"Ще си въртим гъза наляво и надясно, където дават повече – там ще отидем”, казваше Бареков

Повече от шест месеца аз бях една от десните ръце на Бареков

Ангел Славчев, председател на Сдружение „Граждански контрол” и бивш зам.-председател на партия „България без цензура” в интервю за Bulgariautre.bg:
 
Г-н Славчев, заявихте, че напускате „България без цензура”, защото сте разочарован от фалша и лъжите. Казахте също, че Делян Пеевски е реалният председател на ББЦ. На какво се базират тези ваши твърдения?
 
Повече от шест месеца аз бях една от десните ръце на Бареков и бях много близко до него. Видял съм и знам много неща от върте, от кухнята на ББЦ. Миналата година, когато започнахме този проект, аз се съгласих да вляза в него и да го правим заедно с условието, че идеите на хората от февруари месец ще бъдат припознати и те ще имат възможност чрез политически субект, не само чрез протести, да стигнат до решение на проблемите в държавата. За жалост обаче лека –полека във времето г-н Бареков започна да се отмята. Станах свидетел многократно на негови разговори с депутата от ДПС Делян Пеевски. Те си комуникират като приятели от дълги години. Имахме сериозен спор с Бареков на тема „Lafka”, защото аз съм категорично против законопроекта „Lafka”. Хората се вдигнаха срещу този конгломерат. Въпреки, че пазарът е свободен, всичко е позволено. Няколко законопроекта могат да променят много неща. Това е едната част.

Другата част е вътрешноорганизационната. Главният секретар на партията е син на кмет втори мандат от ДПС и според всички мои данни той е пряко свързан. Други хора, които са в организационната структура също са свързани с ДПС. Всички, които дойдоха в организацията с чисти идеи бяха избутани от хора с користни цели. И за това свидетелстват много факти. Капакът дойде когато г-н Бареков еднолично лансира влизането на Софиянски и Бакърджиев в партията. Изключително тежки разговори сме имали на тази тема. Не веднъж съм му казвал, че за да се промени България, трябва да се лишим от всички лица на прехода. Но провокативните му тези за Народна република, после монархия, пък царя, пък този, пък онзи, той по всякакъв начин лиши партията от демократичност. Взимаха се еднолични спонтанни решения от него. Липсваше решение на колективния орган. Видях редица неща и по време на предизборната кампания. Видях, че не това е моето дело, не това е моята борба.

Да ви разбирам ли, че много от действията на партията са диктувани от Делян Пеевски?

Аз не съм се виждал с Делян Пеевски, за да ми диктува на мен, но фактът, че всеки ден си комуникираха с Бареков говори достатъчно. Имало е много пъти вменявания– около тютюнопроизводителите, около законопроекта „Lafka” и други.
Има страшно много неща. Не искам да превръщам ситуацията в махленска свада между мен и Бареков. Каквото имаше аз го казах и си стоя зад думите.
Още по време на самата кампания с ВМРО, Ангел Джамбазки и Каракачанов по сцените неведнъж съм казвал на хората, че ако аз се оттегля от този проект, значи нещата не вървят както трябва. Неведнъж Бареков е казвал, че ВМРО са гарант за това, че ББЦ не е с ДПС или че не е новото ДПС.


Отдавна има подозрения за свързаност на ББЦ с ДПС. В последно време тези подозрения добиват все по-голяма публичност и гласност. Вие като човек, който е бил вътре в партията, какво можете да ни кажете?


Аз нямам взаимоотношения с ДПС, но пак ви казвам – главният секретар на партията, до когото Бареков застава плътно, е син на кмет от ДПС. Съмнявам се той да се е отрекъл от баща си. Ето ви я първата връзка. Втората връзка – част от организационните секретари на партията също са пряко свързани със структури от ДПС или са дошли от там. Други дойдоха от РЗС. Но проблемът е много вътрешен. Самата партия загни прекалено бързо отвътре.
Появи се една уродливост. Хората започнаха да бъдат премахвани чрез разни уставни аквилибристики, започнаха да бъдат притискани. Имаше хора, които бяха принудени да си подават оставките със заплахи. Говоря за общински и областни председатели. Това в една нормална демократична партия няма как да се случи. През цялото време той декларираше, че това е най-демократината партия с най-демократичния устав. Но уставът, който бе приет на конгреса не е уставът, който е регистриран в съда.

Каква е разликата?

Съществена. В единия устав партията е демократична. Във втория устав партията е диктаторска. Председателят решава. Каквото той иска – това става. Да не говорим, че има и конфликт на интереси. Жената, от която Бареков има дете, е председател на Контролния съвет на партията. Тоест всичко е едновластие.

Как тълкувате раздялата на ВМРО с „България без цензура”? Очаквана ли беше?

За мен лично беше очаквана. Всичко, което ви казах се споделя от хората и структурите на ВМРО. Те бяха гаранта на Бареков. Той казваше на хората в страната – „Докато ВМРО е с мен, това е гаранция, че аз не съм част от някакво задкулисие, не съм второто ДПС”. Но дори Бареков да не е второто ДПС, той е под влиянието на хора от ДПС.
Неговата битка с Бойко Борисов е битка на его и комплекси. Той събра цялата политическа сволоч, само и само да отиде в център-дясно. Защо му трябваше? Хладилникът дали ще е пълен от ляво или от дясно няма значение. Важното е да е пълен. Нямаме място да се бутаме в дясното на Борисов и на Костов и в лявото на БСП. Нашата борба е в центъра. И той се е клел, че ние сме такива. Но още по време на самите евроизбори той се качи прекалено високо и забрави откъде е тръгнал. Беше по-нисък от тревата. Изведнъж стана така, че заместник- председателите му – Росен Петров, Светлин Танчев, Рада Коджабашева, аз, се налага да го чакаме по два часа за аудиенция в офиса.  

Като заговорихте за битката на Бареков с Борисов, свидетели сме на своеобразна атака от страна на Николай Бареков към Бойко Борисов. Дори се заговори, че това е Костинброд 2. Как приемате това?

Личната свада на Бареков с Борисов не ме засяга. Аз с Борисов съм се виждал два пъти в живота си и то много официално – в Министерски съвет. Нито имам някакъв сантимент към Борисов, нито нищо. Свадата на Бареков с Борисов ще го погуби.
 
А дали зад тази атака на Бареков срещу Борисов не стои някой друг?

Не е тайна, че прокуратурата, органите на МВР, дори ДАНС циркулират около този кръг „Пеевски”. Въпреки, че нямам преки свидетелства за това. Доколкото съм чувал, раздялата между БСП и ДПС е заради Цветлин Йовчев, тъй като е по-скоро представител на ДПС. Но това се говори в кулоарите и може би само Орешарски може да каже.
Напоследък Бареков ми прилича на Яне Янев. Той уволняваше Борисов, той му скачаше с документи, носеше кайсии на Алексей Петров, после пристана на Бойко и му стана като първа дружка.
Николай Бареков го е казвал и пред мен: „Ще си въртим гъза наляво и надясно, където дават повече – там ще отидем”. Това му беше приказката за Европарламента. Е, такава приказка един политик не може да изрече пред съпартийците си. Поне аз разбирам нещата по друг начин.
Ако утре данните, които изнесе за Бойко Борисов не са верни, нещата, Бареков трябва да е наясно, че ще му свалят доверието и в Европарламента.
Според мен Бареков направи тази крачка от отчаяние, тъй като масово вътре в партията много хора напускат. Цели общински организации напуснаха и продължават да напускат – Лом, Видин, Добрич, Стамболийски и още няколко малки общини в Пловдив област, Евромайки – Сливен и Котел, Евромайки Враца. Очаквам до седмица –две още структури да напуснат. Сривът в ББЦ е видим.

След последните събития в ББЦ, как виждате представянето й на предсрочните избори?

Партията със сигурност ще участва в изборите. Дали ще влезе в парламента? Според мен вече клони към това – да не влезе. И ВМРО и аз, и хората по места, които правиха избори си тръгват. Надявам се, че този път и пркуратурата, и новото правителство ще имат грижата да проследят изцяло провеждането на изборите и на главни действащи лица в партията, които се занимават с изборите, защото ако има манипулации, те могат да ги хванат навреме.