Борисов: Миков противоконституционно е председател на Народното събрание

Кой и как да управлява решават само хората, решава народът

Господин Борисов, голямата тема, която виси в публичното пространство от 12-ти май 2013 година, минавайки през 25-ти май 2014 година, това са парламентарните и евроизборите, е: Кой и на какво основание може да управлява България? Конституира се едно Народно събрание, в което най – голямата парламентарна група, ГЕРБ, нямаше никакви функции, които й се полагаха, както и най – голямата парламентарна група, ГЕРБ, не беше представена в управлението. Какъв е анализът Ви година и половина по – късно, в обстановката, в която се намираме днес?

Първо искам да отговоря на Вашия въпрос. Кой и как да управлява решават само хората, решава народът, решават избирателите, всички, които ще отидат до урните, които са решили, че трябва да бъдат отговорни и да не оставят на случайността да реши какво да бъде управлението.

Вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков с нарочно обръщение, записано на стълбището на Народното събрание и излъчено по националните медии, се обърна към нацията с явен упрек към Вас лично и към ГЕРБ, че, цитирам: „С наближаване на предсрочните избори парламентът се използва безогледно за тяснопартийни интереси, а това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията. Намирам това за недопустимо и бих искал да предупредя за някои възможни неблагоприятни последици от блокирането на работата на парламента”. Как ще отговорите на това?

Тук трябва да се отговори първо, защо беше направено правителство, кой накара Атака да подкрепи БСП и ДПС? С какво морално право Мишо Миков седна на стола на председателя на Народното събрание, след като не е победил на избори? И когато се отговори на всички тези въпроси ще имаме отговор. Защото кой накара Волен Сидеров да си изтегли точката за АЕЦ „Белене” и кой накара Волен Сидеров да отиде и да подкрепи Закона за Сметната палата или Закона за МВР? И сега, когато се махна Атака от парламента, стана ясно, че една година ни управлява коалиция БСП, ДПС, Атака, абсолютно несъвместимо с това, което съм чувал от лидерите на трите партии.

Трябва де се отговори, господин Борисов, и на въпроса по какви причини, с какви мотиви, на каква цена Волен Сидеров попадна във властта, в парламента и на него му се даде възможност да конституира комисии, които бяха насочени към това да се занимават с разследване, да търсят Ваши прегрешения и да разследват ...

Те така ги търсеха, че така или иначе нямаха какво да намерят, но шумяха една година. Но това са дреболии, въпросът е, че те сринаха за една година държавата, защото се вижда, че в абсолютно всички области провалът е категоричен и ясен. И сега няма отговорен, нито една от трите партии не иска да поеме вината и да признае, че благодарение на тяхното управление всичко това се е случило.

Господин Борисов, все пак няма да отречете, че министър – председателят Орешарски през последния месец на два пъти емитира облигации, едната беше свързана с банковата криза на доста добра цена, другата беше международният заем, който се гласува от Народното събрание.

Емитирането на облигации е вследствие от финансовата стабилност и ниския бюджетен дефицит, който оставихме ние, и това, че България беше извадена от всички процедури на ЕК за свръхдефицит и винаги беше давана за пример за финансова дисциплина. Значи това дори не е тяхна заслуга, но да приемем, че е така, това са пари, които се взеха не само, за да се изплати още заема от Тодор Живков, а и да се подпира бюджета и закъсали банки, вместо това да бъде направено както те пропагандираха години наред, от приходните агенции – митници и данъци.

Още малко да Ви помоля да коментирате думите на председателя Михаил Миков, той казва следното: „Ако инцидентното напускане на залата от една парламентарна група, като крайна форма на несъгласие с конкретни решения, може да се приема понякога, то системният и целенасоченият бойкот на Народното събрание е противоконституционно поведение, което руши демократичните устои на обществото. Така създадената обстановка благоприятства и вече се наблюдават опити за външна намеса в работата на Народното събрание чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушаване на принципа на разделение на властите”. Вие външна намеса ли сте в работата на Народното събрание, изземвате ли конституционните му правомощия и нарушавате ли принципа на разделението на властите?

