В 1396 година турците не са дошли като чуждестранни инвеститори

Историкът проф.Божидар Димитров по повод горещата тема за исковете на Главно мюфтийство

"Изведнъж след толкова години залпово се поискаха тези имоти", заяви историкът проф. Божидар Димитров пред Нова тв, по повод горещата тема за исковете на Главно мюфтийство. Проф.Димитров е категоричен, че не съществуват нотариални актове за спорните имоти и обясни за зрителите, че вероизповеданията нямат нотариални актове за тях.

"За нито една джамия няма документи за собственост, че са купили земята, че са построили и т.н.", заяви историкът.

"В 1396 година турците не са дошли като чуждестранни инвеститори, а като собственици. Тези земи са заграбени", добави проф.Димитров.

Практиката в Османската империя е била такава, че нямало дори турски документи за собственост. Цялата собственост била на султана, който я предоставял само за ползване.

"Това залпово искане обижда много хора – на практика означава да се признаят резултатите от ислямското нашествие 1396 година", заяви директорът на НИМ.
"Това е подигравка с България, с българската история, с българския народ", категоричен е професорът.

По отношение на новия македонски филм, който се очаква да разбуни духовете у нас, Димитров посочи, че македонската държава вече е отпуснала 500 хил. евро. Тя ще финансира и останалата част, но ще намери някой чужд инвеститор, който уж ще даде парите, но всъщност те ще са държавни.

Такава била схемата за "Трето полувреме", така ще бъде и за филма за цар Самуил. По информация на проф.Димитров, това ще бъде 10-сериен сериал, а в първата серия се разказвало как "македонецът" Самуил вдигнал бунт срещу българската окупация.