Бойко Борисов: ГЕРБ няма да влиза в безпринципни коалиции

Интервю за предаването "120 минути" на bTV

Добър ден. Тук сме с моите колеги, правим един семинар по здравеопазване и икономика, тъй като това са най-тежките проблеми в момента. А и днес със 120 000 лева от партийната субсидия в Царево открихме един много хубав фар, единствен в света, тъй като е и скулптура – много красиво нещо. Но, ако ми позволите, аз…

Защо сте се събрали толкова хора? Малко като на манифестация прилича. 

Защото работим, затова. Но все пак, две неща каза Кубрат Пулев, които държа да му отговоря, защото те са много важни и за хората. Първо, опитът да се изкара покрай КТБ, че всички политици са еднакви, е абсолютно грешен. Защо? Защото аз не случайно настоях прокуратура, Комисия за конфискация на имущество и данъчните служби да влязат и да разгледат всичките досиета в тази банка. И ако има виновни, да си понесат… най-малкото наказание, дето се вика, е да им се отнеме това имущество. Така че всички сме маскари – не го позволявам. Нито ГЕРБ, нито аз, нито моите роднини имаме там нито кредити, нито каквото и да било, за да ни слагат в един кюп. 

Тогава отговорете защо по ваше време имаше толкова много държавни пари в КТБ? 

Ами ние толкова заварихме. И, ако ги бяхме дръпнали веднага – така, както някои настояваха, щеше това да се случи преди 4 години. А ние планомерно започнахме да намаляваме държавните пари и те бяха само 5% от целия портфейл на банката. Така че нека да не си говорим така по опорни точки. Не тези пари са виновни тази банка да се срути. Затова ясно и точно казвам – нищо общо нямаме с тази…

Момент, момент. В началото на 2013-та концентрацията на всички държавни пари, 47% от тях са в КТБ; 90% от парите в енергетиката са в КТБ, според агенция „Фич“. 

Точно така. И затова ние започнахме с по сто, по триста милиона да намаляваме парите. Служебното правителство взе решение, абсолютно правилно. Знаете, че стояхме зад тази съответно задача, която си постави и постепенно парите станаха до 5%. Факт е обаче, че банката изпадна в това състояние, което е в момента, в момента, в който бяха намалени парите. Така че нека да си помислим кое е било по-добро за хората. И второто, което много важно нещо каза Кубрат – това е етническият мир. Ние имаме от едната си страна бивша Югославия с Косово, имаме Украйна в момента, имаме Сирия – все много близки до нас страни. И когато много рязко се изказваме за етническите малцинства, все пак нека да отдадем дължимото и на тези 24 години етнически мир. Както той каза, не се е случило най-лошото. Нека с ДПС, нека с другите партии, да воюваме на политическия фронт и да внимаваме много за това, което се случи в съседни държави. 

Чакайте сега, вие откривате фар в Царево. Този фар ориентира рибарите да не се загубят в морето.

Точно така.

Но вие с ДПС, ако плавате в момента към една и съща светлина, ако властта е светлината, която ви дава посоката. Ако сте заедно, да не стане така, че някой да глътне вода. Ето, много анализатори казват, че в момента има прегръдка, не целувка, а прегръдка между вас и господин Местан. 

Вижте, аз разбирам огромните усилия, които виновната за всичко в момента партия БСП се опитва да се измъкне от тази целувка с ДПС. Все пак нека не забравяме, че те в момента още са в коалиция. Нека не забравяме, че три пъти в своята съвременна история бяха в коалиция с ДПС; нека не забравяме какво сътвориха заедно с ДПС през тази една година. И в последната седмица, когато президентът помоли да се актуализира бюджетът, тъй като негова отговорност е служебното правителство, БСП не искат да актуализират на собственото си правителство бюджета. Е, какво сме виновни ние от ГЕРБ, че ДПС в момента зае тази отговорна позиция да актуализира бюджета? Нима има по-подходящ човек от Кристалина Георгиева за еврокомисар? Подкрепиха я. Нима за някой нормално мислещ човек не е ясно, че ръководството на БНБ направи груби грешки и не само не успя да се справи, а и допринесе за банковата криза? В тези три точки ние имаме допирни с ДПС в момента. И сме единствената партия, която досега не сме били в коалиция с ДПС. Тонът, умереният тон, който водим в момента с ДПС, е само и единствено заради етническия мир – точно както Кубрат предупреди като човек отвън, човек пътуващ, човек знаещ какво се случи и в Украйна, и в Сирия и на други места. 

