Бойко Борисов: Ако нямаме 121 депутати, не виждам как ще участваме в управлението

Политика

06-08-2014, 17:27

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не виждам кой може да изправи фалиралата държава по-добре от мен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  в интервю за предаването „Тази сутрин“ на бТВ  

 

Без много увъртания и предисловия, Бойко Борисов ни е на гости в студиото. Продължавате ли да ставате рано?

Продължавам.

Щях да ви попитам „опасен комунист“ ли си имаме за премиер на служебното правителство - проф. Близнашки? Така сам определя себе си и така виждам, че и вестниците са си харесали, „Дума“ например за челно заглавие днес на първа страница.

Аз първо да поздравя хората с хубавия християнски празник днес. Второ да помоля всички, които могат да помагат, а и новото правителство веднага да обърне внимание с всякаква помощ, освен дарения и всичко останало, което се опитваме ние да правим, разбира се, на бедстващите в Мизия. Защото като гледам небето как се е смръщило в тази посока, нищо добро не ни очаква. Така че като се закълнат днеска или като им мине днес предаването, те всъщност не се и кълнат, да отидат и да помогнат на хората. Това бих им препоръчал.

Преображение Господне е, да кажем. Дано поне времето се преобрази, защото на политиците не знам дали можем да разчитаме да се преобразят, но пък да спре малко да вали, за да не се притесняват хората.

И политиците се преобразяват като всички хора, и политиците са като останалите, така че…

Ами те преживяват катарзис през изминалата годината, сега дали ще се преживяват подобни чувства и емоции не е ясно.

Всеки отговоря за себе си, така че дали проф. Близнашки е „червен“, комунист или социалист…

Опасен, казват.

Или опасен, или… 

Но добър българин.

Ние работихме с него по време на събирането на подписка за референдума и аз имам прекрасни впечатления от него.

Именно затова казват: лицата на протеста на „сините“ и на ГЕРБ влизат в служебния кабинет. Притеснява ли ви, че отново ще ви свързват като човек, който стой отзад и реди избора всъщност на президента?

Не, защото самият президент на времето беше поканен по същия начин от мен като министър. И той доведе своя си екип. При мен беше демократично. Всеки министър имаше право да си доведе зам.-министри, началник на кабинет, сиреч да си структурира министерство и екип, че да дава резултат. Всъщност сега тези, които виждам са хората, които тогава самият Плевнелиев доведе. С тях съм работил, голяма част, има много добри специалисти, експерти, има някои,  към които имам големи резерви, които не познавам.

Към кого имате резерви?

Ново правителство – нека да се опитат да направят нещо добро за тези два месеца и половина – три.

Левон Хампарцумян каза нещо, което е много интересно, че ако следващото Народно събрание не успее да излъчи  правителство, това може и да остане. Има ли такъв вариант, ако не успеете да се разберете партиите, които ще влезете в новия парламент?

Левон не бих го цитирал като класик в политиката, в банковите среди – да. Аз това го говоря вече от 15 дена, че с тази омраза и антагонизъм между политически партии, с това заклеймяване публично, с всекидневните въпроси кой с кого ще прави коалиция, как ще я направи и ако няма една партия победител за еднопартийно управление, аз не виждам как ще се състави кабинет. Ако приемем, защото ГЕРБ е ясен, от Бузлуджа това, което чух е, че ДПС е виновникът за провала на БСП. Не би трябвало да правят нова коалиция. Да, вярно, ДПС казаха, че при тях никога няма никога и са отворени към всички в един следващ мандат. Останалите, които ги виждам с възможност да влязат в парламента, отсега поставят такива условия или правят такива заявки, че също много трудно би могло да се направи коалиция. И ако погледнете социологическите агенции не кой къде се намира в подреждането, думата „коалиция“ е една от най-непредпочитаните и най-опасни думи в днешната политика. С една дума и слоганът, който е на нашата партия, стабилност, много трудно, с много политическа воля, с действително много отстъпки би могло да се случи след 5 октомври да се изгради вече едно правителство на спасение, не на съгласие.

