​Валентин Вацев: Не чакайте избори, от Русия са се задали няколко влака с пари

Ако до 45 дни някой не събори това правителство, после и с ядрени удари „Южен поток” не може да бъде спрян

 

Без контрол ДПС е бомба с голям тротилов еквивалент

На „Позитано” няма драма, а ревматизъм - всеки който е против Станишев, го заклеймява като Бойковист, казва пред Faktor.bg анализаторът

Валентин Вацев е един от най-добрите познавачи на светлата и тъмната част в БСП и левицата. До 1997 г. е член на Изпълнителното бюро на столетницата и лидер на най-яростната вътрешнопартийна фракция АСО. Днес е скъсал с политиката. Преподава геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски” и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

 

- Г-Н Вацев, съкрушителните резултати от евроизборите ще се окажат ли необходимия катализатор на „Позитано”, за да проумеят, че без реформи партията им загива?

- Резултатът от тези избори не е катастрофа на БСП, както някой се надява, а поредната разгърната фаза на стария вътрешно партиен конфликт между членска маса и ръководство. Ясно е, че все повече редови социалисти отказват да крепят това ръководство. В България все повече хора, които по някакъв начин биха приели да имат нещо общо със социализма, отказват да се идентифицират с лидера Станишев и екипа около него. Сериозно основание за това беше подредбата на евролистата. За да стигнеш до относително смислени слоеве, в нея трябва да правиш археологически разкопки – да минеш през Пирински, през самолетоносача Илияна Йотова, през странната фигура Курумбашев. Съмнително е и присъствието на Достена Лаверн. Не знам на какво отгоре се нарича българска социалистка. Всичкото й е във Франция, появява се тук само за да издаде някаква книга и да изчезне отново. Връзката й с България е майка й, която е свръх амбициозна и свръх активна. Но да се върнем към нашите реалности.

Българските социалисти на тези избори бяха поставени да избират между Курумбашев и социализма. И те избраха съвсем нормално социализма, отказвайки да гласуват. Тези, хора нанесоха такъв оглушителен шамар на ръководството си, че от удара на „Позитано” им тече кръв от носа и им се развърза вратовръзката.

- Този шамар ще предизвика ли предсрочни избори?

- Няма съмнение, че това беше наказателен вот на избирателите към това ръководство, но от това не следват предсрочни избори. Ако се стигне до предсрочни избори, те ще бъдат мотивирани от друго място, а не заради слабото представяне за европарламент.

Предсрочните избори винаги се правят след генерални вътрешнопартийни скандали в париите и коалицията, които държат властта. В България никога е нямало предсрочни избори по други причини. От началото на прехода мога да припомня за няколко предсрочни вота, но винаги те са били резултат от решението на тези, които са били на власт. По-добре е обществото да се заинтересува кой е на власт сега, защото аз не съм убеден, че Станишев е на власт.

- Кой дърпа конците вместо него?

- Непонятно е. Правителството е еманципирано. То може при определени условия да бъде торпилирано от БСП, но не може да бъде управлявано от тази партия. То просто е еманципиран политически продукт. Това правителство е най-независимото от партиите, които уж го подкрепят. Тоест, те могат да го торпилират – спират да гласуват за него и то ще се удави, но тези партии не могат да го управляват. Например, на мен ми е много интересно как ще изпълнят новите обещания за мащабни правителствени промени.

- Кой все пак е тайнственият кукловод на държавната власт?

- Не знам, можем да гадаем. Това е нещо като държавен комитет или парламентарен комитет, който на първо място гарантира реализацията на българо-руските икономически отношения и спогодби. Там има за изпълнение една основна задача и те даже не я крият – целта е изграждането на „Южен поток” и сме все по-близо до техническото начало на старта на този проект. Буквално, ако следващите 45 дни някой не събори това правителство, после и с ядрени удари „Южен поток” не може да бъде спрян. Да не забравяме, че противниците на този проект са два вида хора – едните са идейни американисти, които смятат, че руската тръба ще озлочести България, а другите - просто се сърдят, че не са поканени. Няма съмнение, че от Русия са се задали няколко влака претъпкани с пари. Тези композиции някого ще позлатят, а други ще бъдат размазани от тези пари.

- На „Позитано” не се ли притесняват, че егоизмът на червените барони ще фалира партията им?