Не е ли прекалено късно вече, 2014 година, господин Борисов, да си говорим за етническия мир. Моля ви бъдете искрен. Кой застрашава етническия мир, за да ви кара да се държите добре с ДПС и да ги приемете в интерес на етническия мир? 

Аз досега една дума не съм казал, че съм ги приел. Нито моите колеги от ГЕРБ. Кое ви дава право да ни заподозирате? Аз не виждам нито едно нещо, освен тези три. А защо, когато от трибуната на парламента през тази година те говореха най-лоши неща за мен, за партията, тогава не ме заподозряхте? Сега, когато БСП се срина, когато са вдигнали 18 за лидери на БСП, когато Станишев просто изчезна… Има две неща, които ще останат в съвременната история, ще се учат в учебниците – че когато БСП без да е спечелила избори, само за да удовлетвори желанието на Станишев да управлява като втора политическа сила, прегърна ДПС. И „Атака“ прегърна с нейния златен пръст. В мандата… Такова нещо никъде не се е случвало в света – в мандата си на БСП тя да проваля кворума и в своя си мандат тя да не подкрепя актуализацията на бюджета на собственото си правителство. Това никога няма да се случи на друга партия. 

Добре, кажете, господин Борисов… Ясно, тази теза я чухме. Но, ето например Делян Пеевски днес давал интервю в „24 часа“. Задали му въпрос за отношенията между ДПС и ГЕРБ и той отговаря: „Трябва всички политици да общуват, за да вървим напред“. Въпросът ми към вас е къде са границите в общуването с ДПС? Има ли тънка червена линия, която вие не бихте прекрачили? 

Има една прекрасна червена линия, макар че аз не обичам червените линии, нека я наречем синя, защото ДПС не би трябвало да бъде вляво, защото тези, които ги прекръстиха; тези, които ги прокудиха, са точно техните партньори в момента БСП. И там си се извиняваха и се целуваха по площадите и правеха общи митинги срещу ГЕРБ. Така че нека да не забравяме тези неща. Неслучайно аз, когато бях в Кърджали, така, прословутото кафе, но аз мисля, че то беше действително един признак на толерантност в политиката. Ние… и сега считам, че, и дай Боже утре и пожелавам успех на този, който спечели в БСП конгреса, в смисъл, лидерския пост, веднага ще го поздравя и веднага бих си заявил среща с който и да е той да седнем и да говорим по тези теми. 

Каква е червената линия или синята линия, както беше терминът по време на войната в Ливан. Щом повече ви харесва – ето, синя линия. 

Коалиция с ДПС? При тези условия към днешна дата не е възможно да се направи коалиция с ДПС. Защо? Защото, както отчетох техния принос в етническата толерантност, те са абсолютно еднакво ангажирани с тази една година за всичките проблеми, които имаше в страната. И сега те понеже имат много по-добро чувство за съхранение от БСП, много по-рано разбраха, че ноември-декември месец, ако останат на власт заедно с БСП и „Атака“, така ще се сринат, че действително няма да могат никога да се покажат, тъй като те прекрасно, техните експерти, между другото и експертите на БСП го знаят, финансово-икономическото състояние на държавата е действително много тежко. И ние се съгласихме да приемаме бюджет актуализиран на това правителство, който е с три пъти занижен като показатели за това, което е необходимо. Но само и само поне да осигурим тези два месеца и половина – три на служебното правителство. И понеже виждам колко ви е интересна темата… 

След като няма да е ДПС, след като това е вашата червена или синя линия, кои са хората, с които евентуално бихте се коалирали? Многократно съм ви чувал да казвате за реформаторите. Но готов ли сте да направите някаква конкретна стъпка, да им предложите нещо черно на бяло, да ги поканите да подпишат, за да може, ако и двете партии…

Аз съм готов с реформаторите да подпиша предизборно споразумение веднага и това го искат всички от нашите хора. Но аз не мога да говоря от тяхно име и не мога да приема да ми се поставят ултиматуми от тях. Все пак нека на изборите да видим резултатите, но аз от днес им казвам, че съм готов с тях на всякакви стъпки. Така че нека да се престане с тази манипулация. Аз вече не знам на какъв език да го кажа. 

Кога ще се видите с тях? Ако ги каните, кажете нещо конкретно. 

Ние се виждаме редовно, регулярно. Чуваме се и с Радан Кънев, и с госпожа Кунева, и с Корман. Така че просто техните сигнали, които дават, са разнопосочни. Обичат много да поставят предварителни ултиматуми кой какъв да бъде. Разбира се, аз с това не мога да се съглася. Но нека на изборите да видим кой как ще се представи. 

Кой се дърпа от евентуална такава коалиция? Господин Кънев ли, госпожа Кунева ли, кой? 

