Георги Марков: Трябва ни твърда ръка за раздяла с посткомунизма

Общество

17-09-2014, 07:57

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Генка Маркова, 24 часа

Всичко от Автора

С Георги Марков разговаря Генка Маркова

- Г-н Марков, двамата с Едвин Сугарев открихте предизборната кампания на ГЕРБ. Защо заклети седесари като вас подкрепят ГЕРБ по такъв категоричен начин?
- Защото битката комунизъм или демокрация беше започната в България от СДС, за съжаление, СДС почина по пътя и днес няма друга политическа сила, която да победи БСП. Промените в България тръгнаха с главата надолу, ние бяхме единственият народ, за разлика от чехи, поляци унгарци, който позволи на първите свободни демократични избори комунистическата партия да спечели, и то с абсолютно мнозинство. За мен е въпрос на национална чест в навечерието на юбилея - 25 години демокрация, от 14 декември 1989 г., когато софиянци подкрепиха студентите, обградихме парламента и свалихме чл. 1 от старата конституция, България да скъса с посткомунизма най-после.

 Няма друга партия освен ГЕРБ, която е в състояние в момента да победи БСП и ДПС и да управлява страната. Няма друг лидер и друга партия, които са готови да поемат отговорността за управлението в тази катастрофа, в която ни остави поредната тройна коалиция. Затова подкрепям ГЕРБ, и то още от деня на изборите миналата година, когато се игра т. нар. костинбродска пиеса, в която като главни актьори участваха всички срещу ГЕРБ. Тогава се създаде коалицията Анти-ГЕРБ. В момента има две формации - ГЕРБ и коалицията АнтиГЕРБ, защото всички останали партии са срещу ГЕРБ.
Ще припомня резултатите на ГЕРБ на майските избори т.г., защото съм впечатлен от голямата победа, която те постигат - в София - 20%, в Пловдив - европейската столица на културата, - 25%, във Варна, която уж не искаше Борисов - 20%, в Бургас - 25%, в Русе - 15%. Плюс следващите 15 града на страната.

- Това е вашата теза, че който печели големите градове, печели изборите...
- България не е само столицата и големите градове, но в политически аспект столицата и големите градове решават политическото бъдеще на България.

- Какво очаквате от изборите на 5 октомври?
- Очаквам съкрушителна победа на ГЕРБ. Много е важно да се отбележи, че те ще направят един своеобразен републикански рекорд - 9 поредни победи над БСП, и то във всички видове избори - местни, парламентарни, евроизбори и президентски. Няма кой друг да стане премиер в ситуацията, в която е България, освен Борисов.

- Като казвате съкрушителна победа, това означава ли, че очаквате 121 депутатски места за ГЕРБ?
- Да, мисля, че ГЕРБ ще спечели 121 депутатски места - изхождам и от последните изборни резултати през май т.г. Те са единствената партия у нас, която има очевидна европейска подкрепа. Манфред Вебер, председателят на групата на ЕНП в Европарламента, е от няколко дни в България, Жан-Клод Юнкер, новият председател на ЕК, откри предизборната си кампания от София, Виктор Орбан писа писмо на Борисов на миналите избори, лидерът на ЕНП Жозеф Дол ще дойде в края на кампанията, да не говорим за г-жа Меркел.

В момента няма друга политическа сила, която да се ползва с доверието на европейските институции и развитите демокрации, а България е в такова плачевно и съкрушено финансово и икономическо състояние, че освен помощ отвън няма как да се оправим.


- За този разговор ви намирам в Унгария. Вие ли сте инициатор моделът на унгарския премиер Виктор Орбан да бъде препоръчан на ГЕРБ за евентуалното им бъдещо управление?
- Бойко Борисов си прилича в много отношения с Виктор Орбан - най-вече по това, че и той както Орбан е роден победител, има харизма, побеждава редовно социалистическата партия. И двамата обичат спорта и футбола.
Разбира се, все пак трябва да имаме предвид, че ние нямаме нито унгарската 1956 г. и всенародното въстание срещу комунизма, нито 11 и 12 септември 1989 г., когато бяха прерязани телените граници с Австрия и хора от ГДР можеха да преминат на Запад. В момента германското посолство в Унгария разлепи в цяла Будапеща огромни плакати, с които благодарят на унгарците за това събитие преди 25 г.


Е, как да искаме Орбан, след като бяхме най-послушните в соцлагера, нито имаме унгарската икономика да можем да търгуваме и на изток, както Орбан направи с Китай и Русия, Корея и Япония, нито сме стабилна страна...

