Вицепремиерът Томислав Дончев пред "24 часа": "Хемус" трябва да е факт в рамките на мандата

Политика

13-11-2014, 07:31

Снимка:

БТА

Автор:

Кристина Кръстева, 24chasa.bg

Всичко от Автора

Роден на 6 август 1973 г. в Габрово

Завършил е философия, стопанско управление и журналистика. Специализирал е в Полша и Израел. Изкарал е и курс в Оксфорд
Ръководил е бизнес инкубатор и е бил програмен директор в “Отворено общество”

Бил е кмет на Габрово. Министър по еврофондовете в първия кабинет на Бойко Борисов. В сегашния запази ресора си, като е и вицепремиер по цялата икономическа политика

Член на ръководството на ГЕРБ

Има един син

 

- Г-н Дончев, минаха първите две заседания на кабинета. Ще го бъде ли?


- Няколко неща са безспорни - всички министри имат огромна мотивация да си свършат работата. Въпреки сложния политически генезис имаме уникален като профил кабинет - поредица от бивши успешни министри, отговаряли за инфраструктурни проекти, за първи път кабинет, който си повтаря мандата, бивш еврокомисар, двама бивши кандидат-президенти и двама бивши евродепутати. Така че от гледна точка на експертиза въпреки трудния коалиционен формат този кабинет стои изключително високо.

- Остава от тези отлични елементи да се сглоби работещ механизъм.

- За мен критичният въпрос е взаимодействието на кабинета с НС, а не в самия него. Под лидерството на премиера аз съм убеден, че много бързо той ще се превърне в работещ екип. Не може във всяко свое действие да тръпнем дали ще получим парламентарна подкрепа, или не.

- Не се страхувате дали ще имате във всеки момент парламентарна подкрепа, а си действате.

- Сформирането на това правителство не го приемайте обезателно като функция на ентусиазма. То е функция на необходимостта. Логиката на кабинета е да се опита да свърши нещо добро, видимо, осезаемо за хората, а не да се бори за оцеляване. Не може в името на оцеляването да се откажем от нещо, което ще доведе до резултати.

- Звучите като оптимист дори в нулева откъм евросредства година.

- Нямам право да бъда друг. Представете си в тази трудна ситуация МС да излъчва песимизъм.

Кой друг ще дава
надежда на
хората?

- Как очаквате да расте имиджът ви при прогнозен растеж на икономиката от едва 0,6% за 2015 г., който ни даде ЕК?

- За да е осезаем растежът и хората да усетят, че икономиката се развива, той трябва да е над 2 процента. Въпреки всички негативни фактори по отношение на българската икономика - кризата с КТБ, тежката ситуация с европейските фондове, които са изключително значима част от нея...

- 72% от публичните инвестиции.

- Да. Към това - блокирани две оперативни програми и закъснял програмен период, което също дава отражение. Но имаме амбиции на базата на това, което държавата ще направи, по-високата доза сигурност и спокойствие, които вярвам, че ще успеем да излъчваме и да установим в страната, ситуацията през 2015 г. да бъде по-добра от предвидената от ЕК. Колко точно, ще стане ясно, когато сме в състояние да предложим бюджет 2015.

- За да има растеж, трябва да се насърчи потреблението. Как обаче?

- Увеличаването му на база на публично финансиране не е най-добрият сценарий.

- Това не е работа на държавата ли?

- Ами, да кажем, не е основна задача. Ние може да търсим от редица мерки вторичен ефект, свързан с насърчаване на потреблението. Давам пример с програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради.

- Това кога ще започне?

- В петък (утре - б.а.) има голяма оперативка при мен по тази тема и се надявам съвсем скоро да излезем с конкретни предложения кога и как ще се случи. Ако България има, а аз вярвам, че има силно правителство, което може да гарантира стабилност и спокойствие, това също е фактор, който би могъл да стимулира потреблението и новите инвестиции.

- Как ще привличате инвестиции? Спомням си думите на Бойко Борисов, обосновавайки разделянето на мегаминистерството чрез изваждане на енергетиката - че министърът на икономиката едва ли не постоянно ще пътува по света в търсене на инвеститори. Това ли ще прави Лукарски?

- И не само той. Имаме агенция за инвестиции, която категорично трябва да бъде засилена. Трябва да има един екип - със или без министъра, чиято основна задача е да обикаля света и да промотира България като добро място за правене на бизнес, като изтъква всичките ни конкурентни предимства. Включително най-ниските данъци в Европа. Икономическият министър вече няма да мисли за енергетика, нито приоритетно за туризъм. Той има 2 основни цели: всичко необходимо - и на база оперативни действия, и на база промяна в нормативната база, за привличане на чуждестранни инвеститори, и второ - грижа за малките и средните предприятия.

- Адвокат сте на България в Брюксел. Каква ще е "присъдата" за еврофондовете и да очакваме ли някакви смекчаващи обстоятелства?

