От пълно мнозинство на ГЕРБ в парламента ще спечели България

Цветомир Паунов, административен секретар на ПП ГЕРБ в интервю за Bulgariautre.bg

С какви нагласи и очаквания ГЕРБ тръгва към предсрочните парламентарни избори?

Вече обявихме Националния предизборен щаб, който работи чисто оперативно и взима решения. Също така напредваме в подготовката за бъдещата реализация на нашата предизборна кампания. Почти приключва структурирането на областните и общинските предизборни щабове. Номинационните събрания във всяка една община за издигане на кандидати за народни представители приключиха и в края на месеца Изпълнителната комисия ще вземе окончателното политическо решение за състава и подредбата на листите. Откриването на кампанията на ПП ГЕРБ по вече установена традиция ще стане на 7 септември в зала „Арена Армеец“ в София, където над 15 хиляди наши членове и симпатизанти от цялата страна ще дадат началото на кампанията и ще изразят своята подкрепа.  Разбира се амбицията ни е отново да бъдем първа политичееска сила. Най-добрият вариант за България е ГЕРБ да постигне пълно мнозинство в Народното събрание, за да могат да се избегнат евентуални бъдещи проблеми при съставянето на правителство. Знаете, че когато се влиза в някакви коалиционни споразумения, обикновено става въпрос за споделяне на определена отговорност, но ние сме доказали, че можем да носим сами отговорността. И когато управляваме сами, смятам, че управляваме добре. Доказахме го през изминалия мандат на правителството на ГЕРБ. Хипотетично ако не можем да съставим самостоятелно правителство, категорично няма да търсим подкрепа от БСП и ДПС. Надяваме се, че колегите от Реформаторския блок ще осъзнаят колко е важно България да има дясно управление, тъй като лявото управление на тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака“ не само че доведе до тези предсрочни парламентарни избори, но доведе до една цялостна криза във всички сфери на обществото. Именно поради тази причина ние тръгваме в тази кампания и със слогана „Стабилна България. Време е“. На изминалите избори за членове на ЕП нашият слоган беше „България няма време за губене“, тъй като изминалата една година наистина беше загубено време за България. Страната изпадна в международна изолация, загуби доверието на нашите евроатлантически партньори и доказателство за това са не само състоянието на всяка една сфера в обществото, но и международната легитимация на миналото правителство. Спомняте си, че премиерът Пламен Орешарски освен признание във Виетнам и Китай, не получи никъде международна авторитетна подкрепа от нашите партньори. Разбира се за нас основната цел е спечелване на предстоящите избори по един убедителен начин и постигане на пълно мнозинство в парламента. 

И при внасянето на документите за регистрация на ГЕРБ в ЦИК, председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов заяви, че целта ви е 121 депутати. Постижима ли е тази цел?

Смятам, че е постижима, тъй като връщайки се назад в годините и наблюдавайки политическите процеси, от които ГЕРБ също е част, можем да направим такива изводи. Вие си спомняте, че по средата на мандата на управлението на ГЕРБ имаше местни избори, които спечелихме  безапелационно. Това е прецедент и в европейската демократична история, защото много рядко и трудно се случва в средата на мандата на управление на едно правителство, излъчено от една политическа сила, то да успее да спечели местен вот. Знаете, че местните избори са един от показателите за това дали и кметовете на ГЕРБ, и правителството на ГЕРБ управляват добре. Това се случи един път. Същото се случи и с излъчения тогава от ГЕРБ кандидат за президент Росен Плевнелиев. Така че това е един от показателите. Знаете на парламентарните избори през 2013 година, ако не беше т.нар. случай „Костинброд“ , ГЕРБ отново вървеше към убедителна победа и шансът да повторим мандата си беше абсолютно реален. Смятам, че и българските граждани ще проявят гражданска позиция и ще гласуват на предстоящите избори, защото изминалата една година показа, че е много важно да се гласува. Неупражняването на правото на глас подпомага определени процеси, които впоследствие могат да доведат до т.нар. задкулисие, на което бяхме свидетели през последната година. Беше безпрецедентен фактът, че при новоизлъчено правителство, на втората седмица започнаха протести срещу неговото управление и срещу определените кадрови назначения, които то прилагаше към онзи момент.

Колко значим фактор е избирателната активност ?

Избирателната активност е значим фактор. Първо, защото това е израз на гражданска позиция. Второ, защото е упражняване на конституционно право. Нормално е всеки един български гражданин, когато има съответните права и задължения, независимо дали става въпрос за плащане на данъци или за участие в различни граждански инициативи, той да е активен. Нормално е, когато имаме период на избори, той да упражнява това свое право. Във всяка една развита демокрация това е единственият начин да изразиш своите политически предпочитания, своите убеждения за начина, по който трябва да бъде управлявана страната. Много е важно да има сблъсък на идеи, на политики, на програми, което лично аз като социолог наблюдавам, че от много време не се случва. Няма дебати, няма сблъсък на идеи или изразяване на позиции.
За съжаление нашите опоненти водят една много негативна, компроматна и популистична агитация, което не е в интерес на българските граждани. За нас най-важно е българските граждани да имат право на избор. И когато те решават да гласуват, трябва да решават на базата на това коя партия каква програма и визия за управлението предлага. Ние предлагаме възстановяване на доверието в страната, предлагаме стабилност във всички сфери, защото модернизацията и процесите, които бяха започнати по времето на правителството на ГЕРБ, смятаме, че трябва да продължат. Това носи само позитиви за страната и за българските граждани.

