Eдвин Сугарев: По нареждане на Доган висши кадри на ДПС пробиват в чужди партийни листи

Политика

02-09-2014, 07:19

Снимка:

faktor.bg

Автор:

Ива Оприкова, Faktor.bg

Всичко от Автора

Партията на Сокола винаги е била политическа корпорация, която търгува с личности

Не е ясно какво ще е поведението на реформаторите в следващия парламент, дали са готови и почтени за сътрудничество с ГЕРБ

Зверските амбиции на десните лидерите и оперативни мероприятия разединиха демократите, казва пред Faktor.bg поетът политик

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Сугарев, нова мода завладя предизборната кампания за парламентарния вот – гражданско разлистване. Всички партии разтвориха листите си за лица, извън политиката. Вярна или грешна е тази формула - да делим кандидат депутатите на граждани и политически фигури?

-Това е едно много особено деление. В повечето случаи тези, които минават под емблемата гражданска квота са пряко ангажирани към политиката на партията, независимо, че не са нейни членове. В крайна сметка зависи от съответния случай и най-вече от подхода, който се възприема. Дали е правилна или грешна формулата най-вече ще се разбере от искреността на политиците, които предприемат този ход. Няма универсална рецепта кой от т. нар. граждани ще остави следа в политическия живот и кой не. Всеки случай е сам за себе си.

- Приятна изненада за демократите бе включването на бившия председател на Комисията по досиетата Методи Андреев като водач в гражданската квота на ГЕРБ. Кандидат-депутатът обеща да облече в законова форма всички идеи на Движение ”22 септември”. Считате ли, че ще успее да наложи гражданската си позиция над партийната повеля?

- Убеден съм, че ще направи всичко възможно да ги изпълни. Друг е въпросът доколко ще може да реализира обещанията си в рамките на един мандат. Не трябва да се забравя, че една от основните цели на Движение”22 септември” е да се търси възможност за създаването на конституционно мнозинство и последваща промяна на Конституцията, така че преходът да бъде отново рестартиран.Това разбира се не е по силите на един човек, нито и на когото и да е било в рамките на един мандат. Това е задача на бъдещето и се надявам да бъде стартирана. За нас не е изненада, че г-н Методи Андреев беше поканен в листите на ГЕРБ. Ние смятаме, че той като част на парламентарната група на ГЕРБ ще направи така всички десни сили да си взаимодействат добре и ще изпълнят основната си задача, а именно да не допуснат по никакъв начин хората, които управляваха България през последните 14 месеца – ДПС, БСП и „Атака” да имат какъвто и да е било достъп до бъдещото управление. Ситуацията вече е много променена и в световен мащаб. Сянката на новия диктатор, който този път обитава Кремъл се кани да прекроява световните граници и да налага нов ред. На фона на тежкия конфликт в Украйна бъдещата власт трябва да е изключително внимателна и да не допусне властта да попадне в ръцете на хора, които обслужват интересите на Путин и са готови да преформатират геополитическите интереси на страната ни по грешен път.

- ДПС отново демонстрира поведение на политическа корпорация. Номинациите на бившия финансов министър Петър Чобанов и бившия шеф на отбраната – ген. Симеон Симеонов за водачи в движението взривиха обществеността. Избираемите места награда за добра служба ли са?

- ДПС никога не е била партия с идеи, а винаги е била политическа корпорация, която търгува с личности. Типично по търговски те осребряват партньорството в политически постове. Това е характерна черта за ДПС. Не бих определил ген.Симеон Симеонов като най-скандалната номинация за водач. Поредното номиниране на Делян Пеевски би трябвало да взриви в пъти в повече общественото мнение, след като се знае беграунда на неговата фигура и особено ролята, която той изигра като един от кукловодите в кабинета Орешарски. Такива екземпляри винаги проникват в листите на партии, които се опитват да осребрят по някакъв начин своите позиции в политиката и които са готови на всичко да се докопат до властта.

- Кадровата банка на ДПС се оказва доста дълга - Ариф Агуш стана реформатор и поведе листата в Смолян, човек на Лютви Местан стана втори в Хасково в листата на АБВ. Пропуква ли се ДПС или Доган си праща свои агенти в чуждите партийни листи?

- По разпореждане на Доган се редят висши кадри на ДПС в чужди партийни листи. От сараите Сокола определя кой е актуален и каква мисия трябва да изпълни. В тези номинации обаче трябва да се има предвид, че ДПС вече няма абсолютен монопол в районите с мюсюлманско население и в много градове и села ще претърпят сериозна съпротива от страна на Касим Дал. На много места пробивите ще бъдат успешни, защото сред избирателите на движението възниква съмнението за ролята на ДПС като балансьор. Може да се окаже добър ход за пробив тази кандидатура. Не е възможно да лъжеш едни хора 25 години и да нямаш съпротива.

