Димитър Главчев: НАП да провери фирмата, платила хонорара на Доган

Общество

09-03-2014, 08:30

Снимка:

Деси Кулелиева

Автор:

Диана Кънчева, 24 часа

Всичко от Автора

Със зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев разговаря Диана Кънчева

 

Дадохте 7-дневен срок и на другите правителства, които са вземали бонуси, да ги върнат. Какво следва след този срок, г-н Главчев?

Да, и премиерът призова за това. Той даде добър политически пример какво трябва да се направи, ако в обществото има и най-малките съмнения. В рамките на шегата това е удобен случай преди конгреса на БСП да се види кой е реалният лидер в БСП - Първанов или Станишев. Нека сега двамата да призоват своите да върнат бонусите и да се види кого от тях ще послушат.

Извън шегата се видя, че във всяко отношение ГЕРБ са различни. Никой преди нас не е правил това - да връща пари Сигурен съм, че стопроцентово тези пари са получени законно, макар да има други органи, като Сметната палата, които да го проверяват. Ние затова се обърнахме към нея, когато тръгна дебатът по темата. Оттам получихме информация какво се е случвало с държавните бордове, известните фирми-хранилки на властта, за които обществото знаеше, че са източник на основните доходи на политическите лица.

Струва ми се, че ще срещнат и известни затруднения, ако трябва да обясняват кога са имали време да участват в толкова бордове, като е известно ежедневието на един министър.

Гледах бившия зам.-министър Кирил Ананиев по телевизиите сутринта(вчера - б.р.)и по всичко личеше, че се притеснява, макар че за мен той е един достоен човек. Той също е получавал допълнителни пари на базата на нормативни актове. И затова и предприехме промени в Закона за държавния служител.

Никой няма съмнения, че тези надбавки са законни, но вие дойдохте в името на новия морал, че няма да правите като предишните, а на базата на закони, измислени от тях, правите пак същото.

Но и променяме закони, измислени от предишните, за да не се прави същото. А и виждате, че се връщат парите, което пък никой не го е правил. Така че не правим същото, а нещо съвсем ново. Ако се знае от самото начало какво ще е възнаграждението и това да е прозрачно, тогава няма да има проблеми.

Няма нищо лошо един министър и заместниците му да получават високи заплати, а не да ги допълват с бонуси. Но основното е прозрачността на заплатите. Това трябва да се отнася и за служителите в държавната администрация. И да намерим механизмите да стимулираме тези, които си вършат работата добре, и да демотивираме тези, които не си я вършат добре, за да си търсят друга работа.

Вие вярвате ли, че премиерът не е знаел, че се дават допълнителни пари?

Сигурен съм в това. Ние от парламентарната група също не знаехме. Това е работа на съответния ръководител на министерството или съответната институция.

Според социологическо изследване ГЕРБ загуби 2% от скандала с бонусите, как го калкулирате това? Очаквате ли с връщането на сумите да си върнете доверието?

С връщането на парите затворихме страницата. Видяхте, че дори не се постави въпросът каква работа е свършена срещу тези възнаграждения. Решението бе за всички.

Знаете ли какво върви из форумите - че тези пари са върнати доброволно и доброзорно. Не беше ли малко унизителен начинът, по който бяха заставени да върнат парите под заплахата за уволнение?

Най-вероятно тези хора са си свършили добре работата. Но премиерът беше казал, че допълнителни пари няма да се вземат. И ако имаше прозрачност, ако имаше правила, нямаше да има това усещане в обществото, че има несправедливост. Проблеми има навсякъде и е въпрос на приоритети къде първо да се оправят. За съжаление в който и сектор да се обърнеш, все има нещо за решаване, но накрая всичко опира до пари.

След като се разбра размерът на бонусите, май се оказа, че държавата не е толкова зле и има пари, но те се разпределят за властта.

Във всяка държава има пари, дори, ако погледнете, и в Гърция има. Въпрос на политика е да се разпределят, но за да се прави политиката, трябва да има правила.

Връщането на парите е най-бързата корекция на политиката. При нас разликата е, че като възникне проблем, реагираме максимално бързо. Вижте какво направихме в с. Бисер - те не бяха виждали управляващи в селото си. Дано и да не им се случва да ги виждат по такива поводи. Но какво стана при трагедията в Цар Калоян - всички от властта се изпокриха.

