Проблемът не е Филип Златанов с неговите записки, а в технологията на упражняване на властта

Проблемът е в механизма

Водещ: В студиото е Румен Петков. Здравейте. 

Румен Петков: Здравейте, добър вечер на вас и на вашите зрители. Да си честитим празника на Софийския университет и въобще на светите братя.
Водещ: Да, честит празник наистина. Освен това бивш вътрешен министър. Започвам с това уточнение не, че някой не знае от нашата аудитория, но все пак кажете по ваше време имаше ли такива данни, че има радикален ислям, че има опасни фундаменталистки учения, които заслужават това, което се случи сега – да се стекат 300 полицаи, жандармерия, да арестуват имами и така нататък.
Румен Петков: Един от приоритетите пред Националната служба за сигурност в целия период след 1989 година, а убеден съм и преди това, е било именно противопоставянето на терора – контратерора. И смея да твърдя, че Националната служба за сигурност работеше изключително ефективно и от гледна точка на превенцията, и от гледна точка на разкриваемостта неслучайно тя беше не призната, тя беше желан партньор и в САЩ, и в ЕС, и в Русия. Защо се стигна дотук, разбира се че отговорите могат да бъдат много, причините са комплексни. И те не са толкова и само в правоохранителната система, колкото в цялата тази атмосфера в международен план. Но мисля, че едно от нещата, върху които правоохранителната ни система, въобще системата за сигурност трябва да постави много сериозен акцент, е работата с бежанците.
Водещ: Да, това каза господин Генджев. Споделяте ли неговата тревога?
Румен Петков: Предупреждавам за този проблем от преди той да възникне. Той свари изключително неподготвена и Агенцията за национална сигурност, и Министерството на вътрешните работи. Ние имахме случай, аз във вашето студио съм казвал, ние имахме случай, в който на един адрес в един апартамент бяха регистрирани по 300 бежанци. И МВР, и Агенцията за национална сигурност не осъществяваха никакъв контрол. Аз съм сигурен, че това, което заварва днес новият министър на вътрешните работи ще се нуждае от много сериозна реорганизация и преструктуриране. И много сериозни усилия заедно с ДАНС – не да бъдат излишно следени, не да бъдат подлагани на някакъв тип особено обгрижване, още по-малко репресии. Но държавата и нейните институции да имат много ясна представа – ние знаем ли тези 300 човека, които са регистрирани на един апартамент от една адвокатска кантора в София днес къде са?
Водещ: Аз не мога да знам, вие кажете ако вие знаете нещо.
Румен Петков: И аз не мога да знам. Проблемът е, че и МВР не знае.
Водещ: Сега сте във властта, трябва да научите. Част от управляващото мнозинство сте.
Румен Петков: Пак казвам – системата е много, много пробита от тази гледна точка.
Водещ: Тоест опасно е, има риск. Заслужават си такива акции.
Румен Петков: Да.
Водещ: Не споделяте мнението, че това е PR акция, че е насочена срещу ДПС?
Румен Петков: Аз не мога да кажа каква е мотивацията. По никой начин не е насочено срещу ДПС. Не мога да кажа доколко е мотивирано, защото това е въпрос на службите и когато се минава към една такава операция, тя няма как да е немотивирана от обективно събрана информация, от контролирана информация. Така че нека да ги оставим да си свършат работата и тогава да се правят коментарите. Мисля, че днес коментарите в подкрепа или в отрицание на това, което са направили в четирите района на страната…
Водещ: Е силно прибързано. Добре, обаче силно прибързано ли е да говорим за тефтерчето на Златанов? Колко време вече чакаме нещо да се случи там? Знак на едни инициали, добавят се нови, числа, факти, тирета, запетайки.
Румен Петков: Мисля, че главният прокурор каза, известно е, че аз съм един от най-острите му критици, но каза нещо дълбоко принципиално вярно.
Водещ: Кое е то?
Румен Петков: Какво е правил Филип Златанов?
Водещ: Какво е правил?
Румен Петков: По ред причини си е записвал…
Водещ: Старателно.
Румен Петков: Прекалено старателно. Проблемът е в тази технология на упражняване на властта. Проблемът е в механизма. И ние като политически партии, като държава, като институции, като общество, ако не сме наясно, че проблемът не е Филип с неговите записки, които го правят и малко глуповат в очите на хората. Ако ние не се противопоставим срещу механизма дали Филип ще си записва или няма да си записва, проблемът е механизма. И сега ние сме пратили в съда, обвинили, най-вероятно той ще бъде и осъден – човекът, който си е записвал, а не тези, които са го карали да си записва. Друг е въпросът, че неговият манталитет явно не е на самостоятелен човек, а човек, който изпълнява поръки. Тоест механизма е нещото, което деформира държавата в очите на хората.
