доц. Христо Кожухаров: Не може Центърът по наркомании да се закрива без дебат

Това е крайна, нелогична стъпка

доц. Христо Кожухаров, председател на Българската психиатрична асоциация коментира в интервю за Bulgariautre.bg  решението на здравния министър Таня Андреева да бъде закрит Националния център по наркомании

Доц. Кожухаров, как ще коментирате решението да бъде закрит Националният център по наркомании?

Силно съм изненадан от това решение. Българската психиатрична асоциация, в която членуват над 300 психиатъра, не е уведомена под никаква форма, не е потърсена за мнение. Колегите, които работят в Националния център за наркомании, които са към 60 души, също са разбрали за това решение в последния момент. Шефката на центъра отсъства пет-шест месеца от работа, заместват я. Никой не е канен на тези заседания, където са взимали решенията. Може би малко силно ще прозвучи, но на мен нещата ми изглеждат като „пренареждане на мебелите на Титаник“ малко преди края.

Какво е вашето обяснение за взетото решение? От какво е продиктувано?

Нямам обяснение. Освен психиатър, аз дълги години бях нарколог и се занимавах точно с тази проблематика. И бих приел едно обсъждане, желание за промени, желание за някакво обновяване, но закриване и пренасочване към една тежка бюрократична структура, каквато е Центърът за обществено здраве и заместване от Медицинския одит, това ми звучи абсолютно нереално. Просто един опит да се отчете дейност, да се спестят някакви пари, за жалост насочено към структура, която трудно ще отреагира, в някакъв смисъл слаба структура. Както наркоманите винаги са за всичко виновни, слага им се печат, така и по презумпция работещите в тази област са втора или трета ръка хора за министерството и затова може в последния момент да се каже нещо. На практика разбирам, че това е проектозакон и има срок от 14 дни и като че ли закриването на центъра ще съвпадне с края на това правителство. Да се направи толкова мащабна, толкова крайна стъпка, без широко обсъждане е меко казано нелогично.
Много ми е интересно, след като сме част от Европейския съюз, как биха реагирали структурите там, след като ти закриваш и прехвърляш автоматично тези дейности в структури, имащи друг предмет на дейност. Центърът за наркомании сигурно има своите слабости, сигурно има кривини, които да се оправят, но в никакъв случай не може да се каже, че трябва да се закрие и то без никакъв дебат.

Има очаквания, че ще настъпи хаос не само сред служителите на центъра, но и сред пациентите му. Основателни ли са тези опасения?

Служителите са 60 души. Пациентите са много повече. Този център извършва превантивни програми, обучение, реализира международни проекти. Незнам как автоматично това ще може да бъде пренесено към другите структури. Мислил ли е въобще някой за това или е просто едно действие. Ще има хаос. Нищо не се губи, ще бъде преразпределено, но това преразпределение може да стане само, ако има планиране. Аз не знам да има такова планиране.

При тази ситуация има ли полезни ходове, с които може да се реагира?

Аз мисля, че сега е моментът вие като журналисти и ние като общност да пишем петиции, да искаме някакво обяснение какво стои зад това решение. Дали е просто спестяване на едни пари, защото се говорят и по-сериозни неща като това, че има интереси към сградата. Не знам дали е така, би било жалко. Освен това  цялата история със стигматизирането на наркоманите, които пречат на хората наблизо и вършат някакви зли деяния, звучи като търсене на виновника, за да не сме ние виновни, че не сме оправили батаците в здравеопазването, а спасението на давещите се да остане проблем на самите давещи се. Тези пациенти и всички превантивни програми, които са създадени,  за един период от време сигурно ще увиснат във въздуха.

Българската психиатрична асоциация ще предприеме ли някакви действия като ответна реакция?

Аз научих за това решение на здравния министър от Фейскбук. Още днес ще направим онлайн заседание на Управителния съвет и ще излезем с писмо до министър Таня Андреева.