съвсем спокойни, че няма какво да излезе от подобни твърдения или това, което в момента, отново някой иска да притопли – нещо, което отдавна мисля, че трябва да е забравено.
Водещ: Вие отричате за всички обвинения свързани с подслушването в периода?
Цветан Цветанов: То няма такива. Към настоящия момент няма такива.
Водещ: Въпросът е: смятате ли, че вашето присъствие там е резонно?
Цветан Цветанов: Моето присъствие е съвсем резонно, защото съм бил вицепремиер и министър на вътрешните работи в последните четири години от управлението на ГЕРБ и мога да ви заявя, че в управлението на ГЕРБ имахме най-големите успехи в борбата срещу тежката организирана престъпност и мерки, които бяха предприемани относно битовата престъпност. Ако направите една съпоставка с анализите, които имаме днес, както от партньорите, така също и от структурите на МВР ще видите, че действително имаме много пропиляно време. Самият факт, очакваният доклад, който се очаква да излезе Европейската комисия мисля, че даде отговор на много от тези въпроси, които ми задавате, защото всички доклади, които излизаха от Европейската комисия 2009-2012 година, включително, те бяха позитивни, с ясна политическа воля, с реформи, които се провеждат в сектора за сигурност, интегриран за реформи, които се правят. Трябва да ви кажа, че 2012 година, ако си спомняте, ние бяхме пред Румъния и докладът, който беше планиран и…
Водещ: Помня, разбира се, и говорехме да ни отделят от Румъния, дори.
Цветан Цветанов: Момент. Точно така и докладът, който излезе есента на 2012 година, тогава се взе решение на Европейската комисия следващият доклад на България да бъде след 18 месеца, но за Румъния да бъде през 6 месеца. Сега в момента докладът, който се очаква да излезе се говори за отделяне на Румъния от България, да влезе Румъния в Шенген, а България да си трупа отново дефицита, който всъщност имаме.
Водеща: И финално по тази тема – смятате, че ви е мястото в тази комисия и нямате никакви угризения?
Цветан Цветанов: Съвсем резонно е според мен. А и факт е признанието, което получих и от европейската и световната общност в сектор „Сигурност“, защото знаете, че всичките тези награди, които съм получавал, са признание както за моята дейност, така също и за колегите, които съм работил. И мога да ви кажа, че професионалният екип и политическият екип, който работеше в Министерство на вътрешните работи от 2009 до 2013 година беше може един от най-добрите, и неслучайни са тези резултати, които постигнахме и това, което се случи в борбата срещу организираната престъпност.
Водеща: Цацаров ни препоръча обаче, да питаме хората с инициалите от тефтерчето на Златанов, което междувременно изчезна, имам ли какво да ви питам вас? Вие припознавате ли се в инициалите?
Цветан Цветанов: Не. Ако прецените, че има някой с подобни инициали, можете да го попитате.
Водеща: Формално отговаряте на тях – Ц.Ц.
Цветан Цветанов: Не, моето съкращение трябва да бъде Цв.Цв., ако трябва да бъдем точни. Така че Ц.Ц. не знам кой го твърди, но мога да ви уверя, че аз не се припознавам в тези инициали.
Водеща: Смятате ли, че някой е преправил инициали в тефтерчето и, че инициалите Д.П. са се превърнали в 10? Допускате ли го това, питам ви като полицай?
Цветан Цветанов: Би могло да се предположи на база на това, което се създаде като голям шум в обществото, но мисля, че тук по-правилния отговор трябва да бъде даден от компетентните органи, в които са съхранявани доказателствата по това дело, а те са били в следствието и в прокуратурата.
Водеща: Отговорът ви е, че допускате, че са преправяни?
Цветан Цветанов: От всичко това, което се интерпретира в публичното пространство можем само да предполагаме, но не можем да говорим категорично. Смятам, че експертите са тези, които трябва да кажат и самият факт, че имаме изчезнали доказателства по едно дело говори, че имаме проблем, който трябва ад бъде решен.
Водеща: Според вас това случайно ли е?
Цветан Цветанов: Не смятам.
Водеща: Кой има интерес да изчезне тефтерчето на Златанов?
Цветан Цветанов: Единственият, който няма интерес, това е политическа партия ГЕРБ и президентът. Защото, знаете, че всичко, което беше изговорено в публичното пространство точно преди година-година и половина на обилната пресконференция, която беше презентиран на слайдове всичко това, което беше на текст в тези тефтерчета, аз мога да ви кажа, че единствената цел беше дискредитирането на ГЕРБ, унищожаването на ГЕРБ, и разбира се, унищожаването и дискредитирането на президента като личност, и да може да бъде действително неглижирана президентската институция.
Водеща: Но Кирил Добрев казва, че е имало потресаващи признания на хора, които са били мачкани от тази комисия по заповед на шефове от ГЕРБ.
Цветан Цветанов: Всеки е в правото си да коментира и да прави своите изводи. Но доказателствата трябва да бъдат в делото. И разбира се, аз не бих могъл да …
Водеща: Добре, вие не сте заинтересовани, кой е заинтересован?
Цветан Цветанов: Всички тези, които имат интерес нещо да бъде прикрито и да не бъде видяно и да не бъде чута истината. Кой е той не бих могъл да кажа.
Водеща: Финален въпрос – опасявате ли се, че ако Патриотичният фронт откаже да подкрепя правителството, ще опрете на подкрепата и на „България без цензура“ или ДПС? И това тревожно ли е или е резонно?
Цветан Цветанов: В гласуванията, които има вече в последната една седмица и 10 дни, имаме случаи, в които ние получаваме подкрепа от всякъде. Така че в тази посока, всеки едни закон ще търсим препокриване на профила и на програмата, която е декларирана от съответните политически…
Водеща: Няма ли да роди ново задкулисие това?
Цветан Цветанов: Не смятам. Всичко е открито. И смятам, че точно в този парламент няма как да се роди задкулисие, защото имаме 8 парламентарно представени партии и всяка една наблюдава другата.
Водеща: Аз смятам, че винаги може да се роди задкулисие, колкото и партии да има. Въпросът е, че вие смятате, че това е невъзможно да се случи сега. Ако сте зависими от нечия подкрепа?
Цветан Цветанов: Много сме различни като профил в българския парламент. И точно това не би могло да даде тази симбиоза на подобно задкулисие, за което вие в момента може би предполагате или задавате като въпрос.
Водеща: Благодаря ви за този разговор.