Красен Кралев към Реформаторите: Не плюй в уста, която после ще целуваш

Манипулацията „Костинброд“ бе държавен преврат, коалицията между ДПС, Атака и БСП – перверзна

Красен Кралев – трети в листата на ГЕРБ  за 3 МИР Варна в интервю пред Дарик радио – Варна

Изненадваща беше вашата поява в листата на ГЕРБ на избираемо място. Общо взето новите лица в ГЕРБ са по-назад в листата. Вас Ви помним с друго политическо амплоа. Какво се случи, че попаднахте точно в тази листа?

Аз не мисля, че за запознатите с политическите процеси в града и в държавата е чак такава изненада, защото моят профил е типично десен. Аз съм един от основателите на СДС през 90-та година. 25 години съм се борил срещу комунизма и неговите остатъци под каквато и да е форма и то в различни държави. Повече от година си сътруднича с ГЕРБ. Знаете спецификата на моята дейност –имам доста добри познания в сферата на политическия маркетинг, който смятам, че беше необходим точно в онзи период след извършването на държавния преврат „Костинброд“. И точно тогава се срещнах с г-н Борисов , защото видях, че няма накъде. Не може седем поредни пъти българският избирател да иска и да дава гласа си и доверието си на дясна политическа партия, да иска дясно управление в лицето на ГЕРБ, а в резултат на това да получава някаква извратена коалиция между ДПС, Атака и БСП. Коалиция реализирана по един абсолютно брутален начин. За мен това, което се случи в Костинброд, аферата „Костинброд“, е една от най-бруталните манипулации.

Нарекохте го преврат преди малко... 

То е абсолютен преврат, защото сменяш легитимно избраният управленец на държавата. Пак казвам, седем пъти г-н Борисов и ГЕРБ побеждаваха и на финала хората получиха нещо съвсем различно. Дори хора, които са гласували за Атака никога не са предполагали, че ще има такава перверзия като коалиция между Атака и ДПС. Хайде за социалистите и ДПС знаем, че си вървят отдавна ръка за ръка. Те са пакетирани. Социалистите трябва да знаят, че като гласуват за БСП, гласуват за Доган. Това не е тайна за никого. Но това извращение, което се получи с избирателите на Атака, просто мина всякакви граници. Очевидно съдействието, което оказах на предсрочните кметски избори във Варна и след това за изборите за Европарламент през пролетта, са оказали своето влияние. Поканиха ме, за което съм благодарен, защото в ГЕРБ се чувствам прекрасно. Това е един отбор от специалисти.

Вие напуснахте „Новото време“...

„Новото време“ съм напуснал отдавна. Преди три години излязох официално, защото каузата  се изчерпа.

Те обаче отново са на политическата сцена.

Всяка партия има правото да сондира дали има почва за нейните идеи, но пътищата ни се разделиха. Аз предпочитам да остана в десния сектор на политиката.

Определяте себе си като десен, това е ясно. ГЕРБ ли е изразителят на дясното?

Не аз се определям като десен. Поведението ми през последните 25 години показва, че съм такъв. Идеите, практиките и политикте ми показват, че съм десен. Разбира се, че ГЕРБ е изразителят на дясната идея в България. То е видно и по отношението на нашите партньори в Европа. Виждате с какво огромно доверие се ползват г-н Борисов и ГЕРБ в Европейския съюз и в ЕНП и не виждам да има дискусия около тази тема. Знам, че въпросът е деликатен, тъй като основният акцент в кампанията на нашите колеги от Реформаторския блок е кой е бил в автентичната десница, кой не е. Но аз искам да задам въпроса Георги Марков от коя десница е, Едвин Сугарев от коя десница е, Александър Йорданов, Желю Желев, Евгений Михайлов – те от коя десница са? Те са едни от създателите на СДС. В момента стоят зад идеите на ГЕРБ и призовават българския народ да даде вота и доверието си на най-подготвената партия. Тази,  която трябва да измъкне държавата от блатото, в което я натика тази перверзна коалиция, управлява ща през последната една година и два месеца. Така че не виждам какъв дебат може да има по темата - това са упражнения в политически пиар. Факт е, че създателите на СДС в момента са при нас. Голяма част от лидерите, които в момента са в ДСБ и СДС не бяха членове на тези партии през 90-те. Подмяната на ценностите в рамките на Реформаторския блок е извършена много отдавна. Елементарно е да се спори за автентична десница, за нова десница. Ясно е кого европейските партньори припознават като десен в България. Не ние сме тези, които го определят. Политиките, които изповядваме съвпадат с тези на ЕНП, а основният и партньор е ГЕРБ.

Докато тече този спор, независимо дали е политическо пиар упражнение - кой е по-десен, кой е по-автентичен, все пак тепърва ви предстои може би да управлявате заедно.

