Волен Сидеров: България трябва да излезе с ясна позиция за случващото се в Украйна

Съставяне по демократичен начин на ново правителство е единственият начин да се легитимира държавното управление в Украйна и България да продължи да поддържа нормални дипломатически отношения с него


Волен Сидеров, лидер на политическа партия АТАКА и водач на листата за евроизборите, пред Bulgariautre.bg


Г-н Сидеров, как бихте коментирали случващото се в Украйна?

Аз предупреждавах за това, че нещата са сериозни, че няма да преминат леко, както нашите държавници споделяха публично. Сега виждам, че съм бил прав в своите предвиждания. Какво всъщност се случва в Украйна: Киевското правителство ползва военна техника и военни части за да избива свои мирни съграждани, гражданите на Украйна. Това действие на Киев трябва да получи ясна осъдителна санкция както от страна на българското правителство и президента на Република България, така и от страна на Европейския парламент.
За съжаление, не виждам никаква реакция и именно затова АТАКА настоява българското правителство незабавно да излезе с официална позиция по повод военната агресия на режима в Киев срещу собствения му народ.

Цялата тази провокация в Украйна, на правителството срещу собствените граждани, беше подтикната от Джо Байдън и Джон Бренан, които преди броени дни направиха визити в Киев. Те отидоха там, за да кажат на украинското правителство: „Действайте”. Целта естествено е, Русия да отговори и да бъде заклеймена като страна агресор.
Аз съм убеден обаче, че руското държавно ръководство няма да се поддаде на провокацията и ще търси мирни и дипломатически пътища за намаляване на напражението и изход от кризата.

Целта е разпалване на конфликт. Тази цел се поставя и дирижира от Вашингтон. Смятам, че следващите месеци и години ще са решаващи за страните-членки на Европейския съюз и за Европа като цяло. Следващите месеци ще са решаващи за това, дали Европейския съюз ще откъсне от натиска на САЩ, дали ще остане кукла на конци или ще бъде наистина Европейски съюз.
Това ще е и битката в Европарламента и в евроструктурите в следващите години. Смятам, че гласовете, като тези на Атака, ще се увеличават в Европейския парламент. След тези евроизбори там се очаква много силно присъствие на антипопулистки, патриотични партии като АТАКА и смятам, че техният глас ще се чуе.


Достатъчно коректно ли се отразяват от медиите събитията в Украйна и какво остава скрито за хората?

Категорично, не се отразяват обективно. Събитията минават основно през агенции, абсолютно обслужващи американския интерес. Аз следя руски източници на информация и виждам, че нещата са много различни от това, което се предава от украинските и българските медии.

Украинските медии са под контрола на правителството в Киев, което аз наричам незаконно. Там има натиск и цензура. Бяхме свидетели на репортаж в интернет, който някои наши медии плахо отразиха. Директорът на националната телевизия на Украйна (НТКУ) беше жестоко пребит и принуден да напише заявление за напускане на поста само защото си позволил да пусне мнение на Путин.
В Украйна цензурата е много силна, но и не може да се очаква обективно отразяване.


Адекватно ли е поведението на българското правителство в защитаването на държавните интереси, в контекста на създалия се международен конфликт?

Не е адекватно. То няма позиция и затова АТАКА настоява българското правителство незабавно да излезе с официална позиция по повод военната агресия на режима в Киев срещу собствения му народ. Настоява председателят на парламента Михаил Миков да свика извънредно заседание на парламента и призоваваме президентът Плевнелиев да свика КСНС възможно най-скоро. България трябва да излезе с ясна позиция за случващото се в Украйна.

Информацията е много тревожна. Зам-генералният секретар на НАТО казва, че Русия е враг на НАТО, което веднага поражда въпроси, които аз ще задам на премиера, на военния ни министър и на всеки българин на държавен пост: България, като член на НАТО, враг ли става на Русия? Във война ли ни въвличат? И не трябва ли България да направи постъпки за излизане от НАТО така, както Шарл дьо Гол извади Франция през 1966г.?


Каква според вас трябва да е адекватна реакция на правителството, за да бъдат защитени българските интереси в конфликта?

Ето какво бих направил аз като премиер. Веднага бих осъдил военните действия на Киев срещу собствения му народ. Бих поискал и Европейският парламент да направи същото - заклеймяване и изолация на украинското правителство. Настояване за незабавни свободни избори за ново правителство (не само за президент) на Украйна, под контрола на международни наблюдатели.

Съставянето по демократичен начин на ново правителство е единственият начин да се легитимира държавното управление в Украйна и България да продължи да поддържа нормални дипломатически отношения с него. Дотогава всякакви отношения, включително дипломатически, трябва де се прекратят.


Все пак ние сме член на Европейския съюз, не е ли редно да се съобразяваме и да поддържаме позицията на останалите държави членки на ЕС?

Именно. В Европейския съюз всички държави-членки са равнопоставени. До момента обаче ЕС няма единна позиция по отношение на кризата. България, като равноправен член на съюза, може да инициира среща на върха и да поиска Европейският парламент да излезе с единна позиция по повод военната агресия на режима в Киев.


Адекватни мерки ли взима МВнР, за да защити българите, които живеят на територията на размирните райони в Украйна?

Не виждам никакви мерки. Ще се повторя, но единствената защита на нашите сънародници е изолиране и заклеймяване на украинското правителство и настояване за незабавни нови избори под контрола на международни наблюдатели, за да могат хората свободно да изразят мнението си и да изберат по демократичен начин нов парламент. Иначе сме свидетели на една вакханалия - украинското правителство започва да извършва престъпления от широк мащаб пускайки танкове и хеликоптери срещу мирното население.


Как ще се отразят на България евентуални реални санкции срещу Руската федерация?

Негативно ще се отразят, с огромни загуби за България. Стокообменът с Русия е втори по мащаб в страната ни - над 10% от външнотърговския стокообмен. Именно поради това, България трябва да излезе с официална позиция и против санкциите срещу Русия.


Как бихте коментирали отзвуците в някои медии, че руският орден „Звезда Отечества”, с който бяхте награден наскоро, всъщност не е държавна награда, а обществено отличие?

Това осмиване показва, че някои хора открито завиждат за нашата ясна позиция по отношение на кризата в Украйна. Показва също, че АТАКА е на прав път и по отношение защита на суверенитета ни, и по отношение позицията на страната ни спрямо Русия.