Божидар Лукарски: Арестът на Янко Станев беше ПР кампания

Политика

08-08-2013, 21:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Основният враг на политическата сцена са БСП и ДПС, заяви лидерът на СДС

Кратка визита във Варна направи днес лидерът на сините Божидар Лукарски. Той се срещна с общинските съветници от дясната група СДС-ДА, за да чуе мнението им за политическата обстановка в града. Лукарски адмирира решението на варненските десни политически организации и гражданските сдружения, да се обединят на частичните кметски избори и да подкрепят кандидатурата на Иван Портних. Според синия лидер, тази формула носи резултати и трябва да бъде развита и продължена.

- Г-н Лукарски, каква е целта на визитата ви във Варна?
- Всъщност съвсем за кратко съм тук, буквално за няколко часа. Днес исках да чуя какво мислят общинските съветници от дясната група СДС-ДА. Имах среща с кмета на града, исках да се запозная с Иван Портних, който ние подкрепихме на частичните избори във Варна. Надявам се да дойда за по-дълго време. Тогава ще проведа срещи с по-широк кръг от хора, можи би по-следващата седмица.
 
- Какво е мнеието Ви за формулата, по която десни политически сили и граждански сдружения се обединиха във Варна зад Портних, който спечели кметския вот?
- Работи ли нещо, носи ли победа - то е ясно, че е печелившо... тук не става въпрос за харесване или нехаресване и одобрение или неодобрение.
Политиката не е флирт с дама, за да кажеш дали ти харесва или не. Имаш печеливш или непечеливш продукт. В момента, в който преброиш гласовете и видиш, че дадена формула работи, тя безспорно е качествена, след като носи победа.

- Как ще коментирате ареста на зам.-председателя на общинския съвет д-р Янко Станев, в деня за размисъл на кметските избори във Варна?
- Ето това бих нарекъл ПР кампания, защото в крайна сметка никакви обвинения не бяха повдигнати изобщо и хората бяха освободени. Като адвокат разбирам от тази материя и мога да кажа, че това е един арест, който е абослютно без правно основание. Не е необходимо да си голям адвокат, за да го видиш това, че е така. Явно, това е едно политическо решение, което е било взето, а не правово решение, нито пък е свързано с юридическо прилагане на наказтелното право и наказателния процес.

- Определяте Реформаторският блок по-скоро за ПР-кампания, а не за политически продукт  – защо?
- Реформаторският блок на този момент е едно гражданско сдружение и по-скоро - една платформа, с която СДС има общи идеи и политика, но не е коалиция. В това отношение аз казвам, че ми харесват техните, по-скоро ПР-изяви, които съвпадат с моите виждания, за това как трябва да се развива политиката на СДС. Но пак казвам, това не е коалиция и не е коалиционна формула. Не може да се води за такава и предвид факта, че няма насрочена дата за избори.

- Oзначава ли това, че като партиен лидер, Ваш приоритет е вдигането на СДС, а не коалирането на всяка цена с цел влизане в парламента и властта?
- Това е едното. Двете неща всъщност са неразривно свързани. Естествено, че ако СДС бъде изграден наново и се вдигне от състоянието в което сме изпаднали, ще бъде търсен и полезен, като коалиционен партньор. В момента, дори и да има избори, за съжаление не сме готови да влезем в парламента като самостоятелна партия. Моята идея е да се запази идентичността на СДС при каквато и да е коалиция. За коалиране ще говорим, когато има избори на хоризонта.

- Резултатът на СДС на парламентарните беше... провал. Къде виждате резерви партията да бъде изградена наново?
- Заради това съм се хванал и заради това се кандидатирах за председател на партията. Резерви има. От една страна е направата на някаква стойностна коалиция. От друга, СДС трябва да стане силен отвътре, за да бъде и силен спрямо партньорите навън.

- Като споменахте партньори, във Варна ДСБ гласуват в унисон с БСП. Това престараване в анти-ГЕРБ политиката ли е или нещо друго?
- Не знам точно какви мотиви ги водят до това да подкрепят БСП. Дори и ГЕРБ да е субект, който трябва безспорно да търпи критики за състоянието на държавата, а и за състоянието на Варна, което не е много добро, идвам от Бургас и мога да направя сравнение. При всички положения за мен, като дясномислещ човек, основният враг на политическата сцена са БСП и ДПС.