Бойко Борисов: Залагаме на растеж и икономии

Няма човек, на когото не му се иска доходите на хората да са високи или цената на тока да е ниска

Г-н Борисов, според прогноза на The Economist за 2015 година ще заложите на растежа, а не на икономиите. Вярна ли е тази прогноза?

И двете са верни. От една страна, растежът е изключително важен. От друга - с този бюджетен дефицит от 3,7% не може да се продължава, защото маастрихтските критерии са категорични – до 3%. Затова аз напомням, че преди година и половина им оставихме държавата с 0,48% бюджетен дефицит. Само за една година той мина над 3%, и то без реформи, а само с негарантирани плащания, с популистки и откровено неизпълними идеи. Няма човек, на когото не му се иска доходите на хората да са високи или цената на тока да е ниска. Няма човек, на който да не му е приятно всичко да е по мед и масло. Но нашето верую е било винаги, че трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме като държава. Така че пострадалата държава България, спрените еврофондове – това са задачи, които за кратко време трябва да бъдат изпълнени. Трябва да бъде възстановена репутацията на държавата, да се промени инвестиционният климат, да се направят реформи в съдебната система.

Какви точно реформи според Вас трябва да се направят в съдебната система, защото в момента текат дебати за ограничаване на правомощията на главния прокурор? Това ли е основното?

Аз съжалявам, че темата се измести в посока на ограничаване на правомощията на главния прокурор. Разбира се, в прокуратурата, както във всички системи, има трески за дялане. Бизнесът, за който говорим, е зависим от доброто правораздаване. Решенията, които взимат отделните съдилища, а и качеството на решенията, пряко касаят инвеститорите – външни и вътрешни. Има дела, които се влачат с години. Дотогава фирмите и компаниите фалират или се изнасят от България и делата продължават в чужбина.

Ще насочите ли вниманието си в тази посока?

Аз винаги съм казвал, че реформата в съдебната система не трябва да се прави от политиците. Ние трябва да помогнем със закони в съдебната система и други нормативни промени, които трябва да бъдат придвижени. Но иначе самата реформа трябва да се извърши от съдии, прокурори и следователи - от тези, които са там. Аз се надявам като отговорни хора магистратите да чуят въпросите към политиците, зададени от цялото общество, за неефективната съдебна система, да четат мониторинговия доклад за съдебната система от ЕК, кой не става по-добър, а по-лош. На фона на много големите за България заплати, които те получават, на фона на това, че много сгради бяха ремонтирани, че съдилищата са обновени и условията са далеч по-добри за работа, истински разчитам на колегите от правосъдното министерство и съответно на факторите в съдебната система да чуят обществото, да чуят Брюксел и да влязат крак с времето.

Как ще коментирате скандала с изчезването на тефтерчето на Филип Златанов и в тази връзка какви промени предвиждате в сектор „Сигурност”?

За мен е ясно, че случаят е същият, както при аферата „Костинброд”, която целенасочено удари ГЕРБ и е абсолютно фалшива. Там не бе доказано абсолютно нищо, но със съдействието на правораздавателни органи и медиите беше произведена една лъжа. Някак си с времето хората се убедиха, че ГЕРБ побеждават въпреки лъжите. След тази афера проведохме успешни избори и тук искам да спомена изборите във Bapна, които бяха много важни. Ние искахме тефтерчетата на Златанов да бъдат представени в парламента, ако изобщо има такива тефтерчета. Никой не ги е видял тези тефтерчета.

Излизаха факсимилета, г-н Борисов...

Факсимилета могат да излизат всякакви. Ето тук е моят тефтер, в който си пиша задачите за деня. Винаги някой нещо може да напише в него и да се допише, както и да сложат още листове и това да излезе като факсимиле. Никой не видя тези тефтерчета на Златанов освен подбрани разни листчета, на които има някакви инициали. Сега, като водите интервюто, може да си напишете някакви инициали - ПП, ШШ, но това какво значи? Моята версия е, че такива тефтерчета може и да е нямало, а те да са изфабрикувани. Ударът върху ГЕРБ обаче беше страховит. След като отказаха да покажат тези тефтерчета в парламента, сега чуваме, че става въпрос за експертиза върху копието от тефтерчетата. С няколко думи – задачата на БСП, ДПС и „Атака” да бъде унищожен ГЕРБ се е водила с всички средства и без абсолютно никакъв морал или демократични принципи. За съжаление част от съдебната власт е била въвлечена в това. Какво означава да се правят експертизи наново, след като ГЕРБ беше сатанизиран и след като някакви хора внушаваха, че личности от президента до Искра Фидосова са участвали в афери, което не е вярно. И практиката го показа. Когато това стана ясно и дойде часът на истината, някой бяга като дявол от тамян и чисти следи, защото за ГЕРБ щетата е ясна. Ние бяхме разследвани, викани в прокуратурата, бяха създавани парламентарни комисии. От трибуната на парламента депутати от ДПС сочеха тефтерчетата и четяха какво пишело в тях, а това се оказа грандиозна измама.

