Интервю с Ивайло Крайчовски

БГ Музика

23-11-2013, 22:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Интервю с Ивайло Крайчовски – български музикант, бас китарист в група „ФСБ“, идеолог и инициатор за създаването на група „Стари муцуни“ с ветерана на българския рок Георги Минчев, музикален директор на ‘’София филм фест’’, мениджър, композитор и музикален продуцент, музикален директор на БАЛКАНТОН, ДОПИСЕН ЧЛЕН АКАДЕМИК Българска Академия на Науките и Изкуствата, музикален директор на Фондация Български Рок , председател на Контролно Финансовата Комисия на Музикаутор

1. Здравей! Как си в тези напрегнати за страната дни?Каква е сега обществената ти позиция – има ли място днес за сини лъвчета (анимираната емблемка на СДС от романтичните години на прехода –бел.авт.) или всичко е много по страшно, жестоко и безпътно?

За съжаление доста безпътна е ситуацията , жалко за положителната енергия , но не се очертава нищо различно след Оставка и избори сега.Енергията на гражданското общество/надявам се да я има/ е време от улицата да се насочи към ниво на пряко участие в дейността на институциите.

2. За начало ни разкажи за детските си години, прекарани в столицата?От петгодишен си с цигулката и солфежа, а на 15 вече си в първата си група, която е била нещо като Лигата на отхвърлените…..от Музикалното училище!                                               

Наистина прекарах детските си години с цигулка и солфеж , за което съм благодарен на Мама и Господ.

 3.Защо избра бас китарата? Случайност, любов от пръв поглед, избраха ти я или просто съдба? 

След това БАСКИТАРАТА (СЪДБАТА НЕ Е СЛУЧАЙНОСТме избра чрез първата ми рок група „ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ / GREAT EXPECTATIONS/ “ в 21 гимназия с любов от пръв поглед и така докле е младост.          

4.Все пак завършваш музикално образование (контрабас и бас във факултета ‘’Поп и джаз изкуства в Музикалната Академия’’).Какви спомени пазиш от професор Симеон Венков? Като цяло от Консервата?      

В Kонсерваторията/тогава така се казваше/ наистина попорастнахме.“Блажени години….“ , бяхме много силен випуск(Аз,Фънки,Нели Рангелова,Жоро Христов,Петя Буюклиева,Боби Сабото и др.зло да ги забрави.УЧИТЕЛЯТпроф.Мони Венков е прекрасен педагог и приятел , успя във всеки от нас да развие дадените ни дарби.

 5.Когато завърши какво се случи с теб – работа, кариера? Преди ФСБ свирил ли си професионално в някакви състави или проекти?                

Още от 5тия ми ден , като студент (1981г.) не съм спирал да работя професионално (трудно ще е да изброя всички групи и места), но общо взето „оркестър без име“, прекрасни спомени.                                                           

6.Периодът ти с Формацията ли е върха на музикалните геройства, които си извършвал? Преведи ни сам из миналото с най музикантската БГ група – от прослушването през първия гиг пред 15 000 на стадион ‘’Академик’’ до края!     В един или два албума на ФСБ си участвал? Между другото крамър или фретлес бас?

След това ми се стовари ФСБ .Дебютът ми в София наистина беше на Академик пред 15-16 000.Останалото го има в НЕТ-а.Всички албуми от 1983 до 2006 са с мен, следтова АЗ НАПУСНАХ ФСБ на 01 01 2007г., според мен ФСБ от рок група се превърна в оркестър и не виждам мястото си там.  

7.Нещо се случи помежду вас с течение на времето – отчуждение може би? Не си ли повярваха прекалено много Румен, Иван и Косьо? Отсвириха Пепи Славов,  (мир на праха му), отсвириха теб, взеха синовете си за членове на концертния бенд и като, че пренаписаха историята?Ако не съм прав можеш да ме смъмриш, но си мисля, че самочуствието също трябва да се контролира! Особено в БГ! Комплексът да се изживяваме по-велики, отколкото сме е присъщ на Голямото(Глобалното) село, в което се киснем като копърка в собствен сос! И в този ред на мисли обидиха ли те някои техни коментари по твой адрес след така наречения реюниън? Не може да не си ‘’хвърлил’’ едно ухо на албума от 2010! Мнението ти? Искрено и лично?В какви взаимоотношения сте в момента? С колегата басист Пепи Славов–младши поддържаш ли контакт? Забравих ли да те попитам нещо за ФСБ, което би било интересно феновете да знаят?

Имаме нормални отношения /с малкия Пъпеш чудесни/, естествено чух албума, ходя на всичките концерти, някои неща ми харесват.ФСБ има много музика и е, бих казал институционална, но всяко нещо с времето си! 

