Лиляна Павлова: Сега започваме с една перспектива за един пълен мандат

Държавата не е готова за зимата и не е готова да осигурим безопасност на движението при зимни условия

Водещ: “Още от деня“ с Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и на благоустройството, нали така?
Лиляна Павлова: Да.
Водещ: Върна се благоустройството много бързо при вас. За втори път министър в шеметната ви кариера. Това притеснява ли ви или е стимул?
Лиляна Павлова: Добър вечер. Да, за втори път. Надявам се това, че ми е за втори път, не отпада отговорността да покажа, че мога и повече.
Водещ: Напротив, по-отговорно е, когато човек е за втори път министър.
Лиляна Павлова: Абсолютно. И не само това. Нека не забравяме, че все пак аз поех от средата на мандата в предишното правителство, след като предшественикът ми Росен Плевнелиев стана президент. Така че аз тогава имах възможност само половин мандат и като мерки, и като перспектива на планиране. Сега започваме с една перспектива все пак за един пълен мандат, за една дългосрочна реформаторска, бих казала, политика. Защото така се казва и нашето споразумение, такава е и цялостната ни концепция и воля – за едно проевропейско реформаторско правителство, за стабилизация, за стабилност на държавата. Така че сега предизвикателствата са много повече.
Водещ: Засега имате, обаче, и вяра на хората, поне тези, които гледат „Още от деня“. Всички анкети досега показват един оптимизъм сред нашите зрители, включително и тази вечер, включително и на 7 ноември, когато питахме горе-долу дали това правителство, в което вие членувате, ще изкара пълния си мандат. Тогава някъде над 55-56 процента отговориха: да, това правителство може да изкара пълен мандат. Днес попитахме: „Ще бъде ли новото правителство „Борисов 2“, както вече го наричаме, по-добро от правителството на Орешарски“? Ето, виждате резултата – 79% казват „да“, 21% - „не“. Това е един много висок резултат, но това е и една много голяма отговорност. Кажете, обаче, днес ви беше първият работен ден, така по-пълноценен, в министерството. Какво заварихте там? Има ли неща, които ви учудиха, които ви изненадаха?
Лиляна Павлова: Знаете ли, познавам работата на министерството много добре - и колегите, и екипа, който работи там, в голямата си част. Така че за мен е сравнително лесно да навляза бързо и в проблемите, и в нещата, които са се случили. Въпреки че не е хубаво, аз съм оптимистично настроена, защото вие казахте, че има доверие, че има оптимизъм в хората и трябва да сме позитивно настроени. За съжаление това, което ме изненада, и то за съжаление със знак минус, това е, че има неща, които са същите, на същия етап – такива, каквито ги оставих март 2013-та.
Водещ: Какво означава това? Проекти, които вие сте започнали, не са довършени. Това ли имате предвид?
Лиляна Павлова: За година и половина всъщност има много проекти, които не само някои не са завършени, някои са замразени, други са блокирани, а трети са просто в една такава безтегловност, бих казала. Това е, което ме изненада неприятно.
Водещ: А вие попитахте ли вашите колеги защо се е случило така с тези проекти? Те са функция на пари, които са замразени или функция на нежелание да се осъществят, примерно?
Лиляна Павлова: Те са комплексни, бих казала. Комплексна е задачата. Аз съм следила все пак работата на това министерство и като народен представител и то от опозицията, от опозиционна гледна точка постоянно. С актуални въпроси, бях изключително тогава активна и на парламентарния контрол. Така че съм следила напредъка. Това беше и декларирано тогава, когато направихме сега в петък на 7 ноември приемо-предаването със служебния министър, и тя самата сподели това: „Предавам програмата за енергийна ефективност, за обновяване на жилищните сгради. Да знаете, за година и половина нищо не е направено по нея“. И факт. Така, както оставихме програмата за енергийна ефективност – почти готови сгради, които да започне тяхното саниране, обновяване – същите тези сгради си стоят на същия този етап и за година и половина не са избрани изпълнители, които да направят реалните действия, да сменят дограма, изолация и всичко това.
Водещ: Но за това нещо има причина. Има подписани договори, има осигурени средства, а не са извършени съответните действия, за да се завърши процесът.
Лиляна Павлова: Ние ги бяхме направили така, знаете, за да има възможност за повече възможност за малки и средни фирми да участват в този процес, да има заетост на малкия и среден строителен бранш в сектора. Тези процедури бяха зачеркнати, писаха се някакви тръжни документи месеци наред, след което се окрупниха и до ден днешен ние всъщност почти нямаме избрани изпълнители. На места имаме избрани, пък те не могат да започнат да работят. Това е дълга тема. Факт е, че това е ситуацията – програмата ни за обновяване на българските домове е до никъде и година и половина няма напредък. Другото е за пътните проекти, в инфраструктурата. Виждате, една магистрала „Марица“ – тя трябваше да е готова миналата година. Не стана и тази година и всъщност сега ще се борим да можем догодина да я приключим. Магистрала „Струма“ – тя можеше да е готова миналата година. В момента най-оптимистичното…
Водещ: Можеше ли наистина?
