Десислава Атанасова: За да има успех България, трябва да се работи

Нашата цел е да привлечем европейски средства, за да съживим икономиката

Десислава Атанасова, кандидат за народен представител и водач на листата на ГЕРБ в Монтана в интервю за Bulgariautre.bg

Г-жо Атанасова, какво видяхте в област Монтана и какво чухте от хората, докато бяхте сред тях, помагайки им да се справят с последствията от наводненията?

Наистина не само аз, а и всички колеги, които се включиха в инициативата  да помогнем на бедстващите и страдащите хора в община Берковица и община Георги Дамяново, видяхме разрушените им къщи, които са строили цял живот. Видяхме мъката и нещастието им и опита им да се справят с бедствието. За нас най-ценно беше, че сме до тях, че можем да помогнем. Те бяха изненадани, че виждат политици, които са виждали само по телевизиите, че са с ботуши и лопати в калта и се опитват да помгнат.

За съжаление тези наводнения станаха част от ежедневието ни. Случват на различни места в страната, включително и в планински селища като Берковица. Какво е вашето обяснение, какви са причините за наводненията и какви мерки трябва да се предприемат, за да бъдат избегнати в бъдеще?

Безспорно е, че срещу природата никой не може да застане, както и че промените в климата в целия свят се отразяват и тук в България и може би на това се дължат, но превантивната дейност трябва да е на първо място. Мисля, че причина за тези наводнения е и изсичането на горите. Затова ние от ГЕРБ имаме инициатива за залесяване на всички засегнати райони, не само тук в Монтанско, но и в Бургаско, и в област Хасково. Ще се включим през следващите седмици със залесяване на около 40 хиляди фиданки и мисля, че това ще бъде една благородна кауза. Призовавам всички останали – и доброволци, и от другите политически партии, да помислят не само за това, че гората на България трябва да бъде спасена, а да мислят за залесяването като за инвестиция и преватнивна дейност, свързана с бъдещи бедствия.

Вие сте водач на листа в най-бедния регион не само у нас, а и в Европа. Такава е статистиката. Как може изоставането в развитието на Северозападна България да бъде наваксано и животът на хората там да стане равностоен на този в останалата част от страната?

Да, тъжната статистика е такава. За съжаление през тези 25 години на прехода, като че ли голяма част от политиците са забравили развитието на този регион. Можем да кажем, че най-бедният край в Европа започва от Видин и свършва във Враца. Но можем да кажем и това, че правителството на ГЕРБ в периода 2009-2013 година положи усилия да започне инфраструктурни проекти в този край на България. Именно тогава беше завършен Дунав мост 2. Дотогава се бяхме нагледали на неколкократни първи копки. Именно нашето правителство, заедно с правителството на Румъния и с подкрепата на Европейската комисия успя да реализира този проект. Да не забравяме и прохода „Петрохан“, който беше рехабилитиран по време на нашето управление. Сега в програмата си сме заложили, че ще се реализира пътят Видин –София, който също минава през Монтана. И мисля, че когато вложим пари в пътна инфраструктура, това безспорно ще се отрази на икономиката. И ако някой пак каже, че асфалтът не се яде, ще му отговоря, че да- не се яде, но, за да стигне хлябът до хората е нужно да има път. За да стигне линейката до хората също е нужно да има път. И това най-добре се видя по време на бедствията, когато в община Георги Дамяново бяха скъсани мостове, бяха разрушени пътища, нямаше вода няколко дни и именно поради липсата на пътна инфраструктура беше почти невъзможно да се осигури питейна вода за населението.
Освен това в нашата програма има специален раздел за вниманието към Северозападна България. Заложили сме именно в Северозападна България годишно да се инвестират 1 милиард лева с една единствена цел – да се преодолеят междурегионалните различия и да започне икономиката да работи, да има достъпно здравеопазване, да има качествено образование в този регион.
Единственият начин да се преодолеят междурегионалните различия и младите хора да се върнат в Северозападна България е чрез активни мерки в различни секторни политики. За да се преодолее демографската криза ние от ГЕРБ предлагаме да се инвестира в живот. А именно всички хора с репродуктивни проблеми ще бъдат финансирани 100%,  без оглед на финансовия ресурс. Единственото, което ще е от значение, това ще бъдат медицинските показания.

Демографският проблем в Северозападна България до голяма степен е свързан с високата безработица. Наблюдава се обезлюдяване не само на селата, а и на градовете. Хората са принудени да си търсят работа в чужбина, в столицата, в другите големи градове на страната. В тази посока какво предвижда вашата програма. Как могат хората в активна възраст да бъдат задържани, а тези, които са напуснали –да се върнат?

Няма да чуете обещания, че ще разкрием 250 хиляди работни места или ще ндустриализираме този край. Това са лъжи, които вече бяха ползвани като предизборни обещания. Нашата цел е да привлечем европейски средства. Само така може да има работеща икономика. Само така може да има инвестиции както в малкия и среден бизнес, така и в пътна инфраструктура, което създава работа, което носи доходи.
Ние многократно сме казвали, че с европейската солидарност ще се опитаме да върнем работните места и да осигурим на хората поминък. Това е начинът. Надяваме се, че когато има стабилно правителство, ще се работи в тази посока. Видяхме, че в последната година и половина се върнахме във времената на тройната коалиция, когато европейските ни партньори загубиха доверие в България. Сега ще бъде изключително трудно отново всички европейски програми да бъдат отворени, отново това доверие към България да се върне, да бъде оправдано и да получим средства под формата на европейска солидарност. Именно тях ще вложим в Северозападна България, така че да има работа и хляб за хората.

Остава по-малко от месец до изборите. Като бяхте сред хората в Монтанско какви настроения усетихте? Какви са техните очаквания към тези избори, интересуват ли се от тях и смятате ли, че българите ще са активни на 5 октомври - нещо, за което призова и президентът?

Когато бях в пострадалите населени места, не сме говорили с хората за избори и политика. Темата там беше съвсем друга. Темата беше съчувствие, съпричастност и помощ. Мисля, че е недопустимо който и да е от кандидатите за народни представители, от която и да е политическа сила, да говори на хората, чиито къщи са целите в кал, за избори и политика. Хората тук са изключително отрудени и може би вече трудно ще повярват на обещания. Затова с когото и да говоря, обещания не даваме. Ние казваме, че за да има успех България, за да има успех този регион, трябва да се работи, трябва да се положат усилия.
Надявам се, че на 5 октомври ще има висока избирателна активност, за да може да бъде преодолян купеният вот, който е един от синонимите на този регион, на определени места тук Надявам се, че хората ще изберат този, които е доказал, че може да работи, този, който може да гарантира стабилно развитие на България и растеж.

Как виждате България след 5 октомври?

Надявам се да има стабилно правителство, което може да отговори на очакванията на хората и за стабилна икономика, и за добри доходи, и за достъпно здравеопазване, и за качествено образование. Единственото спасение за България е това – да бъдем обединени, да бъдем един народ, за да постигнем много повече.