Иван Костов определи като първа опасност за управлението на този кабинет скритата подкрепа на ДПС. Вие как виждатеопасностите?

Нека не обръщаме внимание на такива приказки. Ние достатъчно ясно помолихме партия ДПС да не ни подкрепя. Няма такъв прецедент в света – да искат да те подкрепят, а ти да откажеш. Въпреки всичко, точно заради такива внушения, взехме това решение.

Как възнамерявате да разговаряте и управлявате в тази странна коалиция, при положение че ПФ и АБВ вече успяха дабламират предложението на ГЕРБ отчуждаването на имоти за магистрали да става по бързата процедура?

При съставянето на този кабинет ние имахме да избираме между две злини. По-голямата злина беше нови избори през зимата, затова избрахме по-малката. Не ми беше щастливият ден, наистина. Чух много лъжи, включително и от парламентарната трибуна, но ги изслушах, защото знам в какво тежко положение е държавата и знам, че дългът към тази държава и този народ ни задължава да се опитаме да направим правителство. Ние не трябва да насаждаме песимизъм в хората. И тук е мястото да кажа, че никога не съм казвал, че българите са лош човешки материал, никога. Това са лъжи. И не случайно съм завел толкова дела за клевета. Вече виждате как колегите от „Атака” започнаха да си мерят приказките. Осъдих ги с много дела за стотици хиляди лева, защото те създават внушения и съответно условия да се случи аферата „Костинброд”, да се случат тефтерчетата на Златанов и да се удря ГЕРБ, така че да бъде унищожен.

Тревожно е състоянието с еврофондовете. Какво ще направите, за да не бъдат спрени съвсем тези пари?

Те са спрени. Затова вкарахме Томислав Дончев, който си остави голямата заплата в Европарламента и заради която Бареков, Джамбазки и Слави Бинев заминаха за Брюксел. Дончев го върнах за вицепремиер по еврофондовете, защото той е безспорно най-добрият специалист. В момента ние сме на 100% работен режим с колегите от Брюксел и за щастие те са наясно с начина на работа на предишното правителство.

В момента нивото на чуждите инвестиции у нас е критично ниско. Имате ли план как да привлечете пари отвън?

Няма как да е високо, при положение, че имаше крайна политическа несигурност. В рамките на година и половина имаше два служебни кабинета, кой ще си влага парите у нас при такава ситуация? Ето и този пример, който споменахте - за отчуждаването на земите. Ако този закон не бъде приет, няма как да се усвояват парите от еврофондовете, защото нито един проект не може да стане. Така че този, който бламира този закон, трябва да знае, че трябва да извади от програмата си усвояването на европейски фондове.

Какви сектори ще бъдат развивани за времето, в което ще управлявате?

Няма сектор, който да не е много важен – било енергетика, туризъм, селско стопанство, овощарство, градинарство... Всичко е важно. За всеки бранш трябва да бъдат създадени максимално добри условия, за да може нещата да се случват. Във всяка сфера и действие трябва да се действа на този принцип. В земеделието оставих Васил Грудев като заместник-министър, защото той е един от най-добрите експерти и той ще придвижва програмите. Но дори и това да се случи, между 600 и 700 милиона лева ще бъдат загубени от българите, заради това, че допуснаха експеримента „Орешарски”. Това е безмилостният факт. Ние като най-бедната държава в ЕС ще се разделим с това европейско финансиране заради глупостта си да допуснем БСП, ДПС и „Атака” да правят поразии.

След фалита на КТБ има ли основание за притеснения за банковата ни система?

