Цвета Караянчева: Трябва да измъкнем Кърджали от лапите на ДПС

Изборите в Кърджали винаги са много тежки

Цвета Караянчева, водач на листата на ГЕРБ за област Кърджали в интервю за Bulgariautre.bg

Днес регистрирахте в РИК Кърджали листата с кандидати  за народни представители на партия ГЕРБ. Как бяха избрани хората в нея и кои са те?

Да, днес регистрирахме листата. Записани сме под №1. Спазихме традицията и така, както партия ГЕРБ на национално ниво се  регистрира първа, така и ние тук се регистрирахме първи. Надяваме се, че това ще ни донесе успех. След мен в листата на ГЕРБ за Кърджали е общинският председател на партията Илия Илиев. Човек доказал във времето своите качества. Имаме в листата много хора от общините. Има представители от цялата област. За нас това е ценно, защото всеки един от тях има своите  позиции в региона си и може да бъде полезен както на своята община, така и на областта като цяло. Това са доказани професионалисти. Имаме от гражданската квота човек, имаме и хора, които са партийни активисти или членове в партията. За нас беше важно да направим такава листа, която да е съобразена с желанията на нашите структури. Направихме събрание, излъчиха се кандидати и аз се радвам, че Изпълнителната комисия точно по този начин са преценили да оставят листата. Това е послание към област Кърджали, че възможностите, които имаме са много големи.

Кои са следващите имена в листата за Кърджали? Нека ги кажем.

Трети в листата е Румен Младенов от община Кирково, бивш училищен директор, четвърти  Фейзи Бекир, общински председател на структурата в Черноочене, на пета позиция  е Асен Тюрдиев, общински председател в Крумовград. Шести в листата на ГЕРБ за кандидат-депутати за парламентарните избори на местно ниво е Адам Персенски, директор на многопрофилната болница в Ардино, седма е Шинка Шопова от Джебел, осми Кольо Ангелов, общински съветник в Кърджали и член на общинското ръководство, девети е Неждет Молов, бивш директор на общинска структура по земеделие в Ардино и на десета позиция е Гроздан Колев, познат като бивш директор на Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали. Това е нашето представителство в област Кърджали. Един сериозен отбор от професионалисти – партийни кадри и представители на гражданската квота. Надявам се жителите на Кърджали и областта да припознаят във всеки един от тях своя кандидат и да се надяваме, че на 5 октомври ще се поздравим поне с две места от област Кърджали.

В последните дни стана ясно, че на тези парламентарни избори в Турция секциите ще са със 70% повече. Това редно ли е?

Това е много притеснително, защото знаете, че в един по-ранен период там имаше открити 123 секции. Имаше секции в апартаменти, магазини, в частни домове. Няма как да се осъществи контрол. Съмнително е всичко това, което ще се случва там. Трудно се осъществява контрол в една такава голяма държава, каквато е Турция. Знаете преди време имаше случаи, при които в една секция са гласували 2-3 хиляди души, което на практика е напълно невъзможно. И аз ще ви кажа как се случват тези неща. Събират се личните карти и комисията, която изцяло е съставена от ДПС дописва и подписва тези хора, без те да са се явили. Същото нещо наблюдавахме и в регион Кърджали. Правят се такива машинации. Личните карти на изселниците се взимат от кметовете, после подават информацията на свои хора в избирателните комисии и секции, които с ЕГН-та дописват списъците и пускат в урните съответния глас, а човекът въобще не се е явил в изборния ден на съответното място. Това ще се получи и в Турция. И това в никакъв случай не води до едни честни и прозрачни избори. Отново ще бъдем свидетели на манипулации, защото няма как да се направи контрол на това, което ще се случи. Ние тук в смесените региони трудно успяваме да удържим тази вълна, този процес. В годините обучаваме членовете на комисиите да наблюдават точно тези процеси, защото в едно населено място, където живеят примерно 30 човека, ако има и най-малко разсейване от страна на комисията, веднага се получават 70-80 до 100 човека, което означава, че вътре е вкаран лист с ЕГН-та, дописани са в избирателните  списъци и съответно са пуснати бюлетини в урната.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов призова партиите да пратят наблюдатели навсякъде, където имат съмнения, че ще има злоупотреби. Вие от ГЕРБ ще пратите ли свои наблюдатели в Турция?

Ние имаме членове в комисиите. Важно е квотата в комисиите да се заеме от съответната партия, която има тази квота. Надявам се и другите партии, извън ДПС разбира се, също да имат свои представители, защото това по някакъв начин ще ограничи това, което се случва.

Може ли със закон да се ограничи този процес, за който казвате, че върви в смесените региони и в Турция?