Водещ: Това е безспорно. Даже Радан Кънев каза не механизма за упражняване на власт, а механизма със злоупотреба с власт.
Румен Петков: Точно така. Това имам предвид.
Водещ: Това е едната страна на въпроса. Обаче другата страна е как така се губят тези тефтерчета, кой дописва, кой трие? Сега ли се е случило, преди ли се е случило? Какво се случва, нещо не ви ли смущава извън механизма за злоупотребяване с властта?
Румен Петков: Дълбоко смущение. Такива събития предизвикват отрицанието на обществото към държавата и държавността, към нейните институции. И ако тук следствените органи не направят всичко възможно, защото това не е поредната кола. Там стария виц – добре за теб касетофона, за мен джантата. Този, който е разбил колата, той не я е разбил да открадне две тефтерчета, ако е такъв масов крадец в общия случай. Значи това е доста нагло, доста демонстративно и тук изцяло въпросът е в ръцете на следствените органи.
Водещ: Добре. Вярвате ли, че ще се стигне до истината за въпросите, които си задаваме днес?
Румен Петков: Скептичен съм.
Водещ: Защо сте скептичен?
Румен Петков: Аз първо, мисля, че през последната година настъпиха много сериозни деформации и пропуски в работата на Агенцията по национална сигурност.
Водещ: Какви, защо?
Румен Петков: Надали ще можем в едно кратко предаване…
Водещ: Едно кажете?
Румен Петков: …да ги изчистим. И в системата на МВР, ние какво имаме през последните години като ефективност в борбата с наркотрафика? Какво имаме с наркоразпространението в България? Ние имаме комични декларации от страна на определени фактори в МВР за обемите заловени наркотици в София? Какво имаме по терора през тези последни години? Аз неслучайно дадох примера с бежанците. Но какво означава…
Водещ: Защо се случва така, според вас? Защо е това бездействие, ако е такова?
Румен Петков: Към това бездействие добавям нещо, за което говоря през цялата година – чутовните нива на контрабандата в България. Чуждите институции спряха да мерят контрабандата в България. Тя едва ли не черният пазар надмина белия. Казвам го така без да опростявам нещата, разбира се. Т.е. там министърът на вътрешните работи е изправен пред огромни трудности и той трябва да има силна обществена подкрепа, не политическа. Политическа той трябва да си я гарантира, но трябва да има и силна обществена подкрепа.
Водещ: Добре. Той най-вероятно е да получи. Знаете в началото всички получавате, човек има нужда някак си да разчита, обаче тези поправки в Закона за МВР, които сега се внасят от мнозинството, ще помогнат ли на министъра на вътрешните работи господин Вучков или няма да му помогнат?
Румен Петков: За тези поправки, говоря още откакто беше приет поредният закон за МВР по предложението на правителството на Орешарски.
Водещ: ГДБОП например, къде й е мястото, от ваша гледна точка?
Румен Петков: ГДБОП е оперативна служба. Няма място в информационно-аналитична служба. Аз това съм го казвал още, когато се направиха тогава промените. Второ, аз продължавам да не разбирам…
Водещ: Защо решавате, че ДАНС е оперативно-аналитична служба? Тя си действаше в последните години…
Румен Петков: ДАНС е информационно-аналитична служба.
Водещ: Така ли? Там има подслушване, там се правят акции, как – това не са някакви лирически герои там?
Румен Петков: Защо беше необходимо да се направи там дирекция за подслушване, а дирекцията да бъде извадена от МВР? Защо се наложи този двоен стандарт?
Водещ: Не знам, чудя се.
Румен Петков: Всички се чудим. Затова тези неща трябва да намерят своето решение. Нещо повече, като говорим за контрабандата, като говорим за стоките с възможна двойна употреба, като говорим за възможностите за пране на пари, ние от АБВ ще настояваме за възстановяване на представителствата на МВР в Белград, в Скопие, в Москва и в Атина.
Водещ: Защо, това какво ще помогне?
Румен Петков: Първо, аз продължавам да съм убеден, че една част от контрабандните движения се извършват по границите на България. Една част от движението на акцизни стоки се извършват по границите на България. Проблемът ни с бежанците, освен от Турция, идва и от Гърция. Това мисля, че е известно на всички. Не може да закриеш представителството си в държави, с които очевидно имаме проблем с контрабандата. Т.е. ти лишаваш инструментите на държавата от оперативния човек на място, който извършва ежедневен обмен на информация. Ние прибираме представителя от Москва, при съзнанието, че тук има 400 хиляди руски имоти. Т.е. правителството на Орешарски каза нас не ни интересува произходът на пари нито за закупуването на тези имоти, нито за тяхната поддръжка. Т.е. правим неща, ние бяхме единствената държава в ЕС и в НАТО, която има договор с ФСБ и Министерство на вътрешните работи на Русия, чрез който ние имаме задължения към тях, но и те имат задължения към нас да ни предоставят такава информация. И се лишихме от такива възможности, които други нямат. Когато аз съм подписвал тези договори това е политически акт. Това е акт на много ясно декларирана готовност да работят съвместно правоохранителните системи, че навремето министър Бонев укрепи представителството в Русия. И то в едни моменти, в които…
Водещ: Това ще помогне ли с нещо?
