400 процента надценка! Баахти столицата!

Общество

04-06-2012, 01:50

Автор:

Владимир Зарков

Всичко от Автора

За 90 километра от Тетевен до София едни калеври вдигат цената си от 30 на 120 лева. Това и Шумахер не го може

През уикнеда бяхме на фирмено мероприятие в Тетевен. В хотел "Олимп" всичко беше олимпийско, вървеше като девиза на барон Кубертен - важно е присъствието. Затова и архитектът на това чудо на спортния туризъм - Страхил Димчев, ни направи страхотни отстъпки.

Бизнесът днес е това - чрез отстъпки да стигаш до минималната печалба. Максималната я търсят идиотите. Като онези, населили "Витошка". Трябва да отидете в едно такова населено място като Тетевен, за да разберете колко в София ни таковат мамата. Най-вече търговците. Една колежка стана сутринта в събота и си купи обувки за 30 лева. Всички й се смееха. И всички спряха да се смеят, когато ни разкри, че тези калеври 90 километра по-наизток, в София, струват 120 лева. Абсолютно същите! Ей, душмани, това и Михаел Шумахер не го може - за 90 километра да си вдигне цената 400 процента! Колкото и бързо да кара.

Да живееш днес в София е ужасяващо. Доматите са по-скъпи, защото ги ядели софиянци. Ама нали и на столичани, и на дупничани отделителната им система е една и съща? И доматите излизат от едно и също място? Откъде накъде ще плащам три пъти повече за един домат, отколкото поданник на братя Галеви!? Кюстендилските череши са 6 пъти по-скъпи в София. Сякаш на ръце ги носят градските на Емо Наков!? Дори картофът, родил мита за Косьо, ми го продават по-скъпо, отколкото навремето Самоковеца! Няма друг град в света, който така да вдига цените. Ето затова на софиянци ни се налага да ядем ментетата на веригите. Те може и да ни убият, но са... евтини.

Връщам се на тетевенските калеври. Да, там ги продават в магазин, в София - в МОЛ. В столичния "Стъклен дом" обаче никой няма да си купи балканска обувка. Там отиваш, за да изживееш своите 20 минути слава, че си си дал заплатата за "Гучи". Няма значение, че в последните 5 дни от месеца, ще ядеш... Кучи. За радост на Фандъкова. Навсякъде из Европа провинционалните, но национални производители, не се пъчат в МОЛ-а. Те си имат своите 10 магазина в града, които знаят всички. И от които пазаруват всички. Защото аз не искам да се размина с някакъв ждрольо в "Илиянци", с който разликата е, че аз съм си купил едно яке, а той 101. И утре ми пуска на "Витошка" с 1000 процента надценка! А като го питам откъде са, казва: "От Милано". Мама т..., опс, това май го забраниха барабар с пушенето на обществени места. Дори и при Симеон Велики Милано не е бил до Илиянци. Само че това в София не го знаят. Важното е жакетчето ни да е за 200 лева. Я от МОЛ-а, я от "Витошка". А това, че е 10 пъти по-евтино в Илиянци или Тетевен, няма значение. Така де, може да сме в повече, ама сме от сой. Столичани.