Разбирам отчаянието, разбирам безизходицата, в която се намира БСП, разбирам ги, но ако трябва да започнем от генезиса на процеса, какво е конституционното право на две партии, които лъжат, че са заедно с Атака, да са управляваща коалиция. Нима Конституцията не казва, че управляващите трябва да имат 121 депутати в българския парламент? Така че те нарушиха Конституцията, нарушиха свободния избор на хората, конституирайки това Народно събрание. То от първия ден е порочно заченато и сега, за да избягат от отговорност започват да си прехвърлят вината един на друг и най – вече на ГЕРБ. Извинявайте, но след като си решил да управляваш, трябва да си осигуриш първо кворум.

Миков също така ви упреква, че вие препятствате приемането на важни закони, които ще засегнат неблагоприятно хиляди българи. Даже той се извинява на българските производители, че не може да бъде разгледано наново наложеното от президента вето на Закона за защита на конкуренцията, който защитава малките производители, Вашият коментар?

Аз не мога да разбера защо вместо тези Закона бяха гледани Законът за Сметната палата, Законът за МВР и какви ли не други, ако тези са били важни. Когато техните сателити от Атака бяха в парламента, защо не изгледаха тези закони тогава, щом са важни за хората? Първо такива закони няма, действително ако имаше, два пъти ходих на такива председателски консултативни съвети и винаги се разбирахме, че трябва да се гласуват закони, по които има консенсус, ратификации и затова ние им казахме да ни дадат този списък със закони, само че вместо това те входираха 20 лобистки закона. И аз им казах, че това няма да стане, предупредих ги за Сметната палата, най – важния одиторски орган, те – БСП и Атака, си избраха Сметна палата, въпреки че народът им беше казал, че ГЕРБ е първа политическа сила. Не може да не се съобразяват с първата политическа сила, ето, президентът Оланд във Франция и 9 социалистически премиери им дадоха пример, събраха се в Париж и казаха – щом като ЕНП е победила на изборите, това е демокрацията и ние даваме на ЕНП право да си назначи председател на ЕК, ние ще подкрепим това. Така се прави в политическите системи в стабилните държави или там, където действително е победила демокрацията. Там където не е, се събират тайно някъде Сидеров, Станишев и Местан и решават, че ще изхвърлят ГЕРБ от властта и ще го унищожат. Само че и на евроизборите се получи катастрофален резултат за две от партиите в коалицията.

Само че Миков ви упреква, че вие сте причината за липса на кворум, което осуетява и възможността да се осъществява и контрол върху правителството, какъв ангажимент имате вие към кворума – ГЕРБ?

Кворумът е задължение на управляващите, иначе ако имахме кворум, ние щяхме да сме управляващи като първа политическа сила. Така, както си направиха кворум с Атака за Закона за МВР и Закона за Сметната палата, така е видно, че са могли да си намерят кворум и сега. И въпреки това, за да не бъда упрекван, аз съм готов, има няколко закона, които могат да се гласуват, няколко закона за ратификации, да дадат списък, в сряда влизаме и ги гласуваме.

Добре, но господин Борисов, важно е да се контролира правителството и Вие вчера направихте важно изявление, че това правителство, кабинетът Орешарски, има намерение да излъчи като еврокомисар на България лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, как ще проконтролирате този процес?

Това е в унисон с всичките им действия досега. Брутално и безпардонно да правят назначения, които изобщо нямат право да ги правят, видно е, че правителството се е сринало, видно е, че парламентът, като парламентарна република не работи и би трябвало да се остави на вота на хората да преценяват.

Ако Сергей Станишев бъде избран за еврокомисар, това е реална възможност, вие нямате лостове да го препятствате, какво ще се случи?

Дори в тази си дейност те постъпват, бих казал по най – глупавия начин, ако толкова му е мечта да стане еврокомисар, нищо не им пречи да дойдат, да си проведат политически консултации, да поставят кандидатурата на дневен ред, а не, виждате, до последния момент, като за евродепутат, никой не казва, крият, лъжат.

