Борисов е длъжен да стане премиер и да управлява сам!

Стига вече с чучелата, казва журналистът Илиана Беновска в интервю за ПИК

Илиана Беновска е журналист, управител на радио К2. Тя е известна с хапливия си език и упоритостта в задаването на щекотливи въпроси към политиците. Разговаряме с нея за актуалните проблеми в държавата.

Г-жо Беновска, Корпоративна търговска банка вкара държавата в криза. Къде виждате грешките в реакциите до момента?

Трябваше да се предприемат всички процедури, за да станат предсрочно изискуеми и да бъдат възстановени кредитите, които Цветан Василев е раздал сам на себе си и на свои подчинени фирми. Говори се, че това са няколко милиарда. По този начин частното търговско дружество Корпоративна търговска банка трябваше да реши само въпросите си, а не да ги стоварва на държавата.

Чухте ли информациите за заплахи от страна на Делян Пеевски срещу Цветан Василев?

Да, в „Дер Щандарт” току-що излезе новина, че Делян Пеевски давал 5 милиона да убият Цветан Василев. Питам се откъде Делян Пеевски би взел тези 5 милиона. Нали Цветан Василев го упрекваше, че му е давал кредити - на него и на свързани с него фирми. Самият Цветан Василев ли кредитира убийството си – този въпрос трябва да му бъде зададен, ако го намерите.

Държавната Българска банка за развитие ще спасява сега КТБ. Нормално ли е с пари на данъкоплатеца да се покриват далаверите на един банкер?

Цялата работа тук е свързана с руското лоби в това правителство. Вероятно КТБ ще бъде продадена на „Внешторгбанк” (ВТБ), за да може правителството да оправдае, че е наляло пари. И вече ще си имаме руска банка, която ще си оперира съвсем свободно по „Южен поток”. Не знам дали Бойко Борисов и следващото управление ще допуснат това. Но да се вкарват пари от единствената държавна банка, която трябва да подпомага малкия и средния бизнес - това е престъпно деяние. Смятам, че за това действие на сегашните управляващи ще им се потърси отговорност. Това решение трябваше да се обсъди в парламента, а не само в правителството.

Наистина ли смятате, че следващото правителство ще даде на прокурор това деяние?

Смятам, че ние трябва да ги принудим, дори и те да не искат. Медиите и гражданското общество трябва да ги притиснем. Аз помолих в събота Бареков – лидера на „България без цензура”, да изиска от управителя на БНБ Искров – какви бонуси са получавали в Надзорния и Управителния съвет на КТБ за всички тези години. При положение, че са раздавали на свои приятелски фирми кредити. Интересно и важно е също каква е експозицията на другите банки в КТБ. Знаете, че банките си разменят депозити. Това е част от банковия етикет. Не искам да всявам паника, но според мен това е къщичка от плочки за домино. Няма как да останат незасегнати и други банки. Примерно, ако някой има пари в КТБ и дължи кредит към някоя друга банка, той няма да може да го погасява и кредитът ще стане необслужван. Това могат да бъдат хиляди хора. Така и в други банки може да се получи ликвидна криза. Т.е. може да има ефект на домино.

Дано не е вярно.

Държавата затова трябва да отговори ясно и недвусмислено какви инструкции ще дадат на останалите банки по отношение на необслужвани кредити, които ще се появят заради ликвидната криза на КТБ. За да не се наложи да се постави и друга банка под надзор.

Кои са допустимите партньори на Бойко Борисов в следващото управление и кои не трябва да идват на власт?

Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да управляват сами. В България сме се убедили, че всяка коалиция води до изнудване и лично облагодетелстване на коалиционните партньори на силния. Широка коалиция не може да се получи, както в Германия и ЕС, защото тук лявото и дясното явно не могат да намерят национално отговорен модел на управление. Ако все пак има коалиция между ГЕРБ и друг партньор, тогава ние медиите и обществото трябва да поискаме те да подпишат предизборно коалиционно споразумение и следизборно такова. Всичко останало с устни договорки е престъпление срещу държавата.

Възможно ли е в едно дясно-центристко правителство да има друг премиер, да не е Бойко Борисов?

Вече видяхме несполучливия опит на Станишев да се прикрие зад експертния Орешарски. Мисля, че Борисов е длъжен да бъде премиер независимо от тежката ситуация, в която България е изпаднала. Неговото управление ще стартира при много тежки условия. Той е длъжен, защото освен партийна, той има и персонална отговорност. Стига вече с чучелата, с които се прикриват партийни или коалиционни интереси.

Дано има капацитет да управлява, защото аз имам съмнения.

Той си знае.

А вярно ли е, че сте свързали Пламен Орешарски с кмета на Варна Иван Портних? Какво се случи точно?

Тежки работи са това. Вечерта в 11,30 ч. получих мейл от Министерския съвет - че Орешарски търси Портних пет часа и той не му вдига. Аз първо оставих това без внимание, но после реших да проверя защо Портних не му се обажда. Звъннах, кметът Портних веднага ми вдигна и го попитах защо не отговаря на премиера Орешарски. Той казва: Ами аз го търся пет часа, той не ми вдига. В този момент вадиха деветия труп и ми разказваше разтревожен какво се случва. И аз обещах да звънна на Орешарски и да го питам къде звъни. Премиерът ми вдигна, вече беше към 12,00 ч. Оказа се, че телефонът, който Орешарски има, е абсолютно погрешен. За мен това е показател как работи тази администрация. Нямат точни координати, някой чиновник с огромна заплата е отбил номера в такава огромна криза.

Попитах Орешарски защо не потърси кмета чрез полицията, чрез областни управители, или да се обади на Бойко Борисов за телефона на Портних. Издиктувах му номера и така стана връзката. Жалко е, че ние журналистите сме по-ефективни от апарата на Министерския съвет. Напомня ми на други случаи. Когато стреляха по Доган, аз съобщих на премиера Бойко Борисов какво се е случило. НСО и тогавашният шеф на НСО Тодор Коджейков не са се обадили на премиера и на прокуратурата при една такава криза.