Лиляна Павлова: Можеше. Особено лот 2 – говорим участъкът до Благоевград. Знаете ли, там в момента…
Водещ: Ама той е почти готов този участък. Аз като пътувам и го виждам.
Лиляна Павлова: Ама вие виждате една част донякъде, ама след това…
Водещ: Аз това, което го виждам пред планината, се вижда, че е готов.
Лиляна Павлова: Ама той е готов само донякъде и свършва в планината, а след това няма. Знаете ли, в най-реалистичния план-график, защото има да се правят допълнителни отчуждения, има да се довършва археология, има да се правят допълнителни дейности. Знаете ли кой е реалистичният график към момента, който са ни подали? Краят на ноември следващата година.
Водещ: Краят на ноември следващата година.
Лиляна Павлова: Разбирате ли, не само че има закъснение, има удължаване на сроковете с година. Затова ви казвам, че нещата не само ме изненадаха в негативен аспект, но най-притеснителното е, че те са докарани до степен, до която всъщност ние имаме, да не говорим за „Струма“ 4. Защото за „Струма“ лот 2 тя не можа да почне навреме, защото…
Водещ: „Струма“ 4 е там, където почва тунелът, това ли е?
Лиляна Павлова: Само да довърша, извинявайте. Нека не забравяме, че заради това изкуствено разделяне, защото ме попитахте дали вече сме и министерство на благоустройството и регионалното развитие. Изкуственото разделяне, създаването на това кухо Министерство на инвестиционното проектиране всъщност забави с между 3 и 6 месеца стартирането на много от обектите, нямаше кой да издаде разрешение за строеж. Ето затова този лот на „Струма“ започна с 6 месеца закъснение, така че тук не е само вина да кажем, че някой не е работил или не е строил. Тук имаме и технологични проблеми с разделянето. Аз сега имам същия проблем да събера министерствата. Но да кажем лот 4 на магистрала „Струма“ това е участъкът при Петрич, до границата.
Водещ: А, този, който сега заобикаляме?
Лиляна Павлова: Да, той е малък участък. Да, който сега го заобикаляме. Той трябваше да е готов. А в момента сме, знаете, в процедура, трябва да изясним ще прекратим ли договора, или все пак изпълнителят ще се върне да си го довърши. Тези тежки преговори предстоят в следващите дни, защото сега е решаващият момент. Ако прекратяваме, да прекратяваме, ако не прекратяваме, да работят, там е топъл регион, но трябва да се случи нещо. Така че всички големи инфраструктурни обекти, и магистрала "Марица", и магистрала „Струма“, и магистрала „Хемус“, всичко това е някъде в забвението. И накрая няма пари дори за зимно поддържане, защото парите за зимно поддържане са изхарчени лятото, и то неизвестно за какво.
Водещ: Възможно ли е това да бъдат изхарчени? Нали са пари, които са предназначени точно за тази дейност? За зимни условия и почистване на пътищата. Кой ги взима и ги прехвърля в друга инвестиционна политика?
Лиляна Павлова: Вижте, това е един общ бюджет, който е под графата „Текущ ремонт и поддържане на пътищата“. И в него влиза зимното поддържане. Мога да обобщя, има три основни проблема. Първият е, че предишното правителство наруши Закона за пътищата и вместо всички пари от винетки, които ние всички си купуваме винетки и е нормално по закон тези винетки, като ги съберем, да отидат в бюджета на АПИ и с парите от винетки да се ремонтират пътищата. Ами всъщност приходите от винетки в бюджета са 220 милиона, даже 222 милиона, а реално в бюджета на АПИ са дадени само около 180 милиона. Другите пари са дадени за нещо друго.
Водещ: То това не е ли незаконно?
Лиляна Павлова: Незаконно е, разбира се.
Водещ: Значи тук трябва да има виновни хора, които са извършили това закононарушение.
Лиляна Павлова: То накрая нали се сещате, че този закон за бюджета го прие миналият парламент с гласовете на тогавашното мнозинство.
Водещ: Вие говорите за 40 милиона, които ги няма и са отишли някъде, похарчени за нещо.