8.Да отворим нова страница от живота ти – ‘’Стари муцуни’’! Как, кога и защо се роди идеята за този веселяшки рок проект? Вторият ви албум ‘’Светлината’’ беше ли предвиден като пълнокръвен или беше повече  трибют към паметтта на Големия Жоро Минчев? Текстовете в него на Валди Тотев ли са или…..? Вили Кавалджиев как се справи на последвалите албума концерти?

Стари Муцуни’’ е един уникален проект, обединяващ енергията на големи творци (1990г.), включително и „епизод 2″ с Валди.Там текстовете са на Сашо Петров повечето.И с Вили Кавалджиев до последно работихме и направихме доста стойностни неща.

9.Иска ми се да ни припомниш за личността Жоро Минчев, защото той беше преди всичко Голяма личност!

……………………..

10.Мое мнение е, че вместо да се правят тия безсмислени, градински увеселения в Южния парк, които уж са в негова памет е по-добре да се намери начин за издаването на един качествен бокс-сет, който да събере творчеството му, разпиляно между радиа, ТВ записи и други странни компилацийки, за да съхраним нещо уникално в БГ музиката! Ти как ще се изкажеш по темата?

Фестивалът трибют за Гошо не е градинско увеселение!С годините го превърнахме в институция и „родилно отделение“ за много млади групи.Публиката вече е от цялата страна и всъщност е единствения по мащаб фест на БЪЛГАСКИЯ РОК.Сет бокс едва ли някой ще се захване да прави, защото в МРЕЖАТА отдавна има всичко.

11.Като тонрежисьор и музикален продуцент във студио ФСБ, ‘’ММД Мултимедия’’ и ‘’Болканмюзик’’ си работил с много артисти. По кои по съществени БГ албуми си работил и кои са най интересните и ярки спомени от нашите ‘’звезди’’? Прогресив-метъл групата СОЛАРИС помниш ли я? Те като, че ли изпуснаха влака да станат големи, а имаха потенциал!      

Няма да успея да изброя всички/освен рок и поп съм работил и хорова , камерна, и т.н., имам около150-200 заглавия.За съжаление не само СОЛАРИС се разотидоха, ……но музиката остава завинаги.

12.Сегашният ти проект БГ Бенд с Ники Томов и Христо Ламбрев (оригиналния кийбордист на Сигнал) как върви? Предстои ли ви нещо по сериозно или просто се забавлявате?

Проектът „БГ бенд“ е нов вид отворена система (участваха Пепи Попов, Пепи Даскалов ,Тони Чембъра, Развигор Попов, Звезди, Искрен Пецов, Владо Попа, Ицо Ангов, сега Ники Томов, Дани Годжев, Ицо Ламбрев и АЗ, като идеен носител.Идеята е да я има тази БГ рок музика (във ФБ профила има инфо).Забавлението е задължително и гарантирано.

13.Каква точно е работата ти като музикален директор на ‘’София филм фест’’?Питам като абсолютен лаик – това за мен е непозната територия!           

Работата на МУЗИКАЛЕН ДИРЕКТОР (звучи направо кат ….)  емногопластова, няма да издам тайните .

14.Разрешихме ли у нас проблема с авторските права, доколкото такова ‘’животно’’ може да вирее в крадлива държава? Как мислиш, а ако нашите артисти ги подгони някой за права, какво ли ще произлезе от цялата тази идея?

Аз лично занимавайки се със защитата и управлението (правилното разпределение) на авторските, изпълнителски и продуцентски права смятам, че има светлина в тунела, но има още много да се дооправя. Смятам, че всички участници в процеса са загрижени.

15.Реалити форматите не доубиха ли и малкото останали, незомбирани от масовото изпростяване хора? По цял свят май е така! Има ли дори и минимален смисъл от такива залъгалки за болни мозъци?

Така наречените музикални риалити формати , според мен нямат нищо общо с музикалната култура .  Просто шоу за …..няма да кажа.

16.Твоята гледно точка за ставащото в музикалната индустрия  – в БГ и в световен мащаб? Не се ли ужасяваш, гледайки  които и да било награди – британски, американски, както и  изтрещели конкурси със загубена кауза като ‘’Евровизия’’? Тия хора умишлено се гаврят с музикалното изкуство! 

За съжаление т.н. музикална индустрия нанася големи щети, но  „Даже да се давиме , няма да се даваме’’.

17 .Тук е мястото за нещо съкровено, което винаги си искал да направиш достояние на феновете, но никога не са те питали! Аз също! Помисли хубаво и тогава дай отговор!… Все още ли Мел Шахър ти е кумир?

………………

18.Хиляди благодарности за това интервю и искрени пожелания за успехи, каквито ти си мечтаеш да достигнеш! За финал – твоите очаквания и пожелания към новия музикален сайт!

ДА ЖИВЕЕ РОКЕНДРОЛЛА!!!