Пишем програма за управление

Политика

22-09-2013, 14:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ние сме за това бизнесът да просперира, да създава работни места, да внася повече в хазната и тогава тя да харчи. А не първо да ги изхарчим, после да се чудим откъде да ги събираме.

- Г-н Караджов, наричаха ви дясната ръка на г-н Иван Костов във фондация „Демокрация“. Какви бяха отношенията ви с него през последните години?
- Това за „дясната ръка“ беше закачка в една печатна медия, но не отговаря на действителността. По време на управленския мандат 1997-2001 бях главен секретар в съобщенията, а след това и в транспорта. Помня ги като години на тежки реформи. Не познавах лично г-н Костов, но в работата, както за всички, така и за мен, той беше Командира - на неговата преценка всички разчитахме и се доверявахме. Запознахме се след 2001 г. и в съвместната ни работа във фондацията съм научил много от него.

- Много хора се опитват да търсят конфигурации, лобита, влияния в Гражданския съвет на Реформаторския блок. За вас всеки би си помислил, че сте предложение на Иван Костов.
- Не съм бил член на никоя партия, включително на ДСБ. Чужда ми е партийната дисциплина и най-вече партийната интрига. Поради тази причина не съм участвал в нито едно партийно мероприятие, дори и на ДСБ. Запазил съм добри лични отношения както с Иван Костов, така и с други политици.

- Кой ви покани в Гражданския съвет?
- Смятам, че основно две формации стоят зад мен - Движение „България на гражданите“ и ДСБ. Мисля, че предложението идва от ДБГ, а след това е подкрепено от ДСБ.

- След повече от 10 години извън политиката това опит да се завърнете ли е, или по-скоро ще бъдете наставник на по-младите лидери?
- Ако някой на някого ще е наставник, смятам, че младите могат да ми бъдат наставници. Наставник от мен не очаквайте да бъда. Още като студент съм участвал активно в създаването на Независимите студентски дружества, работил съм в неправителствения сектор, в държавната администрация и вече над 15 години съм в бизнеса. Готов съм да споделя своя опит и експертиза с колегите в Реформаторския блок. Ако мафията в България трябва да бъде изкоренявана и с моите усилия - да, аз ще се откажа от сегашната си дейност и ще се върна към политиката. Но ако младите в Реформаторския блок имат сили да продължат напред, по-скоро ще ги подкрепям с всичко, което знам и мога.

- През 1997 г. хората пак бяха по улиците, но тогава се намери партия, която оглави техния протест. Защо сега няма такава?
- Ходя на протестите. Хората там се обичат и тази обич е много хубава и непозната за нас до този момент. Недоволството им досега не е избликвало в остра агресия, както стана през 1997 г. Но наред с взаимната симпатия  има и ясно изразено недоверие помежду ни. В протеста крачат много различни хора - безпартийни, от ГЕРБ, от ДСБ, дори от БСП (проф. Близнашки, Нидал Алгафари и група недоволни социалисти около тях). Поздравяваме се взаимно, единни сме за целта - оставка на кабинета, но когато стане въпрос как да успее протестът, никой не е склонен да гласува доверие на друг да поеме лидерска роля. Който и да се самопосочи за лидер, веднага започват въпроси и съмнения за неговото минало и партийна принадлежност. Ето защо протестът не придобива организиран характер, който да доведе бързо до желаната развръзка.

- Каква е визията на Гражданския съвет за перспективите оттук нататък?
- Народното събрание и правителството са лишени от каквото и да било морално основание да продължат да съществуват. Правителството трябва да подаде оставка, а парламентът - да я приеме и да се саморазпусне. Това ще ни върне към нормалността, където наличието на правителство не е някаква тотална ценност. Напротив, моралът е обществената ценност, заради чиято липса кабинетът трябва да си ходи. Аргументи, че без правителство държавата ще рухне, са фалшиви. Видяхме, че Белгия година и половина беше без правителство и това с нищо не наруши функционирането на администрацията.

- А ако мислим стратегически - при незабавни избори има ли сили Реформаторският блок да посегне към властта?
- О, да.

