Радан Кънев: Доказахме, че БСП са национални предатели!

Важно е управляващите да понесат тежка загуба на евроизборите, за да бъдат принудени да дадат оставка

Радан Кънев в екслузивно интервю за Bulgariautre и news.bg:

С какво превъзхождате кандидатите на Вашите опоненти в борбата за места в Европейския парламент? Казахте, че се гордеете с водача на Вашата листа?

Най-малко с три неща.

1. Забележителното ниво на компетентност. България се намира в много труден период. От една страна, на европейското си членство, разбирано като ползите за отделния българин в Европа. Отделно на Изток се забелязва една стихия, която представлява сериозен проблем от политически и икономически характер. Сякаш започваме да омръзваме на богатия център на Европа и започват да гледат на Източна Европа, особено на Балканите, като на втора ръка, като на периферия. Започва да се оформя съгласие в центъра на ЕС, около Германия, Франция, Белгия, за т. нар. „Европа на две скорости”. Чрез това съгласие едни решения да се взимат само от богатите държави, а пък ние да се превърнем в някакъв консултативен орган. Този Европейски парламент, за който се борим сега, тогава ще загуби значение. Пред тези рискове наистина това свръх компетентно чело на нашата листа, което предлагаме – първия български еврокомисар с огромен авторитет в Европа, Светослав Малинов, познат сред хората с най - твърди убеждения, като безкомпромисен борец за интересите на Източна Европа.

Това чело на листата е несравнимо като ниво с всичко друго, което ни се предлага. Предлагат се предимно някакви партийни лидери, застанали начело, с цел да бъдат разпознаваеми.

2. Смелостта, готовността на хората, които са в нашата листа, да нарекат проблемите в България с истинските им имена. Да нарекат най-голямата корупционна сделка около „Южен поток” с истинското й име – уникална, безпрецедентна, корупционна афера в българската история. Да нарекат това национално предателство, да нарекат мафията мафия.

3. Смелостта да говорят за тези заплахи, които идват от Изток в прав текст и без популизъм. Ние трябва да преместим центъра на Европа тук, където е най-опасно и това е смисълът на големия съюз. Да вложиш ресурса там, където са уязвими хората, където са най-бедни; там, където мафията ги превзема, където близо до границите има конфликт. За да постигнеш такъв ефект, трябва да си готов да наречеш проблема с истинското му име и аз виждам, че хората в нашата листа са готови да нарекат с истинското име това, което се случва в Русия и Украйна.
Днес съм по-горд, отколкото преди 10 дни, когато за първи път го казах!

Какви резултати на предстоящите евроизбори бихте оценили като положителни за представянето на Реформаторския блок?

Няма да си броим успеха през броя евродепутати, въпреки, че никога не е имало съмнения, че ние се борим за най-малко двама. Бихме искали да видим и трима. За мен големият успех ще е , ако много българи гласуват, ако покажем на тези избори активност, поне колкото на парламентарни избори, защото това показва, че виждаме опасностите от това как се управлява България и от това как се предава европейския идеал на българина. Този идеал е на 150 години, той е възрожденски идеал, не е от вчера...Той е в текстовете на Каравелов, Раковски, Левски. Той не е просто в Иван Костов и Меглена Кунева. Това е огромен риск, пред който сме изправени, задача и успехът е българите да разберат колко е важно да гласуват. Тогава, ако не оставим решението на евроизборите на платения вот, на партийните апарати, то нашият резултат ще е много по-добър от очакваното.
В момента се провежда една кампания – и медийна, финансова - за потискане на вота, за прогонване на хората от урните, за това единствено местните мафиоти в България да изкарат българите, все едно, че са овце.

Как може да се стигне до предсрочни парламентарни избори?

Важно е управляващите да понесат тежка загуба на евроизборите, за да бъдат принудени да дадат оставка. Те предават националния интерес на България. Благодарение на юридическия екип на Реформаторския блок го доказахме с документи. Те тепърва трябва да показват и да се обясняват. В България има тежък сблъсък – дали да бъдем държава, в която управляват чужди частни интереси или държава, която се управлява от българския национален интерес. Този сблъсък сега се води между БСП и нас. Боксовият мач май се промени!

Защо твърдите, че управляващите са национални предатели?

Имаме сериозни данни, надявам се скоро да имаме и още. Вече започват гузните обяснения на управляващите за това, че България е променила Закона за енергетиката си, под пряка диктовка от Газпром, откъдето са ни диктували как да нарушим европейското законодателство. Много е показателно, че само ден след нашите разкрития, едно от най-авторитетните политически списания в Европа, публикува материал, не се поколеба да ни цитира („Шпигел”). Това е пробив в българската национална сигурност и може би в сигурността на целия ЕС. Така че, подозренията за държавна измама е факт. Това е престъпление срещу Републиката. Това прави в момента БСП с проекта „Южен поток”.

Дайте примери за няколко конкретни проекта, които предвиждате в контекста на опорните точки от платформата на Реформаторския блок?

Енергийна независимост означава общоевропейска цена на природния газ, общо договаряне с Русия, което дава шансове за над 30 % намаляване на цената на природен газ и за по-голяма сигурност, че ще пристига до България. По този начин в страната ще се развие сериозната индустрия, която се захранва с природен газ, оранжерийна та промишленост, чисто и честно земеделие, за което сега страдаме, защото внасяме плодове, зеленчуци...За всичко това цената на природния газ е сред основните фактори. Относно създаването на работните места виждаме две огромни възможности за в бъдеще. Едната е свързана с нови индустрии и работни позиции в земеделието, другата – нова философия за усвояване на европейските средства, която досега не е използвана. Да направим оценка как чрез евросредства ще обслужим северозапада, където няма работни места. Как ще обслужим северния централен район. Как европейските средства ще допринесат, за да имат повече българи работа. Как всяко евро да влиза като 1. 95 лв. в джоба на един работещ българин. Видин, Свищов, Русе, Силистра, Никопол сега са сред най бедните у нас. Тези градове са разположени по течението на най-богатата европейска река. Няма друга държава, в която в крайдунавския регион да има такъв беден регион. Водният транспорт е приоритет за Европа. Трябва да се постараем Дунавските градове на България да бъдат отново богат център на европейската култура, образование.

Как според Вас България ще успее да преодолее кризата, на какво да се надяват хората?

Искрено вярвам, че законността е това, което прави хората богати. Не можем да се питаме къде са ни доходите, като не се питаме къде ни е правосъдието. Не може да се питаме къде са ни работните места, като не сме се преборили с корупцията, която гони инвеститорите. Средностатистическият българин, дори не поема риска да създаде предприятие, да даде работа на трима души, например, защото се страхува от изнудване и рекет. Вярвам, че законност и богатство вървят ръка за ръка. Можем да бъдем богати, ако се справим с беззаконието!