Божидар Димитров: Войнстващият ислям е заплаха за българската независимост

Общество

20-09-2014, 11:02

Снимка:

trud.bg

Автор:

Кръстина Кръстева, trud.bg

Всичко от Автора

 

"Денят на независимостта, който ще честваме в понеделник, е голям ден за България, макар че още тогава някои хора са се питали: "Каква независимост? Ние не сме ли независима държава?!" Не, не сме били независима държава по силата на Берлинския договор България е васално княжество на Османската империя", казва историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. И припомня как са се развили събитията на 22 септември 1908 г. Тогава княз Фердинад I обявява, че България е независима с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Под манифеста стоят подписите на всички министри начело с премиера Александър Малинов. Дотогава младата българска държава като васал на султана няма право да раздава ордени и медали, да сключва международни договори, да има посланици. Но макар че българският политически елит не се съобразява много-много с това - държавата има и ордени, и представители зад граница, липсата на истинска независимост пречи на самочувствието му.

"За много хора ще бъде изненадващо сега да прочетат, че преговорите след Сръбско-българската война са водени от османска делегация. Съгласно международното право е била нападната не България, а Османската империя. Малко хора знаят, че на третия ден от войната, възползвайки се именно от зависимостта си, княз Батенберг е поискал военна помощ от султана. Симеон Радев с чувство за хумор описва как султанът едва не припаднал от тази възмутителна според него наглост, но външният министър му обяснил, че нещата стоят точно така. И султанът наистина изпратил един полк, за да помага на Българската армия."

Божидар Димитров припомня и още един малко известен на широката публика факт. "Съединение всъщност не е имало. По силата на тъй наречения Топханенски акт от 24 март 1886 г. Източна Румелия остава да съществува в правния свят. Само дето българският княз е бил назначаван през пет години от султана за генерал-губернатор. Затова при създалата се през септември 1908 г. политическа обстановка българският политически елит е решил, че може да обяви България за напълно независима държава." По това време текат бурни събития. В Османската империя младотурците извършват преврат срещу султана. "Ние сме били задължени към султана, а не към някакви младотурци. По време на този преврат българска войска за пръв път влиза в Цариград след 705 г., когато войските на хан Тервел превземат Цариград (б.р. - в полза на претендента за трона Юстиниан II Риномет). Около 2000 българи от четите на ВМРО, които са съюзници на младотурците, начело с Христо Чернопеев и Яне Сандански помагат при превземането на Цариград и разгонването на османските войски. На тях са дали да свършат и мръсната работа - да разстрелят 2000 офицери, дервиши, улеми, ходжи и други противници на младотурците, арестувани от тях."

Българската независимост за разлика от Съединението е уговорена с Великите сили. Отношенията на България с Русия са подобрени. През 1902 г. Фердинанд сключва тайно споразумение с Русия, според което, ако Русия воюва, България трябва да я подпомага. "В Руско-японската война от 1905 г. воюват десетки български офицери на фронта в Далечния изток и в руския флот. Дори бъдещият командир на нашия флот в Балканската война, който ще торпилира "Хамидие", по време на Руско-японската война служи на крайцера "Дмитрий Донской" и участва в битката при Цушима. Така че за нашата независимост не е имало никаква неприятност. Русия дори помага да се уредят дълговете, защото ставайки независима държава, България национализира турските железници, турските фарове, вакъфските имоти. Всичко, що е собственост на империята, се конфискува, но Турция иска да й се плати. Това е огромна сума. Русия се съгласява дългът на Турция към Русия в размер на 82 милиона златни франка да бъде прехвърлен на България, т.е. опрощава този дълг на Турция. За вакъфските имоти се разбираме на следващата година с едно споразумение от април 1909 г., с което те стават българска собственост. Българските мюсюлмански общини и структури се отцепват от Османската империя и се формира Българско мюфтийство. И днес нашето мюфтийство не е подчинено на цариградското."

Божидар Димитров коментира и призивите Денят на независимостта да замести 3 март като национален празник така: "Не може да замени 3 март по силата на простата логика, че държава България съществува оттогава. Нито 6 септември, една друга дата, която се предлага, нито 22 септември щяха да се случат, ако не беше 3 март."

Питам историка какви са белезите на независимостта във време на глобализация. "От античността до наши дни малките държави живеят в система, при която суверенитетът им е ограничен. Доколко - зависи от самите тях. Дори и средно големи държави като Франция, Германия, Великобритания живеят в условията на ограничен суверенитет и не смеят да шукнат пред някое решение на двете велики глобални сили - Съединените щати и Русия, и все се съобразяват с тях. И ние така. И след 22 септември 1908 г. сме се съобразявали с Великите сили. Когато не сме се съобразявали, като например на 16 юни 1913 г., сме били жестоко наказвани." Тогава Фердинанд издава заповед за настъпление срещу Сърбия, започва Междусъюзническата война, която завършва с национална катастрофа за България.

"Само от българските политици зависи на колко процента ще бъде независима страната. Боя се, че понятието йесмен означава, че живеем в условията на много ограничен суверенитет. От част от него ние сами сме се отказали, влизайки в Европейския съюз и НАТО. Но виждаме как една Унгария, управлявана от Виктор Орбан, проявява все по-голяма самостоятелност при вземането на отговорни за нацията и за държавата решения. Ние поне засега не го правим." За да реши демографския си проблем, Унгария само за една година дава гражданство на 550 000 души. Като министър Божидар Димитров предлага закон като унгарския, но той бил отхвърлен с аргумента "да не ядосаме Брюксел".

Дали има заплахи за българската независимост днес, след като Русия анексира Крим, а министър-председател на Турция стана неоосманистът Ахмет Давутоглу? "Давутоглу мечтае да направи Турция 10-ата сила в света, използвайки всичките й ресурси, включително малцинствата в съседните страни. Опасността за нашата независимост не идва от Русия. Русия присъедини Крим, защото това си е изконна руска територия, подарена на Украйна от Никита Хрушчов по време на пиянски запой. На Поморийския полуостров вече живеят 5000 руснаци, но не мога да си представя как руският флот прави десант и присъединява Поморийския полуостров към Русия." "Войнстващият ислям, това е най-голямата заплаха за независимостта ни. Никога досега не бих си и помислил, че ще одобрявам американски военни удари срещу някоя държава, но сега горещо подкрепям всички удари, които американската авиация извършва срещу Ислямска държава на територията на Ирак. Даже ми се ще да подканя Русия да действа аналогично срещу Ислямска държава на територията на Сирия."


Източник: trud.bg