Цветан Цветанов: В парламента ще предложим съгласие по 4-5 приоритета

Политика

11-08-2014, 07:33

Автор:

Кристина Кръстева, 24chasa.bg

Всичко от Автора

- Г-н Цветанов, между кросовете и джагите, с които се разтоварвате през ваканцията, редактирате ли листи?

- Старая се да бъда максимално отдаден на семейството. Малко е времето, когато човек може да е толкова пълноценно с близките си.

Що се касае до листите, преди две седмици приключиха общинските и областните събрания на партията. Когато са готови листите, те ще бъдат одобрени от изпълнителната комисия, но решаващата дума остава на председателя на ГЕРБ. И този път листите ще са много силни. Хората, които бяха наши депутати в последната 1 г., показаха голяма лоялност към партията и към държавата.

- С някои изключения.

- Имаше 3-ма, които тръгнаха по свой път, но това е оздравяващо за партия в опозиция - да провери дали кадрите ѝ са готови за тежки битки.

- Сега тече обратният процес - на прилив към ГЕРБ. Как ще гарантирате, че в листите няма да има хора, склонни да се отлюспват? Преди подписваха декларации за лоялност.

- Това е т.нар. обществен договор, който се подписва от кандидатите. Ще ги има пак - те са си една традиция за ГЕРБ. За мен по-важното е да се оцени приносът на тези, които са били депутати. Както и да запазим възможността за гражданската квота. И в 42-ото НС имахме такава - Вежди Рашидов, Лили Павлова, адмирал Манушев, майката на загиналата Лора - Нели Петрова.

- Защо се пазите да включвате артисти, певци? Например Христо Мутафчиев, Веселин Маринов - все хора, които ви симпатизират отявлено.

- Не са много хората, които биха искали да се занимават с политика. Хора с признание в дадена сфера предпочитат да останат в нея, вместо да влизат в политиката. Задкулисието и конюнктурните цели на някои политици допринасят за това.

След 20 август ще

се финализират

листите на ГЕРБ

И пак ще се регистрираме първи в ЦИК.

- Това защо е толкова важно? От суеверие ли?

- Това е запазена марка на “Младежи-ГЕРБ”. От създаването на ГЕРБ сме първи на избори - в регистрацията и в класацията.

- И друга традиция имате - при победа да получавате часовник от Бойко Борисов. Колко са вече?

- Получавам при всяка победа от 2009 г. Г-н Борисов трябва да има много часовници, защото предстоят доста избори, и съм убеден, че ГЕРБ ще получава и занапред подкрепата на хората. Виждайки какво управление ни поднесоха БСП, ДПС и “Атака”, трябва да вървим към разумното гласуване. Моят призив винаги е бил да има висока избирателна активност. Ще има по-реална представителност в 43-ото НС, когато гласуват поне 70% от избирателите.

- Ще продължите ли да искате референдум за задължително гласуване?

- Разбира се. България се нуждае от такъв референдум - днес повече отвсякога гражданите са с нагласата за задължително гласуване, с което трябва да върви и възможността за електронното подаване на гласа. В последните 20 г. много сънародници напуснаха родината и трябва да им дадем възможност да гласуват и това да е основа да се върнат в България.

- Мажоритарния елемент ще го има?

- Задължително. Смятам, че 50% от депутатите трябва да бъдат избирани мажоритарно. Мажоритарно избраният тежи много повече и ще има възможност да отстоява принципни политики. Това е пътят за активност и у избраните, не само от страна на избирателите.

- Каква част от сегашните депутати ще попаднат в листите?

- ГЕРБ имаше 97 депутати в 42-ото НС. Целта ни за 43-ото е да са над 121. Трябва да се доверим на голям процент от сегашните депутати, които се доказаха с работата си в парламента и издържаха на обидите и реваншистките действия на доскорошната власт.

- Част от листите ще са евентуално и резервоар и за изпълнителната власт.

- Разбира се, една част ще бъдат в изпълнителната власт, сред тях има потенциални кандидати за кметове на изборите през 2015 г. Аз винаги съм казвал, че работата в кампанията свършва със стартирането ѝ. Работата по посланията в ГЕРБ реално се полага повече от 3 месеца преди старта на кампанията.

- В края на септември, дни преди вота, е насрочено дело срещу вас с ищец съдия Тодорова. Има ли риск това да се отрази на резултата на ГЕРБ?

- Няма никакъв риск. Такъв опит беше многократно правен от нашите опоненти. В кампанията ще направя всичко възможно да посетя отново над 170 селища и да мина над 15 000 км, с което зная, че съм дал всичко от себе си, за да направим кампания лице в лице. Хората могат да преценят какво съм правил като вицепремиер и министър на вътрешните работи и каква е днес ситуацията в страната. В събота проведох среща с майки на загинали при ПТП деца. Те споделят, че в България за последната 1 г. се върнаха тези мутренски времена, тези предпоставки за несигурност, които са присъщи за периодите на нестабилност. А БСП успява да ги докара всеки път, когато управлява.

- Казахте, че на съдията, който ви даде 4 г. затвор, ръцете треперели, докато четял присъдата, защото му е бил оказан политически натиск. Отговорихте ли си на въпроса откъде е бил насочен?