А сега, като решихме да дарим 1 милион за с.Бисер, пак се повдигна въпросът дали е законно. Има схватка или на полето на морала, или на полето на законността. Но ние не бягаме от такива схватки и веднага попитахме Сметната палата дали е законно. И оттам ни отговориха, че е законно. И на полето на морала дадохме пример с връщането на бонусите.

Но в Агенцията по вписванията и здравната каса едни жени се държаха доста нагло, макар да не са нарушили формално закона. Ще преосмислите ли кадровата си политика, за да не рефлектира после върху вас?

Това са два различни случая. И двете казаха, че си ценят високо труда. Въпросът е дали твоята самооценка съвпада с този, който трябва да ти я даде. А в публичната администрация оценката трябва да е от този, който плаща парите - данъкоплатеца. При д-р Нешева почти всички бяха на мнение, че добре се върши работата, а и тя си подаде оставката. Докато Виолета Николова беше отстранена като директор на Агенцията по вписванията. И не съм чул човек, който да е доволен от обслужването на агенцията.

Гласувахте Закона за държавния служител, но опозицията ви атакува основно за неясните критерии, по които ще се определи кой колко да вземе над заплатата. Няма ли това да е субективно?

Става въпрос за по-малко субективизъм, отколкото сега, защото 70% от заплатата ще са постоянна сума. В нея ще се включи и класът за прослужено време, около който имаше толкова дебати. Личното ми мнение е, че това е правилното решение. Дори трябва да се върви към промяна на Кодекса на труда, защото ще се получи неравнопоставеност между държавните служители и в частния сектор. Защо някой, който има 20 години стаж и лежи на стари лаври, ще получава повече пари от някого, който върши повече работа, но е в началото на трудовия си път. Затова са тези критерии за оценка. А и се дава възможност за допълнителни пари, но вече до 30% от заплатата. Сега има агенции, където допълнителното им възнаграждение е в пъти по-голямо от заплатите им, а това не е нормално.

Целта е да се изравни статутът на всички в държавната администрация и да се знае, че всеки ще получи справедливо възнаграждение за труда си.

Как ще регламентирате заплатите на шефовете в тези 12 структури, които са избрани от парламента, като КРС, СЕМ и др., които не влизат в Закона за държавния служител?

Служителите им ще са по Закона за държавния служител, но избраните членове на структурите трябва да се контролират с повече публичност - ако вземат допълнително пари над заплатите, нека да е на сайта и да се вижда от всички. Водим разговори със Сметната палата как да стане това, без да нарушаваме други закони.

Как ще коментирате думите на Доган, че хонорарът не е бонус, а той не е министър и има право да го вземе?

Много лесно - ако от НАП проверят фирмата, която го е изплатила, не би следвало да го признаят за разход, тъй като той няма необходимата квалификация за услугата, която е извършил. Това по Закона за ДДС е данъчна практика и не се признава данъчен кредит, когато фирмата няма кадрова и ресурсна обезпеченост. И като видят образованието на човека, който е извършил тази услуга, и ако приложат правилата, които прилагат масово, не би трябвало да го признаят за разход?

А защо са пожалили Доган според вас?

Не знам, може би не е била проверявана тази фирма. Ако няма кадрова и ресурсна обезпеченост, не признават ДДС кредита. Но тук могат да приложат и закона за корпоративно облагане. Доган няма да връща парите, но фирмата ще си плати, ако си е приспаднала от данъка. Нека НАП да каже признава ли такъв разход на фирмата.

Наистина това е хонорар, а не бонус. Той не е министър, но е лидер на партия и трябва да дава пример.

ВИЗИТКА

Роден е на 15 август 1963 г. в София. Икономист по професия
Депутат е първи мандат от ГЕРБ от 23-и МИР - София. Зам.-председател на комисията по бюджет и финанси. Председател е на постоянно действащата подкомисия за отчетност на публичния сектор
От 16 февруари 2011 г. е зам.-шеф на парламентарната група на ГЕРБ
Член е на постоянната делегация на Народното събрание в асамблеите на Европейската сигурност и отбрана и на ЗЕС.

 

Източник: 24 часа