- И това посягане не минава ли през ГЕРБ?
- Този въпрос е дебатиран в Гражданския съвет. Отговорът - не, не минава. Безпринципна политика и безпринципна коалиция Реформаторският блок няма да прави. По-скоро питайте ГЕРБ дали ще си вземат поуки от годините, когато бяха във властта. Защото ако искат да са част от уравнението утре, което ще извади България от ръцете на мафията, трябва да извървят твърде дълъг път. А аз съм много скептичен.

- Виждам, че има самочувствие в следващия мандат Реформаторският блок да е на власт.
- Е как иначе! Ако някой не го е разбрал... Не власт заради самата власт. Става дума за управление, което наистина да смени правилата на играта.

- В Гражданския съвет са създадени работни групи. С какво се занимават те?
- Създадените четири групи са пряко насочени към борбата с мафията и монополите. Първата, която е готова с текстовете си, е икономическата група. Аз като юрист съм в групата по гражданско участие и медийна свобода. Третата група е за модернизация и управление на публичната администрация. Четвъртата е за правов ред и реформа на съдебната система. В близките седмици групите ще представят идеите си публично. На тези дискусии ще представим иновационни идеи за бъдещето на България и ще ги обсъдим с експерти пред камерите и микрофоните на медиите. И вероятно ще дойдат нови идеи. Затова Гражданският съвет е по-скоро работилница, която генерира идеи, които след това се обсъждат публично.

- В Гражданския съвет на Реформаторския блок имате колеги с любопитни биографии. Г-жа Юлиана Николова беше съветник на премиера Борисов по еврофондовете, макар да тръгна от СДС, г-н Стефан Попов е брат на служебния екоминистър. Двама души с доста тесни връзки с ГЕРБ.
- Забравихте Трайчо Трайков.

- Е, той може да мине за ГЕРБ-ерски дисидент...
- Доколкото си спомням, и Юлиана Николова напусна, не беше много доволна от сътрудничеството си с ГЕРБ. Така че и тя може да влезе под същия знаменател - дисидент. Аз съм „за“ медиите наистина да се заровят във всеки детайл и да бъдат подозрителни. Но не бих тръгнал с предварителен страх. В момента няма никакви колебания вътре в съвета по отношение на тези или други хора.

- Говорите за битка срещу олигархията, обаче вие като десен блок би трябвало да представлявате интересите на предприемчивите хора. Ще търсите ли подкрепата на бизнеса?
- Нека да не бъркаме олигархията с бизнеса на предприемчивите хора. Олигархията съществува и се развива при наличието на неконтролируема корупция в държавната власт, допускана от политическите елити. Вие, медиите, ни възприемате като десен блок, и не без основание. Отношението ни към бизнеса наистина е като на хора, симпатизиращи на десния прочит, защото левичарството е харчене на пари, каквито и без това нямаме в хазната. Ние сме за това бизнесът да просперира, да създава работни места, да внася повече в хазната и тогава тя да харчи. А не първо да ги изхарчим, после да се чудим откъде да ги събираме. Целта е създаване на устойчива, благоприятна бизнес среда, за което ще предложим мерки. От друга страна, в Реформаторския блок палитрата е доста пъстра - има еколози, центристи. Добрата новина е, че за първи път единството е постигнато. Мисля, че Гражданският съвет е инструмент за това.

- Мисли ли се за това, което се случи през 1997 г. със СДС - множество партии и движения да станат една партия?
- Не, не съм чул до момента. Но мисля, че е един от предстоящите въпроси. Първият основен акцент е как да се справим с мафията.

- За  битка с мафията ще трябва една единна структура.
- Тази единна структура може и да е коалиция, не е задължително да бъде партия. Това предстои да се обсъжда. Нека първо да видим дали хората искат това, към което ние се стремим.

- Платихте ли обезщетението, на което ви осъди Майкъл Чорни за клевета?
- По-скоро той на мен дължи пари. Майкъл Чорни загуби делото срещу мен на трета инстанция. Разбира се, че не става дума за пари. За мен спечелването на това дело има морална стойност и удовлетворение.