Бойко Борисов: Категорично за никакви коалиции с никого не съм говорил

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ, в интервю за предаването „Нещо повече“ на БНР

Водещ: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заедно с кметове от ГЕРБ – на Бургас, Пловдив и Стара Загора, участва на тържествената литургия, с която старозагорският митрополит Галактион освети кръста на храмов строеж, който ще носи името на Свети Игнатий Старозагорски. След церемонията Бойко Борисов отговори на въпроси на журналисти, основно на нашия кореспондент Венелина Попова.

Репортер: Очаквате ли след паниката в българските граждани за техните влогове, да получите абсолютно мнозинство на тези избори, защото хората виждат във вас силния човек, който би могъл да въведе ред? Смятате ли, че такава хипотеза е възможна?

Бойко Борисов: Сега вече мога да кажа – всичките ми експерти, които имах – Менда Стоянова, Влади Горанов, Московски, Делян Добрев – работеха заедно с БНБ. Абсолютно всичко, което беше необходимо, направихме. И за радост мерките се задействаха и в момента… да си мерим приказките, но засега хората се успокоиха, за радост, защото това е действително една много стабилна система – банковата система. В най-голямата финансова криза само България и Германия, ако си спомняте, бяха извадени от процедурите на свръх дефицит. Навремето СДС с изграждането на валутния борд направи първото значимо нещо за стабилността на банковата система. След това Иван Костов направи много и законодателството, което беше прието, сега ни спаси на практика. Така че много хора са допринесли, включително и ние, за да има стабилност в системата.

Репортер: Може ли това психологически да повлияе на бъдещите избиратели?

Бойко Борисов: Не. Знаете много добре, че самият Орешарски и това правителство паднаха с повече от 12% от нас на предишните избори – сега за Европарламент. Видяхте, че те излязоха и сами признаха краха в здравната система. Днес признават и в най-силния фонд в държавата – фонд „Земеделие“ – там също е катастрофа. Аз използвам като политик такива думи, защото на хората трябва да им е ясно. Месеци наред ви казвах, че задържането цената на тока, парното, колкото и да е популистко, е изключително вредно. Преди няколко дни съм разговарял с всички в Европейската комисия – от президента Барозу до канцлера Меркел. И съм ги помолил да ни подкрепят в необходимостта да си удържим стабилна банковата система. Тези три милиарда и 300 милиона лева не са подарък, те не идват от Брюксел. Те ни разрешават да си увеличим дълга с толкова. Така те успокоиха хората и разбраха, че и Европа стои зад стабилността на банковата система.

Репортер: А обсъждахте ли бъдеща коалиция с Меркел?

Бойко Борисов: Момент. Категорично за никакви коалиции с никого не съм говорил. Никой с мен в Европа не обсъжда каквото и да било, освен тревогите си. Защото, когато виждат как рейтингите на държавата падат, как една по една системите забоксуват и спират с усвояването на еврофондовете, това притеснява всички. МВФ като съм го призовавал, е защото за тази една година те съсипаха всичко. Няма една сфера, за която да кажат, че нещо е добро. Аз затова използвах тежки думи, за да се чуят, като реваншизъм, като… Аз никога не съм бил реваншист.

Репортер: Управление ГЕРБ - БСП без Станишев възможно ли е?

Бойко Борисов: Ние винаги до този момент сме участвали сами и за радост сме управлявали сами. Нито за момент не ми минава през ум да правя коалиции.

Репортер: Немският вариант е изключен?

Бойко Борисов: Немският вариант се случи, защото десницата там победи много, тяхната левица в Германия призна категоричната победа на канцлера Меркел и каза: заради стабилността сме готови да подкрепяме този канцлер. Това стана в Германия. Тогава седнаха и близо три месеца написаха близо 200 страници споразумение, с което си минаха през партиите, излязоха пред обществото и казаха: ние ето това заради стабилността на Германия и Европа ще изпълняваме и затова Бундестагът ще изпълнява него. Ако в България имаме такава политическа култура, такава политическа класа, такива политици, всичко е възможно. Надявам се на всички нас да ни дойде и мъдрост, и, дето се вика, да имаш на българина втория акъл. Тяхното поведение седмици наред, аз не искам да си отворя устата, защото всичко се успокои. Но това, което чувам, че говорят колеги – че в дни на пика са теглени държавни пари – това има органи, които трябва незабавно да го разследват. И, ако е така, съответно Орешарски и тези министри трябва да отидат да обяснят защо.

Репортер: То и срещу вас има сигнал в прокуратурата, днес съобщиха – това, че подбуждате банкова криза.

Бойко Борисов: Аз я спасих. Това е точната дума. И аз се надявам, ако това е вярно, защото аз не им обръщам внимание на подобни хора, добре ги знам кои са, да реагират банковата система, да реагира Асоциацията на банките, да излязат и да кажат дали за тази една седмица в тази тежка криза не са срещнали цялата ми помощ. Включително и главният прокурор да излезе и да каже как се борех да запазим банковата система. Трябва да се променят законите за дълга, защото трябва да се теглят пари във всички случаи, за което съм бил категорично против. Но това сега е единственото спасение, за да са спокойни хората. Ние трябва да им покажем, че има пари и че не е проблем да си изтеглят колкото искат. И затова ще подкрепя в парламента такова решение. Преди две седмици щях да подскачам непрекъснато, че това е възможно да се прави, защото те само преди няколко дена взеха три милиарда и кусур нов дълг.

Репортер: Защо направихте реверанс на ДПС с датата 5 октомври, когато тук ще има много турски граждани?

Бойко Борисов: Ако БСП бяха приели една седмица по-рано, щяхме да настояваме и щяхме да приемем 28 септември. Аз искам ден по-рано да си отидат тези хора. ДПС каза: ние не мърдаме от 5-ти; БСП казаха…

Репортер: Защото ги устройва.

Бойко Борисов: Момент. БСП казаха: ние не мърдаме от 12-ти. Това беше категоричната позиция на двете партии. И ние рискувахме да излезем от консултациите без дата за избори.