- Всичко се знае.

Времето ще

покаже, че съм

работил за

България

Само преди две седмици на нашия партиен форум за сигурността пристигнаха бившият федерален вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, докладчикът в Бундестага за България и член на СЕ д-р Бернд Фабрициус, д-р Ханс-Петер Ул, който отговаря за законодателството в Бундестага, и те дадоха категорична подкрепа за политиката в борбата с тежката организирана престъпност при управлението на ГЕРБ. Засвидетелстваха доверието, което имаме у европейските ни партньори. Говориха за конкретни резултати, които сме постигнали съвместно, и за това, което се е случило в последната 1 г. В едно бъдещо управление ще можем отново да възстановим доверието на нашите евроатлантически партньори с реални политики в борбата с тежката организирана и с битовата престъпност.

- Искате да извадите ГДБОП и СРС-тата от ДАНС. Тогава тя няма ли да се окаже изпразнена структура?

- Не, ДАНС ще стане структура, типична за всяка демократична държава. Никъде в Европа контраразузнавателна структура не е събрана с такава с полицейски правомощия. Немските ни партньори заявиха, че

подобна на сегашната ДАНС структура е имало в Третия райх

В Германия това е противоконституционно. Затова ще бъде възстановено състоянието на полицейските структури - към МВР, а техническите операции ще бъдат към агенция ДАТО. България не е толкова богата, за да може да поддържа две припокриващи се по функции структури.

- Ще смените ли главния секретар на МВР, който получи 5 г. мандат и доста правомощия с новия закон, след като вече дадохте да се разбере, че ще промените закона?

- Нека си припомним как беше приет законът за МВР - политически силово, за да се удовлетворят желанията на хората, които си заминаха от управлението. Които искаха да заложат подводни камъни на бъдещото управление в правоохранителната система и да върнат разпоредби, които смятахме, че са забравени в България, член на ЕС. Ще върнем и балансиращата роля на президента, като възстановим назначаването на главния секретар на МВР и на директорите на специалните служби с негов указ. Винаги ще вземаме предвид професионалните качества на всеки, който ще ги оглавява, и ще върнем конкурсното начало в системата. Да си спомним случая “Лясковец”, нарушенията по време на европейските избори - главният секретар на МВР и политическото ръководство бяха просто зрители, а не хора, които си изпълняват професионалните задължения. Промените, които ще направим, минават през сериозна дискусия. Няма да има залитане в крайности и силов подход, какъвто наблюдавахме в реформата “Бисеров - Йовчев”.

- Сдобихте ли се с още един възможен коалиционен партньор след вота, освен Реформаторите, в лицето на Каракачанов и Валери Симеонов?

- ГЕРБ ще се бори за постигането на над 121 депутати, за да е в състояние да формира самостоятелно правителство. Разбира се, Реформаторският блок и “22 септември” са нашият естествен партньор в парламентарна дейност за по-голямо мнозинство. Част от партиите там членуват в ЕНП и е нормално да имаме сходни позиции и да сме заедно в постигането на управленски цели. Убеден съм, че платформата за бъдещо управление на ГЕРБ ще е обединяваща за политиците, които наистина милеят за страната.

- Желанието ви е да имате 121 депутати, след което ще очаквате подкрепа от всички партии в парламента?

- Точно така. И търсене на обединение по важни национални каузи. Не може един национален приоритет да бъде на ГЕРБ, на БСП или на ДПС. Темите, по които трябва всички да се обединим, са 4-5. Кой трябва да прави компромиси и да гледа като политика на една партия на еврофондовете, енергийната независимост, националната сигурност?

- Ще предложите ли меморандум за единство в парламента по тези няколко приоритета?

- Би могло да се търси политически консенсус, когато бъдат разписани конкретни, ясни параметри. За да няма място за внушения, спекулации и пропаганда, които се разминават с целите, които трябва да се изпълняват от всички заедно.

- Има ли вариант част от служебните министри, които се представят добре за мандата си от 2-3 месеца, да останат и в редовното правителство?

- Функцията на служебния кабинет е доста по-различна от управленски мандат след избори, когато парламентарното мнозинство трябва да понася политическата си отговорност. При силен резултат на ГЕРБ лидерът ни г-н Борисов ще има мандат да състави правителство със съответните мандат и подкрепа в НС, която ще получи, както от ГЕРБ, така и, надявам се, от други парламентарни партии - визирам Реформаторския блок.

CV

 Роден на 8 април 1965 г. в София

 Дипломиран магистър от Националната спортна академия в София. Завършил е и следдипломна квалификация, специалност “Право”, в УНСС

 През 1987 г. започва работа в МВР като специалист, после става главен експерт и оперативен помощник на главния секретар на МВР. През 2005 г. е заместник-кмет по сигурността, координацията и контрола в Столичната община

 Вицепремиер и министър на вътрешните работи в кабинета “Борисов” от 2009 до 2013 г.

 Избран е за шеф на националния предизборен щаб на ГЕРБ за избори 2011 и за предсрочните парламентарни избори 2014

 Женен, с 3 деца

 

Източник: 24chasa.bg