Калабриец е насочил полицията към Брендо

Един от осъдените по делото "Кокаинови крале" говори пред вестник "24 часа"

Николай Силвио Йовчев е на 50 г. Роден е в Падуа (Италия), баща му е българин, а майка му - италианка. След 1990 г. през повечето време живее в България, съпругата му е българка, има 2 деца от два брака. В момента семейството на Йовчев е в Пловдив, от близкото с. Храбрино е родът на баща му, а Николай е под домашен арест в Падуа. Макар че е завършил зъботехника в Италия, никога не е работил по тази специалност. След 1989 г. се занимава с внос на коли от Италия в България. Йовчев е сред осъдените на първа инстанция по делото срещу Евелин Банев-Брендо в Италия, станало известно у нас като “Кокаинови крале”.

Брендо бе осъден на 20 г. затвор. Подсъдими по делото са още 4-ма българи, 6-има италианци, словенец и румънец. Според миланската прокуратура организацията на Брендо е вкарвала по 40 т кокаин годишно от Латинска Америка в Европа. За 2 г. тя успяла да инкасира чиста печалба от 50 млн. евро. Трафикът ставал по 2 начина - големите пратки по море, а по-малките с куриери. Брендо действал в съдружие с калабрийската мафия, която осигурявала трафика по море и логистиката на италианска територия. Николай Йовчев потърси “24 часа”, за да уточни някои неверни според него факти, свързани с делото, които са тиражирани в медиите.

- Г-н Йовчев, до делото за трафик на кокаин имали ли сте проблеми с правосъдието в Италия или България?

- Не, никога.

- Защо решихте да говорите публично за случая?

- Защото се изговориха много глупости по мой адрес - например, че съм защитен свидетел, което не отговаря на истината.

- Първо кажете защо сте под домашен арест?

- Получих 11-годишна присъда от съда в Милано. Прокуратурата ми повдигна обвинения за международен трафик на наркотици. Аз обаче избрах съкратената процедура - това означава по-малък състав, един съдия решава всичко.

 По тази процедура делото е по-кратко и се приспада 1/3 от наказанието. От 11 г. паднах на 7 г. и 8 месеца, отделно ме хваща амнистия. Моето престъпление почва през 2005 г., през 2006 г. излезе амнистия от 3 г. за престъпления, извършени дотогава. Берлускони също се възползва от нея.

В моя случай от 7 г. и 8 месеца ми се приспадат 3 г. и отивам на 4 г. и 8 месеца. Отделно лежах година и повече в затвора, значи стават 3 г. и 8 месеца.

Италия има големи проблеми със затворите, защото са препълнени - в килии за двама са по 7-8 човека и в Страсбург ги съдят за нарушаване на човешките права.

Затова решиха да вкарат закон, че който падне под 4 г., може да използва да отиде под домашен арест или да работи, да се подписва и т.н. Мене ме хвана и това нещо.

До 8 октомври съдът трябва да обяви мотивите за присъдата. После имам 1 месец да обжалвам, за да видя дали мога да сваля още от наказанието. Има и трета инстанция - Върховният касационен съд в Рим.

- Значи щом сте под 4 г., реално няма да лежите в затвора и ще сте само под домашен арест известно време?

- Да, мисля, че ако не направя някаква глупост, е трудно да вляза в затвора.

- Като сте под домашен арест, може ли да излизате от дома си?

 - Не мога да излизам изобщо от апартамента. Полицаите могат да не дойдат 3 дена на проверка, може в един ден да дойдат 3 пъти, понякога идват и през нощта. Ако не ме намерят тук, директно ме пускат за издирване и ме вкарват пак в затвора. Мога да излизам само при положение, че имам медицински прегледи, но предварително моят адвокат трябва да уведоми съда на коя дата и къде ще ходя на прегледи.

- Каква е връзката ви с Брендо и другите от делото?

- Брендо не го познавам, никога не съм се срещал и разговарял с него, познавам го само визуално - от медиите. Познавам Радето (Радослав Атанасов от Благоевград, според прокуратурата един от основните помощници на Брендо - бел. авт.), Иван Еринин, Костадин Керемидов, Христо Терзиев и няколко италианци, те са от района на Падуа.