- Листата на реформаторите взриви общественото мнение и с присъствието на Румен Христов, сина на хасковския кмет, цариста Борислав Великов. Политическа несъстоятелност или обикновена сделка е издигането на тези лица?

- Листата на РБ е отражение на противоречията между партиите в рамките на РБ и преди всичко в редиците на ДСБ. За съжаление е много труден балансът между формациите, които да легитимират Реформаторския блок като единен политически субект. Има редица фактори, които оказват влияние върху реденето на листите. Имам предвид скандала за споразумението между РБ и Зелените, което не се осъществи заради претенциите на реформаторите да изискват една доста сериозна сума, за да ги включат на избираеми места. Подобна търговия с места е една предпоставка за една бъдеща доста сериозна лабилност при техните кандидатури, да не говорим, че е предпоставка и за корупция. Ако си платил за избираемо място логично е, ако попаднеш в парламента да поискаш да си избиеш инвестицията по някакъв начин.

- Да изхвърлим ДПС от властта е опорна точка за всяка партия на предстоящия вот. Ще се случат ли заканите, след като Местан се бори за второто място и има претенции отново за участие в бъдеща коалиция?

- ДПС ще бранят своите 10 % от всички претенденти като г-н Бареков, който силно се съмнявам, че ще прескочи границата за влизане в парламента. Движението ще има своето място в НС, друг е въпросът ще стигне ли отново до властта. Надявам се опорната точка – да изхвърлим ДПС от властта да се случи след изборите при едно силно управляващо мнозинство.

- Другата опорна точка, която обединява всички е „борбата със задкулисието”, кои са истинските борци, на които вярвате?

- Партията на Николай Бареков е един 100% продукт на олигархията. Тя е структурирана с намерението на банкера Цветан Василев да играе централна роля и да влезе директно в политиката с участието на ДПС като безспорно необходимия партньор. Разногласия за пари доведоха обаче до разпадане на бъдещата коалиция и до падането на кабинета Орешарски. Как да се бори срещу олигархията, като Бареков е неин продукт? Аналогичен е случаят с АБВ. В крайна сметка лидерът на партията Георги Първанов е човек, свързан с български и руски олигарси. Не е случаен фактът, че много от тях са негови съратници и много от тях получиха дивиденти за приятелството си с бившия президент. Това точно не са истинските борци срещу задкулисието, защото историята помни техните връзки с олигархията.

- Голямата интрига след тези избори е с кого ще управлява ГЕРБ. Ще се разберат ли в крайна сметка РБ и Борисов?

- Реформаторите просто нямат избор. Длъжни са да го направят, ако са готови да проявят отговорност към своите избиратели и бъдещето на България. Не е ясно каква е логиката на един политически субект да определя кой ще бъде премиер в следващото правителство. Това звучи малко нахално от страна на една извън парламентарна формация да воюва с най-голямата политическа сила в страната. РБ има шансове да прехвърли изборната бариера – и дано да успее, но програмата максимум е около 7% от гласовете – което означава 15-20 места. Бойко Борисов е прав да търси изход от ситуацията и да се стреми да получи самостоятелно мнозинство. Не е ясно какво ще е поведението на реформаторите в следващия парламент. Може заради сложните си чувства към г-н Борисов РБ да предпочетат да дадат властта отново на бъдеща тройна коалиция. Наистина това е голямата интрига на тези избори. Да, Бойко Борисов ги вижда като бъдещи партньори във властта, но те дали са готови и дали са достатъчно почтени за такова сътрудничество.

- Две теми разделят реформаторите - отношението към Борисов и към Меглена Кунева. Ще реши ли новият лидер на блока тези противоречия, ще създаде ли единство?

- Не съм много сигурен, че изборът на нов лидер ще реши противоречията в РБ. И в двете дилеми има колкото привърженици, толкова и открити врагове. Помним как Меглена Кунева беше предадена от свои на евровота и изместена от Светослав Малинов. Тя няма да бъде лидер на РБ, въпреки, че е най-популярното политическо име в блока. Полярните напрежения в тази коалиция няма да утихнат с избора на нов лидер и подозирам, че предстои разпад и ще изберат най-неудобното време.

- Четвърт век след прехода какво пречи на демократите да се обединят поне в името на обща цел?

- Трябва да намерят наистина обща идея, която да ги обедини, а според нас това е приемане на нова Конституция, ново мнозинство и рестартиране на прехода. За да се случи обаче това трябва лидерите на всички десни формации да преодолеят своя анахронизъм и да работят в името на България, а не в името на собствените си партии. Разпиляването на дясното е продукт на много фактори, но най-важният, който разпиля сините отломки в различни посоки е зверските амбиции на лидерите им, както и оперативните мероприятия, които бяха създадени да разединят дясното.

 

Източник: Faktor.bg