- На „Позитано” изобщо не ги е страх. Освен Станишев, става дума за още около 200 човека, които са изпълнили своите лични планове. Те са на принципа, че всичко трябва да продължи колкото може по-дълго, щом след тях ще е потоп. Това е разбирането на тези 200-300 българи, които се олицетворяват със Станишев, защото той не е интересен с личността си, а със своята представителност спрямо днешния елит. За тази група хора желанието е просто времето да спре. Те много добре разбират всичко, какво се случва, какво искат хората, но на тях просто така им е добре. Това е малката партийка в голямата партия. Малката партия е като свинска тения - тя сама никога няма да излезе. За тях тази ситуация е нормална. Става дума за отношение на паразитизъм и този паразитизъм го наблюдавам отдавна. Всъщност Станишев много отдавна реализира идеите на Нора Ананиева за малка, бяла и пухкава, евро, ляво, либерална партийка, която е добре приета в евросъюза.

- Може ли инстинктът за самосъхранение и национална отговорност да проработи при ДПС?

- В ДПС отдавна няма политика. ДПС е етно-политическа далавера, със здраво българско участие и това са хора, които контролират огромен ресурс от финансови и материални активи. Това е една много богата група български граждани, които нямат политическо излъчване, сигнал, послание, нямат политически модел за страната. За пред хората те са либерали, а за пред жените си - каквито трябва. Там просто няма никаква политика, там се движат просто едни големи пари. Това може да го има и без ДПС, но новата визия на партията носи безпокойство. Докато Доган носеше някаква по-лична отговорност, ДПС беше относително изолирана от всякакви външни нашепвания. По-спокойно ми беше, че няма да слушат шепота на турското разузнаване, на други служби. Сега вече там има друго тик-такане. Не е ясно какво мисли новият лидер. Детската учителка Лютви Местан, който каканиже чудесно на български, дали е способен да контролира ситуацията? ДПС може да бъде бомба с голяма тротилов еквивалент, ако не се контролира. Навремето тези, които я измислиха – нашите служби разбира се в съюз с вселенските служби, нито за секунда не се съмняваха, че могат да владеят ситуацията. Но онези служби ги няма, съветските също ги няма, Доган се скри някъде, а ДПС ми навява известно безпокойство сега, дано да е защото не съм информиран.

- ГЕРБ са победителите и се готвят да се завърнат във властта, какви са подводните камъни пред Борисов?

- Разбирам, че в ГЕРБ веселбата е голяма, но ако Борисов не вкара хората си до 6 м. във властта, ще го изядат и след това ще се разбягат. Отдавна предлагам Борисов да се опита да направи истинска партия и да не нагнетява очаквания, че утре се връща във властта и даже няма да изстинат местата, където седяха. ГЕРБ трябва да се подготвят за опозиционно пребиваване, което може би няма да е дълго, но това е пътят към партията. Сега ГЕРБ още са група мераклии да бъдат на власт, но за утвърждаването на истинската партия технологията е друга.

- Как ще приключи все пак драмата на „Позитано”?

- Не става дума за драма, а за ревматизъм, който се изостря от време на време. Тактически е възможно Станишев да направи някакви промени в правителството и то с 300 зора, но не и сериозен ремонт, а просто смяна на един двама, за да се похвали, че това е реформата, която хората искат. Паралелно с това всеки, който противоречи на партийната линия ще бъде обявен за идеен враг, за агент на Първанов, който трябва да завърши в канализацията на историята. Сега всеки, който иска оставката на Станишев е Бойковист, дълбоко законспириран агент под миндера на партийното ръководство. Навремето пак в тази партия всеки опонент на Първанов бе заклеймяван като Костовист, но сега Бойковистите са опасни. Въпреки, че навремето Георги и Костов тайно се договарях да се върне властта от Първанов, за да има мир и любов в къщата. Сега няма сведения за интимно общуване между Станишев и Борисов, но всеки несъгласен е Бойковист. И тази бойковистка агентура трябва да бъде окачена на стената на позора.

За ръководството на „Позитано” няма да има никакви морални драми. Става дума само за стабилни, дългосрочни политически проекти. В БСП съществуват двете култури – едната е масовата, популистка, традиционалистката, общонародната, а другата е – елитарно-брюкселската. Едната култура се опира на простолюдието, на нашата махала, а другата - на социализма в почивната станция на ЦК на БКП. Става дума за космически разлики между хората. В БСП витаят два социализма – големият, който навремето модернизира и модернизираше страната и малкият социализъм, който няма никакви чувства, бъдещето му е в Брюксел, а България му е просто точка за отскок. Не очаквам никакви морални пориви в това ръководство, ще бутат ситуацията така. Ако стане революция, аз ще бъда изненадан.