За удара с европарите ми отмъстиха с донос!

Политика

14-02-2013, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българите вече сменят ракията с вино, казва Мирослав Найденов

Няколко месеца преди изборите скандалите около земеделското министерство не стихват. Между скандалите за разследване от ОЛАФ и националните фермерски протести разговаряме с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Министър Найденов, Свети Валентин или Трифон Зарезан ще празнувате?

- Трифон Зарезан, категорично. Живеем в свободен свят и всеки може да празнува, каквото иска, но ние сме православни християни, съгласно църковния календар това е Трифоновден. Някои го празнуват в началото на февруари, а аз все се шегувам, че заради този спор кога точно е Зарезан - на 1 или на 14 февруари, баща ми, бог да го прости, все казваше - да го празнуваме от 1-ви до 14-и. И искам да поздравя хората, най-вече заетите в лозаро-винарския сектор, с Трифон Зарезан и да им пожелая берекет. Цифрите са красноречиви - има ръст на експорта на вино с около 2%, с близо 10% се е увеличило вътрешното потребление. Дано така да продължи и в следващите години. Защото тенденцията е българинът да заменя високоалкохолните спиртни напитки с вино и това е прекрасно. Пък и както са казали хората - във виното е истината.

Съобщенията, че сте разследван от ОЛАФ, успяха ли да ви развалят празничното настроение?

- Това е технологията на създаване на скандал и опит за вдигане на тираж на дадена медия - с гръмко заглавие. И гръмкото заглавие е "ОЛАФ разследва Мирослав Найденов".


И все пак се оказа, че има нещо вярно в гръмкото заглавие.


- Не, няма нищо вярно. Излезе официално съобщение на АФКОС и на ОЛАФ, които заявиха, че няма разследване спрямо Мирослав Найденов. Самият говорител на ОЛАФ опроверга съобщенията и каза, че категорично няма разследване срещу земеделския министър. Има една приказка - всички сме в един цирк и номерата са ни ясни. Каква е истината - по всички сигнали, които се подадат от държавата членка, се прави проверка. Това става независимо дали са анонимни, подадени по електронен път, от официални институции или както в случая - сигнал от евродепутата Илияна Йотова. Ние имаме десетки преписки, не им знам дори броя - и по отношение на проекти по селската програма, и за директни плащания, за всичко, което е с евросредства. В конкретния случай, в който се замесва моето име, става дума за изработването на страниците на ПРСР във Фейсбук и Туитър. И ОЛАФ изпратиха писмо до мен и до шефа на инспектората, с което искат сканирани копия на изпратените оферти. И това е всичко. Това писмо е заведено при нас на 6 февруари. Но това не е разследване срещу Мирослав Найденов, а писмо до мене с искане за допълнителна информация. В момента аз не съм разследван, но това не значи, че не мога да стана, защото всеки може да подаде сигнал. Пример за това е заместничката ми Светлана Боянова. За нея също имаше подаден донос в ОЛАФ за конфликт на интереси. Темата се раздуха във всички медии, но когато дойде официалният отговор, че тя не е в конфликт на интереси, никой не го отрази. Това е за съжаление българската действителност. А в случая с мен дори няма новина.


Но това идва в момент, в който премиерът Бойко Борисов се върна с голямата новина, че ЕС дава за България 2,4 млрд. евро допълнително за директни плащания и за Програмата за развитие на селските райони. Това е голямата новина - България получава с около 50% повече за земеделие за следващия програмен период. И точно в този момент идват нападките срещу ресорния министър. Това е атака, защото всичките тези писаници и пасквили, се четат в Еврокомисията.


И какъв е там сигналът - абе, ние им даваме над 2 млрд. повече, а те защо разследват техния министър, къде сме тръгнали да даваме на тези крадци.


Сега ще си ги вземат ли обратно тези милиарди?


- Не, проблем няма да има, но има опити за създаване на проблеми. И нека знаят каква отговорност носят хората, които пишат такива велики глупости и правят от нищо нещо. А голямата тема са милиардите, които ще получат нашите земеделски производители. Ако сега те ще получат 13 евро, от 2016 до 2020 г., ще получават по 22 евро на декар. Това успяхме ние да отвоюваме.


И тук отново да ви върна към проблемите. Следващата седмица ще има протести заради забавянето на плащанията за зърнопроизводителите.