- Вие препоръчвате твърда ръка в управлението, но Европа имаше остри забележки по някои решения на Орбан.
- Срещу Орбан имаше реакции през първите 2 г. от неговото управление - и те бяха от лобитата в Брюксел на големите банки и монополисти в Унгария, които той буквално изгони от страната. Но днес, на петата година от управлението на Орбан при неговия втори мандат, Европа мълчи, Евростат дава невероятни показатели за икономиката на страната.

Орбан проведе радикална реформа в областта на комуналните услуги, намали с над 20% режийните, успя да се раздели с част от големите монополисти, приемайки, че в тази сфера приватизацията е прекомерна. Над 300 000 унгарски семейства бяха спасени чрез ново банково законодателство, след като бяха зарибени с швейцарски франкове от чуждестранните банки. Освен това сега близо 1 милион и 200 хиляди унгарци ще получат обратно надвзетите лихви от банките - около 3 млрд. евро, този закон беше приет в понеделник. Орбан постигна нещо уникално - спечели втора изборна победа и стана за трети път премиер.

Освен това за 4 г. управление увеличи Унгария с 600 000 нови граждани. Амбицията е до края на този мандат да привлече още 400 000 души и Унгария ще бъде 11 милиона души, без да прекроява границите. Той е уникален държавник, който гледа интересите на страната.

- На 12 октомври в Унгария ще има местни избори, какъв е сега предизборният лозунг на партията на Орбан?
- "Ново намаляване на режийните. Контрол на банките." Тези две неща звучат много актуално не само в Унгария, но и у нас.

- И все пак препоръчвате ли модела "Орбан"?
- Аз не препоръчвам модела "Орбан", който е неприложим в България, но препоръчвам твърда ръка за раздяла с посткомунизма.

- Защо твърда ръка?
- Защото децата да попиташ в Унгария кой управлява, знаят - Орбан, в Германия - Меркел, а в България една година се питаме кой управлява. Кой управлява, е много важен въпрос. При ГЕРБ беше ясно, че управляват Борисов и ГЕРБ, страната вървеше напред и се модернизираше. Това, което помогна на Борисов да оцелее, наред със силния му характер е неговата интуиция - той игра чисто и не се коалира с никого. В момента няма партия, която да заслужава ГЕРБ да се коалира с нея.

Ако ГЕРБ се коалира с ненадежден коалиционен партньор, той може да го провали в управлението.
Имунната система на обществото е толкова паднала, че след Борисов и ГЕРБ няма да има нов лидер, няма да има нова партия, ще ни управлява олигархията чрез подставени партии и чрез т. нар. експертни правителства - няма по-голяма катастрофа за България и това ще бъде в следващите 25 г. Държавата нито е банка, нито е фирма, нито е футболен клуб, тя няма да бъде закрита. Избори ще има, ГЕРБ трябва да го има, за да ги печели. Това е моята теза. А как ГЕРБ ще подходи - те си имат политическо ръководство, ще си вземат политически решения след изборите.

- Каква политика очаквате в следващото управление на ГЕРБ?
- Това са въпроси за партията ГЕРБ. Ние изпаднахме в толкова тежка политическа изолация, в каквато бяхме по времето на Виденов. Ако не бяхме член на ЕС, премиерът Орешарски нямаше да види на живо западен политик. Така че първата крачка, която Борисов трябва да направи е да могат да влязат отново европейски пари и да вървим към модернизация на държавата.

- Но ако ГЕРБ не вземат 121 места?
- Има си конституционна рулетка, аз не мога да кажа какво ще реши ГЕРБ, но моят съвет към тях е, че ако се хванат с когото и да било, ще се провалят в управлението, затова нека оставят другите да управляват. Пък да видим дали ще изкарат една година, ако не - догодина ще има местни избори. През 1990 г. познах че ще има избори до дупка. Но благодарение на тези избори до дупка в кщрая на 90-те години най после на 8-ата година на демокрацията ние тръгнахме към Европа.

 

Георги Марков е роден на 20 март 1950 г. в София. Завършил е право в СУ. Преди 10 ноември 1989 г. е юрисконсулт на Столична община, адвокат, асистент по административно право в СУ. Депутат от СДС и член на законодателната комисия във ВНС и 36-ото НС. От 1994 до октомври 2003 г. е конституционен съдия
Сега е консултант на партия ГЕРБ за конституционна реформа и по политически въпроси.

Източник: 24 часа