- Драмата там не е една, а са три. Първа драма - две спрени оперативни програми от този програмен период, които сумарно са на стойност над 6 млрд. лв. Много проекти в ход, по които не е плащано 6 месеца и които в момента се финансират от държавния бюджет. Имаме вкарани поне 700 млн. лв., за да не спират те. Първата голяма задача е "Околна среда" да бъде отблокирана в рамките на дни. Иначе дори след актуализацията

бюджет 2014
може да
експлодира

"Регионално развитие" - със зъби и нокти до края на годината трябва да бъде отблокирана.

Втори проблем - опасността от загуба на средства от програмен период 2007-2013 в края на тази година. Добре знаете, че плащанията от стария период вървят до 2015 г. Ние сме ужасно закъснели с плащанията. Има риск от загуба на огромни средства. Всеки ден и час трябва да бъдат полагани екстремални усилия да бъде плащано повече, за да загубим по-малко пари. Самите програми трябва да се развъртят на максимални обороти с бенефициентите каквото може до края на годината да бъде платено. Второто са преговорите с ЕК.

Трета драма - ние де факто сме в нов програмен период. Първоначалната ни идея (на предишния кабинет "Борисов" - б.а.) беше двата програмни периода да се застъпят през 2014 и 2015 г. и да имаме много по-интензивно финансиране, което очевидно не се случи. Както прогнозирах, 2014-а е абсолютно нулева. Нямаме нито една одобрена оперативна програма. Тези, които не бъдат одобрени до 17 ноември, остават за юни следващата година. Нали виждате от всичко, което казах, реалната опасност огромна част от 2015-а също да бъде нулева? Което ще бъде пагубно.

- И какво ще правим?

- Мислим с колегите сценарий, с който

да отворим
предварително
някои схеми

дори преди да са ни одобрени окончателно оперативните програми, с пари от бюджета.

- Имаме ли този ресурс?

- Те са заемообразни.

- Ясно е, че след няколко месеца ще се върнат. Но сега има ли ги?

- Разработваме такъв план, защото иначе парите няма как да потекат. Това е единственият вариант да реагираме. Ако трябва да се опише с една дума, положението с еврофондовете е катастрофа. Ситуацията е по-зле дори от 2010 г. Не го ли направим, няма проекти, няма магистрали, няма улици, няма детски градини... Няма нищо.

- Разбирам, че посрещаме Нова година с разкопани градове, които ще чакат по-добри времена напролет. Кога обаче реално ще имаме автомагистрала "Хемус"?

- "Хемус" трябва да е факт в рамките на мандата. На оперативката тази сутрин обсъдихме различните сценарии. Финансирането по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" до 2020 г. е недостатъчно за всички обекти, които искаме да изградим - лот 3 на "Струма", коридор 4, "Хемус", "Шипка" и т.н. Има два сценария - или да увеличим съфинансирането по оперативната програма, за да е с много по-висок интензитет - например 40 или 50%, или да се ползва държавен ресурс от бюджета, или дори целеви кредит.

Ще действаме, без да губим ден време. Но "Хемус", ако трябва, по корем ще се влачим, но в рамките на мандата трябва да е готова.

Югът се
витализира -

от икономическа гледна точка имаме окуражаващи сигнали. Не същата обаче е ситуацията в Севера, което до голяма степен се дължи на наситеността с транспортна инфраструктура.


Без каквито и да било компромиси и колебания, “Хемус” трябва да е факт, както и двете напречни връзки - коридори 4 и 9.

- За да стане “Хемус” в рамките на мандата, кога трябва да започне работата по нея?

- Веднага. Като процедури веднага.

- Дефицитът в НЕК е поне 3 милиарда, а вие май се отказвате да вдигате цената на тока.

- Преглеждаме какви ангажименти са подписани. Към момента не е много ясно. Ще ви припомня, че и бившият премиер спомена, че не е виждал договорите. В момента тече трескаво четене, за да разберем в крайна сметка какво има, или какво няма. Ще правим преглед на разходите в енергетиката. Хубавата новина е богатият опит на г-жа Петкова (енергийния министър - б.а.) точно в тази сфера. Тя е правилният човек, който в следващите месеци ще свърши тази работа. След това можем да сме категорични накъде ще върви цената. Надявам се да имаме силни аргументи, разбира се, базирани на пазарни механизми,


токът да не поскъпва

Но да видим първо какво ще покаже ревизията.

- Няма ли да се тръгне към реално размразяване в обозрим срок на “Южен поток”?

- Най-малкото, поучени от несгодите на предишното правителство, тук сепаративни действия не може да правим. Вярвам, че “Южен поток” ще бъде една от темите на разговорите в Брюксел при първата официална визита на екипа на МС. Това, което може да отпуши проекта и да го направи възможен, е позиция на ЕС. Не може да се случи, ако не бъде припознат като европейски проект.

- Да ви питам, не ви ли идва понякога да хванете гората? Запален планинар и катерач сте.

- Вижте какви драскотини имам по лицето. Имам собствени методи и технологии за борба със стреса, който предполага тази работа. Свързани са основно с използването на всяка възможност за физическо натоварване. Спортувам при всеки удобен повод и се опитвам да е поне 6 ч седмично.

 

Източник: 24 часа