Дянков: Имаме двойно по-малък дефицит - можем да повишим доходите

Политика

07-01-2013, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Към момента фискалният резерв на България е 7 милиарда лева

„България отчете двойно по-малък дефицит от предварително планирания и това дава възможност да се повишат доходите на населението още тази година", обяви пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков.

Окончателните разчети сочат, че дефицитът на България е 370 милиона лева, което ни нарежа на 3-то място сред страните в Европейския съюз. Така по икономически показатели България се изравнява с Германия, твърди финансовият министър.

Вместо очаквания 1,3% дефицит от БВП, страната ни е успяла да го свие под половин процент или просто казано в бюджета за тази година ще влязат допълнително още 780 милиона лева.

„По този показател ще сме или втори, или трети в Европа с най-малък дефицит. Швеция е преди нас и с Германия изглежда се съревноваваме за второ-трето място. Първо фактът, че завършваме 2012 доста добре ни дава по-голяма свобода в тази 2013 година, да гледаме и в някои други сектори за допълнително увеличаване на доходите, защото вместо да изхарчим над милиард и 100 милиона 2012 година дефицит, както казах само 370 милиона. Така че тези над 780 милиона стават преходи за 2013 година", каза Симеон Дянков.

На фона на спокойната за сега европейска икономика очакванията на Дянков за тази година са за по-благоприятни условия за малкия и средния бизнес и намаляване на безработицата. В тази насока е бил и последният му разговор тази сутрин с премиера Бойко Борисов.

„Как да мислим за допълнителни програми, финансирани от правителството за намаляване на безработицата. Примерно младежката безработица - там да се фокусираме и с допълнителни средства от държавата да инвестираме в намаляването на тази безработица", допълни Дянков.

Вицепремиерът още от сега даде ясен знак и за повишение на доходите в някои сфери.

„За това 2013 година вдигаме доходите на няколко сектора от държавата и съм убеден, че до пролетта някъде населението ще го усети. Ето след два месеца вдигаме на пенсионерите", каза още финансовият министър.

Дянков посочи, че към момента фискалният резерв на България е 7 милиарда лева. За последните две години той е увеличен с 3 милиарда.