Цветан Цветанов: Всички да подпишем документ за подкрепа в парламента по теми

Г-н Цветанов, кой от политиците започна да ви ухажва в тази нощ, в която всеки трябваше да преспи с резултата и да го обмисли?

Оценката за резултата на ГЕРБ беше изразена публично на пресконференциите. Други разговори не е имало. Решихме след окончателните резултати да каним парламентарно представените партии по реда на мандатите, за да ги запознаем с акцентите от нашата управленска програма.
Ако намерим подкрепа, ще направим правителство, дори да е на малцинството, стига да има ясно разписани параметри за силно управление с ясни акценти. Обществеността ще бъде информирана за всички разговори, които водим. Ако се върви към хипотеза "коалиционно споразумение", ще разработим законодателна и оперативна програма за управление.

Очаквате БСП да ви подкрепя в парламента?

Над всичкипартии има общи важни неща- запазване и потвърждаване на членството в ЕС и НАТО без промяна във външнополитическата ориентация, финансова стабилност и ограничаване на бюджетните разходи, актуализация на бюджета за 2014 г., възстановяване на плащанията от европейските фондове и ефективното им разпределение в новия период, включване в европейския енергиен съюз и в банковия съюз първо в частта за финансовия надзор, решение за КТБ на база на независима експертиза и смяна на ръководството на БНБ, запазване на нивата на социалните плащания, устойчиво нарастване на доходите и обвързването им с нивата на квалификация и образование, подготовка на промени в правосъдната система, реформа в сектор "Сигурност". Всички параметри и евентуалната подкрепа ще искаме да е ясно дефинирана, за да може след това да бъде разписана и всички да се ангажират с изпълнението .

Всички парламентарни партии да се подпишат под този документ?

Разбира се. Тези, които искат да подкрепят развитието на държавата. Имаме огромни притеснения от забавянето и късното подписване на споразумението с ЕК, като 2014-а и 2015-а се очертават като нулеви години.
Това трябва да бъде основната цел на всички парламентарно представени партии, независимо от различията, които имаме. Защото това са реални, гарантирани пари, които ще дойдат от Брюксел и ще подпомогнат пряко регионите. Което пък автоматично ще доведе до повече средства за работни места, за помощи, за инфраструктура и среда, която да доведе до нови инвестиции в дадените региони.

Ще бъдете ли министър? Шефът на щаба на реформаторите и лидер на СДС Божидар Лукарски призна пред "24 часа", че те не са срещу вас, но така е трябвало да говорят по време на кампанията, за да си мобилизират хората.

Това, което наблюдавам в последните часове, а и от самата им пресконференция, се видя, че г-н Лукарски и г-жа Кунева като цяло се държаха доста по-държавнически от Радан Кънев. Няма да коментирам Реформаторския блок, защото не бива да се преминава една граница, отвъд която няма начин да говориш с бъдещи коалиционни партньори. А по време на кампанията на няколко пъти тази граница беше преминавана и това е минус и за Реформаторския блок, и за ГЕРБ.
Избирателят от център-дясно търсеше перспективата за силно управление, а посланията, които чуваше през последните 30 дни, създадоха ненужна и излишна конфронтация между сестрински партии в ЕНП. Не сме се чували още с реформаторите, което също може да се приеме като дефицит на прагматизъм.

Кажете ясно - ще бъдете ли вътрешен министър?

Няма да позволим някой да поставя условия. Ние имаме условия, които са ни поставени от нашите избиратели. Затова, когато получим възможност да реализираме мандат, ще го направим така, както са го поискали те.

Каните първо БСП, защото Радан Кънев не иска Борисов за премиер, нали така?

Първо трябва да е ясно, че за да има силно правителство и да се реализира управленски мандат, най-голямата партия трябва да е в състояние да излъчи кандидат за министър-председател, който да вземе мандата за съставяне на правителство. Във всички европейски демократични държави това се прави от лидера на дадена политическа формация.
Бойко Борисов е председателят на най-голямата парламентарно представена партия и тя с решение на Изпълнителната комисия ще му възложи да приеме този мандат и да започне съставяне на правителство. Затова ще се направят тези допълнителни разговори с всички парламентарно представени партии, за да видим дали ще сме в състояние да сформираме подобен кабинет. Ако има диаметрално противоположни мнения и невъзможност да се състави, искаме да бъдем искрени към избирателите, а не да влезем в хипотезата "на всяка цена правителство под формата на задкулисие и хаос", което го наблюдавахме година и два месеца при т.нар. "експертно" правителство на Орешарски.
Зад прикритието на експертността никой не носи политическа отговорност. Бихте ли ми казали къде е днес Орешарски и каква отговорност носи за това, че се проведоха предсрочни избори и ни отдалечи от единствения възможен път на България - европейския?
Когато над 1 млн. и 100 000 избиратели са дали гласа си, няма как да ги предадем, защото те са гласували за ГЕРБ с лидер Борисов.

Възможен ли е кабинет без реформаторите? Има ли такъв вариант В преди вариант С - предсрочни избори по Коледа?

Ние ще проведем разговори с всички партии, за да видим каква е възможността да се състави правителство с мандат на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.

Кои са изключените партньори тогава?

Заявили сме още от 2009 г. принципна позиция, че няма да правим коалиция с ДПС и с БСП.

"Атака" защо пропускате?

Защото трябва да видим първо дали влиза. А и тя е доказала с поведението си, че е против ЕС и НАТО.

От 2009 г. мина доста време, днес ситуацията е друга...

Преди тези избори също заявявахме принципна позиция, че няма да се коалираме с БСП и ДПС, но независимо от различията си ще водим разговори с тези партии, защото трябва да търсим възможност за правене на политика с изключително важно национално значение в по-дългосрочен план. В тази посока сме длъжни да търсим конструктивен диалог с опозицията и смятам, че той е полезен.

Значи е възможен и кабинет без реформатори?

Възможно е след тези консултации да се състави правителство на малцинството (с по-малко от 121 депутати) или коалиция с мнозинство, но при всички случаи участниците в нея ще има тясно разписани ангажименти и така всеки от гражданите и от партиите ще знае предварително какво от кого се очаква. Ще заменим задкулисието с прозрачност и хаоса - с отговорност.

Коментирайте готовността на г-н Местан да подкрепи ваш кабинет, стига той да стабилизира държавата и евро-атлантическото членство.

Политическо решение по този въпрос ще вземе всяка една формация, но това не означава, че ГЕРБ ще прави коалиция с ДПС.

Запознат ли сте със състава на ново правителство "Борисов"?

Като цяло - да. Но не смятам, че трябва да се коментира какъв би бил възможният състав, защото всичко е въпрос на време и когато има възложен мандат, единственият човек, който може да коментира персоналния състав и структурата на МС, е бъдещият министър-председател.
Днес ГЕРБ е натоварена с много по-голяма отговорност. Когато приключиха изборите тази нощ, едно от първите неща, които си помислих на база на анализите в щаба, е да започнем подготовката за местните избори догодина. От 27 областни центъра в 25 ГЕРБ побеждава убедително. БСП вече е направила тотално отстъпление от региони, където имаше и все още има кметове - Видин, Враца, Ловеч, Перник, Сливен, Шумен.

Източник: 24 часа