Румен Петков: Категорично.
Водещ: Нали имаме и някакви разузнавачи, не е ли тяхна работа?
Румен Петков: Да не бъркаме жанровете. Когато ти имаш институционалната възможност да ти бъде предоставяна информация и то целият обем от информация, който искаш, това е радикално решаване на нещата. Ти всъщност нямаш проблем. Ти отиваш и казваш аз искам тази информация и те ти я предоставят по силата на договорите, които имаме. И ние се лишихме от възможността…
Водещ: Това е официален начин за достъп до информация.
Румен Петков: …официален начин да имаш информация, а не да изпращаш…В сферата на разузнаването има много сериозна перспектива, тя не е отминал етап. Но когато ти имаш легалният, официалният, гарантираният, договореният начин за обмен на информация, да се лишиш от него…
Водещ: Т.е. това е вашето допълнение към този закон?
Румен Петков: Не, това не е въпрос на закон. Това е въпрос на оперативно решение на министъра. Нашият народен представител Светльо Белемезов подготви днес актуалният въпрос към министъра и аз се надявам в петък да чуем неговата позиция и се надявам, че той добре разбира от какво беше лишено МВР с прибирането на тези представители от кабинета на БСП. Не е нормално ти да се лишиш от информационните масиви на Русия, на Сърбия, на Македония, на Гърция. Това са едни държави, с които ние не просто имаме традиции. Ние имаме необходимост от този обмен на информация. И аз и тогава реагирах много остро, но така или иначе БСП реши да закрие представителствата в Москва, Белград и Скопие. Водещ: Добре. Сега да продължим още малко със закона, защото ми е любопитна вашата…
Румен Петков: Там има един въпрос, който трябва да намери решение и то е въпросът за защитата на служителите. Едно от положителните неща на предния закон беше защитата на служителите и аз мисля, че министърът трябва да оттегли идеята…
Водещ: Кое имате предвид?
Румен Петков: Мисля, че в чл. 13, ако не греша, е предвидено служителите да бъдат уволнявани и пенсионирани по мнение на ръководещите органи.
Водещ: Това е в новия закон?
Румен Петков: Това е в предложението, което се прави. Аз считам, че трябва да се гарантира спокойствието на служителите. Ние ако се върнем, всъщност аз много настоявам министърът да представи публична информация колко човека е уволнил министър Йовчев. Защото ако се окаже, че за една година са уволнени повече от 1000-2000 служители… Да завършим за МВР само. Аз мисля, че там действително е необходимо да се анализира ситуацията с необходимата пенсионна реформа, която има два аспекта. Не може да имаш една предпоставка да те пенсионират на 45 г. ,не е нормално. И второ, не може да казваш, че искаш увеличаване на възрастта за пенсиониране, а в МВР и Министерство на отбраната тя да стои 60 г. закована със закон. Т.е. там е необходим един много силен, социално ангажиран диалог.
Водещ: Не казвате, нали, че все пак трябва на 35-40 г. да произвеждаме пенсионери, които да ходят след това пазачи?
Румен Петков: Разбира се, че не трябва. Но, когато държавата е поела ангажимент към този служител, днес тя трябва да му предложи реформа, но трябва да му предложи и компенсаторни механизми. Аз съм „за“ реформата в МВР, пенсионната имам предвид. Защото тя трябва да създаде усещане за социална ангажираност на държавата към тези служители, но същевременно, пак казвам, трябва да има компенсаторен механизъм. Иначе…
Водещ: Приемате ли идеята на министър Вучков, който казва „подслушването трябва да бъде извадено от МВР и ДАНС и да си има отделна служба, не може всеки да подслушва както му хрумне“?
Румен Петков: Категорично. Това е разбирането на АБВ по най-категоричен начин и тук министърът трябва да бъде подкрепен.
Водещ: Орхан Исмаилов? Вие сте съуправляващ от АБВ, какво е вашето виждане, подкрепяте ли неговото оставане на поста, така питам?
Румен Петков: Не можеш да атакуваш някого заради вярата и името му. Че на мен във вътрешно министерство ми беше заместник господин Раиф Мустафа и аз трябва да кажа, че сме работили чудесно с него. И го уважават в състава до ден днешен. Мисля, че да се подхожда по този начин, ние сме против еди кой си само заради името и вярата му не е почтено.
Водещ: Благодаря. Разбрах ви.