Румен Петков: На „Позитано” се страхуват

Да гледаш на избирателя като на пешката, която непременно ти принадлежи, е обида за българското общество

Ексклузивно интервю на Bulgariautre.bg с Румен Петков, АБВ

Защо е важен за страната проектът „Южен поток”?

Южен поток трябва да бъде изграден, защото е в потребност на Европа, не просто на Южна Европа. Ако Европа иска сигурни доставки на газ, независими от отношенията на Русия с Украйна, независими от катаклизмите в Украйна, този проект е нужен. Второ, той е полезен за България от икономическа гледна точка и от финансова гледна точка.

Това, че правителството опорочи процедурата по определяне на изпълнителите, ние от АБВ сме заявявали многократно, че не знаем защо трябваше да се стигне дотук – Брюксел да алармира за порочната процедура и за възможните корупционни практики на този кабинет, за да се стигне едва ли не до неговото временно спиране. България не просто се злепоставя на Запад, злепоставя се и на Изтока и това прави страната ненадежден партньор.

Каква е Вашата оценка за ръководството на МВР и министър Цветлин Йовчев?

За съжаление, много слаба. Аз подкрепих в началото кандидатурата за министър на Йовчев, но впоследствие в ръководството на МВР бяха допуснати такива неща, които не просто разклащат доверието на хората в системата, а разклащат самата система. Да има убит служител и никой да не поема отговорност за това. Това е не само разочарование. Това е липса на морал в ръководството и деморализация на състава, защото съставът вижда, че отделният живот на служител полицай явно няма значение за ръководството на министерството. При една очевидно некадърно подготвена и проведена операция, давам този пример, защото той е най-яркият, но примерите са много.

Това ръководство със завидна лекота допусна Делян Пеевски да бъде предложен за председател на ДАНС. Това ръководство с охота прие кандидатурата на Пеевски и това хората в България трябва да го знаят. Това ръководство с охота прие от МВР да бъде извадена службата „Борба с организираната престъпност” и прехвърлянето й в ДАНС – нещо, което е абсурдно; Оперативни информационно – аналитични служби да бъдат събирани под една шапка. Ясен знак, че целите са били други – източване на информационните масиви на службата незнайно къде.

Това, което днес беше направено – да се гласува Закон за МВР, с който се премахва конкурсното начало (много силно програмиран текст от министър Йовчев), връща България в началото на 80-те години на миналия век – откровено тоталитарен подход, който ще демотивира служителите от гледна точка на кариерното им развитие и ще ги направи строго политически зависими. С това са се борили не малко от министрите на вътрешните работи през последното десетилетие.

Страхуват ли се на „Позитано” от АБВ?

Те се страхуват за властта си. Сигурно някои от тях имат основание да се страхуват и от други неща, но този порочен начин на мислене – да говорят, че някой, в случая АБВ им „откъснал плът от плътта, живо месо”, означава, че гледат на избирателите като на някакви неодухотворени предмети, които им се полагат по право. Проявяват политически брутализъм, който никой не си е позволявал в Европа, в България. Да гледаш на избирателя като на пешката, която непременно ти принадлежи, е обида за българското общество.

Как очаквате да се представи АБВ на предстоящите предсрочни парламентарни избори?

Амбициите са ни сериозни и затова отделяме голямо внимание на тези, на пръв поглед законово неизбежни процедури, като устава и програмната декларация, но стремежът ни е да изградим мрежа от клубове, не просто партийни структури, за да можем действително да бъдем силни с гражданското общество, да бъдем силна част от гражданското общество и от необходимата политика на България.