Вие бихте ли подкрепили Сергей Станишев за еврокомисар, господин Борисов?

Аз винаги съм казвал, че Кристалина Георгиева е най – добрият еврокомисар и не, че аз съм го казал, това го излъчи и сама ЕК.

Доколко е възможно обаче това да се случи наистина, какво ще предизвика това в обществото, ако Станишев стане еврокомисар?

Пореден скандал, пореден скандал, защото, повтарям, те и сега се опитват задкулисно в последните минути на този пагубен за България кабинет, и аз не използвам силни думи, това е факт, виждате дефицитите в болниците, в Здравната каса, огромните дългове на НЕК, спирането на еврофондовете, скандалите в ДФ „Земеделие”, където ние ще загубим още 3 милиарда, енергийни проекти, които подписват без да мислят за последиците, и с американци, и с руснаци, и с всякакви. Какво още, в Министерството на земеделието виждате какво се случва, няма сфера, в която да можем да кажем, че са направили нещо добро. И вместо да седнат и да си признаят вината, и БСП, и ДПС, и Атака, да кажат – не бяхме прави една година да се мъчим, да мъчим и народа, това са ни грешките, дайте да видим може ли по някакъв начин след избори да се отстранят.

Събитието на днешния ден, господин Борисов, е Националният съвет на БСП, Вие преди малко казахте, че БСП е в отчаяние и безизходица, смятате ли, че е възможно Сергей Станишев да подаде оставка като председател на БСП или определени лобита да надделеят и да успеят да го сменят и да назначат, употребявам този глагол, друг председател?

Никога не съм се месил в работата на други партии, каквото си решат това, аз с радост бих чул всяко едно предложение, повтарям, ако има нормална политическа класа, която да си признава и грешките, така както ние излязохме и казахме – да, не можем да задържим цената на тока, ако я намалим, то НЕК ще задлъжнее, а НЕК е 100% държавен, така че всички хора ще задлъжнеят по този начин с милиарди. Те излъгаха хората, че ще го направят, как го направиха, сега вдигнаха цената на тока, вдигнаха цената на парното, но имаме и 3 милиарда задължения на НЕК, ето Ви просто един пример. В единия случай аз излязох, казах истината и си тръгнах, не може, няма как да се спре цената на тока.

Защо дойдоха, според Вас, на власт БСП и ДПС, подкрепени от Атака, удовлетвориха ли своите икономически и други амбиции и интереси.

Ето, давам пример с това, което се случва в строителството, първо не се разплащат с общините, общините не се разплащат с фирмите. На всичко отгоре завчера са обявили търгове за 700 милиона лева. В документацията пише, че, видите ли, те ще влязат в сила само ако се осигури финансиране. И понеже няма финансиране като дойде следващото правителство, всички тези строителни фирми ще излязат и ще кажат –ние имаме договор, защо не ни плащате. Това го направиха преди 5 години и сега знам какво ще направят, ще излезе Корнелия Нинова и ще каже – ГЕРБ съсипват бизнеса. Ама вие го съсипвате, като го лъжете, че има пари и ще се строи. И така във всяка една сфера, разкопаха общините, а сега нямат пари да ги довършат. Милиарди трябват на тази държава и в същото време излиза Орешарски и с цялата си наглост казва, за да спази опорната си точка – ето, аз оставих държавата финансово стабилна. За милиарди неизплатени договори разбира се, затова не плаща в момента, затова не актуализира и бюджета, защото следващото правителство, служебното, в тези два месеца и да иска да направи нещо, когато няма пари в хазната, когато контрабандата е в чудовищни размери, митниците и НАП не събират приходи, просто се рушат системите в момента, те ще се измъкнат по търлъци и ще кажат – не, вижте сега цифрите да погледнем, към тази дата какви са били и сега какви са. Да де, ама господин Орешарски, милиарди не са разплатени, кой ще ги разплати вместо Вас след това?