Аз не мисля, че хората ги интересува кой е по-десен, кой е по в центъра. Хората имат конкретни проблеми и искат конкретни решения. Аз през последните дни не съм излизал от селата и мога да ви кажа, че там хората си имат определена специфика и начин на живот, имат конкретни нужди. Те симпатизират на този, който ще им реши въпросите и дават вота си за него. Асфалт не се яде казват социалистите, ама без асфалт не може. Във всяко едно село, в което съм бил, хората казват - първо ни оправете пътищата,  след това читалището и ние сме щастливи. Това са основните проблеми. За съжаление, единствената партия, която освен нас влиза по селата и то не навсядкъде и водят диалог, са нашите опоненти от БСП. Останалите партии просто не съществуват там. Това е един от проблемите. Е, как можем да имаме обща политика, като те не знаят какви са проблемите на българското село, където живеят една трета от хората.

Добре, как ще управляваате заедно, ако ГЕРБ не успее да спечели 121 мандата?

Аз мисля, че това в момента е най-интересната тема – взаимоотношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок. През последните години нашият лидер Борисов многократно е протягал ръка към Реформаторите, но за мен е странно поведението им и прагът им на арогантност, който достигат. Съвсем естествено е ние да искаме самостоятелно управление, защото сме най-голямата политическа партия, защото имаме най-голямо доверие и същевременно хората очакват от нас да има стабилност. Много добре знаете, че за да се възроди икономиката, за да се пречупи гръбнакът на престъпността, която отново се надига, трябва да има еднопартийно и силно управление. Това е пътят за стабилна България. Разбира се най-близко до нас стоят Реформаторите, но елементи от поведението им будят доста сериозни притеснения у нас за това колко стабилни биха били нашите взаимоотношения. В момента те са фокусирани върху вътрешнокоалиционните си проблеми и няма никаква гаранция, че при влизане в парламента ще останат в една парламентарна група. Второ – не може при толкова обидни думи и квалификации, които дори лидерът им си позволява към нас, ние да гледаме безрезервно. Аз съм убеден, че имаме доста допирни точки и общи политики, около които да се обединим. Ние разбираме, че на всяка цена искат да попаднат във властта, защото още едно отсъствие от мача и стоене на трибуната може да се окаже пагубно за тяхната съдба като партия, но би трябвало, ако искат да управляваме съвместно, диалогът да се върне в рамките на добрия тон и в нормалните граници.

И да се правят компроси....

Не са компромиси, това е възпитано, нормално поведение. Не може да обиждаш човека, с когото искаш да управляваш. Спомням си от трибуната на Народното събрание бай Йосиф Петров какво беше казал - „Не плюй в уста, която после ще целуваш“. Ето това искам да запомнят нашите колеги от Реформаторския блок, когато говорят през последните две седмици от кампанията.

Техните привърженици обаче очакват точно такова говорене  - против ГЕРБ.

Добре , тогава защо искат да влизат в коалиция? Днес слушах разговор с ген. Атанас Атанасов и Румяна Бъчварова. Тя говори за дясно-центристко управление, а ген. Атанасов говори за дясно-центристка коалиция. Тоест те искат и желаят да има коалиция. Те искат да участват с нас в една коалиция. Ген. Атанасов го каза ясно и категорично. 

Може би искат да поставят условия за съвместното управление .

Не може още преди да си влязъл в парламента  да  поставяш въпроси за това колко министри ще искаш. Това значи влизане във властта на всяка цена. Нека да минат още две седмици, да видим народът кого ще избере да управлява държавата и тогава ще разговаряме . Несериозно е сега да слагаме каруцата пред коня. Единствената ми забележка към тях е тази- малко по-възпитан, по –умерен тон и да си спомнят бай Йосиф Петров какво посъветва всички напиращи за властта тогава политици. Трябва да има някаква етика и морал все пак.

Да си представим хипотетично , че ГЕРБ не може да направи 121 мандата. Все пак ще трябва да се коалира с някого, а в парламента има само четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и РБ, нещо, което социолозите предвиждат.

ГЕРБ ще направи мнозинство от над 120 депутата.  Най-близко стоящата до нас коалиция е Реформаторският блок. Но да видим какво ще остане от нея, след влизането й в парламента. Аз съм скептичен, че те ще успеят да запазят целостта си при влизане в парламента. Там има много остри противоречия между движението на г-жа Кунева и СДС от една страна и ДСБ от друга, които винаги са искали да доминират в коалиционните си взаимоотношения, но това си е техен проблем. Нека да си го решат. Да влязат първо в парламента, да си решат този проблем и след това сядаме на масата. Но аз съм убеден, че българският народ ще прояви зрялост и ще даде много силен и мощен вот за ГЕРБ, с което ще имаме еднопартийно правителство.  Пак казвам, не изключвам възможността, дори и при над 120 депутата, Реформаторите да бъдат поканени. Това е един жест, който би могъл да се получи, но при по-нормално поведение от тяхна страна. Но трябва да е ясно, има един човек, който е готов да носи отговорността за измъкване на България от кризата. Ясно и точно г-н Борисов каза, че е готов да носи отговорността, да носи бремето. В момента ситуацията в държавата е трагична.

