Въздухът в заведенията чист, ама кой да го диша?

Страстни тютюнолюбители си искат фаса

Националната асоциация на свободните "Свободен избор" (НАС) и известни лица се обявиха за поправка на закона, който въведе тоталната забрана за тютюнопушене.

"Всички сме за забраната навсякъде, където хората по необходимост трябва да стоят заедно", заяви големият български актьор Джоко Росич, който се присъедини към НАС.

В училищата, училищни дворове, улици около тях, университети, болници, институции, навсякъде това трябва да бъде тотално забранено и да се налагат глоби в астрономически размери, категоричен е актьорът.

"Там, където хората не трябва да са заедно по необходимост, да се върнат отново помещенията за пушачи, предлагат от асоциацията. Ако един непушач не му харесва, че в някое кафе се пуши, просто няма да влиза там, защото никой не го задължава", заяви още Росич.

"Скъпи приятелю Дянков, аз съм почти на 81 години, от 65 години пуша, представяте ли си за това време колко акциз е смъкнат от гърба ми и колко капитал имам аз в здравеопазването, ако се съберат всички тези мои пари", обърна се актьорът към финансовия министър Симеон Дянков.

"Доблестни доброволци от движение "България без дим" ходят под прикритие като шпиони в заведенията, преструват се, че пият кафе или лимонада, предполагам нещо по-евтино, и когато видят, че някой пуши, се обаждат на инспекторите, които си стоят на топло и пушат. Това е позор. След като чух тази новина, имах усещането, че трябва да вляза в банята да се изкъпя, после ми стана противно и най-накрая изпитах особено чувство на гордост, че съм пушач", каза още Джоко Росич.

"Очакваше се или някои очакваха, че когато започне този закон да се прилага, стада непушачи ще нападнат заведенията и ще ги напълнят. Странно ми е защо непушачите умират да стоят с нас. Защо там, където има компании, където седим ние, идват хора да си приказват с нас", допълни големият актьор.

"След като влезе този закон, въздухът в заведенията стана чист, само че нямаше кой да го диша", заключи той.