Лиляна Павлова: Похарчени за нещо друго. След това, по линия на текущ ремонт някой е рязал някакви храсти някъде и когато са направени проверки на място, се оказва, че храстите не са изрязани, но парите са похарчени. И в същия момент на магистрала „Хемус“, тези, които са пътували в участъка Шумен-Варна, ние знаем как цяло лято избуяваха храстите и бяха в най-бързата лента до средата на платното. Това са фактите. Аз искам да съм обективна ,не искам да се оправдавам колко били лоши предишните и едва ли не колко сме добри ние. Аз говоря с факти. Но въпреки всичко, нашата основна цел е да задвижим отново проектите, да можем да довършим, макар и със закъснение магистралите, а в краткосрочен план за мен е много важно, ще направя национално заседание още тази сряда. Ще поканя всички областни пътни управления, всички фирми, които са ангажирани в почистването, за да направим организация и мобилизация. Защото държавата не е готова за зимата и не е готова да осигурим безопасност на движението при зимни условия. Това е моето най-голямо притеснение. Парите ги няма, пътищата не са подготвени, няма навсякъде избрани фирми или договорите са изтекли. Някои фирми нямат нито необходимата техника, нито материали. Видяхме един сняг заваля, а те не излязоха и да чистят. Всичко това много ме притеснява.
Водещ: Добре, това, което казвате, звучи много притеснително не само за вас, за всички, които ни гледат в момента. Вие ще успеете ли, ами може в края на ноември, началото на декември да падне сняг, кой ще го чисти този сняг, след като няма на много места избрани фирми, които да се грижат за чистота на пътищата?
Лиляна Павлова: Първи приоритет за утре, на това извънредно заседание, което имаме…
Водещ: Въпросът е тука за 10-15 дни ще намерите ли парите и фирмите?
Лиляна Павлова: Затова казвам, първи приоритет ми е за утре да защитя пред Министерски съвет да ни се осигурят екзистенц минимума, както се казва, за да платим…
Водещ: Парички.
Лиляна Павлова: Пари. Второто ми, в сряда още викам всички пътни управления и създаваме организация, мобилизация, правим разчет и разбор кой какви машини има и каква готовност има, така както го направихме, и предишни пъти сме го правили. За да може от понеделник следващата седмица да въведем конкретни норми и изисквания. Кога, като вали сняг, няма смисъл да се чисти в някои моменти, до каква степен, до първия, до втория, до третия час трябва да е изчистено ,за да се случат нещата. Това всичко ще го представим в много детайлна и подробна пресконференция как трябва да се случват нещата. Но е много важно, ако ми позволите, да апелирам към всички, много е важно всички да сме си сменили зимните гуми, да сме си сложили зимните гуми, да спазваме ограниченията, защото безопасността на движение зависи от всички нас. Ако сме с летни гуми, ако не спазваме ограниченията тогава, когато казваме, че пътят е затворен за почистване. А не да влизат тирове и автомобили, докато се почиства. Да имат търпение да се почисти, да се създаде организация, да не очакват с магическа пръчица нещата да се почистят, още повече при ситуацията, в която сме
Водещ: Вие на вашата кола сменихте ли гумите?
Лиляна Павлова: Още септември месец в края.
Водещ: Още септември? Тогава беше много топло.
Лиляна Павлова: Няма значение, аз не обичам в последния момент, когато има опашки по гумаджийниците…
Водещ: Ама зимните гуми, когато се карат на високи температури, те се изхабяват много лесно, защото са меки.
Лиляна Павлова: За две седмици не е толкова…
Водещ: По-късничко трябва да се сменят.
Лиляна Павлова: По-добре в края на септември, отколкото на опашки в началото на октомври. Вижте снега колко рано заваля?
Водещ: Да, така е. Сега да ви попитам нещо по-важно. Не бива ли, все пак вашите заместници се занимават с може би 90 % от това, което вие говорите, а не министърът, който трябва да оформя политиката на министерството. Всичките тези неща ще имате ли достатъчно заместници, които да се грижат? Защото ако имате сега заместник, той може един заместник да оправи този хаос по пътищата, който е настъпил за 20 дни.
Лиляна Павлова: Първо трябва да ви кажа, че освен, разбира се, че един министър трябва да гради политиката, но един министър като орган на властта носи отговорност, трябва да е включен в този ангажимент, за да мога да мобилизирам и фирмите от частния сектор, които трябва да работят, и държавните фирми, и Пътната агенция. Второ, вие знаете, че винаги, това е било много пъти назад в годините, ръководителят на Пътната агенция е с ранг на зам.-министър, така че той, инж. Лазаров в случая и неговият екип правят организация и мобилизация, но винаги трябва да има и подкрепата на политическото ръководство, в случая в мое лице, защото Пътната агенция и сега ще остане на пряко мое подчинение, за да имаме по-лесен оперативен контрол на това, което се случва. За да могат нещата да не се разминават на много, както се казва, много вождове, малко индианци, достатъчно е да сме свършили работата ние няколко души на високото ниво, но и надолу хората да си вършат работата и да имаме добра организация.