Много хора посочват  точно това като проблем - че партиите не предлагат програми и доктрини, в които ясно да посочат как ще бъдат решавани проблемите, как ще бъдат защитавани националните интереси. ГЕРБ ще предложи ли такава програма?  

Ние винаги сме представяли програма, която е била нагледна, дори в много случаи е била визуализирана. Ние бяхме първото правителство, което даде ранен отчет за всичко, което е свършено. Този отчет беше представен нагледно, с визуализация на нещата, които са направени. Нещата, които ние представяме на българските граждани могат да се видят, пипнат и усетят. Към момента нашите експерти, голяма част от тях баха министри, зам.-министри, разбира се, има и много нови хора, които участват със своята експертиза и потенциал, готвят нашата управленска програма по сектори и ние ще я представим по време на кампанията. Всеки един български гражданин ще може да се запознае с приоритетите и визията ни.

Очаква се след 20 август да обявите кандидатите си за народни представители. Какви ще бъдат хората в листите на ГЕРБ?

Към момента Изпълнителната комисия не е разглеждала постъпилите  предложения. Това ще стане към края на месец август. При нас, знаете, процесът за номиниране винаги идва отдолу –нагоре. Така е за всички видове избори и в повечето случаи  сме се съобразявали с номинациите на общинските структури. Ние може би сме единствената партия, която не подрежда административно листите си и не ги спуска към съответните организации. Напротив, това е един процес отдолу-нагоре, като съответно в Изпълнителната комисия се взима крайното политическо решение. Както традиционно правим, предварително, преди да започнат номинационните събрания, публично обявяваме критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за народни представители. Даваме възможност за участие на представители от гражданска квота, хора, които са обществено признати, авторитети, но не са членове на ГЕРБ. Даваме възможност за равнопоставеност на мъже и жени, да има представители от различните общини в съответната област. Съобразяваме се с тези критерии, когато подреждаме листите.

На каква стратегия ще заложите при работата си с хората в смесените райони, където ДПС има силно влияние –като Кърджали, Разград, Шумен?

Стратегията ни е една и съща за всички райони, защото ние не ги делим на семесени и други. При нас това е един непрекъснат процес на работа и на срещи с хората от всички 264 общини. Ние не правим подобни срещи само кампанийно, това е един непрекъснат, постоянен процес, който върви в партията.  Постоянно и г-н Борисов, и зам.-председателите на партията, членовете на Изпълнителната комисия са в страната на мероприятия, на срещи с хората. Отново ще заложим на този подход – срещи с хората лице в лице, събирания по структурите, посещения на малки и големи населени места. Тук бих искал да кажа, че сме направили много в рамките  на това, което държавата ни предоставя под формата на партийна субсидия. До този момент сме дарили над 9 милиона лева за подпомагане лечението на деца, на възрастни и болни хора, за подпомагане изграждането на спортни площадки, църкви, на всякакъв друг вид дейности, които са обществено полезни и са в интерес за съответното населено място и хората, които живеят там.

Като социолог какви са очакванията ви за резултатите от изборите? Различна ли ще е конфигурацията в 43 НС и съществува ли риск отново да се получи такова съотношение на силите, което да затрудни  формирането на правителство?

Моите очаквания са повече да не се връщаме в тази цикличност, която наблюдаваме през последните 20 години. Много е важно да отчитаме и това, че дясното управление е най-добрата форма за управление на страната. Особено в тези времена на несигурност и финансова нестабилност, в които живеем. Едно дясно управление може да гарантира едни необратими процеси в страната. Примерите, които можем да дадем отпреди няколко години от управлението на ГЕРБ са видими и са показателни. Те са доказателство за това как ние можем да управляваме. И разбира се, ако българските граждани преценят, че това е добър модел, биха могли да ни подкрепят. Най-важно е да се върне доверието към институциите, защото през последната година девалвира авторитетът на българския парламент, което е много лош знак за една парламентарна република, каквато сме ние. Също така много процеси, които се случиха в икономиката, в сектор „сигурност“  оказват влияние на развитието на страната. Очаквам да бъде съставено едно силно и стабилно правителство. Мисля, че е съвсем постижимо  ГЕРБ да има мнозинство в следващия парламент.

Ако спечелите мнозинство в парламента и имате възможност да управлявате самостоятелно, как ще изправите България на крака, като имаме предвид какво е състоянието й в момента?

Разбира се, че няма да е лесно и нашият лидер Бойко Борисов неведнъж го отбелязва. Но ние вече един път сме го правили, излизайки от една много тежка криза, наследена от предишната тройна коалиция. Амбицирани сме и имаме волята да го направим и сега.