Дончева: Полицията ще откаже да изпълнява задълженията си

"Никога не съм виждала протести с толкова полицаи", коментира още Татяна Дончева

"Хората искат морални императиви. Това означава, че ще има ескалация на напрежението. В един момент полицията ще откаже да изпълнява задълженията си. Никога не съм виждала протести с толкова полицаи", заяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева

"В момента нещата са патови и излизат от контрол. Тези, които са в пармалента, имат разбирането, че ситуацията всъщност е противоборство на ГЕРБ с БСП, а тя не е такава. Те са тъпи да не виждат хоризонта. И второ - страхливи и не си дават сметка, че те не са Опълченците на Шипка. Нямат ориентация. Те са ограничена група хора. Това, което бранят, е собственият си стол в пленарната зала. А не някаква кауза, смисъл или полза. Те нямат ориентация и това е естествено, защото са ограничена група хора в ограничено пространство, изключени за външни влияния", допълни Дончева.

Запитана докъде ще стигне напрежението на протестите, Дончева отвърна: "Страните ще се ожесточават, докато тези в парламента или поне една група от тях не вдянат, че проблемът е, че новото поколение, пък и старото, искат морални принципи върху политиката. Това налага влизане на нови политически формации".

На въпрос "Какъв е изходът за БСП?", Татяна Дончева отговори: "За БСП няма изход. Те ще крушират челно. С такива като Жаблянов ще крушират. Той няма представа, че трябва да говори с протестиращите. Уважавам Мая Манолова и Валери Жаблянов. Манолова е работлива и е куражлийка, но сега нещата са патови и излизат от контрол".

Татяна Дончева коментира и темата с Христо Бисеров. Според нея тя е част от протестите и липсата на възможност да бъде контролирана и направлявана ситуацията: "Смятам, че има разни центрове и групи, които се опитват да тикат казуса в различно русло с различен успех. И ние трябва да знаем какъв бизнес има доведеният му син, той в такива обеми ли е или е просто едно обикновено момче, на което случайно му тикат едностранни пари по сметката. Това изобщо не значи, че ако този човек има сериозен бизнес, е подставено лице. Христо Бисеров може да му отваря пътищата за бизнес, за сделки и те да са големи, но това не го прави подставено лице".

Според Дончева начинът, по който започнал скандалът не сочи желание да се разследва бизнесът, а се използва като факт за разчистване на терен.

"Познавам Христо Бисеров. Той е учен човек, предвидлив и не би направил такива грешки”, категорична бе Дончева.