- Имат пълното право да протестират. Признавам, че са прави и затова им се извиних. Миналата година ние подписахме споразумение с тях, под което сложихме подписите си заедно с финансовия министър Симеон Дянков и шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Поехме ангажимент парите им за единица площ да се изплатят до 31 януари. В контекста на това ние наистина не изпълнихме този ангажимент, заради което аз се извиних и ги помолих за разбиране. Финансовото министерство обясни какви са причините това да не стане - имат немалък бюджетен дефицит, който за януари е близо половин милиард лева. Това е свързано с допълнителни социални плащания, както и по дълга "Милен Велчев", съчетани с промени в осигурителното и данъчно законодателство, което позволява разсрочване на плащанията. Търсят се, по изричната заръка на премиера Бойко Борисов, възможности за по-ранно изплащане на тези пари. Все още съм оптимист, че ще успеем да се разплатим преди втората половина на март. Трябва да сме големи мазохисти, за да си причиняваме такива проблеми в този сериозен сектор броени месеци преди изборите. Но не искаме една финансова дисциплина, пазена три години и половина, да донесе проблеми на следващите, които ще управляват страната. Много е лесно в такъв момент да се изкушиш и да отвориш кесията, а да оставиш следващите да ти сърбат попарата. Това беше тактиката на миналото управление, но ние не искаме да я повтаряме. Не искаме следващото правителство да завари дефицит. То е все едно да седна на ресторант, да си поръчам, а следващият, който седне на масата, да ми плати сметката. Смятам, че самите земеделски производители, колкото и да си ни ядосани, защото ние не успяхме да изпълним и обещанията за връщане на акциза, все пак ни разбират. Защото другият ни ход е популизъм, заеми, раздаване на пари и гръцки или румънски вариант, какъвто си изберем.


Явно вече сериозно мислите за изборите. Очаквате ли и бихте ли се съгласили да поемете втори мандат в министерството?


- Когато рибата е в морето, не слагам тигана. Хората първо трябва да решат на кого ще дадат мандат. Ако дадат отново възможност на ГЕРБ да направи самостоятелно правителство, там правото на премиера Борисов ще е да номинира. Нямам гадателски способности. Ще кажа, че това е изключително тежко министерство, да не кажа и най-голямото. Със сигурност е с най-голям финансов ресурс по отношение на европейските средства. Половината от всички европари влизат през това министерство. През следващия програмен период общо парите от Брюксел за страната ще са 15 млрд. евро, като седем от тях ще са за земеделие. Така че това е много натоварващо, тежко и изморяващо министерство. България не е имала шанса едно правителство да повтори мандат и смятам, че това е големият проблем на страната.


Мисля си, че държавата има нужда от това едно правителство да повтори мандата, защото в края му виждам, че има много неща, които имат нужда от още време. За рутината, която е нужна в работата на едно министерство, трябват години. Добре е екипът като цяло да се запази, защото с всеки следващ министър обикновено се сменя голяма част от екипа. Хората виждат лъскавата страна на нещата - министърът се вози с мерцедес, посрещат го с хляб и сол. Но това е малката част от нещата, а другата страна са огромното натоварване и стотиците преписки в мегаминистерство.


След 3,5 години в министерството какво бихте отчели като най-големи свои постижения и къде се провалихте?


- Ние сме изпълнили близо 90% от нещата, които бяха заложени в предизборната ни програма. Но две са големите постижения, които мога да отбележа. Първото е създаването на Агенцията по храните и стандартите за различните продукти. А второто - реформата в горския сектор, която доведе до преизпълнение на финансовата им програма на места с до 120%. Важно е да се отбележи, че сме първенци сред останалите държави по усвояване на европейските средства на площ през миналата година с 99,6%. Имаме над 50% усвояемост и близо 80 на сто договорирани средства по ПРСР. Думата провал е силна.


Нека го кажем така - за какво не ви стигна времето?


- Исках да направя много по-голяма административна реформа. Исках да съберем службите, защото в момента хората се лутат между различни агенции и служби. Но определено не успях с тези свои амбиции. Не успяхме донякъде с реформата на търговски дружества като "Напоителни системи" например. Селскостопанската академия е друга голяма тема. Днес разговарях с новия министър на образованието акад. Воденичаров и, общо взето, се обединяваме около идеята, че мястото на тази академия не е в земеделското министерство, а в БАН. Но за тази реформа също не остана време. Но сега най-важното е да си напишем добре домашното за следващия програмен период.


Ще има ли нови сигнали за незаконни строежи по морето?


- Вече има повдигнати обвинения по "Дюнигейт" и продължаваме да работим по останалите сделки. Когато имаме конкретни сигнали, те ще бъдат подадени към прокуратурата, но мога да кажа, че има много смущаващи неща. Смятам, че ще има и други обвиняеми освен кмета на Несебър и архитекта на Бургас.