- Какво е вашето място в тази наркоорганизация?

- Според прокуратурата аз съм бил връзката на Радето с италиански мафиоти наркотрафиканти. Това го казва прокуратурата, не го казвам аз. Никога не съм хващан с кокаин. Имам много засечени телефонни разговори, снимки с разни хора - това е.

- С неблагонадеждни хора?

- Какво значи “неблагонадеждни”?

- Значи да ме снимат 10 пъти с един наркотрафикант и да кажат, че имам връзка с него.

- Точно така, абсолютно да.

- Каква е била темата на срещите ви с тези хора?

- Е, на този въпрос сега не мога да ви отговоря (смее се- бел. авт.). Издадена е една присъда от съда в Милано, намесени са и други хора, предстоят и други дела в апелативен и касационен съд.

- Но вие сте избрали съкратената процедура, което означава, че признавате фактите в обвинителния акт?

- Абсолютно не. Признаваш се за виновен, когато избереш споразумение с прокуратурата. Но споразумението е, когато престъплението се наказва с до 5 г. затвор, не повече. Ето Иван Еринин получи 5-годишна присъда, той направи споразумение.

- Не искате да коментирате факти по делото, но не можете да отречете, че все пак прокуратурата има някакви доказателства срещу вас.

 - Да, абсолютно съм съгласен. Щом ти дават 11 г. затвор, значи не ти ги дават случайно. Съдът в Милано е издал присъда и аз я уважам тази присъда, макар че съм потърпевш. Но докато не мине последната инстанция, няма да коментирам нищо. Мисля, че ме разбирате. Докато не мине последната инстанция, аз не съм осъден.

- Все пак как попаднахте в този кръг. За италианците ясно - от квартала, града и района. С другите българи как се запознахте?

- Радето го познавам сигурно от 2003-2004 г. Продавал съм му коли. На Иван Еринин също съм му продавал коли. С Костадин и Христо пак по линия на колите.

- Ходили ли сте в Латинска Америка?

- Да, 2 пъти, до Венецуела.

- Това нещо коментира ли се от прокурора на делото?

- Да, коментира се в отрицателен аспект. Били сме следени всички.

- Иван Еринин казва, че заради вас е в затвора...

- Вижте, него го познавам от 14-15 г. Продал съм му 4-5 или 6 коли. Ходил съм много пъти в Банско (Еринин е оттам - бел. авт.), карал съм ски. Идвал ми е на гости в Италия и явно тогава са го снимали, като се вижда с мене.

Имам много засечени телефонни разговори с него, макар че в тях не говорим за кокаин. На него явно проблемите му дойдоха от мене, макар че на разпитите съм казал, че той никога не е имал нещо с мене за кокаин.

- Явно е, че вие с Еринин, вероятно и другите с по-леки наказания, се страхувате, че някой някъде ще си помисли, че сте съдействали на полицията. Еринин също подчертава, че не е защитен свидетел, както и вие.

- Не знам за другите, мене не ме е страх от нищо, защото никога не съм казвал нищо за никого, не съм предал никого. Не съм защитен свидетел, защото на защитения свидетел му сменят името - на него, на жена му и на децата му, и ги карат на неизвестно място. Аз си живея в Падуа, мога да ви дам даже адреса.

- Въпреки че за Лара Банева бе платен откуп, смятате ли, че отвличането на детето има връзка с делото - баща й да не натопи съдружник или някой по-голям от него, имате ли съмнения в тази посока?

- Не знам как стоят нещата. Това може да го каже само Евелин Банев, аз не го познавам и не знам каква е истината.

- Чели сте материалите по делото, как италианската полиция и прокуратура стигат до Брендо и цялата организация?

- Всичко, доколкото разбрах от документите, тръгва от някакъв защитен свидетел - калабриец, който е говорил за разни хора. Хванали са го с наркотици и той става защитен свидетел и почва да говори. Оттам тръгва разследването и навързват всичко. Брата на този защитен свидетел го убиха в Торино. Не можаха да намерят свидетеля и убиха брат му за отмъщение.

- Силна ли е калабрийската мафия ндрангета в Италия?

- Според мене това е най-силната мафия в Европа.