Държавата прави отстъпки на собственика, убеждавал хората да гласуват за управляващите

Интервю на Bulgariautre с Ивайло Калфин, член на ГД АБВ

Какво спечели и какво загуби АБВ на тези евроизбори?

Спечелихме идентификация. Това са първите избори, на които се явихме. Загубихме място в Европейския парламент. Не сме доволни от резултата. Това съдържа много фактори – обективни и субективни. Направихме си анализ. Най-малкото, направихме основа, благодарение на която, вървим напред.

Как ще коментирате случилото се в Бобов дол?

Това е видимо престъпление, извършено пред камера, излъчено в национална медиа , за което не само, че компетентните органи не си мръднаха пръста, а на другия ден след изборите , държавата започна да прави отстъпки на същия този собственик, който убеждаваше хората да гласуват за управляващите.

Как виждате обединена Европа?

За Еврпа предстои да бъде в едно бурно море през следващите години и това не е свързано само с нарастване на влиянието на националистите в Европейския парламент. Това е свързано в голяма степен с процесите и промените, които се случват в Европа. Ще има различен ЕС само след няколко години. Много е важно как България ще намери мястото си в тези процеси.

Как си представяте в тази връзка бъдещето за България? Очакват ли ни предсрочни избори?

Трябва да намерим консенсус и да определим място за националния приоритет, защото в момента вървим без посока и не знаем къде искаме да стигнем. Няма ясни цели в икономика, здравеопазване, образование, ЕС и промените в него. Така че, само изборите няма да променят нищо. Важно е политическите сили да започнат да търсят консенус, а не да живеят в конфронтация.

С кого си представяте, че може да се коалира АБВ?

Ние се явяваме на избори като АБВ. След резултатите, ако участваме в коалиции, те ще бъдат напълно прозрачни и на принципна основа. Идейно сме по-близки с левицата, но за да се реализира по тази линия диалог, очевидно ще трябва да се промени коренно подходът на „Позитано“.