Ако погледнем към цифрите, господин Борисов, как ще разберете дали Драгомир Стойнев, министърът на енергетиката, който е един от претендентите за поста на Станишев, председател на БСП, е подписал договор за АЕЦ „Козлодуй” с „Уестингхаус” на стойност, по голяма от тази за АЕЦ „Белене”?

Аз не мога да си представя, че договор за десетки милиарди лева ще бъде подписан на тъмно, ще бъде подписан без обществото да знае какво се подписва, не мога да си го представя. Същото е и за „Южен поток”, разбрахме, че има подписан договор, но обществото вече месеци наред не го е виждало.

Ще изисквате ли, във вторник има консултации при Михаил Миков за дневния ред на Народното събрание, в сряда могат да се случат консултации при президента Плевнелиев, ще изискате ли категорично, най – накрая тези договори да бъдат предоставени на вниманието на Народното събрание – договорът за АЕЦ „Козлодуй”, за „Южен поток”?

Те ако са ги подписали, и да ни ги предоставят, то каква е ползата? Те така направиха и с „Белене”, подписаха договора и сега се съдим, арбитраж.

Добре, но това не е ли казус, който подлежи на наказателна отговорност, ако правителството без санкцията на Народното събрание е подписало договори, с които задължава за десетки милиарди държавата?

Те и тук имат опорна точка, Станишев какво каза за „Белене”, каза – аз не съм подписал, а директорът на НЕК. Сега ще кажат, че не са подписали те, а АЕЦ „Козлодуй” е подписал.

Добре, но в крайна сметка, ако вие дойдете на власт и заварите държавата в това състояние, което обрисувате, в дефицит и задължения, как ще се справите със ситуацията?

Аз затова ги говоря тези работи сега и предупреждавам,  включително и какво ще говорят нашите опоненти, защото вече минахме по този път, вече заварихме всички фондове спрени, веднъж заварихме половин милиард пасив в хазната, сега е много повече. В крайна сметка българите трябва да си понесем тази отговорност, че една година търпяхме коалиция на Атака с ДПС.

Защо Атака не влиза в Народното събрание?

Не мога да говоря от тяхно име. Знам, че когато им е важно на тях, и на ДПС, и на БСП, те влизат в Народното събрание.

Два блица накрая, ще пратите ли представител на Съвета на председателството във вторник при Миков по негова покана, както предложи ДПС?

Какъвто формат кажат, такъв формат ще пратя.

А ако се състоят, както каза Росен Плевнелиев, ако не успеете да се разберете в Народното събрание, той предлага по двама представители на партиите да отидат на 9 – ти при него на консултации, вие ще отидете ли лично?

Аз ще изпратя човек или ще отида лично, това е без значение, моят съвет към него, приятелски, е в такава ситуация да не го прави, защото Вие виждате, те са толкова нагли и брутални, че ще кажат, ако щете, че им се меси в правомощията.

Президентът ли?

Да, това не са хора, които могат да приемат, че са се провалили, то е видно, че са се провалили, във всяка сфера. Но те не искат да го признаят, те искат сега да се измъкнат по търлъци, една – две седмици каквото има да си назначат тяхно и след това да започнат да плюят по служебното правителство и по следващото правителство, това им е тактиката.

Ако трябва кратко да анализирате това управление, коалицията БСП – ДПС, подкрепена от Атака, при елиминирането на първата политическа партия ГЕРБ, кое ще поставите в основата, икономическите интереси на тези партии ли?

Абсолютно, само и единствено икономически интереси, не виждам нищо друго, което би могло да ги събере заедно.

А вие ще успеете ли да оборите, ако дойдете на власт, представата в обществото, че всяка партия идва на власт за удовлетворяване на икономическите си интереси?

Факт е, че нас винаги ни поставят на първо място и повтарям, ако това се случи, защото само хората могат да кажат кой ще е на първо място, това ще е достатъчна оценка. Това е всъщност оценката за политическите партии, не може да те поставят на второ, трето или четвърто място и ти да имаш претенции, че си по – добър от първия и то всеки път, не може!

Добре, много Ви благодаря за това интервю, ще продължаваме да следим събитията и през следващата седмица!

Благодаря!