В актуализацията на бюджета предложихме да има пари, които да гарантират, че ще можем да изплатим на 4 декември депозитите, които са в КТБ. И да се предприемат действия спрямо други банки да има необходимото финансиране. Трябва да се влезе в Европейския банков съюз, веднага да се смени репутацията на БНБ, която е абсолютно пропаднала, чрез смяна на ръководството, трябва да се привлекат външни експерти да направят цялата тази ревизия – аз вече съм говорил в тази посока с ирландския премиер, с колеги в ЕС. За четири години в света фалираха множество банки, а ние запазихме през тези години банковата система. Когато свърши банковата криза, БСП, ДПС и „Атака” фалираха КТБ.

Кой е виновен за ситуацията с КТБ?

Тогавашните управляващи, как кой? Надзорът на БНБ, че не си е вършил работата. И правителството в лицето на премиера и на финансовия министър не са реагирали, когато е възникнал големият проблем. Вместо държавата да се намеси, да се интервенира вътре и да спаси банката, да махне управителя и да се проведат необходимите от съдебната власт процедури, тя бездействаше няколко месеца, за да потъне банката. Как сега наливаме пари в частни банки да ги спасяваме, а тогава не можеше ли Орешарски да извади от резерва, който казва, че е 8 милиарда лева, 1 милиард и да нямаме сега тези проблеми?

Кога във времето да очакваме смяната на Управителния съвет на БНБ?

Всички партии са „за”. Въпросът е да се подберат хора с максимално добра репутация и всички да им вярваме, да стъпват здраво и безапелационно и да проверят всички други банки, за да не се допусне такъв npoблем.

The Economist прогнозира ръст на БВП от 2,5%. Реална ли е тази прогноза?

Ако това се случи, се задължавам всеки ден да благодаря публично на The Economist за тази прогноза. 1,5% да успеем да го задържим, пак ще е добре.

Посланието за постна пица ще се отправя ли пак?

На хората им омръзна да слушат песимистични новини. Затова се опитвам през това интервю и през вас да вкарам малко оптимизъм. В края на краищата не е имало война. С всеобщи усилия, с мъдрост между партиите и хората и ако се стегнем като нация и народ да работим здраво, ще се измъкнем от кризата. Ние ще направим всичко, за да се случи това. И в тази битка не става въпрос за лични планове.

Имате добра комуникация с немския канцлер Ангела Меркел. Какво от нейния икономически модел възнамерявате да приложите тук?

Изключително харесвам работата на канцлера на Германия и тази ми оценка съвпада в последните 12 години с оценката на германците. Не мога да кажа, че тя ни харесва много, защото много от нещата, които в България ги има, тя не би ги допуснала в Германия. Не случайно по времето на управлението на ГЕРБ България и Германия бяха извадени от процедурите по свръхдефицит в ЕС. И България винаги беше в тройката за най-нисък външен дълг и най-нисък дефицит. България беше от няколкото страни, които спазваха маастрихтските критерии във времето на най-тежката икономическа криза в света. Само една година след кризата видяхте какво става у нас. Но съветите на Меркел, поздравленията и на всички колеги от Европа, са знак, че вярват в нас, и ако се стегнем всички заедно – ние и опозицията, затова се опитвам да налагам уважителен тон в отношенията, - има шанс да се измъкнем от тази криза. За всички е ясно, че в момента никой не е в състояние да направи по-добър кабинет от този. И това може би е един бонус – няколко месеца да имаме възможност да се опитаме да работим и да им харесаме, и да продължи работата на правителството и занапред.

Политолози прогнозираха, че ще останете в историята, ако успеете да извършите тежките реформи. Как гледате на такава перспектива?

Историята се пише от тези, които останат накрая. Кой и защо ще остане в историята е нещо, което не съм си го мислил. Политолозите и социолозите са друга тема – те представят желаното като действително. Има реформи, които могат да се направят и неща, които могат да се забавят, защото и доходите на хората също са важни. Санирането на сградите е важно. То звучи популистко, но всъщност е пряк подарък на държавата към хората, които живеят в панелните блокове, а те са огромна част от населението и си заслужава държавата да инвестира в това – да направи сградите по-красиви, с по-дълъг живот на самите сгради.

Кога ще тръгне тази програма?

Трябва да тръгне веднага, мине ли бюджетът.

Източник: Официален сайт на лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов