Холандски социолог: Българите са най-нещастните в Европа

Професор Руут Веенховен в интервю за в. "24 часа"

Най-щастливият човек на земята би трябвало да е мъж, датчанин, над 50 г., живеещ в селце със съпругата си, чиито деца отдавна са напуснали дома му, а той има много приятели и интересно хоби. Поне така излиза от данните на холандския изследовател на щастието Руут Веенховен. Професорът по социология от университета в Ротердам от години проучва къде хората са най-щастливи и защо.

Според резултатите мъжете са по-щастливи от жените, датчаните са най-доволни от живота си, а възрастните хора му се наслаждават повече от младите. Най-нещастни пък са българите. Ако сте жена между 35 и 49 г., имате малки деца, работите на пълен работен ден и на всичкото отгоре сте българка, вероятността да се смятате за много нещастна е голяма. Поне според социолозите и професор Веенховен. Той открива, че най-нещастен е човек около 40-ата си година, а децата могат трайно да намалят задоволството от живота най-вече при работещите жени, тъй като те остават без капка време за себе си.

Професор Руут Веенховен, холандски социолог:

- Професор Веенховен, вие от години търсите щастието. Какво е щастие и как го измервате?

- Щастието е субективното задоволство от живота като цяло. То може да се измери с помощта на въпроси. Един типичен въпрос от моите проучвания гласи: "Като прецените всички фактори в живота ви, до каква степен сте доволен или недоволен от него тези дни. Моля, отговорете, използвайки скалата от 0 до 10, като 0 е недоволен, а 10 - доволен."

- Защо решихте да правите изследвания в тази област? Смятате ли, че съществува специална формула на щастието и тя може да бъде открита?

- Всеки от нас иска да е щастлив и да знае какво може да направи, за да подобри възможно най-много живота си. Например да знае дали ще е много по-щастлив, ако има деца, смени работата си, или пък излезе в ранна пенсия. С тези проучвания ние можем да помогнем на по-голям брой хора да станат по-щастливи. Например един от въпросите ни е "Колко пари са нужни, за да сме щастливи?" Няма формула за щастието, но има начини да извлечем най-доброто от това, което имаме, или да не вземаме грешни решения, които със сигурност ще намалят щастието ни. Например изследователите знаят кой тип жени са по-щастливи, ако имат деца, и кой тип - не. Ние също така проучваме и условията за щастие на цели групи от хора или народи.

- Българите често се оплакват от това, че са родени в България. Щастието зависи ли от това къде сме родени, колко пари имаме и дали ни работи късметът?

- Щастието е като здравето. Отчасти е въпрос на късмет. Има хора, които по-лесно стават щастливи, защото гледат на живота по-леко. Това зависи от характера, а той се определя и от гените. Също като здравето щастието зависи и от външни условия, върху които ние нямаме кой знае какъв контрол. Например, ако си роден през 1950 г. в България или ГДР, със сигурност имаш по-малко шансове да водиш щастлив живот, отколкото, ако си роден през 1950 г. във ФРГ. И не на последно място, точно както и при здравето, щастието зависи от поведението ни. Хора, които водят активен живот или инвестират в социални контакти, са по-щастливи от самотниците.

- Какъв е профилът на един много щастлив човек?

- Щастливците по принцип (макар и не задължително) са активни и социални, хора, които се интересуват от всичко. Те имат контрол над живота си и търсят начини да го подобрят, ако не са доволни. Например чрез смяна на работата, партньора или чрез други промени.

- Има ли правила, които ми гарантират повече щастие, ако ги спазвам?

- Първо, трябва да проверите колко точно щастие е реалистично да постигнете. Отговорете на въпроса колко доволен сте от живота си, като отбележите един отговор между 0 и 10 (0 е недоволен, 10 е максимално доволен). Ако зачеркнете 9, то вероятно сте постигнали личния си връх и няма как да търсите още повече щастие. Явно сте щастлив.

Трябва да бъдете и реалист - например за една вдовица в лошо здраве и с нисък доход и 7 е много добър резултат. Най-лесно може да направите сравнения в базата ни данни на www.happinessindicator.com Ако откриете, че има какво да подобрявате по отношение на задоволството от живота си, помислете какви промени са необходими за това. Изпробвайте нови неща, намерете или си сменете хобито, запознайте се с нови хора.

- Вие твърдите, че възрастните хора са по-щастливи от младите. Наистина ли това е така? Обикновено се казва, че младостта е злато!

- Има една прагматична причина за това и тя е, че нещастните хора умират по-млади. Но по-важното е, че възрастните хора са по-свободни от младите. А именно свободата ни прави щастливи. Възрастните са по-мъдри, защото имат повече опит и щастието им вече не зависи от кариера, шефове или търсенето на партньори, подходящи за дълъг семеен живот.

- Разбивате и друг мит - че децата даряват щастие.

- Да, но става дума за жените и това е свързано най-вече с еманципацията. Проследяваме развитието на живота на жените през последните десетилетия и излиза, че те имат два пика в кривата на щастието. Веднъж то достига връх, когато разберат, че са бременни, и вторият връх идва непосредствено след раждането на детето. Веднага след това кривата пада стремглаво надолу и запазва сравнително ниско равнище до момента, в който децата се изнесат от дома.

Дотогава жените нямат достатъчно време за себе си, за приятелите си, работата и партньора си, за хобито си... А това е част от нещата, които ни правят щастливи. Също така най-късно след раждането една двойка разбира, че бракът съвсем не е романтика, а организация на ежедневието. Но децата носят и много голямо щастие и въпреки изброените странични ефекти. При бездетни двойки не наблюдаваме такива пикове и сривове в кривата на щастието.

- Коя е най-щастливата и коя е най-нещастната страна в ЕС?

- Дания е най-щастлива в ЕС, но и в света с резултат 8,3 точки от 10 възможни. България е най-нещастна в ЕС с 4,4 точки, а в света най-тъжни са хората в Того - там събират едва 2,4 точки.

- Какво прави една нация щастлива?

- Наред с други неща високият доход на глава от населението, доброто управление (ефективната бюрокрация увеличава щастието!), свободата и климатът на толерантност. Равнопоставеността между мъжете и жените също е важен фактор.

- В изчисленията ви се вижда, че като цяло бившият соцблок не е много щастлив. Западът, както винаги, ни изпреварва дори и в тези сравнения. Заради парите ли е това? Западът е богат, Изтокът - не чак толкова.

- Парите, разбира се, са важен фактор, но не най-важният. Да имаш повече пари, те прави по-щастлив, само ако живееш в бедна държава. Щастието зависи много повече от социалната система, която може да генерира богатство за всички, отколкото от богатството само по себе си. Например щастие произвежда и едно развито общество, в което има фино разделение на труда и разнообразие от най-различни професии. Така всеки би могъл да намери онази работа, която му харесва.

- Какви съвети бихте дали на едно правителство, което иска да направи хората си по-щастливи?

- Първо, инвестирайте в психическото здраве - психическите болести са най-големият източник на нещастие в развитите общества. И второ, инвестирайте в професии, чиято цел е да обучават хора. В днешно време се налага хората да сменят професиите си и биха били по-щастливи и по-полезни, ако има кой да ги посъветва как да го сторят успешно.