Може би трябва да се наложи много висока санкция за такова деяние. Хората се притесняват да кажат какво точно се случва в съответната секция. Затова е важно членовете, които са представители на друга партия много да си отварят очите и да не ги е страх. Но в определени райони, където цялата армада на ДПС е паркирана пред секцията с по 10-15 застъпника и един кмет, а представителите на комисията от други партии са трима- четирима, няма как да се противопоставят и понякога те самите не успяват да противодействат на всичко това. Много често ние получаваме обаждания, сигнализираме РИК, но за мен решението е да има много сериозни санкции, дори и с лишаване от свобода,  защото това е изземване  и  боравене с лични данни на хората.

Какви са очакванията ви за протичането на изборите в Кърджали и областта? 

Винаги очаквам манипулации. Притеснена съм от начина, по който ДПС и БСП в Централната избирателна комисия дадоха председателското място в РИК на ДПС. Още по-лошото е, че председателят на РИК е човекът, който на 25 май 2013  година направи скандал в 61 –ва секция в Кърджали. Това  беше отразено в медиите, имаше прокурорска проверка и този човек сега е председател на комисията. Аз съм притеснена, защото след като един път той е нарушил Изборния кодекс, какво ще му попречи да го направи отново. По време на изборите ние сме с изострено внимание, защото има много неща, които трябва да се видят, да се наблюдават и да се сигнализира своевременно.Тук изборите винаги са много тежки, защото тежката машина на ДПС гази, без да има скрупули. Трудно е да намериш членове на комисиите, защото те биват заплашвани, че примерно ще бъдат изгонени от работа, че няма да им се изкупи млякото. Те продължават с такива дребни битовизми да плашат хората. А когато един човек е високо в планината и трудно може да  достигне до големия град, да потърси помощ, за него единственият човек отсреща е селският кмет, който заплашва с какво ли не и в крайна сметка хората трябва да се съобразят. Трудно ще работим тази година, но хората получиха лъч надежда, че това корумпирано правителство падна, че менгемето ДПС и БСП е вече минало. Има ентусиазъм. Моите структури са много надъхани и са готови за битка, защото това, което беше година и половина в област Кърджали, това посичане на хора, които са наистина професионалисти в своята област, е недопустимо. Но това всъщност е  в цяла България. Когато ДПС и БСП управляват – погромът над държавата е неминуем.

Това, че сте водач на листата отново в Кърджали дава ли ви предимство?

Аз никога не бих приела да бъда водач на друго място, защото сърцето ми е в Кърджали. Аз съм започнала от седем години с колегите ми тук и структурите, които изграждахме постепенно. Тук е моят отбор, тук са моите избиратели. Кърджали за мен, а и за всички представители на ГЕРБ, които работим тук, е кауза и ние трябва да измъкнем Кърджали от лапите на ДПС.
Докато бях два мандата народен представител от петък до вторник винаги съм била в избирателния си район. Познавам болката на хората тук и знам как да помогна. Мисля, че това е най-ценното за един народен представител. За мен е голяма чест, че ръководството, Изпълнителната комисия и естествено Бойко Борисов ми възложиха тази задача, да спечелим два депутатски мандата в Кърджали.

Казвате, че познавате болката на хораха в Кърджалийско. Какво очакват те да се случи на тези парламентарни избори и да се промени след провеждането им?

Кърджали е земеделски район. Субсидиите и за земите, и за животните спряха. За тютюна също имаше големи проблеми. В трите години, в които ГЕРБ беше на власт, хората получаваха едни доста добри суми от селските програми. Сега за съжаление вече не могат да се възползват от тях. Корупцията отново завладя областта и е важно тези средства да се отпушат, за да могат да достигнат до обикновения земеделски производител, защото това все пак е тяхното препитание. Важно е да се продължи обновяването и изграждането на инфраструктурата. Важно е да се пресекат корупционните практики и безсмислените обекти, които се правят в областта. Както си спомняте г-жа Мариана Георгиева, бившата министърка на спорта даваше пари за малки селца с по 20 човека – стари баби и дядовци и правеше спортни площадки, а там, където има по 1200 -1300 човека – млади хора, които наистина имат нужда да спортуват, бяха пренебрегвани. И това са големи села, които са с кметове на ГРЕБ. Например село Бенковски в община Кирково, село Бабина Жълтуша в Ардинско. В Припек със субсидия на ГЕРБ направихме спортна пощадка. Там са над 1500 души, има млади хора и онзи ден, когато отидхоме отново, кметът на селото ни каза – хората толкова много се радват на спортната площадка. Селото 40 години чака такава площадка, но не я получават от държавата, от БСП и ДПС, защото кметът е на ГЕРБ. Това трябва да спре. Трябва да се правят приоритетни обекти. Трябва да се правят неща, които наистина са в полза на хората. А не да се прави популизъм.