Водещ: Сега както обяснихте, обаче това, което гледаме тук от предишния ви мандат, когато вие бяхте министър, Бойко Борисов за първи път министър-председател, вие сега тук обаче в следващите 6-7 месеца няма да може да режете лентички.
Лиляна Павлова: Ами вижте, за мен е по-важно в следващите месеци първо да осигурим безопасност при зимни условия, след това пък пролетта и лятото на следващата година да довършим обектите. За нас лентичките не са самоцел, но лентичките са показател за свършена работа. Но очевидно нашите лентички ще са…
Водещ: Но много ви критикуваха за тези лентички.
Лиляна Павлова: … през есента на следващата година. Критикуват тези, които нямат лентички за рязане основно, защото критикуват нашите политически опоненти, защото на тях все така им се случва, да не казвам причините, няма да се връщам назад, или им спират парите, или не им се случват проектите или то всъщност всичко друго им е приоритет, само не и да свършат реална работа.
Водещ: Кажете обаче за парите. Нищо не казахте за оперативните програми, където също чакаме парите. Госпожа Захариева преди около седмица беше тук в това студио, тя имаше някаква надежда, че може би е възможно тези пари да тръгнат по-скоро за България.
Лиляна Павлова: Европейските фондове са ни основен приоритет, те са и личен мой приоритет в моята управленска програма и най-спешните мерки, които да предприема. Защото знаете, че преди 6 месеца бяха спрени парите и по програмата за регионално развитие. Така че отблокирането на тези средства, както и на тези по околна среда са ми много важен приоритет. Тук, за да отговоря на вашия въпрос, наистина очакваме и ще направим всичко необходимо, ще планираме и посещения и в Брюксел отблокирането на парите по околна среда да се случи до края на този месец. По регионално развитие за съжаление нещата не стоят така. Защото там има много още да се направят одити, проверки и препроверки, за да върнем доверието. Защото всъщност вие знаете, парите се спират, когато …
Водещ: Нарушено ли е?
Лиляна Павлова: … е спряло доверието. А ние тук виждаме, че спрени пари поради липса на доверие в това, че системите функционират. Затова ние сега ще поработим и да изчистим грешки, ако има, да оправим системите. Моята много амбициозна, някои ми казват, че е свръх амбициозна задачата до края на годината да се опитаме да отблокираме поне едната приоритетна ос, ако може и двете, а реално, може би обективно това ще стане през пролетта на следващата година. Но ще направим пък необходимото и аз лично да не забавим плащания по текущи проекти. Нещо, което се случи…
Водещ: Но трябва да имате пари в бюджета.
Лиляна Павлова: … в „Околна среда“. Да, ще ги заложим и сега в актуализацията, и в следващата година. Плащанията да вървят, такъв е и нашият ангажимент, защото по „Околна среда“ защо се стигна до тази драма и до потенциалната загуба огромна на средства? Защото тогава, като им спряха парите, те 6-8 месеца изобщо не плащаха /…/
Водещ: Утре ще предложите ли на Бойко Борисов вашите заместници или вече му ги предложихте?
Лиляна Павлова: Предложила съм част от екипа, чакам координация…
Водещ: А целият?
Лиляна Павлова: Ами всъщност аз, както вече казах, на пряко подчинение ще остане Пътната агенция към мен, ще имам зам.-министър, който ще отговаря за европейските фондове и за програмата за регионално развитие…
Водещ: Кой е той?
Лиляна Павлова: Нека да приключат чисто процедурните вътрешни проверки…
Водещ: Ще има ли зам.-министър, когото вие не познавате?
Лиляна Павлова: Не, на този етап нямам.
Водещ: Нямате зам.-министър, който да е коалиционен партньор?
Лиляна Павлова: Не, напротив, имам предложения за коалиционни партньори, но тъй като …
Водещ: Или съюзници.
Лиляна Павлова: Тук знаете ли, тук предложенията, които идват, те не са задължително на партиен принцип. Тук колегите предлагат такива хора да се включат в нашите екипи, които да са професионалисти, които да имат /…/ в областта, в която ще се занимават, в случая на регионалното развитие, повече, отколкото да е просто самоцелно разпределяне на някакъв квотен принцип.
Водещ: Важното е, че ги познавате, това е много важен отговор.
Лиляна Павлова: Познавам ги, да.
Водещ: Благодаря ви за това интервю, успех ви пожелавам.