СДС – гарант за демокрация, развитие и спазване на правилата

Политика

03-05-2013, 08:00

Снимка:

Личен архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ние не раздаваме празни обещания, а предлагаме мерки, които ще направят България богата държава, твърди Любен Петров от СДС

Любен Петров е икономист по образование, кмет на столичния район "Витоша" от 2006 г. Спечелил мажоритарните избори за кмет на района през 2007 г.
Завършва Университета за национално и световно стопанство със специалност "Икономика и управление на индустрията". През 2008 г. се дипломира в Училище за политика към Нов български университет. Членува в СДС от 1995 г. В момента е говорител на партията и председател на СДС – "Витоша". Кандидат за народен представител в листата на коалиция СДС в 23 МИР София и 14 МИР Перник.

Г-н Петров, Вие сте кандидат от 23 МИР, където ваши опоненти са политически лидери като Иван Костов, Меглена Кунева, Желю Бойчев, Ивайло Московски. Притеснява ли ви силната конкуренция?

Като десен човек конкуренцията никога не ме е притеснявала. За мен тя може да бъде само стимул да работя още по-здраво. Не ме смущават дори г-н Костов или г-жа Кунева, които са с по-голям стаж в политиката от другите кандидати. Убеден съм, че единствените разумни и адекватни политики и предложения, които чуват българските граждани и жителите на София и Перник, идват от коалиция СДС. Изградихме нов и силен отбор с млади и активни личности, носители на нови идеи и силна енергия. Отбор, който възприе принципите от зората на възстановената ни демокрация. Възродихме СДС от времето, когато бяхме силна коалиция, съставена от различни център-десни партии, които, всяка със своята специфика, допълваше и контролираше другите и сме готови да постигнем същите успехи.
Ето затова не се притеснявам от водачите на другите партии, защото съм убеден във верния път и в това, че коалиция СДС ще си върне доверието на хората.

Какво е мнението ви за възникналите по време на протестите граждански сдружения, някои от които прераснаха в политически партии или пък участват в парламентарните избори с мандата на други политически сили?

За мен гражданското общество трябва да е над партиите и управлението. Прерастването на граждански организации в политически, с цел влизането им в парламента, автоматично ги прави "не“ граждански и премахва "ореола" им. Гражданите са силни, само когато са извън парламента, и са мощен коректив на партиите и властта. Според мен гражданското общество трябва да стои от страната на гражданите. В противен случай то започва да играе по правилата на политическата система и рано или късно губи своята безпристрастност.

Протестите ескалираха заради несъгласието на хората да бъдат ограбвани от монополите, заради бедността и безработицата. Какви политики предлага коалиция СДС в областта на икономиката и заетостта?

Нужни са комплекс от мерки и политики, които да стабилизират българската икономика и да доведат до реални резултати и доходи, както за бизнеса, така и за хората. Неведнъж съм твърдял, че икономиката е в основата на спасението на България от тази криза. В България трябва да създадем среда, която да е конкурентна и на европейските, и на световните икономики. Можем да привлечем инвестиции само ако условията са по-добри, по-сигурни и гарантират правенето на бизнес. Трябва да върнем доверието в институциите и в бизнеса. Трябва да ориентираме икономиката, законите и процедурите към лесно стартиране и управление на малки и средни фирми, както и да създадем условия в страната да дойдат големи инвеститори. Необходимо е да се насърчават и българските фирми, за да могат да станат конкурентни, иновативни и експортно-ориентирани. Все повече навлиза икономиката на знанието. Като малка, но възлова за Балканите и Европа държава, ние трябва да сме модерни, можещи и конкурентноспособни.

А какви действия трябва да се предприемат срещу монополите?

