Георги Харизанов: Големият губещ е БСП

Политика

05-04-2021, 11:15

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ако избирателите искаха ГЕРБ да си почине, щяха да го покажат с вота си

„Не мисля, че Борисов е предложил експертен кабинет. Предложи най-добрите хора да застанат на масата и да съставят правителство от всички партии, но това не е експертен кабинет. В ГЕРБ експертите са политически лица. Това, което предложи, е всеки да даде най-добрите си хора и да се състави правителство, което да продължи да работи и да извежда страната да края на годината.“ Това заяви пред БНР анализаторът от Института за дясна политика Георги Харизанов. Той коментира първите думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след изборната победа.

„Не ме изненадва, че ГЕРБ е първа политическа сила. Изненадва ме високият резултат на „Има такъв народ“ и ме изненадва в положителен аспект по-високият спрямо социологическите прогнози резултат на „Демократична България“. Изненадва ме и това, че най-вероятно г-жа Манолова ще е част от следващия парламент, но не всички изненади трябва да са приятни“, коментира Харизанов останалите резултати от изборите.

Той подчерта, че ГЕРБ е на власт 12 години и не е особено трудно да се прехвърлят всички негативи на управляващите, особено в условия на икономическа криза. „„Ако избирателите искаха ГЕРБ да си почине, щяха да го покажат с вота си. Не споделям мнението, че е по-добре ГЕРБ да остане в опозиция“, коментира Харизанов.

„Демократична България“ нямат политическата възможност да са част или подкрепящи бъдещо управление на ГЕРБ заради инерцията, която са събрали. В управление, конструирано около ГЕРБ, те би трябвало да останат в опозиция и си мисля, че това и ще направят“, каза още той.

Относно формулите програмно управление и правителство на националното спасение Харизанов изтъкна, че българският преход е успял да унищожи „всички тези звучащи красиво формулировки“.

Остава неясно с кого ДПС ще реализира „професионално и красиво разчертаните си послания“, посочи още анализаторът.

Предстои да видим как оттук нататък ще се развие поведението на „Има такъв народ“, след като вече не са политически проект, обвит в мистерия, а парламентарно представена партия, отбеляза Харизанов.