Да, но казвате „би могло“. Ето, би могло, защото преди казвахте: Трябват ни 120 депутати или пък пълно мнозинство да имаме, за да управляваме, иначе оставаме в опозиция отново.

Да, ако нямаме 120 депутати, ГЕРБ ще се налага да… при този антагонизъм, който, повтарям, няма да ни простят нашите избиратели.

Същите тези социолози не ви дават 121 места.

Тогава не виждам как ние ще участваме в едно управление.

С „реформаторите“, ако влязат?

Дай Боже да влязат. Аз всеки ден ги чувам, вече последните два-три дена, неща, които аз ги предвиждах, че като дойде време да редят листите и когато дойде време да се избере все пак един лидер, ако са партия – те трябва да имат лидер, не много лидери, защото няма как.

Посочиха ви като неформалния лидер на Реформаторския блок, обаче.

Това са несериозни неща, защото всеки от тях, който ми се е обадил и е пожелала да се види с мен, се е видял и на никой не съм поставял каквото и да е условие.

А имало ли е тайни срещи, г-н Борисов?

Аз тайни срещи нямам, който е искал да дойде при  нас е дошъл. Но пък нямам и практиката да споделям с кой се виждам и с кой не.

С кой се видяхте от „реформаторите“, все пак, споделете ни.

Така че…

Защо се намръщи Радан Кънев, ако правим тази асоциация с времето и каза, че има някакво задкулисие и някакви договорки, с които той не е съгласен?

Ако има задкулисие, да дойдат и да кажат, да си кажат кой е говорил задкулисно с мен и на каква тема. Аз твърдя, че такова нещо няма.

А с кого сте говорили открито и явно?

С всичките съм говорил – и с Радан, и с Кунева, и с Лукарски, и с Москов, и с Атанасов.

А с Радан какво сте си казвали? Беше ли нацупен като се видяхте?

Не. За какво да е нацупен? Аз им пожелавам и винаги съм го казвал – те са единственият наш възможен партньор. На мен ми омръзна обаче само да слушам, че техните избиратели… Ами тези избиратели на ГЕРБ, кой ще ги мотивира? С какво ще докажат те, че са по-добре от нас? Управлявали ли са? Спечелили ли са избори? Какви реформи са направили? Напротив, само сме им казвали: пожелаваме ви успех, колкото може повече да изкарат. Не съм им се месил в абсолютно нищо.

Ще се разцепят ли „реформаторите“ сега?

А пък такива думи като „владетелят“, „къшей хляб“, „трапези“, „брошки“ и подобни, това не му отива на Радан да ги говори.

А защо ги говори точно сега? Как си го обяснявате?

Защото в една партия проблемното време е времето преди да се наредят листите. Ние в ГЕРБ нямаме тези проблеми, защото организациите си номинират, после идват при Изпълнителната комисия и в края на краищата имам думата.

Вие имате думата?

Естествено, защото нося цялата отговорност за тази партия. Ако я носеше друг – щеше той да има думата.

Нали казаха, че Цветан Цветанов реди листите в ГЕРБ?

Кой каза?

Така се говореше, че той е стожерът на организациите.

Един месец слушам, че сме в прегръдка с ДПС. Един месец слушам опорни точки и глупости. Въобще не искам да ги слушам.

Има ли я тази прегръдка? Кажете сега наистина, ето при нас сте в студиото, защо се говори това нещо?

Това е опорна точка на БСП, защото те искат да избягат. Какво от тази година и два месеца, че като втора политическа партия, два пъти загубила избори в тази година, за да се правят на управляващи, за да се правят на началници, за да могат да седят на трибуната, на парламентарната трибуна отгоре, да се председатели, зам.-председатели, трябваше да се прегърнат с ДПС и „Атака“. И след като бяха прегърнати година и два месеца, накрая не можаха да разберат кой е изгората, кой е булката и решиха с опорната си точка да ни вкарат нас в тази игра. Само че тя няма как да им мине.

Беше ли оправдано, заради възгласите „горчиво“ в пленарна зала, да спрете актуализацията на бюджета и да отстъпите назад от това, което първоначално заявихте като позиция?

И ето тук беше, между другото, един удар в нашия тил от Реформаторския блок, защото те излязоха и казаха, че не трябва да се актуализира бюджетът, когато ние цял следобед в парламента доказвахме и служебното правителство съм сигурен, че ще го докаже, че параметрите в държавата са много зле. Просто сега като извадят реалните цифри и реалната ситуация в държавата на всички ще им стане ясно, че съм бил прав.

Защо тогава отстъпихте?

Защото след като БСП не искаше да подкрепи своето правителство… Между другото, това ще остане в историята – да си мандатоносител, да бягаш от парламента, да не правиш кворум, да си мандатоносител, да не подкрепиш своето правителство, да си шеф на мандатоносителите и да се скриеш в Брюксел, евродепутат. Това завинаги ще остане в историята. Друг не може да го направи, освен БСП.

И оттук изводът – тяхно ли беше правителството?

Като не е било тяхно, защо се пъчеха, че е тяхно? Защо управляваха?

Чие беше правителството, г-н Борисов?

Правителството си беше на БСП, ДПС и „Атака“. На кой да е било правителството? Те в желанието си да унищожат ГЕРБ, защото тяхната единствена задача на Станишев и на БСП беше да унищожат ГЕРБ, как да го унищожат чрез ДПС и „Атака“? Я да се върнем малко назад, когато стайното цвете Сидеров оглави всичките комисии срещу мен, какви идиотщини, какви глупости се говориха в парламента, какви смешни, какви комисии правиха тези… А? Какви прегръдки, какви целувки? Забравихте ли на „Орлов мост“ като докараха ДПС хората от провинцията и се целуваха със Станишев по цял ден?

Те и за вас казаха, че сте събрали хората в Пловдив тогава.

Ние събрахме хората в Пловдив, за да не създаваме проблем, нашите симпатизанти. Но не правихме с БСП заедно митинг, не правихме заедно с ДПС митинг, ами си правихме наш митинг. Не помните ли, че толкова се целуваха, че общ митинг правеха? Експертът Орешарски и накрая не искат да му актуализират неговия бюджет. Това го няма в историята.

Кое ги скара?

Ето, като дойде Мая Манолова, видях, че сега чакаше след мен, питайте кое ги скара. Така че…

Те си отчитат като грешка ДПС в случая.

Ами да заявят, че никога няма да правят коалиции те с ДПС, а да ги видим.

Г-н Борисов, обаче хората откриват символика…

Ще открият символика…

Вие пихте кафе с Лютви Местан в Кърджали.

Аз пия с всеки кафе.

След това гласувахте някои закони, предложения за закони заедно.

Кои закони? Не гласувахме никакви.

След това заедно тръгнахте да актуализирате бюджета. Оттам тръгнаха и тези възгласи „горчиво“.

Защото беше правилно да се актуализира бюджетът и БСП направи този номер, за да не стане. И ние, за да не отговаряме цяла предизборна кампания, че сме се прегърнали с ДПС, направих им кворум и изтеглих хората от парламента. Те работят по опорни точки, те работят само по капани. Какво по-нормално има от това лидерите да пият кафе? Няма нищо лошо в това.

Да ви попитам от чисто любопитство, какво си казахте, докато пиехте кафе?

Нищо, те медиите бяха там. Говорихме с него на една маса и всички медии бяха около нас. Това беше действително жест за един район като Кърджали със смесено население да видят, че никой не иска нито да се изселва някой, нито да ги прекръства, нито да живеят зле. Напротив. И нашите симпатизанти, членове мюсюлмани, и техните, трябва да бъдат мост за разбирателство, не за противопоставяне.

Само че малко след това тръгна и линията за охладняване на отношенията между двамата партньори - БСП и ДПС, не е ли така?

Защото ДПС са по-умни. ДПС са с по-добри експерти, ДПС са вертикално координирана и управлявана партия и са дисциплинирана партия.

По-добри от кого?

От БСП, говоря за БСП. Техните експерти в лицето на Цонев и други, които имат, като шеф на Бюджетната комисия, знаеше перфектно, прекрасно знаеше в какъв тежък колапс е държавата. Той знаеше прекрасно, че те, ако останат след октомври – ноември, да влязат в зимата БСП, ДПС и „Атака“ така ще се сгромолясат, че повече няма да могат да се вдигнат.

Не са ли го планирали точно те това нещо и това сгромолясване?

И аз съм си мислил дали няма някаква конспирация в тази посока, но като видях експертите им там - Гечев, Таско Ерменков, Куюмджиев, като гледаш експертите на БСП, един такъв като Драгомир Стойнев – пощальон, който излиза и с цялото си нахалство казва, че не знае, че е подписан проект за ядрена централа, министърът не енергетиката излиза и с цялата си наглост, излиза Орешарски и вика: ние не знаме, че сме подписали за 10 милиарда. Е, представяте ли си какви експерти са? В същото време тези експерти от година и два месеца ни говориха, че ще строят „Белене“. Излъгаха брутално.

Защо точно те подписаха за „Уестингхаус“ тогава?

Ами питай ги и какво са подписали.

Не идват, за да ги питам.

И дали са ги подписали.

Ще ги питаме. 

И сега като дойде Мая питай знае ли какво са подписали, откъде ще вземат парите?

Ние ще разберем всички тези тайни, които се превръщат в конспирация, сега от служебния кабинет.

Сега като извадят договорите и аз не ги знам.

Ще ги извадят ли, г-н Борисов, договорите? Имат ли право да го направят?

Те няма как да не ги извадят, защото трябва да ги изпълняват. АЕЦ „Козлодуй“ , който е заложил 5-ти и 6-ти реактор вече и последното златно зъбче от мъртвеца, българска икономика и енергетика наречен, вече е заложен. Сега на базата на него „Уестингхаус“ изтегли парите като кредит. И оттам нататък всяко българско следващо правителство изпада в хипотезата, както сме за „Белене“, както сме за „Южен поток” да плащаме като попове, иначе арбитраж, съд и загуба на пари.

Да ви питам тогава, след като казвате, че БСП и ДПС са щели да се сгромолясат и са го усещали много добре…

Инстинктът на ДПС е такъв и на Станишев.

Защо ви е на вас държавата, която ще се сгромоляса?

Момент, да ви отговоря. И на Станишев е инстинкт, иначе той нямаше да отиде в Брюксел, нямаше да стане евродепутат. Инстинктът им подсказа, че не трябва да са тук  ноември, декември, януари и февруари, защото вдигнаха цената на въглищата, за да компенсират заплати на миньори. Само че оттам цената на тока даде пасивите в НЕК – 3 милиарда. Всички градове са разкопани като минавате, там трябват 1,5 милиарда поне. Нарочно не ги правят, нарочно не даваха пари, защото най-големите градове са на ГЕРБ. Октомври и ноември вече и да даваш пари – строителство няма. Студено е, сняг вали. Отиваш чак догодина, април. През това време хората вървят в калта и псуват кмета, вместо този, който не даде парите. Умишлено го направиха всичко това.

Говорим за следващо правителство, за следваща власт, за това какви могат да са конфигурациите, преди малко казахте, че може да има кабинет много по-късно от това, което очакваме, но възможна ли е следващата власт без участието на ДПС?

Възможно е, разбира се.

Как?

Ако е ГЕРБ, няма да участва ДПС във властта.

Категорично?

Категорично и те го знаят много добре от мен.

А ако нямате достатъчно депутати, за да си гарантирате мнозинство и еднолично управление или управление, съвместно с „реформаторите“, как ще се справите без ДПС?

Ами няма да се справяме.

Тоест?

Това е волята на народа – отново да си ги управлява БСП и ДПС. Защото те, както сега си говорят, че уж се мразят, за вазелин, за изгори и подобни неща, така на 6-ти ще се прегърнат, ще се целунат и пак ще направят правителство. Само че ще има вече, може би и АБВ, и… 

Ще се откажете…

Ще кажат: В името на България, на всички и т.н. Затова аз вярвам в инстинкта на хората, вярвам в инстинкта на народа  и съм убеден, че ние ще имаме добър резултат от това, което като ходя чувам и виждам отношението на самите хора. Надявам се „реформаторите“ да проявят разум, защото иначе, ако… Те пък трябва да дадат отговор на избирателите след като не искат с призната в цяла Европа, в ЕНП, ГЕРБ като такава да направят коалиция, това би означавало, че те са се договорили с БСП и ДПС.

Добре обаче, ето, говорите за вазелин и за изгори, говори се обаче и за „Бостан“, в тази стилистика.

Какво е това „Бостан“?

Коалицията, така нарекоха съглашението ГЕРБ и ДПС от първите две букви на името ви Бойко и от на Местан и сатана „Бостан“.

Кой това го е направил?

Направи се такава аналогия…

За кое точно?

Дали това е новата коалиция…

Да де, но за кое става въпрос. Къде сме се събрали ние с Местан, за да го нарекат това? В кое?

Не сте се събрали, а казват, че сте се събрали вече.

Ами аз мога да кажа, че има нова коалиция „Дупедан“. Цветарка с „Дупедан“ ще се съберат след 5-ти октомври. Това са несериозни глупости. Това са хора, които по начин… то рано или късно ще стане ясно, защото аз съм си задавал въпроса - откъде по 200-300 души получават пари, защото ги виждах как им дават парите всяка сутрин пред дома им…

На кого?

От кого, от кой получаваха…

Кой на кого?

Идваха разни отговорници, раздават плакати, дават парите за трафопости. Ние ги гледахме на камерите.

Къде се случва това?

В Банкя пред нас, месеци наред, всяка сутрин. Живи предавания, ПТС-и, сателити, чинии, хеликоптери пред нас и викат: Абе, някой плаща тези пари, бе. Това са огромни пари. Вие сте журналисти, вие сте телевизия. Всяка сутрин… Колко ви струва за Мизия сега на ден?

Нямаме конкретна…

Бихте ли могли да попитаме по слушалката да…
По слушалката бекстейджът да каже. И слушалката не знае. Струва пари, не е без пари. Наистина каквото и да кажем ще излъжем. Скъпо си е.  Сметнете вие, командировъчни, хотели…
Живи връзки, техника и т.н.
Колко е горе-долу на ден ПТС-а и всичките…

Добре. Кой стоеше зад всичко това, г-н Борисов, зад всички тези хора, които…?

ТВ7 и „Алфа“ – двете телевизии, всяка сутрин.

А зад ТВ7 кой стой?

Сега се видя кой стой – КТБ.

А зад КТБ?

И съм се чудил: Абе, как без партийни субсидии ще живеят партиите? Как ще има партиен живот? Как ще се развиват нормално? В цяла Европа е така. Ами като си имаш банка зад гърба, значи може да си правиш каквото искаш.

Не падна ли правителството именно заради тази банка и раздора между Цветан Василев…

Дойдат ли БСП на власт винаги има банкова криза.

А има ли банкова криза?

Винаги се оглеждат…

Има ли банкова криза в момента?

Когато четвъртата поред банка е под особен надзор и не се знае какво ще се случи там с парите на хората, какво е това? Как се нарича?

А защо?

Защото правителството и ръководството на БНБ проспаха процесите там.

Кои процеси?

Процесите, в които банката явно е била или умишлено атакувана, както казаха, Хърсев мисля, че каза, че е ударена с тухла по главата или пък съответно е източена – едно от двете.

Вие казвате: БСП отново, нали.. комунистите виновни, обаче стоят две имена – Цветан Василев и Делян Пеевски. Те как стоят в тази конфигурация?  Аз не ги виждам да са комунисти.

Станишев защо предложи Делян за шеф на ДАНС?

А кой го предложи? Стана ли ясно?

Станишев го предложи с една-единствена цел – да се разправя с ГЕРБ. Това е простата истина. Понеже той е по-умен, по-силен и отидоха и викат: Батко, само ти си спасението да се оправиш с ГЕРБ. Това е цялата тази сложност на въпроса „Кой?“. И понеже после не им е удобно, защото няма какво да кажат и започнаха да се гърчат: ами не сме, не сме…

Вие виждате и заплаха за вашето физическо оцеляване, нали така?

Само че Делян е по-умен от тях… Не се съгласи на тази работа и това се случи. А иначе кой и защо е виновен е много ясно - има премиер, има финансов министър, има управител на БНБ.

Ама няма да има виновни, няма да има наказан, нали? Няма да има кой да поеме.... отговорността.

Аз мисля, че на изборите хората ще ги накажат и резултатите от изборите ще са им наказание.

Добре. Идвате на власт, какво правите с КТБ?

За съжаление до 5 октомври трябва да бъдат направени поне няколко неща с КТБ. Първо – управителят на БНБ и подуправителят да се върнат на работа, не да ходят на почивка. Веднага да се вземат международни експерти. Веднага да се направи всичко възможно през квесторите да се опита да се оздрави банката. 

Как? По какъв начин?

Първо се канят акционерите, ако не – тогава вече да се намерят форми. Има финансисти, които могат и са го правили това. И в Европа се е случвало. Затова веднага, 40 експерти има в Европейската комисия, които чакат да бъдат поканени да ни помогнат.

Трябва ли незабавно да се изплатят влоговете на хората до 100 хиляди евро? И как ще стане като няма актуализация на бюджета?

Незабавно. То вече не може да стане, то няма как да стане, защото и Гаранционният фонд е… но да не влизаме в такива детайли. Става въпрос, че трябва да октомври тези три-четири стъпки да са направени вече. Октомври е късно да се спасява банката. Но аз съм убеден, че Порожанов разбира, има и други хора във финансите, които знаят как, има шанс да се поправи банката.

Не казахте за кого сте скептичен в служебния кабинет. Къде са ви резервите?

Те си знаят. Те са работили с мен и знаят…

Те да станат и да си вдигнат ръката, нали?

Не са моя отговорност, така че който си ги е назначил си носи за тях отговорността.

А хората не е ли важно да знаят? Защото нас ще ни управляват тези хора, които сега са избрани от президента. Да кажем в кои сектори са тези хора. Къде мислите, че ще има проблеми и сътресения?

Факт е, че не съм се месил, това държа да се каже, в изграждането на правителството. Тези, които са работили с мен – Катя, Порожанов, кой още видях…

Васил Друмев – заместник-шеф на ДФ „Земеделие“.

Има хора, които са работили… Да, бяха много експерти. Ние ги взехме като експерти по предложение на Плевнелиев, така че те са си негови хора, ако така най-простичко бих могъл да кажа.

Мирише ли ви в ГЕРБ вече на власт?

Ние и сега сме имали власт. Във всеки голям град, ако отидеш, най-голямата сграда е на кмета.

Редили ли сте си ваш кабинет, г-н Борисов?

Естествено. Никой не би ни позволил… Преди 5 години – да, нова партия, има 100 дни, дето се вика, да се напасва кабинетът. Сега, в тази ситуация, трябва от първия ден, от първия час всеки един да знае какво да прави и да се знаят хората, които ще го правят.

Г-н Цветанов вътре ли е?

Той се занимава с партията. Той е началник щаба на партията и се справя прекрасно.

Нека да ви попитам, вие готов ли сте отново да оглавите едно правителство и да станете отново премиер?

Аз съм човекът, който носи отговорността за ГЕРБ и ако искаме да няма задкулисие, трябва този, който носи реалната отговорност, той да стане и премиер, за да носи отговорност за правителството.

Дори една фалирала държава да поемете, в толкова трудно състояние?

Не виждам и кой може да я изправи по-добре, това е факт. Ще се опитаме. Само да си довърша мисълта, защото това е много важно… Ако Станишев беше станал премиер, първо – имаше опит, беше бил веднъж премиер, щеше да носи отговорност. Тези експерименти – ще сложим уж експерт като Орешарски, а той ще ходи на две-три места да се консултира или да получава задачи, не е често пред избирателите.

Всички тези нападки, които бяха срещу вас сега последните дни, че имате минало в „Държавна сигурност“, 30 години сте подготвят за това да заемате постове…

Това са измишльотини. Аз бях пожарникар, гасях пожарите на улицата. Това са просто болни хора. В желанието си да ни унищожат вече минаха всякаква граница на лъжа, на измама, ако щеш. Представяш ли си какъв оперативен работник трябва да си да вземеш сега едно момче на 22-23 години от пожарната и да го планираш след 30 години да стане премиер?!

Историята познава всякакви конспирации, а българите вярваме на тези конспирации, защото обикновено не разбираме какво се случва във властта и това, което…

Това, между другото, е груба грешка.

Това е народопсихология, г-н Борисов. След като един народ е лъган няма как да повярва…

Аз не съм ги лъгал никога и казвам, че за съжаление много ми се искаше да работя в ДС. Но заради дядо ми, че е враг на народната власт, не ми позволиха да кандидатствам и ми разрешиха само в пожарната. Тогава беше на разрешителен режим. А на тази възраст исках да марширувам по плаца, исках да съм военен, исках да съм такъв с пагони – глупост голяма, ама така беше. Човек не може да избяга от това, което си е мечтал като малък. И е било факт.

Последно да ви попитам – колко време давате, как виждате във времето действията на този служебен кабинет? Два-три месеца или повече?

Ако стане повече, това означава, че…

Прогнозата ви каква е лично?

Това е лошо за президента, лошо за служебния кабинет и десет пъти по-лошо за държавата. Защото вече в една подобна ситуация, в зимата без да има кой реално да носи отговорност, служебният кабинет ще се огъне.

Казахте април. До април ли мислите, че ще действа това служебно правителство?

Не, не съм казвал април. Няма значение. Казвам, че е възможно… До април ще бъде много тежко време. Това са ноември, декември, януари, февруари, март – тежка зима след тези наводнения.

Тежка зима предстои със сигурност, обаче наистина финално с Михаил Миков – новият председател на БСП. Допадате си като чувство за хумор, поне ми прави впечатление. Бихте ли се коалирали с БСП?

Сега това ли е вече модерно?

В името на държавата, както е модерно да се казва. Станишев като го няма, това отваря ли ви вратите към левицата?

Не, аз нищо против нямам Станишев. Станишев имаше редкия шанс да остане в историята като шеф на ПЕС, да изведе и да направи от БСП една истинска социалдемократическа партия. За съжаление, не му се получи, не знам поради какви причини. Това те да си го направят като анализ. Но ги слушах на Бузлуджа – и Мишо Миков, и Станишев. Станишев не го бях виждал двайсетина дена, появи се на Бузлуджа, пак изчезна. Но ги слушах – те говорят за битка, за етапи на битката, за война, за победи.

Те винаги са в революционно положение.

Да спечелили изборите… Ама те вчера дадоха оставка, защото не могат да управляват. Пак да управлявали, пак да спасяват – от кого? Били помогнали на бизнеса – те го фалираха.

Но вас обвиняваха, че сте фалирали бизнеса. Разберете се кой го е фалирал.

Едно е да обвиняваш, едно е да не платиш сега на строителните компании и да оставиш болниците и Здравната каса без пари. 

Сега от БСП казват, че бизнесът е настръхнал, че се връщате на власт.

От радост. Те обикновено настръхват от радост.

Но не ни отговорихте на въпроса, все пак – коалиция с БСП, как ви се вижда?

Единственото, което искам е за да имаме спокойствие, да имаме 121 депутата. Тогава мога да поканя всички да управляваме заедно.

Ами подберете ги правилно, за да не ви ги вземат от други партии. Това можем да ви пожелаем.

Аз истински пожелавам и успех на „реформаторите“, да спрат да се занимават с нас. Нека да си видят себе си, да си направят партията, да си вземат важните решения, да си подредят листите. А пък народът определя кой да е премиер, кой да е мандатоносител и изборите са най-демократичното нещо. Изборите идват.