Жозеф Дол: Трябва да се състави правителство с ясно подкрепена програма за изпълнение

Ако не се състави дясно-центристко правителство, това ще е грешка

Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия, в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ

Господин Дол, в каква роля дойдохте в България – на медиатор, на съветник или на европееца, който ще дойде и ще помогне да се направи българско правителство?

Исках да дойда и да подкрепя партиите в център-дясно в последния ден преди изборите. За съжаление стана трагедията с експлозията във фабриката и идването се отложи. Казах на десницата, на моя приятел Борисов, че съм готов да дойда след изборите, да работя с него, да говорим за съставянето на правителство. Датата беше избрана случайно, вече можеше правителството да е съставено. Но добре стана, че идвам точно сега.

Имат ли нужда българските политици от външна помощ, за да се справят с вътрешен проблем, каквото е съставянето на българското правителство?

В семейството си трябва да казваме истината, дори и да е неприятна. Говорих с десните партии и им казах, че ако не се състави дясноцентристко правителство, това ще е политическа грешка.

Но, когато казвате, че трябва да се казва истината, да си я кажем и ние – реформаторите и ГЕРБ не могат да се разберат.

В едно семейство винаги има дискусии. Добре е дискусията да е преди формирането на кабинета, та всеки да си знае отговорността. Не можем да си позволим да действат всички онези екстремистки, популистки партии. Това е отговорност, която трябва да поемем, както Европейската народна партия направихме в Испания, Португалия, Гърция, Литва.

Как трябва според вас да изглежда бъдещото правителство на България тогава?

Център-дясно.

Тоест Реформаторският блок и ГЕРБ?

Да.

Това стабилно управление ли ще бъде според вас?

Това е другото, за което си говорихме. Затова се срещнах с всички партии, с които работя и в Европейския парламент. Разговарях с хора, които бяха много отговорни за бъдещето на България. Говорихме, че трябва да се състави правителство с ясно подкрепена програма за изпълнение.

След двуседмични консултации за кабинет тази седмица, лидерът на европейската десница зададе рамките на бъдещото управление у нас. Направи го след срещи с ГЕРБ, Реформаторския блок, БСП, АБВ и ДПС.

Патриотичният фронт – невъзможно е участието им в кабинет, предвид изказванията, които направиха. Това не са нашите ценности. За ДПС не е моя работа. Не знам дали може да се направи такава голяма коалиция като в Германия. Този, който поеме отговорността да състави правителство, той трябва да реши какво да направи. Ситуацията е сериозна що се отнася до банките, енергетиката, необходимостта и правова държава добра съдебна система. Ако искате да има работни места с работеща икономика, сега се подготвят условията за това. Сега.

Германският модел на управление не ви харесва явно. Защо не смятате, че е удачен за България – с участието на левицата, БСП, АБВ?

Нека аз ви попитам –вие смятате ли че България е готова за това? От това, което аз усетих не смятам, че е готова. Но за сметка на това усетих подкрепата на партиите, с които се срещнах. Демократични партии. Те всички смятат, че трябва да има правителство, че трябва да се поставят основни въпроси в програмата, по които да има съгласие. Това усетих. Може би това е началото на една голяма коалиция, но за момента център-дясно трябва да поеме отговорността за съставяне на кабинет.

Кой трябва да е премиерът на България?

Спечелилият изборите – Бойко Борисов. Не ме е страх да кажа какво мисля. Той трябва да поеме отговорността.

Какво точно ще направите, ако вие бяхте на негово място?

Щях да си поема отговорността. Един истински политик работи за бъдещето. Трябва да мисли за следващото поколение, а не за следващите си избори. Смятам, че Борисов мисли за държавата.