За последната година и два месеца управляващите направиха толкова престъпления, че надминаха управлението на Жан Виденов.

Ако трябва да ви опишем, да ви обрисуваме съвсем накратко – медиен експерт, варненец и спортен човек – тези три неща достатъчни ли са за вашия портрет ? 

Човек винаги е многопластов, има още неща, които могат да се кажат. Но в конкретика, в която говорим , е абсолютно достатъчно.

Като медиен експерт и като човек, който ври и кипи в тази материя, колко партии според вас ще влязат в парламента и как ще бъдат разпределени?

Има няколко теории. Политическите кампании престанаха да бъдат това, което бяха. В момента се залага изключително много на манипулации, а не на стандратното облъчване чрез послания, явни и скрити пиар публицакии. Аз от години водя своята лична битка спрямо корупцията сред социолозите, защото те се превърнаха в част от инструмента за манипулиране на населението.

Те като че ли са поредната партия, участваща в изборите.

Не поредната партия. Те са един отвратителен инструмент за саморазправа със съответните партии. За Кольо Колев не искам да говоря, той е символ на корупцията и простотията в този бранш.  Юрий Асланов и Галъп  са явно червени. Няма да коментирам, че в Галъп са децата на Андрей Луканов и манипулират прехода в посока на интересите на социалистическата партия. Трендът, опорната точка на тези социолози е да предизвикват нестабилност в държавата.  Те се стремят да вкарат колкото може повече малки партии в парламента, за да има паразитиращи структури, за да има нестабилно управление. Аз съм гледал реални резултати, реални цифри, които са от анкетните карти примерно на Юлий Павлов, които покават съвсем друга картина. Ясно е, че ГЕРБ има двойно преимущество над БСП. Трендът е ясен - ГЕРБ върви нагоре, БСП надолу. ДПС също ще мобилизира много силен вот, защото работят много здраво в селата и работят сред циганите. Тези цигани, които навремето са гласували за БСП, в момента се купуват от ДПС. Това трябва да е ясно. Аз не разбирам защо полицията спи. Знае се кои са хората, дилърите, прекупвачите на гласове. Нека приключим с това веднъж завинаги. Викат ги на по едно кафе в полицията и темата приключва. Защо това се търпи. Всоички знаем как миналата година циганите отидоха да гласуват за Бозов. Ние го доказахме, снимахме ги, а полицаите спяха. Защо? Ясно е кой ги купува – БСП, ДПС, че даже Реформаторите агитираха да се работи за Бозов тогава, което е много странно. Аз искам да попитам Костов защо миналата година, когато ГЕРБ имаше кандидат – фаворит да спечели изборите  - Иван Портних, на балотажа срещу лицето Христо Бозов неговите хора открито агитираха за кандидата на ДПС и БСП. На този въпрос никой от тях не може да ми отговори. И как да се прегръщаме, как да им вярваме, как да разчитаме на стабилност? Ама той не може да ми отговори, защото трябва да ми каже нещо, което е кавзал винаги – успехът на ДСБ минава през провала на ГЕРБ. Ако така ще работим , няма защо да сядаме на една маса въобще.

Г - н Кралев, прави впечатление, че ГЕРБ не използва преференциалния вот в тази кампания, не агитирате за преференции, поне не съм чула ваш кандидат да има такива рекламни материали или такава рекламна кампания в полза на себе си. Защо?

Не, няма. Ние сме отбор. Ние трябва да излъчваме стабилност. След като казваме, че искаме да има стабилно управление на България, след като казваме, че това е единственият начин, по който България може да бъде извадена от кризата, нашето послание към народа е, че ние сме отбор и всеки работи за листата. Ние сме отборни играчи, не сме индивидуалисти. И го вярваме. Преференции винаги може да има, защото хората си имат някакви симпатии. Винаги някой ще предпочете примерно ген.Манушев пред мен, в областта на военните и това е съвсем естествено. Винаги хората, до които аз съм се докоснал, примерно, ще предпочетат мен. Но това не е тенденция, не е тренд, не е кампания от наша страна. Защото ние ходим като отбор, държим се като отбор, говорим като отбор и сме отбор.

Преференциите крият много рискове. Да, те са една лека стъпка в посока на мажоритарните избори, но истинската промяна в българския политически живот и номинирането на политическия елит ще настъпи едва тогава, когато приемем смесена система - поне 50% от депутатите да се избират на мажоритарен принцип.