Неслучайно на нашия конгрес на младежката организация на ГЕРБ аз казах: нашите приятели и партньори от Реформаторския блок. Оттам нататък нека те да си заявят позицията. 

Кои са хората? Госпожа Кунева, господин Кънев? 

Аз никога не говоря от името на хора, от които не съм оторизиран да говоря от тяхно име. Те са живи и здрави, можете да ги намерите и да ги питате. Аз днес останах много учуден, че разбрах, че лабораторията на господин Костов се финансира от това правителство. И си припомних как сегашният вицепремиер Йовчев, Драгомир Стойнев, заедно с Радан Кънев, бяха на тази политическа академия или лаборатория. Това са неща, които и мен ме притесняват. Така че аз искам да кажа на колегите от БСП и ДПС – когато става въпрос сега за актуализация на бюджета, когато виждам, че между тях започва голяма омраза и да си прехвърлят вината за тази година и два месеца, да им кажа, че може да се случи така пак да управляват те след октомври. Защото ако ние нямаме 121 депутата, ако реформаторите рекат да поставят условия, които ние не сме готови да изпълним, затова е много важна тяхната позиция; и ако не можем да направим стабилно мнозинство с програма, която да се подкрепя от коалицията, защото един от изводите от това управление през тези година и два месеца е, че ако се направи безпринципна коалиция, без написано – така, както в Германия, Австрия и на други места, пред обществото защо се прави коалиция и какви 20, 30 или 100 точки, както между социалдемократите и десните в Германия – 200 страници е коалиционното споразумение, всичко да е разписано и хората да знаят – 4 години тези партии в парламента ще подкрепят тези 50 точки и ще знаят какво да се прави – еврофондове, инфраструктура, социална политика, здравеопазване. И оттам нататък, ако ние не можем… 

Чуйте ме, много хора си задават следния въпрос – има ли много хора от настоящото управление, които заслужават да влязат в затвора? 

Аз мисля, че тези, които употребяват такъв стил на изказване, трябва да знаят, че в затвора се влиза след като се произнесе съдът. А докато се стигне до трета инстанция, много работа трябва да се свърши от прокурорите, следователите, служителите на МВР и ДАНС, и т.н. Така че оставям на тези институции да се произнесат кой, къде и какво трябва да направи. Аз искам да изчистя докрай темата, че ние по този начин в коалиция с който и да било не можем да влезем, каквато е практиката в момента. И затова много точно и ясно предупреждавам БСП и ДПС, както и „Атака“, разбира се, ако влезе – мислете за след 5 октомври. Защото аз няма на всяка цена да дам партията да участва във властта. За нас властта не е самоцел. Ние сме съсредоточени и искаме да помагаме, искаме да…

Властта не е самоцел е модерно изказване сред вас, политиците. Не знам дали ще ми се обидите, но последен въпрос – ако вестниците, които първо ви хвалеха по време на вашето управление, след това ви разкъсваха, започнат отново да ви свалят звезди, това знак за какво ще е според вас? 

Ето, аз от вашия екран моля всички медии да бъдат критични когато сме сгрешили. И когато нещо добро като фара в Царево сме направили – да го отразят. Защото аз съм минал няколко пъти през този етап. Като бях кмет те ме разкъсваха. После действително ме хвалеха, после пак ме разкъсваха, после пак ме хвалеха – какво ли не съм прочел. Но за радост българският народ не се повлия нито в единия, нито в другия случай от това поведение. Затова много ми се иска журналистите, медиите да бъдат обективни, да станат обективни, ако не са. Това ще е от полза на всички. Не желая нито когато съм незаслужил някой да ме хвали, нито да ме черни, когато не съм виновен - както един нов млад политик сега се опитва да бяга пред вятъра, като знае какви ги е сътворявал през последните 1-2 години. 

Имаме още 50 секунди. Чудя се, протестите срещу вашето правителство започнаха заради високите цени на тока. Зимата идва, токът няма да е по-евтин. 

Токът ще е по-скъп. 

В този смисъл, вие ли ще сте премиер, ако получите мнозинството или реформаторите влязат в парламента? 

Естествено. И всички българи трябва да знаят, че тази една година замразяване цената на тока доведе до три милиарда загуба на НЕК. Цената на тока трябва да се актуализира, но за целта трябва да има ДКЕВР – регулатор, на който всички да му вярваме, да излезе и експертно да каже с колко трябва да се вдигне цената, как и по какъв начин. Така че ние няма нито за секунда да бъдем популисти. 

Тук можете да гледате цялото интервю на Бойко Борисов.