СДС ще работи за тотално разбиване на монополите във всички сфери. Трябва да започнем с енергетиката и да сложим ред в сектора, където цари тотален хаос и липса на прозрачност. Това създава условия за корупция, сметките на която плащаме всички ние. Служебното правителство трябва да действа по-твърдо, за да предотврати новите опити за вдигане на цената на тока. Нужно е още отсега да работят за слагане на ред, установяване на правила и прозрачност в отношенията между държавните и частни участници в сектора.
Крайно време е да бъде премахнат и още един монопол – на НЗОК в здравеопазването. Издирват се едни 40 млн. лв., които никой не знае къде са. Пълно безумие е в 21 век да няма информация, къде са парите на касата, да не говорим за ефективното им изразходване. Според СДС вече е крайно време да се създадат и конкурентни частни здравни каси. Трябва веднъж завинаги да се премахне порочния модел - една здравна каса да управлява парите на всички българи за здравеопазване и да се знае къде отива всеки наш лев.

Кои са основните проблеми на хората в 23-ти и 14-ти МИР и как бихте им помогнали да бъдат решени?

Проблемите на хората в София и Перник не се различават от тези на останалите българи. Ние сме малка държава и тук всички имами сходни затруднения. Според мен основните проблеми са ниските доходи, неработещата икономика и липсата на доверие в институциите. Щом искаме България да започне да се развива, трябва да сме заедно и да работим като отбор срещу проблемите. В последните една-две години за съжаление се усеща тенденция за влошаване на бизнес климата навсякъде в страната, дори и в София нещата вървят стремглаво надолу. Това е резултат от всички безумия случващи се в държавата.
Хората си мислят, че в София кризата не се усеща толкова, че бизнесът е по-стабилен. Повярвайте ми – това вече не е така. Столичани също са притеснени от високите сметки за ток и парно. Фалират фирми, безработица става все по-висока. Да, откриват се търговски обекти, но за съжаление по-малко са тези, които стартират собствен бизнес, отколкото тези, които фалират.
Затова един от основните приоритети на СДС е облекчаване на данъчната процедура като политика, която трябва да стане все по-кратка, ясна и опростена. Ние искаме съкращаване на режимите и процедурите във всички сектори. Категорични сме, че трябва да се премине от разрешителни към уведомителни режими, стартирането на нов бизнес да става по-лесно, с по-малко условности и държавата да насърчава предприемачеството, а не да му пречи.

Какво мислите за скандала с подслушванията. Застрашена ли е демокрацията в България?

През последните години подслушването в България явно е станало част от протокола на българските институции. Премиерът слуша министрите си, защото не им вярва. Сега министрите му са започнали да го слушат. Защо ли? Тази порочна практика не е само при управлението на ГЕРБ, тя се развива и ескалира по време на последните няколко правителства. Липсата на ясен регламент и контрол позволява да се използват СРС-та за лични, политически или бизнес цели, за оказване на натиск и води до злоупотреба с влияние. Хората, които носят подозренията за нашумелите напоследък случаи, категорично трябва да поемат своята отговорност. Трябва да се върне доверието на хората в институцията вътрешно министерство.
Как да се чувстваме защитени и свободни граждани на България, като МВР ни слуша вместо да ни пази?

Твърди се, че ще бъдете патерица на ГЕРБ в следващото управление. Какво ще отговорите на това?

СДС не е, не е била , а и няма да бъде патерица на която и да било партия, включително и на ГЕРБ. Общото ни членство в Европейската народна партия е основа за сходни или близки политики, но ние се различаваме коренно във функционирането. За СДС - партията и коалиция е отбор, докато за тях е важен само председателят им. Ние имаме самочувствието, като най-старата дясна партия в България, да бъдем гарант за спазване на правилата от всяко управление – правили сме го и ще продължаваме да го правим.

Как успявате да балансирате между политическите ангажименти и личния живот? Какво ви носи удоволствие и как релаксирате?

Не крия, че служебните и политическите ми ангажименти отнемат много от времето ми. Въпреки това винаги намирам време за хубавата музика - особено пристрастен съм към хард рока. Слушам музика постоянно, докато пътувам в колата. Изкушен съм от компютърните технологии, интересувам се от новостите на пазара. Витоша е любимото ми място за почивка. Ските през зимата и моторите през лятото са другата ми страст, за които се опитвам да намирам време и да споделям с приятелите. Всичко това ме зарежда и ми дава нова енергия да работя за СДС. Позитивното мислене е философията, която ми помага и ме води напред.