Цветан Цветанов: Лидерите на политическите партии ще решат какво ще е управлението

Трябва да работим за консенсус, не за противопоставяне

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за Bulgariautre.bg

Г-н Цветанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи три варианта като възможности пред България. Кой от тези варианти е най-реалистичен и кой е най-добър за страната ?

Днес предстоят срещи между лидерите на парламентарно представените партии. Това са трите възможни варианта за съставяне на правителство с определен мандат. Разбира се всички тези лидери, ако са искрени, ако са отговорни, ще говориме за дълъг мандат на българското правителство. Но ако ще продължим с предизборната си кампания, след като вече изборите са приключили, аз смятам, че тогава вече трябва да се говори за по-кратки срокове, за да може действително да се свърши неотложната работа, която е задължителна за 43 –то Народно събрание. Българските граждани казаха много ясно каква е конфигурацията в 43 –ия парламент и всяка една промяна може да стане след нови избори. Но нови избори да правим зимата –това е недопустимо. Възможен вариант е избори през 2015 година заедно с местните избори, или след две години, както каза и  г-н Борисов, заедно с изборите за президент. Или пълен мандат на правителството. Така, че лидерите на политическите партии ще са тези, които ще могат действително да дадат правилния отговор на този сложен въпрос, който ми задавате. Надявам се, че всеки ще подходи достатъчно отговорно, за да може да има някакъв резултат.

На базата на разговорите, които водихте до момента с политическите сили и на базата на изказванията в пленарна зала в първия ден на новото Народно събрание, вие с какви очаквания сте за лидерската среща ?

От тона, който беше зададен в парламента като поведение в 43 Народно събрание, можем да кажем, че повече сме оптимисти. Ако направим съпоставка с началото на 42-ия парламент, там беше ясно дефинирана агресията. Всичко това, което трябваше да бъде като реваншизъм, като политическа отмъстителност,  да се преследва политическият опонент. Смятам, че всеки един от политиците в новото Народно събрание трябва да си е извлекъл поуки и действително да работим за консенсус, а не за противопоставяне.

Кога ще има яснота ще има ли правителство и как ще изглежда то?

В момента,  в който бъде даден мандат за съставяне на правителство от президента към първата политическа сила ГЕРБ с лидер Бойко Борисов ще се постараем в конституционния срок да бъдат предложени състав и структура на Министерски съвет и разбира се да бъдат  приети  от 43 Народно събрание. Единствената парламентарна група, която може да реализира мандат за съставяне на правителство, това е ГЕРБ. Знаете БСП заявиха категорично, че ще откажат да се възползват от този мандат, а третите чисто математически  няма как да съставят стабилно правителство.

Колко лош сценарии би било да се отиде отново на избори скоро, да речем –зимата?

Лош е, защото имаме предстояща актуализация на бюджета, имаме тема, свързана с КТБ, имаме подготовка да новия репубикански бюджет за  2015 година. Все въпроси, които трябва да бъдат решени.

Бойко Борисов каза, а и от БСП се съгласиха, че трябва да се смени ръководството на БНБ заради КТБ и това трябва да стане в първите дни на Народното събрание. Може  ли да очакваме тази седмица такова решение ?

Като цяло това е споделен политически консенсус от всички парламентарно представени партии с малки различия. Ще отворим темата и може би когато се запознаем с докладите на БНБ ще имаме по-голяма яснота и ще можем да предприемем реални действия. Смяна трябва да има.

От Европа какви са сигналите за съставянето на правителство?

Разчитат на стабилно правителство, за да може България да получи подкрепата на Европа и да се възползваме от европейската солидарност.