Георги Марков: Опитът на Борисов да състави правителство при този състав на парламента е героизъм

За десните избиратели всеки глас извън ГЕРБ, беше глас в полза на бъркотията

Георги Марков – бивш конституционен съдия, коментира в интервю за Bulgariautre.bg актуалните политически теми

Г-н Марков, как приемате резултатите от предсрочните парламентарни избори– осем партии влизат в Народното събрание? Какви изводи правите?

За разлика от някакви професори, които не знам защо са приели, че това е най-представителният парламент на България от началото на прехода, истината е съвсем друга. Това е най-непредставителният парламент на България от началото на прехода, зад който стоят като цяло по-малко от половината български избиратели. Такова чудо в България от началото на прехода е нямало. Много скоро този парламент ще започне работа и всички български граждани ще видят, че когато не гласуват, или гласуват за малки партии, няма да имаме законодателен орган, а менажерия и вероятно бъдещият парламент ще надмине цирк Буш. Той започва с осем парламентарни групи, които към Коледа ще са десет и той няма да може да изпълни основната си функция- да законодателства ефективно.
Друга констатация е, че в България тотално се разби двуполюсният модел. Тази тенденция тече в новото хилядолетие и не предвещава абсолютно нищо добро за България. Няма нито една развита демокрация в Европа, при която да е разбит двуполюсният модел на осем, десетина партии и страната да просперира.

Как оценявате решението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да направи опит за съставяне на правителство, въпреки нестабилната конфигурация в парламетна?

Считам за героизъм постъпката на Бойко Борисов да не върне веднага мандата, а да се опита да състави правителство при наличието на очевидно обречен парламент. Желая му успех. Не може да има силно правителство и слаб парламент.
ГЕРБ няма алтернатива в България. Да победиш девет пъти поред на избори е невероятно постижение в новата ни история, а на настоящите избори ГЕРБ победи втората и третата партия взети заедно , което е уникално постижение.  
За пръв път в новата ни история една партия побеждава три пъти поред на парламентарни избори и то като управляваща и като опозиция.

Следващата седмица ГЕРБ започва разговори с всички партии, които влизат в парламента. Как ще коментирате поведението на представителите на малките партии, виждаме – те поставят условия?

Считам за крайно неадекватно поведението на всички малки партии, които са под десет процента със смехотворните стотина и няколко гласа, да поставят условия, да имат претенции, камо ли пък да не желаят Борисов, който е победил на всички видове парламентарни, местни, европейски, президентски избори в България.
Прави впечатление огромната подкрепа, която Борисов получава от европейските лидери тези дни. Имам предвид Жозеф Дол, Антонио Лопез, Виктор Орбан, Ангела Меркел. Това са хората, които определят физиономията, ако не на цяла Европа, то поне на дясната част на спектъра и на които България разчита на финансова помощ.
Моето виждане е, че най-късно догодина заедно с местните избори  ще има и предсрочни парламентарни избори. Стискам палци на Борисов и му пожелавам да не допусне ДСБ да убие ГЕРБ, както уби СДС. Това е партия ликвидатор в българския политически живот. И за разлика от ГЕРБ, която ликвидира лявото и свали БСП на 15%, то ликвидаторите от ДСБ ликвидират дясното.
Но Бойко Борисов има завидна политическа интуиция и се надявам, че няма да допусне невменяеми политици да му се качат на главата.
Надявам се, че при следващите парламентарни избори в България в парламента няма да има повече от три, четири партии.
Считам, че най-печелившата партия за следващите избори, като позиция говоря, ще бъде Атака. Сега тази партия ще заеме удобната позиция на опозиция, ще реве срещу всички, ще поставя някои невъзможни искания, но харесвани от хората. Но което трябва да кажем е и реално, ще поставя някои искания, които в Унгария например бяха успешни и за които в България не се говори. Имам предвид политиката на Виктор Орбан по отношение на режийните, цени на ток, газ, вода, смет и отношението към банките като цяло, контролът върху банките. Ние не можем да се оправим с една банка, Орбан се оправи с всички банки в Унгария, които сега предстои да върнат три милиарда евро на излъганите милион и двеста хиляди унгарци.

Какви според вас са причините за ниската избирателна активност и каква гаранция има, че на следващите парламентарни избори тя няма да е отново ниска?

Имаше една много хубава епиграма на покойния Радой Ралин, мисля че беше в книжката му „Люти чушки“ – „Българинът всичко може, стига да му се наложи“. Надявам се, че на следващите избори българските избиратели ще разберат, че ако не гласуват, нищо добро не чака и самите тях и страната. И второ, че ако гласуват за партии джуджета, ефект от тази работа няма, защото гласът им отива на вятъра. Специално за десните избиратели всеки глас извън ГЕРБ, беше глас в полза на бъркотията. Най-смешното е, че на Борисов се поставят условия, за да стане премиер от рода на това, да извърши радикална съдебна реформа. Винаги съм му под ръка като негов консултант да му кажа  и го казвам сега чрез вас, че това Народно събрание не може да извърши никаква съдебна реформа, защото има решение на Конституционния съд. Радикална съдебна реформа, включително чрез извеждане на прокуратурата в самостоятелен орган, премахване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, може да стане само и единствено чрез свикване на Велико Народно събрание, каквото е невъзможно да се свика в този парламент. Няма да има две трети мнозинство за такъв подвиг.