Христо Мутафчиев: Хората трябва да гласуват, защото който не гласува, после няма право да псува

Хората, които ще управляват България, трябва да са хора, които могат и умеят да носят отговорност


Акторът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България в интервю за Bulgariautre.bg


Вие сте човек с активна гражданска позиция. Остават десетина дни до предсрочните парламентарни избори. С какви впечатления сте от предизборната кампания?

Смятам, че предизборната кампания на този етап преминава спокойно. Няма флашки, няма компромати, няма зрелища за журналистите и народа. В общи линии е коректна. Обикалят, обещават, но народът е интелигентен и може да избира. Това, което ми прави добро впечатление е, че разговорът вече не тече по този начин - тези са маскари, онези са маскари, ние сме най-добрите. Има някакви конкретни предложения. Доколко те са изпълними, е друг въпрос. Но в общи линии има някакъв диалог с публиката, ако мога така да нарека българския народ.

Социолозите отчитат, че с наближаването на изборите, вместо да нараства, активността на гражданите намалява. Какви според Вас са причините за това и може ли до 5 октомври тенденцията да се обърне?

Знаете ли, в театъра има едно интересно нещо - онова, което държи публиката от началото до края на спектакъла. Това е необходимостта да дочакаш онзи върховен миг и момент на конкретен актьор и конкретна сцена от театралното действие, който буди интерес. В политиката е подобно, защото те ходят на спектакъл. Предизборните кампании са точно това. Явно публиката, народът, в един момент започва да чува от всички страни едни и същи програми на политичските партии и нищо не може да я изненада. Хората се объркват и започва да стихва техният интерес към спектакъла. Така си го представям аз. Може и да не съм прав. Но си мисля, че всеки един човек в тази държава започна да разбира, че именно по време на избори от него зависи каква ще е ситуацията в страната.

Всеки има свое очакване за това, което ще се случи на изборите. Вие какво очаквате, как според Вас ще се нареди седващят български парламент?

Не мога да кажа. Това могат да кажат социолозите. Аз очаквам едно единствено нещо - хората, които ще гласуват, да изберат онези политици, които могат и са показали, че умеят да носят отговорност. Не говоря за партии, а за политици. Партията не можe да носи отговорност. Видяхме какво стана при предишното правителство с мандата на БСП, което беше подкрепяно от партията, заедно с ДПС. Те не понесоха абсолютно никаква отговорност. Техният лидер избяга като мишка в Брюксел и остави партията да се гърчи. Именно заради това смятам, че хората, които ще управляват България трябва да са хора, които могат и умеят да носят отговорност.

Кое ще е по-добро за България - еднопартийно управление или коалиция?

Правителството трябва да бъде излъчено от една партия. А вече консенсусът за доброто управление на тази държава трябва да бъде обща политическа цел и амбиция на всички партии в парламента.

Да Ви върна към театъра. Как започва сезонът? Пълни ли са салоните, има ли проблеми, рискове?

Театърът в момента тръгва добре. Залите са пълни. Имаме уверението на министъра на културата  Мартин Иванов и екипа му, че ситуацията в театрите няма да бъде рискова. Не трябва да забравяме и това, че те започват с един голям дефицит, оставен от предишното правителство. Така че хората, които управляват културните процеси и театъра в България осъзнават риска, пред който са поставени и се опитват да намерят адекватно решение. А ние от творческите организации се опитваме да им помагаме. Не може да застанем срещу тях и да крещим „Дайте ни пари“. Какво ако го направим? Въпросът е как може да се намери решение на проблема, как може да се осигурят средства и къде да ги търсим. Затова казах, че една партия, която и да е тя, трябва да поеме отговорността, а националният консенсус трябва да го намерят всички партии, които влязат в парламента.

Какво искате да кажете на хората, които ще решават на 5 октомври съдбата на България с гласовете си, с вота си?

Да гласуват задължително, защото който не гласува, след това няма право да псува. Надявам се на разум в избирателя и желание за по-добър живот, който трябва да си направим ние. Не може да чакаме да дойде някой отвън и да ни направи живота по-добър. Имахме един такъв вече. Един цар, който каза, че ще ни оправи за 800 дни. И така хубаво ни оправи, че не можем да се оправим и до момента. Поради тази причина народът просто трябва да гласува. По този начин  ще успеем да елиминираме и купения вот. А това е много важно.