В момента в малките партии преференциите предизвикват големи колизии и скандали. Когато се бориш за 1-2 места, а има 3-4 -ма кандидати, битката е невероятна. И аз не съм съгласен с теорията, че те привличат допълнителен електорат. Не, те просто си крадат свой собствен електорат и си го преразпределят.

Ще има ли размествания в пластовете?

Да, ще има. Примерно в БСП съм категоричен, че Гуцанов и Краси Янков ще изпреварят Анелия Клисарова.

А Ангел Найденов биха ли изпреварили?

Не мисля, защото там трябва да имат над 50% от гласовете. Но категорично и двамата ще изпреварят Клисарова.

Интересно ще бъде в Реформаторския блок, интересно ще бъде и в ДПС, защото има един от Игнатиево, който са го сложили в листата. На него му трябват около 2 хиляди гласа, за да измести втория в листата на ДПС. А там при определено стечение на обстоятелствата би могло ДПС да вкара и втори човек, ако влязат малко партии.

Най-големият проблем на Бареков и коалицията му с Лидер, се нарича Ковачки. Той изхарчи колосалните 20 милиона за избори за Европарламент през май, че дори са над 20 млн., но никой не знае конкретната сметка.  Нито една българска партия не си е позволявала да изхарчи по време на прехода 20 милиона за избори. Скоро четох статистика, че БСП води по похарчени пари за кампания до момента с половин милион лева. Къде са 20 милиона, къде е половин милион?  Да не говорим, че парите, които ГЕРБ харчи са нищожни в сравнение с парите, които Бареков си е позволил да похарчи. Тези пари той сега ги няма. В момента Ковачки пристига, дава някакво финансиране, но той го дава на собствените си хора. Неговите хора ще купят гласове и ще изпреварят с преференции хората на Бареков.  Ковачки така работи - с натиск. 

Преференцията скрита търговия на гласове ли е?

В коалициите е особено опасна, защото всеки работи за себе си. Видяхме какво се случи при Реформаторите с Меглена Кунева и Светослав Малинов. Оттам нататък доверието между коалиционните партньори рухва. Ще видите какво ще се случи с Бареков. Аз вярвам, че той няма да премине 4-те процента, но самите резултати ще анализираме след това. Ще видите колко от хората на Ковачки ще са получили преференции и ще са изпреварили кандидатите на ББЦ. Затова много хора напускат Бареков - защото вече ги няма тези пари, с които могат да купуват гласове, да са активни в кампанията и не могат да се преборят с преференциите спрямо хората на Ковачки.

Другият момент е, че много от партиите, които купуват гласове, използват преференцията, за да обозначат една или друга група, която са си напазарували да обикаля. Примерно гласуваш за 15-тия или 20-тия в листата, който няма шанс и така обозначаваш дали шопинг-тура със съответния малцинствен елемент е успешен.

Не ни остана време да си говорим за спорта, но твърде ми е интересна политическата тема, която захванахме. Кажете как ще се разпределят 15-те мандата във Варна? И ако може да се абстрахирате от това, че сте в листата на ГЕРБ.

Много зависи кой ще влезе. При всички случаи ние се борим за над 8 мандата. Досега са били седем, има реален шанс да ги спечелим. От там нататък как ще се разпределят останалите седем мандата. Мисля, че сигурните са за БСП 3, ДПС ще вземат един и Реформаторите, ако влязат –също един. Останалите два мандата ще се разпределят в зависимост от най-големия остатък. Една от партиите ще остане без допълнителен мандат, другите евентуално ще получат допълнително. 

Каква активност да очакваме?

Не мога да кажа. Активността е относително понятие. Тя се изчислява спрямо избирателните списъци, които са доста неточни. В тях влизат много хора, които вече не са в България, които са емигранти, връщат се рядко, но се водят записани тук. Кампанията има такъв тон и такъв стил, че няма изостряне. Когато няма изостряне, шансовете за висока избирателна активност не са много големи.

Мисля, че предизвестеният победител е ГЕРБ. Водим изключително позитивна  капания. Ние се състезаваме само с проблемите на хората и с намиране на начина, по който ще ги решим. Не се състезаваме с нито една от останалите партии, те са твърде далеч назад, затова посланията са ни изключително спокойни и градивни.  Знаем, че има проблеми и отговаряме на хората как ще ги решаваме. Другите партии не ни интересуват. Но дори и между тях няма такова изостряне. Основната негативна енергия, битката  отива в междуличностни разправии за преференции.  Противно на очакванията на анализатори, че преференциите ще разширят и активизират населението, мисля, че заради преференциите партиите се капсулират в себе си. Виждаме какво става с БСП и АБВ. Те са се вторачили в пъпа си, гледат се една друга. Слоганът „ БСП лява България“ означава търсим твърдото ядро, защото АБВ ще ни го откраднат. Изобщо няма послане към хората. Няма какво да кажат, след това, което направиха.

 

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК