Методи Андреев: В компромата срещу Борисов прозира дългата ръка на Русия

Случаят с Борисов много прилича на този с Георги Коритаров , когато взе интервю от Литвиненко

За Бареков като политик остават само вредите, защото ДПС и БСП го "сготвиха"  

Корпоративният проект на задкулисието ББЦ приключи безславно

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Андреев, Лидерът на ББЦ Николай Бареков размаха тежък компромат срещу Бойко Борисов, който според МВР е фалшификат с дописани пасажи. Възниква въпросa как е изкаран от архива първоначалния документ?

- Документът, който изкара Николай Бареков и се разпространява в социалните мрежи, е един обикновен фалшификат. Говори се, че е изкаран от РДВР -Бургас, но после някой го дописвал. Това копие няма никаква стойност. С разпространяването му обаче се слага край на политическия проект Бареков , както и на партията му ББЦ. МВР излезе с официална позиция, че има дописани пасажи и е безспорно фалшифициран може би с предизборна цел. Точно пасажът, в който се описва за близките отношения на Бойко Борисов с подземните босове на СИК и ВИС, както и че той е участвал в разпределението на кокаиновите територии в България от Венецуела, липсва. Прогнозирам, че Бареков го чакат много тежки дни от тук нататък. Смятам дори, че и неговото място като зам .председател на Консервативната партия в ЕП вече е под голям въпрос. Консерваторите са почтени хора и няма да допуснат такива клоуни на високи позиции.

- Кой според вас е авторът на добавените пасажи, кой е организирал целия този компроматен сценарий?

- Добавените пасажи означават само едно, че извън архива някаква група, извън системата на МВР има достъп до него, а има и способността да прави фалшификати. Този, който се разпространява от Бареков е фалшификат от най-долно качество - има разминавания в датите, в печатите, в химикалките дори и т.н. Няма яснота кой точно е поръчал и сътворил компромата, но няма съмнения, че много прилича на Костинбродската далавера, защото има същата цел – да намали гласовете за ГЕРБ и да попречи на една сериозна коалиция в дясно да управлява след изборите страната. Да се намали преднината между БСП и ГЕРБ, а ДПС отново да бъде решаващ фактор в управлението. Фалшификатът на Бареков обслужва изцяло интересите на БСП и ДПС . Реалният извършител в разпространяването на фалшификата е Бареков , но зад него като поръчител не стои дори и задкулисието, а двете партии. Само БСП и ДПС имат ползи от този компромат, защото двете политически сили имат ресурса да подготвят такъв фалшификат. За Бареков като политик остават само вредите, защото двете партии го "сготвиха" и го жертваха не само като политик, но и като човек. Този компромат срещу Бойко Борисов много прилича на фалшифицираната партийна книжка на Стефан Софиянски преди време. Не ми е ясно бившият столичен кмет, който е личен съветник на новия политик, защо не му разясни какви ще са последствията за него. Той все пак като пострадал от фалшификации би могъл да го спаси да разпространява повече лъжи и да манипулира хората. За мен корпоративният проект на задкулисието Бареков приключи безславно.

- Едно от сериозните обвинения на Бареков към лидера на ГЕРБ, освен за “кокаиновите крале”, е, че службите са го подготвяли 30 години за върхови властови позиции. Каква е истината?

- Слушах много внимателно разказа на новия политик Николай Бареков в предаването на Коритаров снощи. Първо, разказа как около София след самолетна катастрофа в село Кривина Борисов бил там като пожарникар. Пожарникарите не са си свършили работата, както трябва и хората загинали живи в самолета. Това са отново лъжи, плод на фантазиите му.

- Тогава каква е връзката на Борисов с разработката "Мазника", в която основни информатори за него са най-близките му след това хора – Иван Драшков и Ботю Ботев?

- Няма такава връзка. В Първо Главно има секретни сътрудници и нелегали, няма "нелегални" както твърди Николай Бареков. Профилът на Бойко Борисов първо не отговаря да му се възложи подобна дейност нито като секретен сътрудник на ПГУ , нито пък както казва Бареков да бъде „нелегален ” сътрудник. Едно от изискванията към агентите е да имат множество контакти с чужденци, да имат пътувания зад граница. ПГУ е отдел от ДС , който отговаря за външното разузнаване и Бойко Борисов няма как да намери място там. По това време Борисов е бил офицер на МВР . Да си спомним добре, че офицерите нямаха право тогава в чужбина да ходят, да имат контакти с чужденци. Да се твърди, че Борисов е работил за тази служба е пълна щуротия.

- Стана ясно, че през 2003 г., при управлението на Георги Петканов, когато гл. секретар е самият Бойко Борисов, конкретният документ е изкаран от архивите от служител в по-нисък ранг. Как е станало това?

- По времето на Георги Петканов като министър на вътрешните работи имаше много течове на документи от архива и това не е първият случай. Случаят с Борисов, много прилича на този с Георги Коритаров , когато взе интервю от Литвиненко . Тогава в ефир прозвуча директно обвинение към Путин, че е престъпник. След месец от МВР изтекоха документи, които уличиха Коритаров като сътрудник на Първо Главно към ДС . Това пак стана по времето на Георги Петканов. И в двата случая по мое мнение следата е руска в изнасянето на документите. Дългата ръка на Русия е бръкнала тайно в архивите и при двата случая. Каква е причината - трябва да се анализира внимателно. Миналото на г-н Борисов колкото и да е противоречиво, все пак е известно. Известно е и какво е правено по време на управлението на ГЕРБ в борбата с наркотиците и организираната престъпност. Обективността го изисква. Бареков да изчисли колко удара има по време на управлението на ГЕРБ срещу кокаиновата мафия, а след това да обявява кой управлява картела на венецуелската мафия за кокаин.

- Трябва ли да се търси наказателна отговорност от хора като Бареков , които с фалшиви архивни документи лъжат и манипулират обществото?

- Наказателна отговорност ще трябва да има, ще има и дело за клевета ще срещу него, но това е най-малкото наказание, което ще получи този евродепутат. Големите последствия са чисто политически. Когато имаш претенцията, че си политик и носител на новия морал , а работиш с фалшификати с цел да злепоставиш политическия си противник става ясно, че не си това, за което се представяш. Затова и хората около Бареков се разбягаха и го напуснаха. Хората виждат в него двойствения образ и не му вярват. Бареков всъщност повтори Костинбродската афера, защото му е пределно ясно, че изборите наближават, а той не може да оцелее. Какъвто и документ да изкара до изборите - ще бъде същата жалка история. Не мога дори да си представя, че един бивш журналист, който трябва да бъде гарант на истината е стигнал до това ниво. Какво излиза? Бареков няма дори професионална чест и достойнство на журналист.

- Бареков твърди, че Красимир Каракачанов го е напуснал заради документ, който Борисов взел в качеството си на главен секретар на МВР. Каква е истината за досието на лидера на ВМРО?

- Всичко това е поредната измислица на Бареков. Ако Борисов притежава такъв документ, би го показал преди европейските избори, а не сега, след като ВМРО вече вкара евродепутат . Аз знам добре историята на Красимир Каракачанов, защото съм участвал в Комисията по досиетата по това време. Според закона тогава, той попадаше в параграфа на лица, които по някаква причина могат да бъдат разкрити, но не бива да се обявяват по т.нар. мотивирани доклади. Тъй като в България нямаше лустрация, тези агенти на ДС , които са работили за службите след 1989 година, могат да попадат в някаква служебна ситуация или друга, а огласяването на имената им да донесе негативни за България последици. Случаят на Красимир Каракачанов беше точно такъв. Той беше близък приятел на важен политически деец от съседна наша държава. Съответните служби прецениха, че обявяването му за агент на Първо Главно управление може да компрометира тази връзка и дори да изостри отношенията между двете държави. Това се случва през юни 2001 година. Какъв е Бойко Борисов през този период? Никой не го знае още. В тези документи, които са публикувани за Каракачанов, няма нищо по-различно от това, което комисията по досиетата обяви и не виждам какво би могъл да вземе Борисов повече от архива. Коалиционните партньори на Бареков не бягат заради архивите, а защото е един смешник, на който му липсва почтеност, няма качества и политическия морал.

 

Източник: faktor.bg